Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Zile libere pentru părinți. Indemnizaţia va fi plătită de angajator, care își va recupera banii de la stat, prin Fondul de garantare a creanţelor salariale

parinte muncind acasa

Foto Guliver/Getty Images

În Monitorul Oficial nr. 209 de sâmbătă, 14 martie 2020, a fost publicată Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ. Aceasta va intra în vigoare începând de azi, 17 martie.

Zilele libere la care dă dreptul acest act normativ se vor acorda numai în cazul îndeplinirii următoarelor condiţii cumulative: închiderea temporară a unităţilor de învăţământ unde copiii sunt înscrişi (situaţia actuală din România), copiii să aibă până la 12 ani sau până la 18 ani copiii cu dizabilităţi şi, în sfârşit, locul de muncă al niciunuia dintre părinţi să nu permită munca la domiciliu sau telemunca.

Beneficiază de zilele libere acordate numai unul dintre părinţi. Acesta va depune o cerere la angajatorul său împreună cu o declaraţie a celuilalt părinte că acesta din urmă nu a solicitat zile libere în temeiul acestui act normativ şi că locul său de muncă nu permite munca la domiciliu sau telemunca. De asemenea, este beneficiară a acestui drept şi persoana singură din familia monoparentală, astfel cum este definită de Legea nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, respectiv reprezentantul legal al copilului, precum şi persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de copil.

Angajații din unitățile sistemului energetic național, din unitățile operative de la sectoarele nucleare, din unitățile cu foc continuu, din unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unitățile care asigură transportul în comun și salubritatea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă, pot beneficia de zile libere în temeiul Legii nr. 19/2020 doar cu acordul angajatorului.

Dreptul la zile libere se va întinde pe toată durata în care autorităţile competente decid închiderea respectivelor unităţi de învăţământ. Zilele în care angajatul se va găsi în această situaţie vor fi relevate distinct în pontajul lunar.

Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (5.429 Lei pentru 2020).

Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă va fi plătită de către angajator din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli. Ulterior, sumele pentru plata indemnizaţiei se vor deconta angajatorilor din Fondul de garantare a creanţelor salariale.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

litoral 2021

Totul a pornit de la o simplă aluniță pe care o avea pe spate, din naștere. Mereu râdea cu părinții ei - era alunița după care o puteau recunoaște imediat, în cazul în care ar fi pierdut-o pe malul mării. (Foto: Rob Wilkinson / Alamy / Alamy / Profimedia)

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Echipa de fericire

„Am tras de mine cât am putut și la 11 și 50 de minute știu că a venit pe lume Teodor. I-am auzit pentru prima dată glasul, l-am simțit pe pieptul meu, i-am văzut pielea, am știut că i s-a pus sângele în mișcare... că a venit pe lume, de fapt”- Alexandra povestește zâmbind cele mai intense 40 de minute din viața ei.

Citește mai mult

Silvia Demeter

Acel grajd avea să capete, în doi ani, o nouă funcțiune - living, dining și bucătărie în ceea ce avea să devină, prin măiestria arhitectei, reședința de vară a Prințului Charles. Totul cu un mesaj – păstrarea tradiției, salvarea patrimoniului arhitectural din zonele rurale ale României. Foto opiniatimisoarei.ro

Citește mai mult