Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Nu avem viitor, iar ăsta este un lucru clar

Dragnea - Tudose zambind

(Foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Guvernul numit sub flamura roşie a social democraţilor a pus gând rău pensiilor private. Iar lucrul acesta este tot mai clar de la o zi la alta. Chiar dacă şefei NN i-a fost retras dreptul de practică în domeniul asigurărilor pentru că ar fi răspândit informaţii false, iar compania a fost amendată, iată că lucrurile se confirmă. Aştept un proces pe care fosta şefă al NN să-l câştige în faţa statului român şi evident să încaseze şi despăgubiri pe măsură.

Revenind la pensia noastră, foarte pe scurt se conturează ideea că ea nu va mai fi. Sau va fi atât de mică încât nu va conta. Lucrurile, să ştiţi, nu sunt făcute din inconştienţă, eu sunt ferm convins că există o strategie clară în acest sens. Un pensionar sărac, fără surse de informare, fiindcă nu o să-ţi mai permiţi să plăteşti un abonament la internet sau să cumperi o carte, este un pensionar uşor de cumpărat, ușor de manipulat. Este ceea ce se întâmplă astăzi însă la o scară mai largă şi la un nivel al sărăciei mult mai profund.

Propun să facem o analiză pe declaraţia vicepremierului fără portofoliu Marcel Ciolacu. Nu mă întrebaţi ce face acest individ ministru fără portofoliu, pentru că nu ştiu. Ceea ce însă ştiu cu siguranţă este faptul că Marcel Ciolacu nu are proprietatea termenilor folosiţi şi că habar nu are cum funcţionează cei doi piloni de pensii.

„Nu guvernul României a început această discuţie. Nu sunt probleme de bani şi noi vom veni cu rectificare pozitivă. Cei de la ASF urmăresc cifrele, din cifre au ieşit anumite concluzii. Nu este luată o decizie. Sub nicio formă nu există desfiinţarea sau marginalizarea pilonului II de pensii.”*

Dacă nu guvernul României a deschis discuţia, oare cine a făcut-o? Cei care administrează aceste fonduri au spus că vor mai puţini bani? Adică cei care câştigă fix de valoarea rulajului vor să-şi taie craca de sub picioare?

Bun, nu se desfinţează pilonul II, dar prin tăierea contribuţiei îl faci nesemnificativ. Alocând 1-2% te trezeşti că după o viaţă de contribuţii, la final, s-a strâns cât să-ţi cumperi o reţetă compensată. Mai bine îl desfiinţezi, decât să trăieşti cu iluzia deşartă că o contribuţie de 1-2% îți poate asigura o parte semnificativă din pensia cuvenită după o viaţă de muncă.

„Decizia politică va fi în ceea ce priveşte cum este mai bine pentru cetăţenii României. Există anumite cifre care ne îngrijorează în ceea ce priveşte pe pensionarii care au accesat doar pilonul doi”, mai spune acest individ Ciolacu.

Păi din nou lucrurile sunt jenant de eronate. Acum cotizaţia din banii de pensii se duce în doi mari saci, să le spunem. Pilonul I administrat de stat şi pilonul II administrat privat. Deşi vorbim despre banii de pensii, cei doi piloni funcţionează total diferit.

Pilonul I este bazat pe solidaritate, este de tip „pay as you go”. Adică eu azi plătesc banii celor care sunt acum pensionari. Urmând ca cei care acum ratează bacul să-mi plătească mie şi generaţiei mele pensia. Problema este că pe lângă emigraţia uriaşă, natalitatea este tot mai scăzută, iar ambele fenomene sunt susţinute de politicile guvernamentale ineficiente.

În cifre lucrurile stau cam aşa. Populația va continua să scadă de la aproximativ 19 milioane de locuitori, la 17,4 milioane în 2060. Acestea sunt predicţiile Eurostat. În mod firesc scade numărul persoanelor angajate din economie. În prezent, contribuțiile la pensia de stat ale unui angajat trebuie să susțină 1,3 pensionari. Până în 2032, când va ieși la pensie cel mai numeros val de participanți la pensiile private obligatorii, se estimează că raportul se va dubla, ajungând la 2,5 pensionari per angajat.

Altfel spus, atunci când generaţiile actuale vor intra în pensie, cei care vor cotiza pe pilonul I, cel bazat pe solidaritate, vor fi foarte puţini, prin urmare şi sumele vărsate în acest pilon vor fi tot mai mici. Dacă la intrările în scădere aducem şi deficitul uriaş (actualmente 14 miliarde de lei/an), rezultă că statul nu prea va mai avea de unde să plătească pensiile celor care azi cotizează. Pentru că, repet, nu contează că azi contribuţia ta sau a mea este de 1000 de lei lunar, importantă o să fie contribuţia celui care va fi atunci angajat când tu sau eu vom fi pensionari!

Dacă este să ne uităm acum la pilonul II, acolo lucrurile sunt total diferite. Sumele cu care azi cotizăm sunt investite, în general, în instrumente foarte sigure dar cu randament scăzut. Chiar şi în aceste condiţii, de la înfiinţare şi până în prezent randamentele principalelor fonduri de pensii sunt în medie la peste 90%.

Altfel spus, banii s-au înmulţit. Scăzând comisioanele celor care administrează aceşti bani, sau mai bine spus ale celor care-i înmulţesc, rezultă că la final există un profit. Banul depus azi îl voi avea şi mâine, atunci când mă voi pensiona şi, mai mult decât atât, el va fi şi purtător de profit.

Acum cred că este extrem de simplu pentru acest domn vicepremier fără portofoliu să înţeleagă cum este mai bine pentru viitorul pensionar. Una este să bagi bani într-o gaură neagră, cum este pilonul I şi alta este să bagi bani într-un fond de investiţii cu un randament mai mic sau mai mare în funcţie de condiţiile pieţei.

„Este normal că dacă este ceva îngrijorător … nu este o intrare brutală a statului, este o decizie de eficiență, în favoarea cetățenilor. Așa reiese din cifre în acest moment (că pilonul II de pensii nu este performant – n.r.). nu se iau banii de la pilonul doi să meargă la Pilonul I. Este normal să se întâmple acest lucru, cei de la ASF sunt plătiți să urmărească aceste cifre. În momentul acesta se consultă cei de la Finanțe și cu ASF”.

Dacă există cifre îngrijorătoare, acelea sunt pe pilonul I, pentru că acolo la venituri de 42,9 miliarde de lei există cheltuieli de 57,6 miliarde de lei. Iar această gaură imensă de aproape 15 miliarde în acest 2017 se cască de la un an la altul. Este o gaură, domnule vicepremier fără portofoliu, care ne înghite nouă, celor care azi muncim ca voi să vă luaţi salariul, viitorul!

În final intenţia este cât se poate de clară: lipsa investiţiilor, dar şi a altor surse de venit la bugetul de stat va împinge acest guvern către soluţii disperate. Din păcate, astfel de soluţii care sunt luate sub presiune de oameni fără pregătire vor arunca în aer orice urmă de speranţă a unui trai decent în această ţară!

Articol publicat pe blogul autorului

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vasile check icon
    Eu mi-am făcut ”pilonul II” personal, nu la cele administrate privat. Pun o sumă ceva mai mare, lunar, la bancă. Nu la ”singura” bancă românească, CEC, ci la una străină, Banca Transilvania.
    Cât despre singura bancă românescă, majoritatea băncilor sunt românești, cu acționariat străin. Sunt societăți românești, de sine stătătoare, gestionate de băncile mamă/acționarii străini/români/turci/chinezi.... Dar unii nu pot înțelege cum vine asta.
    PS: Profitul CEC pe 2016 - 33 milioane lei. Nu am găsit date despre sem I 2017, dar cică ar fi undeva la 103 milioane lei.
    Profitul BT pe sem I 2017 - 496 milioane lei. (1.2 miliarde lei pe 2016).Trageți voi concluziile despre performanțele managementului de stat versus privat.
    • Like 2
    • @ Vasile
      Banca Transilvania is a banking institution with headquarters in Cluj-Napoca, Romania. The bank was founded in 1993 in Cluj-Napoca by a local business people group, with a capital of 2 billion RON, of which 79% was Romanian and 21% foreign.
      Daca nu stii engleza iti traduc eu!
      • Like 1
    • @ Sorin Gaspar
      Vasile check icon
      Serios? Asta ai înțeles din postare? BT bancă străină?! Citește toate comentariile și o să pricepi de ce am scris ”singura”.
      • Like 1
    • @ Vasile
      "Pun o sumă ceva mai mare, lunar, la bancă. Nu la ”singura” bancă românească, CEC, ci la una străină, Banca Transilvania."
      • Like 0
    • @ Sorin Gaspar
      Vasile check icon
      Citește comentariile lui Constantin. Că lui îi era adresată ironia cu singura. Și că BT nu ar fi românească, pentru că CEC este singura bancă românească. Mno, mai clar de atât nu pot să fiu. De aceea am zis să citești TOATE comentariile la articol, poate te prinzi. După care am zis că toate băncile sunt românești, chiar dacă au proprietari străini.
      • Like 1
    • @ Vasile
      check icon
      Ok, acum inteleg.
      De cele mai multe ori ironia este gresit inteleasa. Ca si ceilalti republicani a trebuit sa citesc explicatia dvs ca sa inteleg ce vreti sa spuneti.
      Este ironic ca un autor de text sa explice seminifatia textului sau care s-a vrut ironic si nu a fost inteles a fi :-)
      • Like 0
  • Fara legatura cu subiectul, dar nu ma pot abtine. Tocmai ce l-am auzit pe dl. pemeu scotand pe unul din orificiile din zona faciala o enormitate, pe care o pot cataloga lejer la capitolul imbecilitati in stare pura. Asadar, domnul acesta se da cocos si ameninta cu cresterea redeventelor - daca benzinarii nu "inghit" acciza suplimentara fara a creste preturile. Pai, tinand cont ca doar unul dintre ei utilizeaza titei din pamantul strabun - iar asta are cota de piata de 35% - care ar fi efectul oare? Destul de simplu si evident: ceilalti nu vor fi afectati absolut deloc de o astfel de masura, ba chiar s-ar bucura - ca mai cresc si ei putin cota de piata fara un efort deosebit. Ca doar nu or fi tampiti (precum pemeul) si sa mai riste si o ancheta de la consiliul concurentei pentru fixarea preturilor...
    Nu mai spun, ca am mai aratat pe aici cum au scazut preturile la combustibil la inceputul anului - odata cu eliminarea celor 7 eurocenti. Iar pentru cine nu a prins - mai dau o data un link pe statistica asta http://www.peco-online.ro/istoric.php.
    Asadar, stimati colegi de forum - cum sa incadrez elucubratiile acestui specimen? Cu cat este mai mare palaria pe care incearca sa o poarte fata de frumosul sau capsor?
    • Like 3
  • Ma intreb de ce romanul alege intotdeauna calea cea mai usoara de urmat in tot si toate : Pentru cai lipsesc pilonii 1 si 2 de la mansarda, pe al 3-lea pierzandu-l in Biserica !
    • Like 3
  • Am și eu o propunere pentru dl. Tudose. Dacă tot e așa îngrijorat, să îi lase pe români să aleagă. Cine vrea, poate să își mute banii strânși pe pilonul 2, la stat. Să hotărască fiecare român în înțelepciunea sa, dacă vrea sa ii dea dânsului banii spre administrare sau nu. Și ca să închei în stilul domnului Popescu:
    1.Stimati republicani, câți romani credeți ca și-ar muta benevol banii strânși pe pilonul 2, spre administrarea domului Dragnea?
    2. Câți PSD-isti ar face, tot benevol, acest lucru?
    • Like 4
    • @ Republican
      Nu la stat. Nu aşa se pune problema. În situaţia în care firma privată care îmi administrează Pilonul II are mai puţini bani decât am depus, eu vreau ca fondul meu să mergă la CEC. Eu vreau să am Pilonul II de pensii separat de Pilonul I. Iar toate contribuţiile mele la acest pilon să meargă la CEC, într-un cont bancar. Dacă firma privată nu este în stare să-mi investească banii în aşa fel încât să am un mic beneficiu, aşa cum mi s-a promis, atunci vreau banii respectivi la CEC. O să am la pensie suma pe care am depus-o. Nici Dragnea nu pune problema corect. Mai există şi varianta CEC, variantă la care ţin.
      • Like 0
    • @ Constantin
      Chiar asta am spus, să ai opțiunea ta. Dar eu sa pot rămâne unde vreau, fără sa îmi umble Tudose la buzunar. Riscul meu pe pilonul 2!
      Dumnezeule! La CEC :))))))))))
      • Like 3
    • @ Republican
      CEC-ul este singura bancă românească. De ce te miri? Măcar CEC-ul îmi dă banii pe care i-am depus. Nu este frumos să râzi singur... explică.
      • Like 0
    • @ Republican
      Constantine, vezi ca Republicanul nu rade singur.
      Uite, vecina mea are vreo 4 curci in curtea de pasari... mi se pare ca le aud si pe alea cum rad!
      • Like 1
  • Republica ne-ar face un mare serviciu dacă ar obţine cifrele cu care Ciolacu laudă statul. Pe celelalte le avem noi. Eu, de exemplu, merg săptămâna viitoare la societatea la care dau bani pentru Pilonul II de vreo 10 ani... O să am situaţia la virgulă... Aşa pot proceda toţi cei care contribuie la acest fond de pensii privat. Vreau să ştiu care este randamentul obţinut de stat.
    • Like 0
    • @ Constantin
      Tu fie nu înțelegi, fie nu vrei sa înțelegi (și înclin spre aceasta ultimă variantă). Statul nu are ce investi din banii strânși din CAS, adică pilonul 1! Din banii ăia el plătește instantaneu pensiile pensionarilor de azi. Mai mult, ca să îi ajungă banii, se mai împrumută. 14 miliarde doar anul ăsta!! El n-apucă se investească! Despre ce vorbim??? La pilonul 2, nu-ți place randamentul la Generali, ești liber sa te muți la NN sau whatever.
      Costele, peste 20 de ani, nu va fi cine sa îți plătească pilonul 1. Pilonul 2 ți-l va fi luat Dragnea cu sau fără randament. Copiii tai vor fi plecați fără speranță în afară, și până atunci tu vei plăti motorina cu accize ridicate la cer, puțina macrostabililitate se va fi dus de râpă, inflația va fi iarăși de 2 cifre, vei plăti o armată de bugetari aroganți care te vor scuipa de sus când te duci să-ți plătești taxele, fără să-i intereseze ce socialist mare ești tu pe republica.ro și cum ii aperi, cu sau fără interes, pe niște ticăloși. Îți vei rupe masina pe aceleași drumuri reparate pe șpăgi si vei face aceleași infecții nosocomiale ca și mine plătind Cass pana la Dumnezeu și înapoi. Vei plăti șpăgi la doctori sa te bage în seamă și șpăgi la popă pentru un loc în cimitir. Pentru copiii tăi va trebui să cumperi manual de educație fizică, și dacă cineva de la partid își va aminti de tine o sa le dea un post la vreo direcție. Sătui, îți vor spune "pa, tată! " și vor emigra în Albania. Asta pentru câțiva leuți luați ca să scrii "de bine". Dacă scrii totuși din convingere, mai am speranțe pentru tine.
      • Like 5
    • @ Constantin
      http://www.digi24.ro/stiri/economie/finante-economie/care-a-mai-puternica-pensia-de-la-stat-sau-cea-de-la-privat-analiza-pe-cifre-concrete-783128?source=biziday
      • Like 2
    • @ Republican
      Republicane, eşti pe lângă subiect. Peste 17 ani, atunci când o să ies la pensie, dacă nu vor mai fi copii mei în ţară ca să plătească CAS, locurile de muncă vacante vor fi ocupate de angolezi, somalezi, camerunezi ş.a. care vor percepe România ca fiind Raiul pe Pământ. Aşa cum românii merg acum în Spania şi Portugalia şi plătesc CAS pentru pensionarii din ţările respective, tot aşa, nişte străini vor plăti CAS pentru pensia mea.. Ăsta-i mersul lumii, am mai spus-o... Oricât de rău va fi aici, va fi mai bine ca în alte părţi ale lumii. Locuri de muncă să fie, muncitori se găsesc. Lasă folosofia ta păguboasă... Drobul de sare şi Mioriţa ne-au distrus din temelii.

      Revin la Pilonul II de pensii. Randamentul mare promis de consultantul de la Aliantz m-a convins să mă înscriu la Pilonul II. Altfel, depun banii la CEC... Dacă primesc mai puţin decât am depus, de ce să-i dau banii neamţului? Să trăiască şi el din comisioane? Îi depun la CEC şi primesc suma depusă + o dobândă mică... Pricepi? Tot sunt mai câştigat. Pe lângă firmele care administrează fonduri private de pensii mai sunt şi bănci care administrează depozite bancare... DUC BANII LA CEC! De ce să-l fac pe neamţ cu fundul mare?
      Abia aştept săptămâna viitoare să merg la Aliantz. Dacă am mai puţini bani decât am depus iese război mondial.
      • Like 0
    • @ Ionut Catalin Dimache
      Ionuţ, am o rugămite. Nu-mi da link-uri. Spune ce ai de spus.
      • Like 1
    • @ Constantin
      1. Dacă te gândești ca somalezii îți vor plăti pensia, e jale! De ce nu te duci de pe acum acolo, sa te obișnuiești?
      2. N-ai ales, ai fost obligat sa arderi la un fond de pensii. Ai ales doar fondul. Dacă super randamentul promis de consultant pe o perspectivă de 30 de ani a fost criteriu de alegere, ai fost... Nu îmi permit.
      3. Dacă tu crezi ca cineva administrează banii tai pe gratis, asa ca un hobby, iarăși... Nu îmi permit.
      4.am învățat asta de la un mare chirurg. URIAȘ. "un medic care îți spune că operația a reușit 100 %, este un șarlatan"
      Dacă îți imaginezi doar randamente pozitive în 39 de ani... Iarăși nu îmi permit.
      5. Nu trebuie sa mergi până la fond. E suficient sa citești scrisoarea anuală primita de la ei
      6. Nu ești mulțumit cu randamentul unui fond, te poți muta fără costuri la altul.
      7. Se scrie Allianz. E totuși fondul pe care l-ai analizat cu mare profunzime și care îți trimite anual rapoarte exacte acasă.
      • Like 2
    • @ Republican
      Eu nu întorc niciodată obrazul şi îmi permit: Eşti un bou!
      Nu am fost obligat să ader la Pilonul II de pensie, depăşisem vârsta cu un an sau doi şi am aderat prin opţiune personală. Aşa era legea... EU AM VRUT, NU AM FOST OBLIGAT.

      Eu nu am de ce să merg în Angola sau Somalia, pentru că cei de acolo vor alege România, cândva... Aşa cum românii au ales Spania sau Portugalia.

      Nu am pretins ca cineva să-mi administreze fondul de pensii fără să fie plătit. Dar eu îl plătesc pentru a administra nişte bani, nu pentru a mă jefui. Dacă eu nu am un minim profit, atunci îl plătesc degeaba. Duc banii la CEC şi sunt mai cîştigat.

      Nu am primit scrisoare anuală, ce vrei mai mult? Avem aceeaşi cutie poştală şi nu ştiu eu?
      • Like 0
  • Nici autorul articolului nu vine cu cifre, nici Ciolacu... Ceva este în neregulă. Nu este constructiv să discutăm în orb.
    Pentru Pilonul 2 de pensie contribui la cea mai mare şi mai tare firmă din UE... dar de 4 ani nu am mai primit nicio informare. Mi-am deschis cont pe site-ul lor şi tot n-am reuşit să aflu, nu reuşesc să intru în cont. Săptămâna asta merg la ei şi vă promit că o să discutăm pe cifre. Dar vreau să ştiu şi randamentul ăla mare obţinut de stat cu care se laudă Ciolacu . Poate că Republica ar putea să ne ajute cu nişte cifre. Discuţia este cât se poate de serioasă.
    • Like 0
    • @ Constantin
      Gravity check icon
      Sistemul de stat nu pune/investeste banii tăi deoparte pentru pensia ta, ci folosește contribuția ta de acum pentru a plăti pensionarii de acum. Ce este așa greu? Despre ce randament vorbești?
      • Like 4
    • @ Gravity
      Uite cine imi recomanda sa il ignor pe colegul constantin :))
      Parerea mea este ca trebuie sa veniti rapid cu niste explicatii si demonstratii cat se poate de serioase, ca tocmai ce a declarat razboi mondial. E groasa! :)))
      • Like 3
    • @ Gravity
      Nu sunt specialist în fonduri de pensii. Să ne spună Ciolacu despre ce randament la Pilonul I vorbeşte.
      • Like 0
    • @ Iron Spike
      Nu pot fi ignorat, mon cher. Asta este clar :))
      • Like 2
    • @ Constantin
      Chapeau bas! :))
      • Like 1
  • Mafia, arunca cu bani in votaci sa ii apere in asaltul final asupra justitiei.
    • Like 1
  • yey! un fleac. ne-au ciuruit! ce sa mai, inevitabilul s-a produs: cei care mai aveam o farama de speranta si incapatanare ca in Romania se vor aseza totusi lucrurile incet-incet, pack your f* bags and run!!! multumim mustaciosului analfabet repetent condamnat!!
    • Like 4
  • Dacă până acum furtul era oarecum mascat, acum se face absolut pe față. Dacă până acum furtul se făcea din banii publici, acum ne fură din economiile fiecăruia dintre noi. Chiar și dintr-ale tale Costele! Bugetari sau privați, PSD-isti sau USR-isti, toți avem acolo un mic cont. 5000-10000 de lei, câți or fi. Iaca, tocmai ni le ia cu japca Dragnea. Simpatizanți PSD, și dragi nevotanți: luați scrisoarea aia ce o primiți anual de la administratorul fondului vostru și vedeți câți bani tocmai vă fură partidul votat(sau ignorat) pentru 100 de lei mărire la salar/pensie sau pentru lene, după caz! Mai puneți benzina ce se scumpește din toamnă și scumpirile la raft consecutive. Asezonați cu inflația și vedeți unde ați ajuns.
    • Like 6
  • Spune autorul: "Aştept un proces pe care fosta şefă al NN să-l câştige în faţa statului român şi evident să încaseze şi despăgubiri pe măsură."
    Exact la acest lucru m-am referit in comentariul meu de la articolul precedent pe aceeasi tema, cand spuneam: "Au fost disperati de la bun inceput, iar ceea ce au facut NN-ului a fost o MARE PORCARIE - ce se va intoarce impotriva lor intr-o buna zi. Din pacate nu infractorul condamnat penal dragnea ori ciracii sai vor plati - ci tot romanii, de a caror "bine" nu mai poate aldepesedeul".
    Iar statul - care va plati - suntem noi, in loc sa fie nemernicii care fac aceste tampenii.
    Dar, din pacate, aceasta va fi cea mai mica pierdere. Urmarile prostiilor facute in ziua de astazi ne vor costa cu mult mai mult.
    • Like 4
    • @ Iron Spike
      check icon
      La fel de mult ne costa pasivitatea fata de actiunile doreilor din guvern.Ei ne dau flit pe motiv ca n-au de ce se justifica,ca vom vedea noi ce fac ei...ca si cum tara ar fi proprietatea lor si noi suntem tolerati.Ei nu concep c-ar trebui sa dea socoteala pentru proasta guvernare si armata de guvizi lobotomizati de varan tv si alte haznale sustin pina-n pinzele albe tembelismele astora.Legea azi e una maine-i alta,fiscalitatea e dupa cum bate vantul,da' noi suntem mandri...
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult