Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește opt ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

Nu e totul pierdut. Dacă nu ne opunem acum, în 20 de ani, până și fluturii vor emigra de tristețe

Mama și copil la protest, 20 ianuarie

România, privită peste 20 de ani, din perspectiva contextului de azi, arată trist, sumbru chiar. Să nu ne facem iluzii. Nimic din ceea ce se întâmplă azi în politica românească nu creionează, fie și în tușă mai groasă, premisele unei evoluții sănătoase. Țara, așa cum arată azi, cu un sistem de educație neperformant și lipsit de viziune, cu un sistem medical muribund, aflat la limita inferioară a decenței umane, seamană cu un tânăr dezorientat, fără timp acordat școlii și cărților, fără bani pentru a-și intreține propria sănătate: dantura, ochii, plămânii etc. și peste toate astea prădat, cu ferocitate, de cei chemați să îl apere. 

Care credeți că va fi soarta unui asemenea tânăr, cum va arăta viața lui peste 20 de ani? Extrapolând acum să ne întrebăm cum poate arăta Romania la nivelul anului 2038? O țară tristă, îmbătrânită, aflată în proces alarmant de depopulare, în incapacitate de a-și plăti pesnionarii, cu elitele medicale, intelectuale etc. de multă vreme emigrate. Va fi o țară sumbră în care până și fluturii vor emigra de tristețe.

Nu sunt, prin definiție, un pesimist, dimpotrivă. Ma gândesc însă, în termeni realiști, că orice decizie bună, coerentă, care să țină cont de exigențele lumii de azi, are nevoie de timp pentru a-și produce efectele. Găsiți în sistemul medical de azi o decizie care, în timp, să își poată developa consecințele pozitive? Identificați în educația românească măsuri care să producă efecte foarte bune pe termen mediu și lung? Beneficiază investițiile în infrastructură de sume care să ne facă optimiști în a crede că vom circula pe autostrăzi și căi ferate moderne în toate regiunile țării? Nu trebuie să ai o diplomă de doctor în economie pentru a înțelege că structura bugetului pe 2018 denotă lipsă de viziune și neputința de a corela promisiunile cu realitatea.

Orice creștere economică care nu se bazează pe investiții și educație nu este sustenabilă pe termen lung, având dimpotrivă efecte bulversante în economie. Adâncirea deficitului de cont curent și devalorizarea monedei naționale sunt printre primele consecințe vizibile. 

Oamenii de bună credință înțeleg ca bunăstarea nu se produce din stilou, din acel stilou care semnează o ordonanță de urgență guvernamentală. Orice creștere a salariilor și a pensiilor fără o creștere a productivității, adică în absența unei surse reale de finanțare, ar trebui să ne dea frisoane reci, foarte reci, gândindu-ne că bunăstarea aparentă de azi o vor plăti copiii noștri. Faptul de a nu le lăsa moștenire o infrastructură bună, un sistem de educație performant adaptat nevoilor pieței, un sistem public de sănătate modern este grav, dar a transfera asupra lor datoriile noastre este cinic și profund iresponsabil.

Dar încă nu este totul pierdut. În România s-a activat un simț al răspunderii civice care ne-a lipsit. Tinerii de azi, cei care se instruiesc, citind, cei care au deprins gustul libertății, nu vor să-l mai piardă. Prezența lor în piețele publice este un simptom de sănătate civică. Sunt ei, tinerii care au construit cu imaginația lor un tricolor mare cât toată piața Victoriei, sunt cei care au luminat cu telefoanele mobile în mână, sute de cartonașe albastre, confecționând steagul Uniunii Europene, arătându-ne simbolic care este direcția de urmat. Să le fim aproape, maturitatea noastră și energia lor, surâsul nostru alăturat zâmbetului lor frumos, mă face să mai sper în binele României de mai târziu.

Avem o responsabilitate uriașă. Copiii tinerilor de azi pot fi cu două trepte mai sus decât suntem noi acum. Cu o singură condiție. Să nu pierdem niciodată libertatea de a ne împotrivi nedreptății și curajul de a nu ne lăsa îngenunchiați cu niciun preț.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din nefericire, aceste promisiuni de cresteri salariale sau de pensii eu cred ca nu se bazeaza pe cresterea eficientei economice, ci pe imprumuturi externe, pe care oricum tot romanii le vor plati. De altfel, promisiuni iluzorii, pentru ca inflatia, cresterea preturilor la produse de larga utilitate si alte forme de marire a costului vietii, "mananca" zilnic din veniturile romanilor. Toate acestea, pentru ca o gasca de incompetenti vor cu tot dinadinsul sa ne conduca ei, pentru a fi conectati prin functii gras platite la sacul cu bani al tarii.
    • Like 0
  • Vanu Vanu check icon
    v as lua , pe toti cei care trantiti ideea asta ori de cate ori aveti prilejul , de manuta si apoi v as face vant taaaaaaaaaare departe. Atat de departe de realitatea romaneasca pe cat posibil. Nu pricepeti ca romanul a dat cu ochiu/nasu/gustu/limba/simtu lu peste in borcanu cu magiun, dupa revolutie. Vor si oamenii astia sa isi ia un zniker. Sau o bobuana. Sau sa isi puna statie la dacie. Si vor un ban in plus. NU SALARIILE CRESCUTE sunt problema in tara asta! Ci FURTUL< fi r ar el sa fie de furt. SI INFECTUL management. Incetati cu teza asta aproape falsa (spun aproape pt ca , da , contextul e mai vast/complex decat vreau eu acum sa punctez, dar n ai cu cine) care doar INDEPARTEAZA pe cei multi si nehotarati de sansa de a vota mai sanatos. Sa nu mai aud de salariile care nenorocesc viitorul. NU. Viitorul e nenorocit de nenorocitii de la putere. Salariile pot creste, pt ca oamenii sa aiba, in sfarsit, o viata . Asta e tonul - asta tre' sa auda cei 55 % care nu si misca fundul la vot. Cat despre nivelul cresterilor, cand @ cum, sforaim cum putem, il plimbam pe om cu vorba si discutam in soapta, intre noi, ce putem face. Jesus. Insist: intr o tara ATAT de chinuita ca Ro, asta e subiect tabu. E atat de imbecil sa discutam asta acum, pe cat de imbecila a fost abordarea USR in privinta familiei. Oamenii astia NU vor mai mult de 10 procente din voturi, am inteles asta. Dar atunci eu nu mai stau in tara - ma duc naibii undeva unde is creaturi care vor sa contruiasca. Nu sa supravietuiasca. Mujicului ruman nu i poti vorbi de cateva teme simple PANA NU L FREAKING educi. Este ca si cum te ai duce in mijlocul arabilor inarmati pt a le explica tot crezul tau despre jihad sau whatever ii poate face sa ridice din spranceana (pt a te tinti precis, evident, nu pt ca s ar enerva. Aia s a ntamplat deja cand ai deschis gura). Anyway, ma duc sa ma culc ca nu s coerent la ora asta.
    • Like 0
    • @ Vanu
      "Anyway, ma duc sa ma culc ca nu s coerent la ora asta."
      Mai bine, caci ati rupt in doua limba romana.
      Ceea ce cred ca era de inteles: cresterea salariala nesustinuta de productivitate e nula. Venituri mai mari = cereri mai mari de produse/servicii. Fara productivitate = importuri mai mari, deci automat costurile cresc. Fara productivitate provenita din cresterea economica, duce la imprumuturi externe, asadar datoria externa creste doar pentru a sustine artificial consumul doar din importuri si nu din productia interna. Si ghiciti cine plateste datoria externa? Noi incepem, dar generatiile viitoare vor simti si mai mult aceasta.
      • Like 0
    • @ Liviu Mihoc
      Vanu Vanu check icon
      :))) am rupt in doua incapacitatea dvs de a se raporta la un limbaj modern. Dinozauri ca dvs starnesc mila/atunci cand nu sunt prea penibili. Purtati si papion?... Iar la subiect: n ati inteles nimic. Ce IQ aveti?... al meu e 157, pe verificatelea. Ce grad de cultura, ca sa inteleg unde sa va plasez. Ceva studii de filozofie/psihologie/lingvistica (eu am , da. De tuate - cu u din u, ca asa zice fiu-meu) . Pe intelesul dvs n am cum sa scriu . Poate cu un efort imens, dar cred ca e mai corect sa puneti mana pe carte si sa debitati doar dupa ce aveti ce. PS. vulgul nu pricepe aritmetica aia simpla. Doar p aia de i convine. Creieras invartecas. PS. sugerat un prieten ca sunt prea dur cu dvs. Ok, reluare: cand sunt EI la putere, ce se intampla cu bugetul?... in procente, pe cifre, care leu in care buzunar ajunge?. Ok. Cand suntem NOI la putere, ce se intampla cu acel buget, care leut , unde?.... adunati ACUM, in secunda asta, bugetele pe 10 ani . Pornind de la modelul meu si apoi de la uluitoarea dvs simplitate intelectuala . Faceti diferenta. Vedeti?...Vedeeeeeeeeeeeeeeeeti?... e mai bine sa castigam NOI alegerile. Sa facem NOI bugetul. Iar NOI putem castiga doar cu votul a milioane. Milioane de romani = extrem e firavi intelectual. Fix ca dvs. Deci trebuie sa le "vindem ceva ce inteleg. Ma iubiti acum?.... dvs+eu = love?...Jesus. Grea logica. Repet: manuta pe carte.
      • Like 0
  • Nu mai cred ca pot fi opriti, cel putin nu cu proteste pasnice si argumente de bun-simt. Badarania si nesimtirea ne-au cotropit. Protestele violente le-ar da apa la moara sa raspunda cu violenta (sper ca cei din strada sa ramana pasnici), UE e "dezinformata" si oricum nu le pasa, ce alte cai i-ar putea opri? Au textele lor in care nici ei nu cred, dar spera sa creada votantii, au transformat politica intr-o mocirla urat mirositoare in care nu vrea sa intre niciun om civilizat, asa ca au ramas doar ei sa-si bata joc de tot ce conteaza cu adevarat. Speram sa se revolte eventualii PSD-isti cinstiti, sa-si faca ordine in ograda, dar ori nu exista, ori li s-a bagat pumnul in gura. Am ajuns o tara intreaga sa-i ascultam pe toate posturile pe Stefanescu, Nicolae si altii ca ei, care cu greu apartin speciei umane. Totul se invarte in jurul unor gainari cu tupeu, nu mai avem chef si timp sa ne ocupam de lucruri frumoase, au contaminat mai mult decat politicul. Cine vede luminita sa imprastie scantei, poate ne molipsim si cei care ne-am pierdut nadejdea.
    • Like 0


Îți recomandăm

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult

RetuRO

Sunt pline rețelele sociale cu postări ale oamenilor care descriu că simt furie, frustrare, neputință, când văd deșeuri în Lacul Roșu sau lacul cu nuferi din Ipoteștii lui Eminescu, în stațiuni montane sau pe litoral. Le vedem peste tot - pe stradă, pe marginea drumurilor naționale, în tren, din tren, pe lângă calea ferată, în grădinile blocurilor, în gropile de gunoi de la marginea satelor, pe albiile pârâurilor și râurilor, în păduri.

Citește mai mult