Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Nu sta deoparte! 20 de sfaturi despre cum să te opui tiraniei și abuzului puterii

În multe locuri din lumea occidentală, democrația trece prin momente grele. Alegeri pe muchie, șocuri electorale, decizii radicale care schimbă fața statelor, o febră și o agitație crescânde ne întunecă viața de zi de zi cu știri catastrofice. Dar parcă toate aceste semne au un numitor comun în Europa secolului trecut. 

Comuniștii, fasciștii și naziștii au ajuns la putere de multe ori invocând regulile democrației și clamând că apără, din cel mai pur idealism, soarta propriilor țări. În anii ‘20, ’30 sau ‘40, slăbiciunea statului a constituit cea mai la îndemână și mai ispititoare hrană pentru ”adepții fanatici”. Au urmat confuzia, disoluția, preluarea puterii. „Cauza sfântă” și-a găsit repede inamicii și i-a anihilat în sânge. A fost doar începutul sfârșitului libertății. Nu a fost însă, așa cum se poate constata azi, sfârșitul Istoriei, cum pretindea un gânditor american. 

Dimpotrivă, Istoria a luat-o din nou înainte. Găsind atâtea și atâtea similitudini și făcând conexiuni cu momentele critice din Europa secolului trecut, ultragiat de ultimul scrutin american, Timothy Snyder oferă 20 de sfaturi despre cum să te opui abuzului puterii în cea mai recentă carte a sa, Despre tiranie. 20 de lecții din secolul XX:

1. Nu te supune instinctiv!

2. Apără instituțiile democrației!

3. Ferește-te de partidul-stat!

4. Ia atitudine față de ce se întâmplă în lume!

5. Amintește-ți de etica profesională și de regulile ei!

6. Fii precaut față de mișcările paramilitare!

7. Dacă porți o armă, gândește-te de două ori înainte de a o folosi!

8. Opune-te! Rezistența o să te facă diferit față de conformiști.

9. Alege-ți cu atenție cuvintele și fii atent la „etichete”!

10. Crede doar în lucrurile adevărate!

11. Investighează! Nu te încrede doar în ce îți oferă internetul!

12. Întâlnește-te cu oameni, privește-i în ochi și discută cu ei!

13. Fii prezent în stradă, nu doar cu gândul! Orice putere abuzivă se teme de oameni activi și proteste.

14. Apără-ți spațiul privat și intimitatea!

15. Contribuie la cauze nobile, implică-te, fii generos! Orice campanie socială îți arată cum funcționează solidaritatea și sprijini astfel societatea civilă.

16. Informează-te și ia aminte despre ce se întâmplă în alte locuri din lume! Păstrează relații cu oameni din diverse colțuri ale planetei, nu sta izolat!

17. Ai grijă la cuvintele tari și la modul în care sunt folosite! De exemplu, încearcă să observi cine utilizează și ce urmărește prin termeni ca terorism, extremism, urgență sau excepție.

18. Păstrează-ți calmul chiar și când inimaginabilul s-a produs!

19. Fii un bun patriot! Nu oricine se declară astfel vrea binele celorlalți!

20. Fii cât de curajos poți!

Timothy Snyder e un monstru sacru al scrisului istoric. El expune minunat, e un narator înnăscut, are o imaginație fabuloasă, sprijinită pe uriașa cultură istorică și pe cele zece limbi în care citește. Profesor la Universitatea Yale, are meritul de a fi studiat soarta Europei împărțită între URSS și imperiul național-socialist și de a fi scris una dintre cele mai remarcabile istorii.

De aici, din această istorie însângerată a Europei vin și lecțiile sale pentru prezent. De aceea, și personajele principale ale cărții sunt, evident, maeștrii răulului veacului din urmă, Stalin și Hitler, și acțiunile lor criminale. Lor, Snyder le opune figuri cunoscute (Winston Churchill, Václav Havel, Eugen Ionesco ș.a.) sau oameni simpli care și-au arătat curajul și au înfruntat tirania. 

Îți recomandăm

Alegerile din 2016 din SUA au fost ca un duș rece pentru autor. Cartea lui Snyder e destinată în special tinerilor americani, cărora le oferă aceste sfaturi și mai ales exemplele necesare. În trecut, spune autorul, est-europenii au trăit evoluții asemănătoare, dar azi lumea întreagă are la îndemână experiențele trecutului lor. Deși, aparent, instrumentele mișcărilor populiste și tiranice sunt altele (capcanele internetului, codificarea mesajelor, uriașele campanii de manipulare prin apelul la marile conspirații), în definitiv, tacticile rămân aceleași. Soluțiile vin și ele tot din experiența trecutului: responsabilitatea, solidaritatea, căutarea adevărului în spatele promisiunilor ademenitoare.

Cartea e un avertisment. A propovădui speranța și a sădi ura, identificând mai mereu urgența și dușmanul comun, sunt cărări bătătorite de comuniști și naziști. Dar, înainte de a-și anihila adversarii, cele două regimuri i-au deposedat de orice urmă de speranță. Ori, Snyder tocmai asta încearcă să împiedice. Vrea să-și trezească concetățenii, să le arate convingător sursele tiraniei și abuzului.

Snyder caută să explice cum banalul, aparent obișnuitul șoc politic devine repede o armă periculoasă. El vorbește hotărât, pe un ton categoric, și uneori precipitat, despre derapajele politicienilor din zilele noastre, despre cum „fake news”, „post-truth”, cuvintele tari, confuzia și cinismul ne pot desprinde pe nesimțite de traiectoria lumii civilizate și ne pot arunca în trecutul brun-roșcan al secolului XX european.

În toată această ceață, care devine din ce în ce mai densă, se observă însă cu claritate istoria și exemplele ei. Trebuie doar să le vedem și să le înțelegem.

Acest text este asumat de autor în calitate exclusiv privată şi nu reprezintă punctul de vedere al nici uneia dintre instituţiile şi/sau organizaţiile la care acesta este angajat sau la care este afiliat.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Si totusi, mersul la vot nu se afla printre aceste sfaturi.
  • Like 0
 • Manipularea prin audio-vizual este, pentru Romania, pericolul major care planeaza asupra noastra. Puterea haitei A3 de a spala creierele e absoluta. Numai ca nu se gaseste nimeni care sa-i infrunte, sa le demonteze public, punctual, marile manipulari la care recurg seara de seara. Dece nu o face nimeni? De frica! Haita a reusit sa bage frica in oasele tuturor celor care i s-ar putea opune, asa ca respectivii prefera sa stea deoparte. Nici CTP, cel mai nimerit sa o faca, nu are curajul de a intra in lupta cu haita.
  • Like 0
  • @ Tudor Bucur
   Manipularea nu exista numai in Romania, nu in Romania a fost experimentat efectul manipularii on-line!!!!!
   • Like 0
 • Interesanta asocierea, "instrumentele mișcărilor populiste și tiranice". Poate ca "instrumentele miscarilor socialiste si tiranice" ar fi fost mai potrivit, avem multe exemple, chiar si de aici din Romania. Pana la urma tot aruncati cu eticheta de "populism", dar care e problema cu un guvern care pune mai presus bunastarea propriului popor? Asta e si functia unui guvern.
  • Like 0
  • @ Deploribus Unum
   In zilele noastre, termenul "populism" e utilizat in sensul derivat, deci sinonim cu "demagogia, electoralismul, oportunismul".
   • Like 0
 • Intradevar acopera esentialukl.
  Eu as adauga numai:
  -dute la toate alegerile la care ai drept si lamureste cat mai multi nehotariti sa mearga la vot.
  • Like 1
 • Atat de simplistic stilulnasta american . Poate functioneaza pe celalalt continent dar nu in Europa .
  10.crede doar in lucrurile adevarate ! Si care anume sunt lucrurile adevarate ?
  • Like 0


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult