Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Nu ne ascultați: nepăsarea voastră a trezit „naționalismul” din adormire

Protest AUR

Foto: Inquam Photos/ George Călin

Peste 65% dintre români ar vota un partid naționalist. 26% din electorat ar fi de acord cu ieșirea României din NATO și UE. Mai mult, circa 17% dintre români ar dori orientarea noastră către Rusia. Cifrele astea nu seamănă deloc cu cifrele de la momentul aderării la cele două structuri internaționale. Atunci eram toți optimiști, bucuroși, entuziaști. Între timp o mare parte dintre conaționali s-au reorientat. Ce s-a întâmplat între timp?

În primul rând a trebuit să traversăm o perioada haotică de tranziție către societatea capitalistă. S-au conturat câteva partide principale, mainstream, care și-au consolidat influența și puterea eliminându-și concurența. Din păcate, s-a repetat istoria politică din perioada interbelică când partidele au devenit niște organizații dubioase de promovare a intereselor personale fără nici cea mai mică legătură cu interesele populației. De multe ori politicile duse de guvernanți sunt împotriva cetățenilor și urmăresc numai scopuri partizane. Corupția, minciuna, manipularea, nepăsarea și nesimțirea au devenit metode de lucru în spațiul puterii politice. Pentru omul de rând aceasta a fost o agresiune la nivelul conștiinței sociale, a apărut lipsa de încredere, revolta, votul negativ și răzbunător. Pe fondul unor crize naționale, dar și internaționale prost gestionate s-a mărit numărul celor care resping inclusiv conceptul de democrație.

Pentru că, în momentul în care, indiferent pe cine votezi, rezultatele sunt identice - continuarea jafului început de ceilalți -, cetățenii se resemnează. Mai mult de jumătate din populație nu se mai prezintă la niciun fel de alegeri. Oamenii pot vedea cu ochii lor cum politicienii care se afișează în salvatori ai națiunii sunt implicați în cele mai mizerabile afaceri de corupție, trafic de influență, furt din banul public. Mișcările astea sunt peste tot în lume. Se încearcă înlocuirea vechii clase politice cu una nouă, se încearcă schimbarea ideologiilor din epoca industrială cu cele adaptate epocii informaționale. Pe de altă parte există forțe importante, conservatoare, care doresc reînvierea unei lumi apuse, o societate a feudalismului, a evului mediu timpuriu, în lipsă de alte soluții. Am auzit scandări în timpul mișcărilor BLM din America „Nu ne ascultați”. Același lucru l-au reproșat și cei care au demonstrat în Franța săptămâni în șir, „gilets jaunes”. Asta se întâmplă și în România - guvernanții, politicienii, nu ne ascultă. A existat un referendum în care populația a votat pentru un legislativ de 300 parlamentari, niciodată nu a fost pus în aplicare. Toată lumea strigă peste tot împotriva unei caste restrânse de profitori cu pensii speciale. Nimeni nu face nimic. Guvernanții, într-o sfidare supremă și absurdă, doresc mărirea vârstei de pensionare la 70 de ani, umilind astfel pe toți cetățenii acestei țări. În continuare se fac numiri scandaloase la conducerea instituțiilor de stat. Se suplimentează aparatul bugetar cu posturi pentru clientela politică. Contractele se dau pe ochi frumoși. În presă apar dezvăluiri fără niciun efect. Eu, personal, alături de alți colegi, am arătat grave disfuncționalități în autoritățile de stat, fără niciun rezultat. A apărut un fenomen al migrației în masă în Occident pentru condiții sociale mai bune, pentru o școală mai bună, pentru un sistem sanitar mai bun. Toate astea arată în mod clar falimentul actualei clase politice.

Vinovați pentru apariția acestor partide, mișcări, frății extremiste sunt politicienii din partidele care au condus și conduc acum România. Din cauza nepăsării și nesimțirii lor, oamenii s-au îndreptat către partide precum AUR. Cetățenii simt nevoia să apară cineva care să-i scuture din adormire, să-i trezească la realitate, să-i înlăture. Nu trebuie să căutăm cauzele în alte locuri decât acolo unde sunt, liderii acestor partide erau niște necunoscuți, pe mulți dintre ei nu-i cunoșteau nici vecinii de bloc. Votul pe care l-au primit a fost un vot de revoltă.

Iar revolta este pentru că nu ne ascultați.  

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Delia MC Delia MC check icon
  Cum să nu? Ba chiar sunt ascultați. Dar votul vorbește. Și votează înainte psd pe pilot automat. Întrebarea e de ce? Și încă una: cum naiba de s-a permis politizarea posturilor tv? De ce li se permite vuvuzelelor ăstora să aiurească permanent lumea cu manipulări? Pentru că asta e una din arme. Populația e constant manipulată de posturi tv gen antene. Pe de altă parte supremația psd i-a permis să recompenseze anumite categorii de votanți, în principal bugetari ori privați în contract cu statul adică s-a extins și la alte categorii de votanți decât cele "tradiționale". Alt mecanism e scăderea continuă a nivelului de educație, altfel cum ar fi posibil să confunde lumea atât de des patriotismul cu naționalismul?
  De ce nu se predă în școală despre democrație, importanța votului, etc? Cum e posibil ca 70% să nu meargă la vot?
  AUR a folosit doar o nișă pe care a reușit s-o mărească. Nișă de lipsă de educație și noțiuni elementare, eroare din anii de " glorie" psd și din cauza ideilor "strălucite" și tendințelor păguboase din învățământ datorate unor "iluștri" miniștri gen Abramburica.
  Ba unii ascultă chiar prea bine și fac politici total oportuniste sub masca politicilor sociale.
  Capra sare masă, iada sare casa. Așa și aici. Se prea poate ca AUR să devină un fel de ucenic vrăjitor: creație/ facilitat de psd, să-și depășească și detroneze maestrul.
  Cauzele ca cauzele. :)))
  Numai soluția nu se vede.
  • Like 3
 • Nume check icon
  Ca sa ne asculte în primul rând trebuie sa ne bage în seama. După 30 de ani în care suntem băgați în seama din patru în patru ani a apărut un partid care pare ca "ne bage în seama" tot timpul și pare ca și "asculta". De aici eu cred ca vine succesul AUR (un succes pe care din păcate USR-isti nu îl vor avea nicioadata pentru ca ei ii bage în seamă și ii asculta numai pe unii care înseamnă numai 15% din societate). Din păcate au ajuns la un procent foarte bun unde nu prea mai ai cum sa cazi - cel putin pana în 2024 decât dacă ești chiar incompetent - și au mari șanse ca sa ajunge spre 30% sau chiar 40% dacă mai recrutează nemulțumiți din zona PSD și PNL. Iar suprinzator, exact atacurile ca sunt legionari, naziști, antisemiti, antisistem, anti-strainii, anti-EU, anti-americani etc. etc. ii ajuta și mai mult pentru ca aduna toți cei nemulțumiți sub o singura umbrela (cam ce a făcut USR-ul în momentul lor de glorie la europarlamentare). De aceea eu cred ca vor fi la guvernare în 2024 și sincer aș dori chiar sa ajungă la guvernare în 2024 sa ne lămurim ca nu au nici un fel de competente în afara de gargara ieftină, ocultism, bigotism, naționalism a la Caragiale, agresivitate ieftină și impostura. Sunt incompetenți crasi. Cu ei la guvernare cu siguranță ne vom întoarce câțiva ani înapoi dpdv economie și civilizație, dar cred ca este un preț bun de plătit - ca altceva mai bun nu am emanat din păcate - sa înțeleagă toată lumea ca în sec XXI toate conceptele lor nu numai ca sunt perimate, dar și periculoase pentru TOATA lumea, chiar și pentru susținătorii lor.
  • Like 1
  • @ Nume
   Gandalf check icon
   Se spune ca oamenii normali invata din greselile proprii, desteptii din greselile altora. Din pacate, sunt multi romani care nu pot invata din niciun fel de greseli, ale lor, ale altora si care continua sa faca acelasi lucru si doresc sa obtina efecte diferite.
   Ma ingrozeste ideea unei guvernari AUR-iste, da` inclin sa cred ca uneori metoda chirurgicala ramane singurul tratament. E posibil sa aveti dreptate, desi tare mi-as dori sa nu pot confirma asta :(
   • Like 1
  • @ Gandalf
   Subscriu.
   Românii trebuie să ajungă pe fundul Gropii Marianelor ca să înțeleagă prețul libertății,sensul sintagmei „drepturi și obligații”..
   Sigur că e posibil ca experiența odată startată,să fie fără cale de întoarcere(odată ieșiți din UE și NATO,țeluri AUR clare,manifestate,declarate prin ceea ce fac chiar liderii făcăturii fascistoide,nu ne vom putea întoarce acolo decât cine știe după câte generații.
   Dar...asta e,atât poate neamul ăsta!
   • Like 0
  • @ Maria Rusu
   Eu sunt uimit. Sunteti inconstienti? Va vreti raul cu orice pret? Nu realizati ce ar insemna aur la guvernare. Ati avut mici "firmituri" in epocile ponta si dragnea si chiar nastase. Au fost stopate tocmai pentru ca nu au avut indrazneala de a-si atinge maximile. Si pentru ca a mai existat o bruma de libertate pe care nu au reusit sa o ingradesca. Si pentru ca nu au avut de partea lor bolsevicii de tip nou ce se intrezaresc tot mai mult si mai multi. Si multumita pretului apasator pentru primirea in ue si nato. Nici nu puteti realiza cat a facut nato pentru a stavili hidra rosie. Cu toate "greselile" petrecute. Credeti ca veti mai scapa de tirania aur la fel de usor ca de cei mentionati mai sus? Cu tot raul existent, doamne fereste sa iesim din ratata ue si din nato! Nu realizati ce s-ar intampla sub aripa "protectoare a maicii rusii". Nu mai sunt batrani care sa va descrie ce a insemnat rusia. Ce samavolnicie a fost pentru popoarele calcate de rusia. Istoria actuala nu va spune nimic despre asta. Se bate seaua doar cu holocaustul. Nu-i neg gravitatea, dar s-au petrecut si alte fapte, poate mai grave sub dominatia rusiei. Si nu numai a rusiei sovietice ci a rusiei, de cand au navalit hoardele slave in aceasta parte a europei. Cei putini ce mai striga isi irosesc in van vocile. Da, clasa politica actuala este abjecta, impinge lucrurile catre o fundatura dezastroasa. Rusia "munceste" cu sarg sa deformeze realitatile. Pentru ca sunt doar niste imperialisti brutali. Degeaba pomeniti de o anumita parte a culturii ruse. Este neputincioasa in a educa masele.. Nu va jucati cu focul caci va veti arde si impreuna cu voi multe generatii viitoare.
   • Like 1
  • @ Mircea Zugravu
   Opinie preconcepută! A evoluat toată Lumea! Nu nu mai UE, cea ratată. A evoluat și China și Rusia. Și în primul rând am evoluat noi care acum răbdăm - pentru că este încă suportabil, dar suntem mai informați și oricum există surse de informare la care apelăm și vom apela ori de câte ori se depășește limita suportabilității, limita egoismului individual aparent confortabil. ORICARE grupare nou ajunsă la guvernare este coruptă de putere.
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult