Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Nu crede și nu cerceta! Cum s-au trezit în „dictatură medicală” câteva sute de oameni cu frica lui Dumnezeu

Protest „dictatură medicală”

Foto: Octav Ganea/ Inquam Photos

Un oarecare preot Radu Preda, care pretindea a voi, prin predica lui, să consoleze familia unui copilaș mort în urma căderii într-o piscină, ar fi profitat de trista întâmplare, lansându-se în acuzații halucinante la adresa sistemului sanitar din România și a guvernanților ei, care ar fi vinovați și de acest tragic desnodământ. Oare ce resort îl face pe acest slujitor al Domnului, robit politicului, să arunce asemenea fumigene menite să impresioneze pe cei mai slabi de înger?

I-a ținut isonul pe rețelele sociale o fostă vedetă, antivaccinistă, deși fără calificare în domeniu, O. Steer. Când și-a exprimat regretul pentru încetarea din viață a prof. dr. Pavel Chirilă, ea a ascuns tocmai faptul că acesta apucase să dezmintă, cu autoritatea sa de medic celebru și cu implicarea sa afectivă de bunic al băiețelului, acuzele neprobate ale cuviosului fiu al Bisericii.

În același timp, o dr. A. Alberts (care nu este, nici ea, epidemioloagă sau infecționistă, ci patronează o „zonăˮ de chirurgie estetică, dar este aliată la cataramă cu anumiți politicieni), se face iarăși a nu înțelege despre ce este vorba și încearcă să manipuleze opinia publică, declarând că „legea carantinăriiˮ ar reprezenta, prin prevederi care nici nu există în ea, „un început în forță al naționalizărilorˮ tipic ceaușiste!

S-a auzit în ultima vreme și eticheta de nazism, lansată de un ONG-ist pretins apărător al drepturilor omului, consultat, desigur nu întâmplător, de Parlament cu privire la această lege. Și acuza de intenție de a transforma, prin ea, România într-un „lagăr medicalˮ (de tip sovietic sau nazist?). Circulă și multe alte petarde lansate de înainte-mergători mai mult sau mai puțin iluștri în ale dezinformării. Iată cum minți pe care le-ai crede, îndreptățit, cel puțin bolnave scornesc și aruncă în public noi și noi elucubrații, punând în opoziție România, chipurile, cu întreaga planetă, invocată, golănește, de un bade sau altul! În timp ce alte țări au în realitate, de mai multă vreme, legi infinit mai restrictive pentru protecția societății inclusiv în cazul bolilor transmisibile.

Protestele organizate împotriva aceleiași legi sub lozinci precum „Fără mască!ˮ sau „Izolare = pușcărie!ˮ, mobilizează, prin rețelele de socializare, o mână de români (printre care și preoți) de aici sau din diaspora. Ele sunt orchestrate de cei care vor să sădească, mai nou, și teama de o dictatură cel puțin sanitară. Sau care seamănă îndoiala, cum clamează Primăria Capitalei, cu privire la destinația dată de oficialități ventilatoarelor pentru spitale. Și mai ales neîncrederea cu privire la numărul de îmbolnăviri, repetată de cei care îi învinovățesc, cu rea-credință, de înmulțirea persoanelor COVID-pozitive pe actualii guvernanți. Și nu pe cei care îi lipsesc pe aceștia de instrumentele legale pentru limitarea pandemiei, nici pe cei care nu respectă setul minim de precauții care se impun în acest scop.

Și toate acestea în ciuda faptului că cei care neagă evidența împing, voit, în derută mai ales tineri petrecăreți, fani mai ales ai teraselor și ai înghesuielii de la malul mării. Dar și vârstnici, „șoimi ai piețelorˮ cu frica lui Dumnezeu, dar nu a COVID-ului.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Prosti sunt multi, din pacate, si mai si cred ca detin adevarul suprem. Cred ca daca ii iei la bani marunti nici chestiile acelea de cultura generala invatate in clasele primare nu le stiu. O soarta meritata ar fi ca toti acesti tontalai sa ia leapsa cu Covid-ul si chiar sa dea coltul, ca si de se fac bine tot nu vor crede.
    • Like 0
  • Totul este jocul murdar, ca intotdeauna, al psd si aliatii sai, gunoaiele taticeanu si ponta. Prin racolarea unor imbecili, unii dintre ei profitori ai haitei de fiare, prin zbieretele isterice ale prostlor simpatizanti psd vrea sa discrediteze guvernarea pnl care, pana acum, cu toate piedicile si sabotajele, a tinut situatia sub control. Dar ce poti face cu un parlament abject, dusman al tarii, tradator si vanzator, 0 ccr aservita si un/o avocat/a a "poporului" de factura astora? Daca, si nu este exclus, ca ticalosia sa invinga, psd ar prelua guvernarea veti vedea atunci democratie si drepturi. Ati mai avut ocazia, din 2016, sa vedeti ce inseamna "guvernarea pentru oameni" a psd impreuna cu sleahta borfasilor. Nu uitati! Ar fi grav ca o minoritate iresponsabila si ticaloasa, care a pus stapanire acum pe piata victoriei, sa-si impuna vointa majoritatii. Ce fac acesti nemernici, in mare parte ignoranti, in favoarea psd si complicii, este deschiderea adevaratului drum catre dictatura. Nu uitati de dragnea, tudorel, nicolicea, iordache, s.nicolae, c.stefanescu, o.vasilescu! Ii doriti iar?
    • Like 0
  • Cei care nu cred in Covid19,poate vor crede in Covid20,daca ajung anul viitor sa vorbeasca tot asa ca "prostii"de inexistenta virusului.
    Lumea ii plina de aceste specimene ,pentru ca asta i normalitate pana la urma,fiindca nu exista societati perfecte numai cu oameni inteligenti.
    Fiecare pe graiul lui apare,dar cand il loveste Covid poate isi schimba zicerea.
    • Like 1
  • Cei din piață sunt puținii care chiar s-au lăsat duși de nas de propagandă. Cei mai mulți latră mult pe rețelele de socializare, fac pe influencerii și distribuie cu nemiluita linkuri cu titluri panicarde, încearcă să convingă pe alții că guvernul și oculta mondială sunt de vină pentru nereușita lor în viață, iar apoi au grijă să nu se contamineze. Dacă vizitezi pe vreunul, intâi te bagă la duș, apoi îți dă haine de schimb și abia apoi vorbește cu tine. Despre ce? Despre cum covid nu există, desigur!
    • Like 6
  • Ăștia nu sunt oameni cu frica lui Dumnezeu!
    «Dumnezeu, printre altele, ne porunceste sa fim inteligenti. Pentru cine este inzestrat cu darul intelegerii, prostia – macar de la un anume punct incolo – e pacat: pacat de slabiciune si de lene, de nefolosire a talentului.» (N. Steinhardt - Jurnalul fericirii).
    • Like 5
    • @ Dorela Mirica
      Vorbiti de un increstinat de vasta cultura, ce si-a asumat crestinismul, ortodoxismul in particular, din adancul simtirii, culturii si inteligentei sale. Pentru multi din cei ce se declara crestini practicanti o usoara incercare a duhului curatiei, a celui al rabdarii ar esua lamentabil. Si atunci...de unde frica de Dumnezeu??? Ar trebui in primul rand sa existe dragoste fata de divinitate!
      • Like 0
  • Geniala poza cu tipul ce afiseaza ostentativ Trianon iunie 1920 intr-un font "etno" si in culorile tricolorului alaturi de tot felul de tot felul de femei ce par gata sa "soarba" orice le-ar turna pe gat biserica. De la distanta, judecand din poza si parafrazand-o pe bunica-mea "Multe fimei, putini oameni" la "protestul" in cauza.

    E halucinant pentru mine cum biserica ortodoxa romana (nu merita capitalizare) se bate singura cu fiecare sansa pe care o are sa se implice in probleme laice. Macar dintr-un punct de vedere cinic ar putea sa vada ca exprimandu-si "judecata" anti-umanista public in probleme care nu o privesc deloc isi taie singura craca de sub picioare. Se prefera cu abnegatie prosteasca mentinerea unor canoane bisericesti invechite. Mai mult decat atat mai mereu cand e o problema stiintifica sau de sanatate publica de genul celei COVID 19 punctul de vedere inclina mereu spre misticism.
    • Like 5


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult