Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Zile libere pentru părinți. Indemnizaţia va fi plătită de angajator, care își va recupera banii de la stat, prin Fondul de garantare a creanţelor salariale

parinte muncind acasa

Foto Guliver/Getty Images

În Monitorul Oficial nr. 209 de sâmbătă, 14 martie 2020, a fost publicată Legea nr. 19/2020 privind acordarea unor zile libere părinţilor pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ. Aceasta va intra în vigoare începând de azi, 17 martie.

Zilele libere la care dă dreptul acest act normativ se vor acorda numai în cazul îndeplinirii următoarelor condiţii cumulative: închiderea temporară a unităţilor de învăţământ unde copiii sunt înscrişi (situaţia actuală din România), copiii să aibă până la 12 ani sau până la 18 ani copiii cu dizabilităţi şi, în sfârşit, locul de muncă al niciunuia dintre părinţi să nu permită munca la domiciliu sau telemunca.

Beneficiază de zilele libere acordate numai unul dintre părinţi. Acesta va depune o cerere la angajatorul său împreună cu o declaraţie a celuilalt părinte că acesta din urmă nu a solicitat zile libere în temeiul acestui act normativ şi că locul său de muncă nu permite munca la domiciliu sau telemunca. De asemenea, este beneficiară a acestui drept şi persoana singură din familia monoparentală, astfel cum este definită de Legea nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei, respectiv reprezentantul legal al copilului, precum şi persoana desemnată, potrivit legii, să exercite drepturile şi să îndeplinească obligaţiile părinteşti faţă de copil.

Angajații din unitățile sistemului energetic național, din unitățile operative de la sectoarele nucleare, din unitățile cu foc continuu, din unitățile sanitare și de asistență socială, de telecomunicații, ale radioului și televiziunii publice, din transporturile pe căile ferate, din unitățile care asigură transportul în comun și salubritatea localităților, precum și aprovizionarea populației cu gaze, energie electrică, căldură și apă, pot beneficia de zile libere în temeiul Legii nr. 19/2020 doar cu acordul angajatorului.

Dreptul la zile libere se va întinde pe toată durata în care autorităţile competente decid închiderea respectivelor unităţi de învăţământ. Zilele în care angajatul se va găsi în această situaţie vor fi relevate distinct în pontajul lunar.

Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă este în cuantum de 75% din salariul corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75% din câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat (5.429 Lei pentru 2020).

Indemnizaţia pentru fiecare zi liberă va fi plătită de către angajator din capitolul aferent cheltuielilor de personal din bugetul de venituri şi cheltuieli. Ulterior, sumele pentru plata indemnizaţiei se vor deconta angajatorilor din Fondul de garantare a creanţelor salariale.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult