Foto: Inquam Photos/ George Călin
Peste 65% dintre români ar vota un partid naționalist. 26% din electorat ar fi de acord cu ieșirea României din NATO și UE. Mai mult, circa 17% dintre români ar dori orientarea noastră către Rusia. Cifrele astea nu seamănă deloc cu cifrele de la momentul aderării la cele două structuri internaționale. Atunci eram toți optimiști, bucuroși, entuziaști. Între timp o mare parte dintre conaționali s-au reorientat. Ce s-a întâmplat între timp?
În primul rând a trebuit să traversăm o perioada haotică de tranziție către societatea capitalistă. S-au conturat câteva partide principale, mainstream, care și-au consolidat influența și puterea eliminându-și concurența. Din păcate, s-a repetat istoria politică din perioada interbelică când partidele au devenit niște organizații dubioase de promovare a intereselor personale fără nici cea mai mică legătură cu interesele populației. De multe ori politicile duse de guvernanți sunt împotriva cetățenilor și urmăresc numai scopuri partizane. Corupția, minciuna, manipularea, nepăsarea și nesimțirea au devenit metode de lucru în spațiul puterii politice. Pentru omul de rând aceasta a fost o agresiune la nivelul conștiinței sociale, a apărut lipsa de încredere, revolta, votul negativ și răzbunător. Pe fondul unor crize naționale, dar și internaționale prost gestionate s-a mărit numărul celor care resping inclusiv conceptul de democrație.
Pentru că, în momentul în care, indiferent pe cine votezi, rezultatele sunt identice - continuarea jafului început de ceilalți -, cetățenii se resemnează. Mai mult de jumătate din populație nu se mai prezintă la niciun fel de alegeri. Oamenii pot vedea cu ochii lor cum politicienii care se afișează în salvatori ai națiunii sunt implicați în cele mai mizerabile afaceri de corupție, trafic de influență, furt din banul public. Mișcările astea sunt peste tot în lume. Se încearcă înlocuirea vechii clase politice cu una nouă, se încearcă schimbarea ideologiilor din epoca industrială cu cele adaptate epocii informaționale. Pe de altă parte există forțe importante, conservatoare, care doresc reînvierea unei lumi apuse, o societate a feudalismului, a evului mediu timpuriu, în lipsă de alte soluții. Am auzit scandări în timpul mișcărilor BLM din America „Nu ne ascultați”. Același lucru l-au reproșat și cei care au demonstrat în Franța săptămâni în șir, „gilets jaunes”. Asta se întâmplă și în România - guvernanții, politicienii, nu ne ascultă. A existat un referendum în care populația a votat pentru un legislativ de 300 parlamentari, niciodată nu a fost pus în aplicare. Toată lumea strigă peste tot împotriva unei caste restrânse de profitori cu pensii speciale. Nimeni nu face nimic. Guvernanții, într-o sfidare supremă și absurdă, doresc mărirea vârstei de pensionare la 70 de ani, umilind astfel pe toți cetățenii acestei țări. În continuare se fac numiri scandaloase la conducerea instituțiilor de stat. Se suplimentează aparatul bugetar cu posturi pentru clientela politică. Contractele se dau pe ochi frumoși. În presă apar dezvăluiri fără niciun efect. Eu, personal, alături de alți colegi, am arătat grave disfuncționalități în autoritățile de stat, fără niciun rezultat. A apărut un fenomen al migrației în masă în Occident pentru condiții sociale mai bune, pentru o școală mai bună, pentru un sistem sanitar mai bun. Toate astea arată în mod clar falimentul actualei clase politice.
Vinovați pentru apariția acestor partide, mișcări, frății extremiste sunt politicienii din partidele care au condus și conduc acum România. Din cauza nepăsării și nesimțirii lor, oamenii s-au îndreptat către partide precum AUR. Cetățenii simt nevoia să apară cineva care să-i scuture din adormire, să-i trezească la realitate, să-i înlăture. Nu trebuie să căutăm cauzele în alte locuri decât acolo unde sunt, liderii acestor partide erau niște necunoscuți, pe mulți dintre ei nu-i cunoșteau nici vecinii de bloc. Votul pe care l-au primit a fost un vot de revoltă.
Iar revolta este pentru că nu ne ascultați.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
De ce nu se predă în școală despre democrație, importanța votului, etc? Cum e posibil ca 70% să nu meargă la vot?
AUR a folosit doar o nișă pe care a reușit s-o mărească. Nișă de lipsă de educație și noțiuni elementare, eroare din anii de " glorie" psd și din cauza ideilor "strălucite" și tendințelor păguboase din învățământ datorate unor "iluștri" miniștri gen Abramburica.
Ba unii ascultă chiar prea bine și fac politici total oportuniste sub masca politicilor sociale.
Capra sare masă, iada sare casa. Așa și aici. Se prea poate ca AUR să devină un fel de ucenic vrăjitor: creație/ facilitat de psd, să-și depășească și detroneze maestrul.
Cauzele ca cauzele. :)))
Numai soluția nu se vede.
Ma ingrozeste ideea unei guvernari AUR-iste, da` inclin sa cred ca uneori metoda chirurgicala ramane singurul tratament. E posibil sa aveti dreptate, desi tare mi-as dori sa nu pot confirma asta :(
Românii trebuie să ajungă pe fundul Gropii Marianelor ca să înțeleagă prețul libertății,sensul sintagmei „drepturi și obligații”..
Sigur că e posibil ca experiența odată startată,să fie fără cale de întoarcere(odată ieșiți din UE și NATO,țeluri AUR clare,manifestate,declarate prin ceea ce fac chiar liderii făcăturii fascistoide,nu ne vom putea întoarce acolo decât cine știe după câte generații.
Dar...asta e,atât poate neamul ăsta!