Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Noul lockdown „light” din Germania. Merkel: „Sunt măsuri dure. Trebuie să acționăm acum"

Angela Merkel - Foto profimedia

Foto Michael Kappeler / AFP / Profimedia

În Germania dăinuie deja o atmosferă de déjà vu, inevitabilul a avut loc.

În cadrul întrevederii cancelarului Merkel cu miniștrii landurilor, încheiate miercuri, 28 octombrie, abia după lăsarea întunericului, s-a hotărât revenirea la un lockdown național, însă nu la unul identic celui din aprilie: inovația este faptul că acesta va fi „light", deci, teoretic vorbind, mai digerabil…

Vorbim de teorie, căci practica arată de obicei altfel: „Situația este tensionată, dar încă sub control", anunțau autoritățile sanitare. În concluzie, viața publică va fi redusă la un minimum în luna noiembrie.

Se speră ca în decembrie, dacă numărul infecțiilor va scădea între timp, să se revină la „normalitatea” de care ne-am bucurat în octombrie.

Startul se dă la luni, 2 noiembrie. Toate localurile se închid, scenariul fiind cel deja aplicat în aprilie - acestea vor funcționa în regim takeaway.

Închiderea e valabilă și pentru cinematografe și teatre, care abia își reluaseră activitatea. Toate evenimentele publice și culturale se anulează.

Hotelurilor nu le este permisă găzduirea de persoane în scop turistic, deci și activitatea hotelieră este oarecum stopată. Astfel, deplasările interregionale sunt justificabile doar pe motiv de serviciu.

Sălile de sport se vor închide și ele pe toată durata lunii noiembrie, iar contactele sociale trebuie reduse la un minimum, a anunțat cancelarul. Se revine la formula „în spațiul public sau privat, maximum 2 familii, 10 persoane". Vizitele la domiciliu, în contextul în care s-au înregistrat cele mai multe infecții, nu sunt recomandate.

Magazinele și frizeriile rămân deschise, cu condiția să se respecte măsurile de protecție. O altă diferență față de scenariul din primăvară: școlile și grădinițele rămân deschise.

Pentru acest lockdown „ușor" ministrul de finanțe Scholz și cel al economiei, Altmaier, au anunțat punerea la dispoziție a 10 miliarde de euro, firmele afectate fiind compensate cu până la 75%.

Cu toate acestea, sectorul cel mai afectat de criză rămâne cel cultural/al spectacolelor, ai cărui reprezentanți, constituiți în inițiativa #AlarmstufeRot, au protestat ieri la Berlin contra restricțiilor ce nu le permit supraviețuirea. Și branșa HoReCa ia în considerare contestarea noilor măsuri.

Conform experților, se estimează că măsura va însemna o pierdere de până la 100.000 locuri de muncă.

În încheiere, dar și ca justificare față de criticile vehemente venite din partea partidelor FDP și AfD, cancelarul Merkel a conjurat un „efort național": „Sunt măsuri dure. (...) Trebuie să acționăm acum."

În 29 octombrie, numărul de infecții a atins un nou record pentru ultimele luni: 15.000 de noi cazuri.

Și pe cât se pare, mesajul a fost destul de convingător, chiar și la nivel regional: Austria a anunțat deja instituirea unui lockdown parțial după model german.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Argentina cu 44,49M(milioane) locuitori si masuri de carantina impuse are 1,13M de inbolnaviri(2,53% din total numar de locuitori) din care 0,93M(82,39%) sau recuperat iar 30071 (0,067%) au decedat/
    Suedia cu 10,23M locuitori si 107913 total cazuri inregistrate(1,15%) din care 5927 locuitori decedati 0,057%. Cifrele sant clare Suedia fara masuri de izolare sta categoric mai bine. A sosit timpul pentru toti oamenii posesori de minte in cap sa isi puna o intrebare legitima, Ce se afla cu adevarat in spatele acestei pandemii.
    • Like 0
    • @ Victorin Borsciov
      Delia MC Delia MC check icon
      Ce poate sta? Întreb : care mare magnat ar opta pentru bani mai puțini? Care țară ar vrea să-si scadă singură economia? Cine e dispus să-și taie craca de sub picioare? Ce rost are controlul asupra unor oameni care nu muncesc și deci nu ajută la făcut bani? Întrebările astea le-am pus unui conspiraționist inteligent și răspunsul a fost " nu știu ". Și în final, care teorie a conspirației s-a adeverit? Aștept un răspuns plauzibil.
      PS: cu privire la Argentina, singura întrebare pe care mi-o pun este câtă minte au guvernanții de acolo, știindu-se bine, complianța oamenilor scade drastic în timp. Bineînțeles că nu funcționează, căci oamenii găsesc căi să fenteze măsurile, mai ales la un lockdown de durată. Sunt cel puțin foarte proști psihologi.
      PPS: Suedia e o țară cu niște condiții speciale (densitate mică) si oameni la fel, care au distanțarea în sânge, poate și din cauza climei reci cu nopți lungi iarna, care predispun in plus la pasivitate și ușoară depresie, oricum nu-ți prea arde să ieși. Ori când primul bar e la o jumătate de oră de mers cu mașina, berea scumpă și slabă, etc. Cineva care a fost acolo, a caracterizat: liniștit.
      • Like 0
  • Parerist check icon
    Cam aceleasi masuri sunt copiate la indigo de toate tarile. Mie mi-ar placea sa vad datele stiintifice pe care se bazeaza.
    Gen in cate familii virusul ajunge din scoala (unde copii sunt prezenti 100%, minim 6h/zi, si cine crede ca niste copii sub 14 ani or sa respecte regulile strict probabil nu are copii) vs cati l-au furat "deplasandu-se interregional" sau vizitand muzee.
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult