Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Nu dați aspirină copiilor!

Administrare medicamente

Foto: Getty Images

Pastilele sunt foarte utile, dar trebuie luate cu prudență. Schemele cronice se monitorizează cu medicul. Medicamentele „la liber” (over-the-counter) se iau pe perioade limitate, la strictă nevoie.

- Nu dați aspirină la copii! Poate apărea un fenomen numit Reye, ce poate fi fatal. Dați paracetamol, nurofen, strict la nevoie. Ideal nu ambele, ci vedeți ce merge.

- Grijă la antiinflamatoare. Persoanele peste 70 de ani ar trebuie să le evite. Uzul îndelungat poate da probleme renale, digestive, cardiace chiar la persoane tinere/adulte. La vârstnici pot apărea probleme la un consum mic.

- Nu consumați antibiotice la orice fleac. Consultați medicul și luați antibiotic pe rețetă. Dacă luați multe antibiotice puteți selecta anumite tulpini de bacterii care devin tot mai puternice și-n final imune la orice antibiotic (rezistență multiplă la antibiotice).

-Atenție la ciprofloxacină (antibiotic din clasa quinolonelor). Uzul îndelungat poate duce la probleme articulare ireversibile.

- Nu folosiți formule de paracetamol cu doze mari și eliberare prelungită, combinând pastile cu prafuri la plic și alte preparate. Pot fi sumate dozele și apar probleme serioase.

-Nu depășiți dozele recomandate dacă chiar trebuie să luați un antiinflamator sau antialgic. Luați pe o perioadă de câteva zile cel mult.

- Nu folosiți nifedipină sub limbă în caz de salt hipertensiv. Au fost raportate cazuri de deces și este interzis uzul în acest fel.

- Nu utilizați pastile în sarcină fără acordul medicului! Grijă mare și la alăptare. La fel, întrebăm medicul.

- Nu folosiți antiparazitare neaprobate (de tip ivermectină), pentru tratamentul Covid-19. Nu există studii concludente și aprobări oficiale.

-  Nu întrerupeți schemele cronice. Dacă aveți pastile de tensiune și vă simțiți bine, nu le întrerupeți, că vă simțiți bine datorită lor. Mergeți la medic la control de rutină. Schemele au deseori nevoie de ajustări.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Multumim pentru articol !
  De ce in Romania nu se interzic reclamele facute medicamentelor pe canalele de televiziune ?
  • Like 0
  • @ Mobby Dick
   Suntem exasperati de agresivitatea cu care se fac aceste reclame. Si la "suplimentele alimentare" care sunt tot niste medicamente superficial testate si fara toate aprobarile necesare lansarii pe piata. Marile firme de produse farmaceutice, la care se adauga si "marile" farmacii nu urmaresc nimic altceva in afara profitului. Reclamele sunt mincinoase, la fel ca si "bonusurile" obtinute in urma "cardurilor de fidelitate" la diversele farmacii. Nu urmaresc altceva decat urmarirea gradului de vanzare, statistic, produsele farmaceutice nu sunt diverse ci aceleasi sub diverse denumiri, preturi si ambalaje. Politica de a-ti da 3 la pret de 2 nu urmareste decat vanzarea rapida a stocului, eventual aproape de data expirarii, indiferent daca ai nevoie sau iti este recomandat in cantitati mari. Este o ticalosie fara limite. Am vazut odata la tv atitudinea obraznica, sfidatoare a unui reprezentant al unei mari firme farmaceutice fata de un cogresman american care o ancheta. Respectivul cogresman era infricosat in fata mafiotului ticalos al firmei farmaceutice respective. Acesti criminali internationali merg pe santaj ordinar asupra bolnavilor dependenti de diverse tratamente, ameninta si chiar o fac in unele cazuri, cu sistarea distribuirii medicamentelor respctive, impiedica descoperirea tratamentelor pentru bolile cronice grave pentru a-si vinde ei produsele timp indelungat, produse ce nu au efectele benefice, merg pana la distrugerea industriei farmaceutive a unor state, este cazul romaniei cu concursul "alesilor poporului", vindecatoare. Ar ramane fara desfacere daca s-ar vindeca maladiile grave ce macina omenirea. Firmele farmaceutice renumite constitue un cartel mafiot in intreaga lume.
   • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult