Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Numiți-mă demodată, depășită, conservatoare, dar nu înțeleg alăptatul în public

Alaptare

Foto: Guliver Getty Images

Am trecut cu bine de Săptămâna Mondială a Alăptatului la Sân. N-a fost nevoie să-mi expun parte de piele pistruiată pentru a-mi susține punctul feminist de vedere. Deși prin Regatul Unit cică ar mai fi niște copii de o vârstă cu fiul meu, 11 ani, încă alăptați, nu am avut nevoie de cercetătorii britanici să-mi spună că am depășit vârsta, dar tot n-am scăpat de jenă. Așa a fost să fie, copilul meu a respins sistematic laptele de la sân, oricât i-am explicat, pe când era genial și neatins de tarele educației materne. Încă de la naștere, nu s-a lăsat convins. Sunt o mamă cu handicap, am fost respinsă la alăptat. Fețele făcute de fiul meu spuneau totul despre calitatea produsului. După două zile de încercări repetate ale asistentelor medicale, de a-l convinge că e în eroare, când l-a apucat bâțâiala de foame toată lumea a depus armele. Am trecut pe sticluțele cu lapte-formulă, oferite cu reticență de spital.

Deși am persistat în încercări, nu voiam să îmi încep cariera de mamă ca o ratată, fiul meu s-a ținut tare, așa că nu am avut ocazia să fac parada sutienelor de alăptat nici măcar prin casă, așa cum îmi programasem. Nici prin cap nu-mi trecuse să le arăt și în autobuz. Momentul alăptatului îl consider a fi un moment intim, ceva ce vrei să împarți doar cu copilul, eventual cu tatăl acestuia, nici măcar cu familia apropiată. 

În niciun caz nu aș fi atras atenția unui public pestriț. Pentru că vrem sau nu vrem să recunoaștem, alăptatul în public e un mod de a atrage atenția, un exhibiționism, o sfidare a unor norme de conviețuire, până mai ieri tabu. Sau măcar o ciupitură de obraz a acestora. Un sân aproape gol și zgomotul de supt atrag atenția. A mea, a copilului meu de 11 ani, a vecinului, a șoferului în oglinda retrovizoare, a tuturor. Oricât te-ai minți că nu ar trebui să te pună în evidență, omenește e să fii curios și nuditatea, cât de puțină, pune reflectorul pe tine. 

După mine, feministele au altceva mai bun de făcut. Se readuc în lege interzicerea avorturilor, păstrarea sarcinilor ca urmare a unui viol, pentru aceeași muncă femeile încă sunt plătite mai puțin, încă mai sunt țări în lume unde femeile nu sunt considerate oameni, de egale numai pe hârtie nici nu mai vorbesc. Și-atunci alăptatul în public îmi pare o răzvrătire de vârstă fragedă, un tease, o provocare: „Hei, uită-te la mine, sunt un pic obraznică, dar motivul e cât se poate de serios și nu poți să mă atingi!”. 

Nu văd nicio plăcere în a fi, la rândul meu, masa de prânz a privirilor hămesite de ochi străini, în timp ce pledez că mă gândesc doar la binele copilului. Între timp s-au fabricat minipompe, care ajută la colectarea laptelui matern pentru astfel de momente. Nici formula folosită o dată pe zi, la ieșirea din casă, nu cred să provoace catastrofe în programul de imunizare naturală a bebelușului. Până la urmă fiecare face ce îi place, dar dacă comentariile din tribune nu îți plac, încearcă să privești situația și din punctul de vedere al celorlalți, parcă lumea aceea atinsă de pudibonderie era un pic mai frumoasă.

Prin iunie a făcut furori discursul în Parlamentul australian al senatoarei Larissa Waters. Alăptându-și copila. Mă întreb câți senatori au fost cuceriți de topic. Probabil niciunul și e normal. O astfel de scenă îți ocupă mințile vrând-nevrând.

Numiți-mă demodată, depășită, conservatoare, dar decența îmi pare un lucru foarte simplu, păcat că linia de demarcație e mult prea subțire și se alunecă foarte ușor în derizoriu. Nu vorbesc neapărat de alăptat, ci de orice altă întreprindere.

Alăptatul - dintr-un lucru frumos, mic, intim facem o formă de protest, implicând făpturi cu vârste la care nu se pot opune. 

Mă bucur că mama nu a fost încercată de vanitatea unei astfel de poze, aș fi fost încercată, ca și în fața nudurilor de la 3 luni, de un soi ambiguu de rușine.

Să mai facem un mic exercițiu de imaginație, că tot suntem în plin sezon. Ești pe o plajă cu soțul și bebelușul, poate chiar alăptezi. Atragi privirile fățiș, mai apoi din coada ochiului. În preajma voastră o grămadă de cucoane fac plajă topless. De obicei dintre cele cu sânii lăsați și dintre cele care au făcut investiții în silicoane. La un moment dat apare o tânără obraznică, cu sâni cârni și apetisanți, pe care și-i plimbă încolo și încoace, pe toată plaja, enervând 100% dintre neveste. Vestea bună e că toată lumea a uitat că alăptezi. Vestea rea e că și soțului tău i s-au lipit privirile de eșantionul premium de nuditate.

În aceeași Săptămână Mondială a Alăptatului la Sân, soții cu vederi largi și inima încă ușoară au postat pe Facebook fotografii și mesaje de susținere pentru iubitele curajoase, debarasate de prejudecăți în public. La cât de pustii au rămas librăriile, profitând de valul de eficiență declanșat, lansez rugămintea de a posta și fotografii de genul: „Soția mea citind o carte”, „Fiul meu scoțând o carte din bibliotecă”. Acestea par să fie ipostaze cu mult mai rare și miezul vieții, cel care contează, e păstrat întotdeauna între coperți.

Acest text nu se vrea a fi decât o opinie a unei alte femei, devenită mamă la indecenta vârstă de aproape 40 de ani, pe când mintea refuza să o lase să piardă timp cu toate prostiile. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • referitor la articolul dvs.-si copilul meu a respins laptele-5 saptamani m am chinuit-apoi a supt pana la 1 an si 7 luni-l-am alaptat in public fara nici un fel de jena-era un bebelus si eu o mamica-dar sunt de acord ca se exagereaza cand se face din aceast lucru o dezbatere si o mare problema-si cred ca se renunta prea usor la alaptat invocand motive diverse
    • Like 0
  • Vb de pe contul sotului si eu am alaptat dar de fata cu toata lumea in special barbati de exemplu venea cunoscuti pe la mine si le spuneam sa stea in living atunci cand alaptam nu mi se pare normal sa ma vada in tatele goale chiar daca se numeste alaptat sunt foarte de acord cu doamna si nici nu mi-ar place ca atunci cand sunt cu sotul meu o femeie cunoscuta sa vina sa-si afiseze sa sanii de data cu sotul.meu normal ca s-ar simti un pic stanjenit nici daca m-ar vede pe mine de fata cu alti barbati ca alaptez nu i-ar conveni totusi ne expunem sanii la vedere sa fim.seriosi putem fi mai discrete exista mii de modalitati prin care putem evita expunerea sanilor in public
    • Like 0
  • Avand in vedere faptul ca nu ati alaptat nu stiti ce inseamna sa ai pruncul in brate si sa planga .In momentul acela ai 2 optiuni ori il lasi sa planga pana nu mai poate si toti se uita urat la tine pentru ca ii termina psihic ori ii dai sa pape in liniste .O mama care hraneste un bebe e ceva normal eu alaptez al treilea copil in Romania primi 2 iam alaptat in Italia si nimeni nu a comentat .Articolul ar trebui scris de cineva care a alaptat ,e ca si cum un cardiolog ar da sfaturi unuia cu piciorul rupt.Cu ce drept judecati mamele care fac ceea ce dumneavoastra nu a ti reusit.
    • Like 2
  • Buna! In mod normal nu pun comentarii la articole,dar de data asta trebuie. Imi pare rau ca nu ati putut alapta,dar in acest caz nu va puteti da cu parerea despre subiect. Si asta pt ca inseamna ca nu ati fost nevoita sa alaptati in parc,de exemplu,pt ca i s-a facut copilului foame,plange si sunt minim 30 min pana acasa. Ok,si eu am alaptat din sistem mai mult,nu am facut o parada,dar s-a intamplat sa fiu nevoita sa fac asta si cand nu aveam sistemul. Niciodata doar ca sa fac un statement. Pana nu esti acolo,in situatia aceea,nu poti sa intelegi. Iar daca exista mame care isi lasa copilul sa planga doar ca sa nu alapteze in public,acelea nu sunt mame. Si nu am folosit nici suzeta pt ca mi s-a parut o prostie,un fel de lagatura pusa copilului sa taca. Copilul plane pt ca ii e foame sau are nevoie de iubire (in maj cazurilor,mai sunt si alte motive,desigur). Si aceste nevoi trebuie satisfacute,mai ales in primele luni de viata.
    • Like 2
  • Ok, sunt barbat si nu ma uit cu ochii mari la o femeie cand alapteaza pe strada ba din contra, zambesc pentru ca este ceva normal! Dar haideti sa vorbim despre ipocrizie si vorbesc din discutiile auzite la barbati. Barbatii zic nu alaptatului pentru ca nu vor sa vada o pereche de sani altundeva decat in pat; altfel, li se pare scarbos...non-sexual. Cat despre femei, parerea mea este cele care au astfel de pareri anti alaptat in public nu sunt doar niste false pudice, sunt lipsite in primul rand de acel instinct matern, punct.
    • Like 3
    • @ Catalin Albu
      Femeile ale caror sani le-ar starni reactii sexuale ( in pat ) barbatilor, alapteaza in public fara sa-si expuna sanii. Se poate! Dar ,oricum ar fi..."scarbos" atasat unei fiinte atat de gingase precum un bebe mic e cam dur, nu? :)
      • Like 1
  • Nu sunteti conservatoare, doamna, ci nestiutoare. Un copil respinge alaptatul la san, care este natural, inscris in codul genetic , ca sazic asa, doar din anumite motive: ori modalitateadvs. de alimentatie are o amprenta neplacuta pentru el, ori ati luat medicamente care schimba gustul laptelui, ori nu v-ati pregatit sanii pentru alaptat. Si nu e nimic umilitor, injositor sau nelalocului lui sa alaptezi oriunde vine momentul...cand i- e foame pruncului, atunci trebuie hranit, fie ca e cu biberonul, fie ca e la san. Dvs. gresiti abordarea acestui subiect, si faptul ca exista campanii pentru a pregati mamicile sa=si alapteze copiii nu sunt degeaba, prea multe femei prefera sa prepare un biberon cu lapte praf decat sa faca un pic de efort si sa-si alapteze copiii la san. E adevarat, sanii dor, se umfla, trebuiesc pregatiti pentru fiecare alaptare, dar legatura care se creeaza intre mama si copil, si beneficiile laptelui matern asupra sistemului imunitar al copilului cred eu ca is mult mai importante decat orice altceva. Eu n-am simtit nicio jena sa mi alapatez copilul in timp ce serveam o prajitura in cofetaria Hotelului Bucuresti in centrul capitalei. Atunci i-a fost foame, atunci l-am hranit. Si nu e o chestiune de conservatorism in felul cum abordati problema ci o chestiune de modernism, multe mame tine acum prefera sa-si hraneasca copilul cu biberonul, din comoditate si, ma repet, nestiinta.
    • Like 6
    • @ Liliana Marica
      Sunt copii care refuza suptul la sân dar nu refuza laptele mamei. La biberon. Pe asta cum o explicați? Ca văd ca sunteți atotștiutoare. Iar alăptatului in public ar trebui sa fie un eveniment accidental nu facut cu tot dinadinsul. Si la copii de câteva luni nu de peste 1 an. Pe aceia nu are cum sa-i apuce foamea de lapte din doua in doua ore
      • Like 0
  • Nu sunteti deloc conservatoare daca vi se pare un tabu alaptatul la san. Pur si simplu va negati dvs si bebelusului un comportament firesc.
    In comunitatile traditionale, alaptatul in public nu este o rusine. Nu este nici o extravaganta care atrage privirile perversilor. Este pur si simplu un fapt.
    • Like 5
  • O camera adecvata, chiar in tarile civilizate, inseamna o incapere la WC. La noi, nu stiu ce poate insemna. Discretia in momentul hranirii este ceruta de natura lucrurilor - insusi sugarul necesita liniste in oricare moment, cu atat mai mult la masa. Totusi nimeni nu mananca cu o patura in cap, nici macar cu o batista. Este greu de digerat reactia potrivnica la aceasta priveliste, deoarece este de neinteles de ce nu reactionam la fel de puternic la etalarea pornografica a partilor intime.
    • Like 5
  • Adrain D check icon
    Sunt de acord cu punctul de verede din articol, care e si al multor altora aici pe forum, desi asa-zisul feminism, agresiv si cam idiot daca judecam dupa chemarile la cenzura, incearca sa creeze o alta impresie. Pentru mine gestul asta e ceva intim si cum spunea cineva, cu anumite cerinte de igiena personala, iar atat timp cat e discret, de exemplu, in spatii dedicate sau sub o imbracaminte adecvata, nu vad nici o problema. Dar daca e sa ma iau dupa toate argumetele cu naturaletea, atunci scuipatul, defecatul (in punga, pentru igiena), eructatia si chiar si sexul, sunt toate naturale si nedaunatoare altora altfel decat estetic, asa ca ar trebui si ele facute in public, fara restrictie.
    • Like 6
  • Doamna Widocks, eu am alãptat ~11 luni.(atât a funcționat "instalația") Am spãlat și scutece. La greu ! Sunt de acord cu ceea ce spuneți dvs. Și, în plus, o igienizare a mamelonului înainte si dupã supt, este imperios necesarã. Nu știu cum se poate face asta pe stradã, metrou, etc. Dar, se pare cã suntem demodate, depãșite, conservatoare, bãtute- n cap. Asta e! Vremurile se schimbã. Sã le luãm așa cum vin ! P.S. Dacã mai publicați și un articol pro-vaxx/pro- lgbt, ați încurcat-o! Veți provoca o agitație brownianã cu efect exploziv. :)
    • Like 12
    • @ Stefan Stefania
      check icon
      Ce-ar fi ca fiecare sa-si vada de țâța sa, si sa nu mai judecam, si sa ne victimizam. E loc de alaptat si in public si in privat, toata ideea e ca e alegerea ta, nu a unor straini. E momentul tau cu copilul tau, si nu prea conteaza ce spun eu, sau liliana pe republica.
      • Like 9
    • @
      Vã rog sã nu-mi rãstãlmãciți vorbele. Și nu mã victimizez deloc. Bineînțeles cã e dreptul fiecãrei femei sã alãpteze unde vrea ea! Și pe biroul lui Dragnea sau Iohhanis ,din partea mea !
      • Like 3
    • @
      Din pãcate, decența cu care este expus un punct de vedere(pe temele sensibile) nu prea are legãturã cu reacțiile/patimile cititorilor. Vorba dvs. : " Și dacã ar veni Isus, l-ar lovi cu pietre."
      • Like 3
    • @
      Nu ,nu, țin ! E doar un automatism verbal. Încã nu m-am trezit, funcționez pe pilot-automat. :)
      • Like 0
    • @
      Asemenea !
      • Like 0
    • @
      Cu riscul să mă repet: păreri să aveți după ce ați trăit aceasta experiență, profund intima,a mamei care alăptează. Restul e bla-bla.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult