Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De patru ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Noutăţi privind acordarea de zile libere părinţilor în perioada închiderii şcolilor. Ce categorii de angajați sunt excluşi

mama cu copil - acasa

Foto Guliver/Getty Images

În Monitorul Oficial nr. 231/21.3.2020 a fost publicată O.U.G. nr. 30/2020 pentru modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru stabilirea unor măsuri în domeniul protecției sociale în contextul situației epidemiologice determinată de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2, iar în Monitorul Oficial nr. 230/21.3.2020 H.G. nr. 217/2020 pentru aplicarea prevederilor Legii nr. 192/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor în situaţia închiderii temporare a unităţilor de învăţământ publicată în Monitorul Oficial nr. 230/21.3.2020.

Cu privire la conţinutul şi condiţiile de aplicare ale Legii nr. 19/2020 am informat cititorii noştri la momentul respectiv, astfel încât vom prezenta acum modificările şi completările aduse acesteia de cele două acte normative amintite.

Astfel, pe lângă părinţii copiilor până la 12 ani sau a copiilor până la 18 ani cu dizabilităţi, vor fi eligibili şi adoptatorul, persoana care are copilul în întreţinere în vederea adoptării, persoana care îl are în plasament sau tutelă, părintele sau reprezentantul legal al persoanei adulte cu handicap înscrisă într-o unitate de învăţământ, părintele copilului cu handicap grav neşcolarizat sau persoanei adulte cu handicap grav care au optat pentru acordarea indemnizaţiei prevăzute de Legea nr. 448/2006, în condiţiile în care activitatea serviciului de zi este suspendată ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situaţii externe decretate.

Reiterăm faptul că, pentru ca unul dintre părinți să beneficieze de prevederile acestei legi, ambii părinţi trebuie să obţină venituri într-o formă legală, niciunul să nu poată desfăşura muncă la distanţă sau telemuncă, unul dintre ei să fie deja acasă din cauza suspendării contractului individual de muncă, a concediului pentru creştere şi îngrijire copil, dreptul fiind acordat în vederea necesităţii supravegherii copilului, iar atât timp cât unul dintre părinţi nu lucrează (cu excepţia, de exemplu, a concediului de boală) înseamnă că se poate ocupa de copil. Evident, această regulă nu se aplică familiei monoparentale definită de art. 3 din Legea nr. 277/2010.

Sunt excluşi de la aplicarea automată, fiind necesar acordul prealabil al angajatorului, pe lângă angajații din unitățile sistemului energetic național, din unitățile operative de la sectoarele nucleare, din unitățile cu foc continuu, din unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unitățile care asigură transportul în comun și salubritatea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă, prevăzuţi deja în Legea nr. 19/2020, şi angajaţii societăţilor din comerţ alimentar, producţie şi distribuţie medicamente şi echipamente sanitare, distribuţie carburanţi, personalul din cadrul unităţilor farmaceutice.

Angajatorii enumeraţi mai sus vor acorda zile libere în condiţiile prezentei legi doar după epuizarea opţiunilor prevăzute de reglementările legale în vigoare pentru desfăşurarea activităţii şi cu obligaţia asigurării continuităţii activităţii, respectiv prin programe individuale de lucru, muncă în schimburi, muncă la domiciliu şi telemuncă.

Pe perioada stării de urgenţă, prevederile Legii nr. 19/2020 nu se aplică angajaţilor sistemului naţional de apărare, angajaţilor din penitenciare, personalului din unităţile sanitare publice şi altor categorii stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne, al ministrului economiei, energiei şi mediului de afaceri, şi al ministrului transporturilor, infrastructurii şi comunicaţiilor, după caz. Aceştia vor beneficia de majorarea salariului conform valorii indemnizaţiei acordate de art. 3 alin. (1) din Legea nr. 19/2020 beneficiarilor acestui act normativ, în cazul în care celalalt părinte nu beneficiază de prevederile acesteia.

De asemenea, este precizată perioada în care pot fi acordate zile libere în temeiul Legii nr. 19/2020. Astfel, nu se vor acorda asemenea zile libere pe perioada vacanţelor şcolare, chiar dacă acestea se vor găsi în perioada în care este decretată stare de urgenţă, iar unităţile şcolare sunt închise.

Debitorul obligaţiei de plată: indemnizaţia plătită de Fondul de garantare, impozitele şi contribuţiile suportate de angajatori.

Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă va fi plătită de către angajator din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli. Angajatorii pot cere numai decontarea din Fondul de garantare al creanţelor salariale a sumelor reprezentând indemnizaţia netă încasată efectiv de părinte. Impozitele şi contribuţiile se suportă din bugetul angajatorului.

În momentul depunerii cererii de plată la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, angajatorul va ataşa lista angajaţilor beneficiari, indemnizaţia acordată, declaraţia pe propria răspundere că toţi angajaţii cuprinşi in listă beneficiază de drepturile conferite de art. 2 alin. (2) din Legea nr. 19/2020, dovada plăţii contribuţiilor şi impozitelor aferente lunii în care s-a plătit iindemnizaţia şi copie de pe statele de plată care dovedesc plata acesteia.

Decontarea se va face în termen de 60 de zile calendaristice de la data la care se înregistrează cererea.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Buna seara! Citisem undeva ca putem sta acasa si pe perioada vacantei dar nu vom fi platiti. E adevarat?
    • Like 0
  • Cum sa protejam bunicii daca in perioada vacantei parintii nu beneficiaza de zilele libere?Cine sa stea cu ei,cine????
    • Like 0


Îți recomandăm

Telemunca

Odată cu răspândirea noului coronavirus de la o țară la alta, companiile din toată lumea și-au schimbat politica de resurse umane și și-au încurajat angajații să lucreze la distanță pentru a preveni extinderea epidemiei. O decizie care ține de supraviețuirea biologică, dar și de supraviețuirea ca business. (Foto: Guliver/ Getty Images)

Citește mai mult

Recul

Povestea Recul începe în 2015, când regizorul Vlad Dragomirescu și actorul Bogdan Untilă și-au propus să creeze un incubator pentru proiecte culturale independente, care să cuprindă două direcții: teatrul de improvizație și teatrul clasic.

Citește mai mult

Alphahead

Vishal Narender și Georgeta Brehoi, soția sa, au venit în România în urmă cu 4 ani, după ce au lucrat în mai multe multinaționale din India, Franța și Irlanda, și au decis să-și investească toate economiile pentru a produce echipamente moto.

Citește mai mult