Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Nu știu să vă spun de ce Elena ar trebui să trăiască

Ajutați-o pe Elena

De mulţi ani, Elena Mihai, în vârstă de 44 de ani, îşi doreşte să fie mamă. Ar fi făcut orice pentru acest vis. Doar că totul se năruia de la an la an. Din cauza endometriozei, afecţiune responsabilă de infertilitate, a trecut prin trei intervenţii chirurgicale. Nimic nu părea prea mult sau prea greu. Nu s-a plâns şi a mers din operaţie în operaţie cu această scânteie de speranţă. Poate acum e rândul meu, îşi spunea. Au urmat proceduri pentru fertilizare în vitro. 5 tratamente de stimulare ovariană şi un singur embriotransfer, în urmă cu mai puţin de un an. Este un eşec total, iar medicul ginecolog recomandă o histeroscopie. După această procedură, lucrurile se schimbă dramatic. Apar dureri, parcă se întoarce de unde a plecat. În urma unei crize atroce, Elena ajunge la urgenţă, cu blocaj de rinichi drept, din cauza endometriozei extinse. A doua zi i se montează un stent la rinichi, dar trebuie rezolvată problema endometriozei stadiul 4, pentru a salva rinichiul. În timpul intervenţiei, care presupunea rezecţie în sfera digestivă şi rezecţie în sfera urologică, medicii descoperă în spatele uterului o tumoră malignă de aproximativ 11 cm, cel mai probabil transformarea unui nodul endometriozic.

Diagnostic: carcinosarcom, gradul 3B, cu metastaze pulmonare și la ficat.

Elena îşi dorea enorm să dea viaţă. Acum luptă pentru viaţa ei, cu acelaşi stoicism, resemnare în faţa durerii şi dor de a spune şi altora povestea ei.

Elena răspunde la tratament și ar fi crunt să îl întrerupă din lipsa banilor

Singura şansă de salvare a Elenei vine din Turcia, de la clinica Prof. Dr. Canfeza Sezgin.

Tratamentul constă în 10 cure de chimioterapie, tratamente de hipertermie şi ozonoterapie şi o serie de tratamente naturale speciale, de susţinere a sistemului imunitar. Apoi, dacă răspunde bine la tratament, Radioterapie. Costul tratamentului depășește 50 de mii de euro.

După primele trei serii de chimioterapie, una din tumorile secundare, din ficat, a dispărut. Elena răspunde la tratament și ar fi crunt să îl întrerupă din lipsa banilor.

Misiunea noastră este să dăruim

Nicio zi nu seamănă cu alta în vremea terapiei și nicio zi nu mai este „normală”, așa cum o numim noi, cei fără probleme de sănătate.

Fiecare drum pe care Elena îl face în Turcia este extrem de solicitant. Primele dăți, oameni cu suflet mare au ajutat-o să ajungă cu avionul. Pentru a mai economisi bani, ultimele drumuri le-a făcut împreună cu soțul, cu mașina. Elena are nevoie de asistență permanentă, iar costurile la cazare o împiedică să rămână o perioadă mai lungă în Turcia. Revine acolo la fiecare două săptămâni, pentru tratament.

Nu știu cum să pledez pentru o viață. Nu știu să vă spun de ce Elena ar trebui să trăiască, iar alte cazuri poate nu au, din start, șansa aceasta. Dar știu că nimic nu este întâmplător, iar fata aceasta care strigă după ajutor mai are ceva de spus.

Nu a primit copilul pe care și-l dorea, dar acum vede viața într-o altă perspectivă. Speră ca, odată vindecată, să adopte un copil care are nevoie de o şansă. Și de o mamă. Și acest gând nu este puțin.

Eu, personal, dacă reușesc să ajut pe cineva, știu că mă ajut pe mine și mai aduc un punct de lumină în această viață grea, dar dureros de frumoasă, în care fiecare suflet contează.

CUM PUTEM AJUTA

Articolul de lege spune: "Contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările ulterioare, şi ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cei care acordă burse private, potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, dacă totalul acestor cheltuieli îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

- Este în limita a 5 la mie din cifra de afaceri;

- Nu depăşeşte mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.”

CUM SE REALIZEAZĂ ACEASTĂ OPERAȚIUNE CONCRET

Firma/Societatea care dorește să facă acest gest încheie un contract de sponsorizare cu un ONG, în beneficiul unui caz medical.

Un exemplu concret de calcul poate fi:

Presupunem ca o Firma înregistrează:

Cifra de Afaceri (CA) = 300.000 lei

Cheltuieli = 240.000 lei

Mai ramane un Profit brut de = 60.000 lei

Impozitul (16% conform legii) aferent acestui profit va fi:

60.000*16% = 9.600 lei

0,5% din CA (0,5%*300.000) = 1500 lei

20% din imp (20%*9.600) = 1.920 lei

În acest caz, Firma va sponsoriza cazul medical prin intermediul ONG-ului cu suma de 1.500 lei (se va alege suma mai mica din cele doua limite, care să reprezinte sponsorizarea ce poate fi acordată beneficiind de facilitățile fiscale asigurate de lege).

Dacă luăm exemplul de mai sus, impozitul pe profit ce rămâne de plătit la stat va fi: Impozit pe profit – sponsorizarea = 9.600 – 1.500 (sponsorizarea) = 8.100 lei.

Cazul 1: Firma alege sa sponsorizeze cazul prin intermediul unui ONG si va avea un profit net de: 60.000 (Profit brut) - 8.100 (impozit pe profit) – 1.500 (sponsorizare) = 50.400 (profit net)

Cazul 2: Firma alege sa NU sponsorizeze și va avea un profit net de:

60.000 (Profit brut) – 9.600 (impozit pe profit) = 50.400 (profit net)

Profitul net va fi același în ambele cazuri, cu mențiunea că: dacă alege să nu acorde sponsorizarea, suma echivalentă impozitului pe profit va fi virată, în totalitate statului, iar dacă alege să sponsorizeze, va trimite o parte de bani în contul statului (80%) și o parte în contul ONG-ului (20%) pentru caz, în vederea susținerii tratamentului medical/intervenției chirurgicale de care are nevoie pacientul.

Cum o putem ajuta pe Elena

REPREZENTANT ONG

Andreea Constantin

Director Proiecte, Asociatia M.A.M.E.

andreea.constantin@asociatiamame.com

www.facebook.com/AsocMAME

sau direct, în contul:

RO35INGB0000999909402491 Mihai Elena

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult