Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Numărătoarea inversă a început

Paiațe covid

Foto: Daniel Mihăilescu/ AFP/ Profimedia Images

Nu vă lăsați înșelați de aparențe. Există un ceas care, chiar dacă nu îl auziți, ticăie și măsoară timpul pe care îl mai avem până la începutul unui colaps economic. Nu avem cum să stăm acasă pe bani tipăriți de băncile centrale. Nu avem cum să ne păstram avuția individuală într-o țară care nu mai produce avuție. Nu vom putea supraviețui la nesfârșit cheltuind economiile făcute. Ele se vor epuiza. Nu vom putea amâna plata taxelor sau a impozitelor la stat și să așteptam de la același stat o asistență financiară din banii pe care nu-i are. Nu vom putea crește deficitele bugetare oricât de mult, pentru că vom sfârși prin a deveni total nefrecventabili de către investitori. Banca Națională nu va putea vinde la nesfârșit valuta pentru a proteja leul, pentru că rezervele ei valutare se vor epuiza. Și nu ar trebui!

Suntem într-un moment în care până și în cazul SUA, unde tendințele sugerează o datorie raportata la PIB mai mare decât cea de după cel de-al Doilea Război Mondial, apar întrebări despre cine va mai cumpăra datoria americană, în condițiile în care achizițiile investitorilor străini erau deja în scădere de mai multa vreme. Iar Rusia și China nu sunt străine de aceasta.

Încă visăm că putem sta liniștiți acasă oricât de mult, până când virusul va dispărea. Problema este că nu știm când va dispărea și nu știm dacă va dispărea. Iar economiile țărilor afectate nu vor rezista până atunci pe modelul de „funcționare” de acum. Pe măsură însă ce timpul trece, disfuncționalitățile vor începe să aducă consecințe: șomaj, sărăcie, falimente personale, revolte și haos. Știrile anunță că în sudul Italiei, în disperare de cauză, oamenii se organizează în grupuri pentru a jefui magazine, în timp ce Mafia încearcă să preia controlul în aceste regiuni.

Majoritatea țărilor afectate nu sunt încă acolo, pentru că ele sunt suficient de bogate pentru a-și permite luxul de a menține o perioadă de timp anomalia economică actuală. Dar cât timp va avea India sau țările africane pentru a împiedica un haos generalizat? Și, în ultima instanță, clepsidra se va scurge chiar și pentru țările dezvoltate, apropiindu-le de momentul colapsului.

Și nu am niciun dubiu că în locul unui colaps economic care să ne întoarcă înapoi cu 50 sau 100 de ani, va fi preferată, cu orice preț, repornirea economiei, repornirea societății. Asta va presupune învățarea conviețuirii cu virusurile, prezente și viitoare, printr-o schimbare probabil fundamentală a societății umane în ce privește comportamentul său social, modul de lucru, modul de protecție sanitară și așa mai departe. Dar, fără doar și poate, economia va trebui repornită, iar resursele trebuie economisite pentru acel moment.

Nu discut dacă epidemia a fost sau nu supramediatizată sau amplificată în mod artificial. Până la urmă, spitalele copleșite sunt o realitate pe care nu o poate contesta nimeni. În egală măsură, și deciziile de viață și moarte pe care doctorii au fost sau sunt obligați să le ia. Dar perspectivele destrămării societății umane vor deveni în scurt timp atât de prezente și atât de amenințătoare, încât niciun lider nu le va putea ignora.

Și analiza cost-beneficiu pe care o va face va arata că întârzierea repornirii economiei și a societății ar putea duce la efecte recuperabile în decenii și la o distrugere amplă de avuție. Așa ceva nu va fi acceptat și vedem deja semne în acest sens: din Germania, Austria, Italia, SUA, ca să menționez doar câteva exemple.

Azi persistă o iluzie: statul trebuie să sprijine prezervarea cât mai multor afaceri. Ar fi o prostie. Multe afaceri nu vor mai avea niciun viitor, iar o alocare nediferențiată a banilor va duce la risipirea lor. Vom fi martorii unui episod important de „distrugere creativă”, prin care multe afaceri vor dispărea și foarte multe altele vor apărea. Statul va trebui să sprijine acest proces creativ prin sprijinirea antreprenorilor cu idei și viziune.

Statul va trebui să-și aleagă războaiele pe măsura puterilor. Vă trebui să prioritizeze proiectele, favorizând finanțarea celor cu impact imediat și aplecându-se apoi asupra celor cu efect pe termen mediu. Statul va trebui să colecteze taxe și impozite, fără de care este doar o „mână moartă”.

Iar românii, indiferent că sunt angajați sau angajatori, vor trebui să înțeleagă că cea mai mare slăbiciune a României este bugetul său minuscul raportat la valoarea economiei și la bugetele țărilor europene. Iar această slăbiciune ne limitează în mod clar opțiunile pe care le avem la una singură: întoarcerea la muncă și la viață în maximum două luni. Și ne obligă la crearea contextului epidemiologic și sanitar care să o permită.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • maripos check icon
    In doua luni va fi mult prea tarziu.
    • Like 0
  • Gabi check icon
    De 30 de ani, Românii tot constată, sub diverse forme, că socialismul nu funcționează defapt. Se tot vaită de 30 de ani că lucrurile „nu merg ca afară”. Ei află „în rate”, pe pielea lor, că politicienii fac promisiuni pe care nu le livrează, că se fură la greu, că întreprinderile de stat sunt prost conduse sau falimentare, că taxele sunt mari dar venitul personal rămas este prea mic, că birocraţia este mare şi corupția e și mai mare. Dar, cu toate acestea...după vot, ce să vezi? Tot socialiştii au obţinut mereu majoritatea, în frunte cu nişte parlamentari numiţi tot de ei. Și cu un CCR, Avocat al Poporului și CNA toate politizate la greu. Păi atunci de unde vreţi schimbări?

    Da. Într-adevăr, și alte ţări au probleme cu pandemia. Da. Într-adevăr, până şi capitaliştii adevăraţi vor avea de suferit economic din cauza virusului. Dar, este diferența dintre un bătrân care are imunitatea la pământ și un organism care era sănătos până mai ieri. Chiar dacă, prin absurd, bătrânul va supraviețui - el se va reîntoarce tot acolo de unde a plecat (un neo-socialism aiuritor şi nefuncţional), singura diferenţă fiind; cu plămânii făcuți zdreanţă.

    Oricine reușește să se distanţeze, să privească lucrurile obiectiv din afară, va spune că fiecare țară democratică are parte numai de sistemul votat de majoritatea alegătorilor. Nu poți vota la nesfârşit un sistem greoi, căpuşat, care și-a arătat limitele timp de 30 de ani, apoi să te aștepți la altceva. E un nonsens! Așa cum nu te poți aștepta de la o Dacie 1300 să performeze concurând cu un autoturism conceput recent și fabricat într-un capitalism concurenţial adevărat.

    Ia mai mânați (votaţi) măi flăcăi! ...Dar data viitoare aveți grijă cui daţi ventilatoare.
    • Like 5
    • @ Gabi
      Parerist check icon
      Care 30 ani... Ce, în perioada '45-'90 a funcționat?
      • Like 0
    • @ Parerist
      Gabi check icon
      Da, ai dreptate - de fapt de 75 de ani. Însă, dacă ziceam asta, mi-ar fi sărit în cap friptursiştii şi pupincuriştii care au dus-o bine inclusiv în perioada 1945-1989. E plin de nostalgici și frânari care le este dor de ce era înainte. Ca să nu mai vorbim de „deștepții” ideologi ghevarişti care nici măcar nu erau născuți în acea perioadă. Cu toții fac parte din multele motive pentru care nu reușim să ieșim odată din mocirla asta.
      • Like 1
  • Crizele sunt ca hienele: consuma starvuri si fiinte slabite, acest rol sanitar care distruge afaceri fara viitor sau prost conduse dateaza de mii de ani, deci fara suparare astept criza sa ne faca mai destepti!
    • Like 4
  • Un articol minunat ! Competenta , ratiune , bun simt , previziune .
    • Like 1
  • Acum ne dam seama ce inseamna :o casuta la sat (eu nu zic la tara) si un petec de pamant. Bunicii si strabunicii nostri ,,inaintasii nostri" nu au avut salariu si pensie, tv.telefon si internet. Nu-si consumau timpul liber in baruri (nu prea aveau nici bar nici timp liber),aveau in schimb SAPA,COASA animale domestice in ograda (nu de companie in locuinta).Nu mai amintesc de CALITATEA HRANEI pe care si-o pregateau singuri,rar mergeau la pravalia din sat. Deci ,sa ne intoarcem la casuta din sat, mostenita de inaintasi. Daca n-am vandut-o.
    ',
    • Like 3
    • @ Stefan Grozav
      Cam prea bucolic ...
      • Like 1
  • Panica fara rost, Miorita noastra a facut foamea dupa razboi, a trait foamea si lipsurile pe vremea lui Ceausescu (ratii la mancare..hehei..) a parcurs si curbele de sacrificiu din anii 90 (dolarul de la 3000 la 7000 lei in cateva zile - ian '97). Miorita va supravietui, dar muuulti dintre cetatenii cu figuri in cap vor trebui sa coboare pretentiile si sa (re)gaseasca bucuriile simple ale vietii! Inclusiv munca! Sanatate sa fie, ca pe restul le-om duce pe toate, ca-s pentru oameni!
    • Like 4
    • @ Cristian Dogar
      1 like . Pe la mijlocul anilor '90 , salariul lunar , era parca vreo 80 USD ... astazi , generatia trotinetista , pardon , rectific , cea a copiilor nostri , dau 1000 USD pe un telefon - o fi bine , o fi rau , chiar nu stiu , viitorul apropiat va da verdictul . Sanatate .
      • Like 2
  • Dle. Craciun, adevarat, perfect, complete si trist. Avutia pe care am avut-o nu mai e si vor distruge si ce mai e vanda il. Ne merita soarta, caci probabil asta e carma pentru care stam ca animale le!
    • Like 1
  • mike mike check icon
    Maximum doua luni? Am putea redeschide tarile si maine, insa cu ce sacrificii umane? Dezastru va fi oricum, cu sau fara intoarcerea la munca si repornirea economiilor. Desigur ca preferam sa muncim si sa iesim din case, insa acest lucru nu va produce miracole peste noapte. Depinde daca mai ai unde sa te intorci. Asadar, ce este mai de pret: economia sau viata oamenilor? Pentru a iesi din case trebuie creat in primul rand cadrul sanitar pentru a ne proteja.
    • Like 3
    • @ mike
      Rucs Rucs check icon
      Economia sau viata oamenilor? Pai, e cam totuna. Daca nu ai economie, nu ai viată, in multe cazuri. Nu mai ai bani (sau se devalorizează crâncen), nu mai poti să iti cumperi medicamente, ceea ce in cazul multor boli cronice echivaleaza cu moartea. Oricum, asta cu "a nu iesi din case" e o iluzie. Doar unii stam in case (inclusiv eu) si mergem la supermarket sau piată de unde cumpărăm alimente furnizate de niste oameni care efectiv nu stau in casă. Nici ca să le transporte, nici ca să le vândă, nici ca să le producă. E o iluzie asta, inca o dată. Am fost in piață zilele astea - țăranii aia cu degetele murdare, treziti de la 4-5 dimineata ca să ajungă la piată, muncesc de nu mai pot. Muncesc ca eu să stau in casă, să fac plăcinte cu mere si să citesc (sau, mai grav, să pierd vremea la tv). Mi-e putin lehamite de ipocrizia asta - hastag stam in casă. De fapt, nu ne-ar conveni deloc să stea in casă si cei care ne produc mancarea, medicamentele, benzina etc etc. Ei nu sunt oameni? Ei nu ar avea dreptul să stea la adăpost? Pentru ei nu e un risc? Si nu sunt o mână de oameni, sunt o mulțime!
      • Like 6
    • @ Rucs
      1 like . Adaug : armata muta a lucratorilor din comert ( Lidl , etc. ) & familiile lor .
      • Like 4
    • @ mike
      maripos check icon
      Ma tot gandesc: chiar nu vede nimeni toata comedia asta? Cum ar fi fost daca de la inceputul taraseniei astea cu virusul purtam masca? O sa spuneti ca nu aveam! Dar aveam un batic, fular, basma. Da nu, OMS striga "nu purtati masca" si tarile (fraiere) ale Europei o musca! Si o mesteca! Bine! Cam pana cand se umple de covis Europa. Apoi vine iar OMS si zice: purtati totusi masca! Cat de fraieri putem fi? Chiar nu i se pare nimanui suspecta inscenarea asta?
      • Like 0
  • check icon
    Eu zic sa ne ducem la tara.
    • Like 2
    • @
      Sau la alta tara. :-)
      • Like 2
    • @ Adrian Gabriel
      Parerist check icon
      Pe Florin nu cred că-l primește nici în Coreea de Nord
      • Like 2
    • @ Parerist
      check icon
      Ti-e frica de sapa... ti-e friiiica. Daca ne intoarcem majoritatea unde traiau strabunicii nostrii se duce traiul de huzur al butonistilor. Nema concedii, nema restaurant, paintball, cluburi, fite... ...
      • Like 3


Îți recomandăm

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult

Testat e Hot

Vreau să vă arăt azi un program inedit de educație la firul ierbii: el începe chiar pe pajiștea a două festivaluri care atrag în fiecare an zeci de mii de tineri și își propune să fie un fel de curs introductiv într-o materie pe care școala românească se jenează să o predea.

Citește mai mult

BT Go

Într-o eră în care tehnologia avansează rapid, IMM-urile sunt nevoite să adopte rapid inovații digitale pentru a rămâne competitive și a profita de oportunitățile de pe piață. Serviciile care simplifică birocrația permit antreprenorilor să se concentreze pe inovație și dezvoltarea afacerilor lor.

Citește mai mult