Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Putin a ordonat invazia. Dacă eram noi în locul Ucrainei?

Exercițiu militar Rusia Belarus, 19 februarie

Exercițiu militar Rusia Belarus, 19 februarie (Foto: Getty Images)

Preşedintele rus Vldimir Putin a anunţat joi dimineaţă o operaţiune militară specială în regiunea ucraineană Donbas. Potrivit CNN, explozii puternice au putut fi auzite în apropierea capitalei, Kiev şi în Harkov.

Aud tot mai des părerea: Ce ne pasă nouă de Ucraina și de ce ne-am băgat în NATO!? 

Dacă nu eram în NATO tare mi-e teamă că nimic nu îl oprea pe Putin acum să declare că vrea să se întindă până la Tisa. 

Și acum ce cred eu despre a ne păsa sau nu de Ucraina... Dacă un om intră și pune stăpânire pe grădina unui vecin putem asista nepăsători și să spunem că nu ne privește pe noi, că nouă nu ne-a făcut nimic, sau putem lua atitudine. Măcar declarativ să spunem că nu e frumos să calci grădina altuia. 

Deci nouă - după părerea unora - nu ar trebui să ne pese că Rusia vrea să ocupe Ucraina  și declarăm sus și tare că nu ne privește, că nu ne pasă, că nu e treaba noastră. 

Dar să facem un exercițiu de imaginație... Intră Putin în Ucraina, și ajunge la granița Moldovei - Doamne ferește! - și merge mai departe... României începe să îi tremure picioarele. Începe să îi pese, țipă după ajutor, dar restul lumii zice, cum a zis și ea cândva: Ce ne pasă nouă că Rusia ocupă România!? Nu e treaba noastră! 

...

Admir profund atitudinea țărilor baltice, cândva foste republici sovietice, în care cetățenii lor participă voluntar la pregătire pentru apărarea în fața unui posibil atac al Rusiei. Ei nu au nostalgii... Ei nu oscilează între est și vest. Siberia încă le dă frisoane. Gustul pâinii de la Est îl cunosc și nu vor să se întoarcă la el. 

...

Când iar se împarte lumea nu putem întoarce iar armele...

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Sigur că s-a ajuns prea departe și categoric că nu ar fi trebuit să se ajungă la războiul imperialist, fiindcă războiul niciodată nu este soluția la probleme, ci de fiecare dată aduce cu sine noi probleme. Și, cel mai grav, cei care au cel mai mult de suferit pentru ambițiile imperialiste ale unor nebuni/senili cu multă putere au fost și sunt mereu oamenii de rând.

    Susțin pacea și securitatea în Europa și, tocmai de aceea, nu susțin și nu voi susține niciodată sua, adică America imperialistă, cea care, ca de obicei, a făcut totul pentru declanșarea acestui război.

    Se știe care este politica imperialismului amerloc post wwii referitoare la Europa: America in, Russia out & Germany down. Asta este ceea ce a declanșat și războiul de acum: scoaterea Rusiei din Europa, scoaterea gazului rusesc din Europa.

    Numai naivii nu văd că problema ucraineană s-a intensificat tot mai mult după finalizarea construcției gazoductului Nord Stream Zwei! Și numai naivii nu văd că relația cauză-efect este de fapt răsturnată: oprirea Nord Stream Zwei nu este consecința "invadării Ucrainei", ci cauza și scopul acesteia! Se știe că America imperialistă nu a fost niciodată de acord cu construirea gazoductului atât de util și benefic pentru Germania și implicit pentru întreaga Europă, interesele imperialiștilor amerloci fiind să își vândă ei gazul lor lichefiat obținut prin fracturare hidraulică, așa că gazoductul a fost mereu un spin în ochiul lor! Așa că, după finalizarea construcției Nord Stream Zwei, America imperialistă a făcut totul pentru boicotarea dării lui în funcțiune, senilul de la casa albă îndrăznind să îl cheme pe cancelarul german la ordine și să îi impună politica păguboasă a washingtonului: în cazul în care Rusia atacă Ucraina, gazoductul nu va fi dat în fucțiune.

    În același timp, America imperialistă a făcut presiuni asupra Rusiei prin intensificarea prezenței trupelor amerloace zise nato cât mai aproape de granițele Rusiei, asta fiind bomboana pe colivă după înconjurarea Rusiei de ani de zile cu baze militare amerloace zise nato amplasate în statele vecine acesteia, constituind o amenințare la adresa securității Rusiei și refuzând sistematic să ofere garanțiile scrise solicitate, pe bună dreptate, de Rusia!

    Vrăjeala Americii imperialiste cum că niciodată nu s-ar fi pus problema neextinderii nato spre est până în granițele Rusiei măcăne rău, fiind contrazisă de filmarea existentă cu Hans-Dietrich Genscher, ministrul de externe al RFG în anii 90, care, în urma vizitei întreprinse la Washington și a întâlnirii la nivel înalt avute acolo cu secretarul de stat american la acea vreme James Baker, a declarat că în cadrul întâlnirii s-a stabilit neextinderea nato spre est, menționând explicit că nu este vorba doar de RDG, ci de extinderea nato spre est în general. Sahra Wagenknecht și Gregor Gysi, politicieni geniali ai Partidului Stângii din Germania, DIE LINKE, ambii au pus filmarea în cauză pe Facebook, demontând minciunile Americii imperialiste și arătând că ea, America imperialistă, este cauza tensiunilor și instabilității în zonă, provocate în primul rând de politica agresivă, imperialistă și expansionistă de extindere a nato spre est, în condițiile în care nato nici măcar nu își justifică existența și continuitatea după căderea URSS și desființarea Alianței Tratatului de la Varșovia!

    Mai mult, Gregor Gysi susține, tocmai de aceea, de ani de zile, nu ieșirea Germaniei din nato, că asta nu ar rezolva nimic, ci desființarea acestei alianțe imperialiste și expansioniste, care este o amenințare la adresa păcii și securității mondiale, arătând că majoritatea războaielor de pe Glob de după wwii au fost pornite, sau cel puțin sprijinite mai mult sau mai puțin direct, de America imperialistă și de alianța imperialistă nato! Pretutindeni în lume, că e vorba de Cuba, de Chile, de Iugoslavia, de Irak, de Afganistan, de Libia, de Siria etc. etc., nicăieri mizeriile Americii imperialiste și ale nato nu au adus mai binele, ci mai răul! Așadar, america imperialistă = nato = KRIEG!!!

    Prin urmare, cine susține pacea nu susține și nu are cum să susțină nici America imperialistă și expansionistă și nici actuala Ucraină fascistă, care, în urma maidaniadei din 2014 sprijinite și finanțate de la washington, a devenit stat-marionetă al Americii imperialiste!

    Bravo Germaniei că a refuzat să trimită arme Ucrainei! Exact ce spune Sahra Wagenknecht de ani de zile: cum un foc nu poate fi stins turnând benzină pe el, un război nu poate fi prevenit și sau oprit trimițând arme!

    De asemenea, tot ea a susținut și susține că sancțiunile împotriva Rusiei impuse Europei de la Washington nu numai că nu au avut efectele dorite, Rusia neconformându-se intereselor imperialiștilor de la Washington, ci dimpotrivă, aceste sancțiuni au întărit Rusia, obligând-o să își dezvolte anumite industrii care erau inexistente sau insuficient dezvoltate. Și, cel mai grav, aceste sancțiuni dăunează atât de mult Uniunii Europene în general și Germaniei în special!

    Mai mult, Sahra Wagenknecht arată cu degetul spre perfida și odioasa Doppelmoral, adică politica dublului standard dusă de America imperialistă: cu ce tupeu îndrăznește sua să impună statelor membre UE să nu facă afaceri cu Rusia și în special Germaniei să nu cumpere gaze de la Rusia și, mai ales, să nu pună în funcțiune gazoductul Nord Stream Zwei, în condițiile în care chiar sua face afaceri cu Rusia, de la care cumpără petrol, Rusia fiind pe locul 3 între țările care livrează petrol către sua!!!

    Nu spun că Rusia ar fi ușă de biserică, nu îmi place nici dughinismul, nici panortodoxia sau alte aberații fundamentaliste care circulă prin ea, însă este clar că de mai mulți ani este supusă provocărilor Americii imperialiste și sancțiunilor impuse de aceasta. Din păcate, de la băsescu-petrov încoace, și România a devenit un stat-marionetă al Americii imperialiste, în care toți politicienii români de vârf, indiferent de culoarea politică, se prosternează în fața imperialismului amerloc, în loc să aibă politicieni inteligenți ca Sahra Wagenknecht și Gregor Gysi în Germania, care arată mereu că interesele washingtonului sunt antagoniste și ireconciliabile cu cele ale UE în general și ale Germaniei în special.

    Cât despre problema Ucrainei, clar nu este treaba nici a României, nici a Uniunii Europene, fiindcă Ucraina nu este stat membru UE. De fapt nu este nici problema nato, fiindcă Ucraina nu este nici stat membru nato, numai că nato, aka America imperialistă, vrea cu orice preț extinderea spre est a odioasei alianțe fasciste și imperialiste. Nu văd de ce ar trebui să servim drept coadă de topor, sau mai rău, drept teatru de război și/sau carne de tun, pentru interesele imperialismului amerloc, fără ca România să aibă vreun avantaj concret din asta!

    Prin urmare, este clar că România ar trebui să își regândească prioritățile, respectiv să conștientizeze că este mai importantă calitatea de stat membru UE decât păgubosul parteneriat strategic cu America imperialistă. România trebuie scoasă de pe axa Washington-Londra-București pe care a băgat-o regimul-marionetă băsisto-securist de tristă amintire și să conștientizeze că Bucureștiul nu are ce căuta pe o axă cu 2 capitale care nu sunt în UE. România, ca stat membru UE ce este, ar trebui să fie adusă acolo unde îi este locul: pe o axă cu Berlinul. România și toate țările UE ar trebui să susțină Germania și să strângă rândurile în jurul ei, fiindcă Germania este motorul Europei, țara care ne hrănește pe toți, inclusiv la propriu! Prin urmare, ce e rău pentru Germania, e rău pentru întreaga UE, inclusiv și mai ales pentru România!

    Tocmai de aceea, toată România și toată UE ar trebui să militeze nu pentru Ucraina fascistă, ci pentru neextinderea nato în Ucraina și Georgia și, mai ales, pentru urgentarea dării în funcțiune a gazoductului Nord Stream Zwei, singura cale de deescaladare a conflictului din zonă și de restabilirea păcii și securității, precum și a stabilității economice a UE, fiindcă e clar că numai prin darea în funcțiune a gazoductului vor reveni la normal toate prețurile și astfel se evită pauperizarea populației Uniunii Europene și mari frământări sociale iminente din cauza sărăciei și scumpirilor cauzatoare de sărăcie și cauzate de politica ticăloasă chipurile antirusă, dar de facto ultraantieuropeană, a Americii imperialiste!
    • Like 2
  • Rucs Rucs check icon
    Aveti chef sa va vedeti inrolati sotii si copiii pentru un razboi in care se bat fratii slavi intre ei? Iata 6 motive pentru care Romania trebuie sa declare neutralitate ferma:
    1. Atat Rusia cat si Ucraina sunt mai puternice ca noi (numeric, militar)
    2. Nu avem interese teritoriale, ceva de revendicat Rusiei. Dimpotriva, avem teritorii la ucraineni.
    3. Nu ne putem baza pe promisiunile Nato. Istoria ne-a aratat ca americanii isi strang jucariile si pleaca atunci cand nu mai au interese. Eliade scria in anii 50 ca Vestul ne-a abandonat in fata agresiunii rusesti.
    Momentan, Romania e ca pechinezul ce latra la un dulau, dincolo de un gard. Daca pica gardul, da nas cu dulaul. Si gardul risca sa pice. Sua sunt peste ocean, noi ramanem tot aici, cu niste vecini ostilizati si imprevizibili. Noi trebuie sa facem niste jocuri diplomatice in care sa nu ne facem viata mai grea decat o avem si sa nu ne ridicam rusii in cap, din moment ce oricum nu avem nimic de castigat.
    4. Cat bine ne-au facut pana acum, concret, partenerii Nato? Ne-au silit sa dam 2% pe armament, miliarde de lei, asta in conditiile in care noi suntem fruntasi in toate topurile disperarii: saracie, lipsa de perspective, educatie, sanatate. Uitandu-ne pe statisticile eurostat, ale UE, nu romanesti. Basca faptul ca armamentul ala e vechi - deci scapa la noi cu second handurile lor si isi umplu si buzunarele.
    5. Ucraina nu ne e un vecin prietenos. E ca si cum, batut si violat, te apuci si tii partea agresorului. Am rude prin alianta din Bugeac, romani de langa Ismail (nord de delta, cele trei judete stefaniene, cu Chilia si Cetatea Alba). S-au stabilit pana la urma in Romania. Sunt satui de “bunavointa” ucrainenilor. Cu Ucraina am fost, ca stat, in litigiu pt apele teritoriale si I Serpilor. Ei nu respecta minoritatile, nu le dau drept de educatie in limba materna etc etc
    6. Crimeea si Odesa oricum sunt ale rusilor, istoric si de facto. Nu e o scuzare a invaziei, deoarece azi se merge pe ideea de nonagresiune si de respectare a unui status quo. Dar, daca e sa vorbim drept, lasand inflamarea si emotiile si propaganda la o parte, alea sunt teritorii rusesti. Cititi istorie, cititi cronici, cititi marea literatura rusa. Veti gasi Crimeea descrisa ca teritoriu rusesc. Titlul articolului deci e fals. Daca eram noi in locul Ucrainei… Nu se poate face vreo apropiere. Daca eram noi, atunci agresiunea militara rusa era suta la suta nejustificata, asupra unui stat national suveran (Romania), cu teritorii care ii apartin istoric. Or agresiunea asupra Ucrainei, ne place sau nu sa o recunoastem, e una de recuperare teritoriala. E ca si cum noi am declara razboi Ucrainei sa ne recuperam Cernautiul. Sau razboi guvernului RM care a spalat pe creier populatia de acolo incat unii au uitat ca avem aceeasi istorie si ca Stefan cel Mare, pe care il au si ei pe bancnotele lor, e o figura istorica si pentru noi, romanii.
    Stiu ca nu ne plac rusii. Si bunicii mei au facut razboiul mondial, unul s-a mai intors si schiop (bine ca s-a intors!). Dar trebuie sa fim prudenti si sa stim ca propaganda se face si de o parte si de alta. Nu stiu daca ne vrea cineva binele, de afara. Or noi ne punem prea des singuri capul pe butuc, fermecati de promisiuni straine.
    • Like 1
    • @ Rucs
      Delia MC Delia MC check icon
      Intervin fiindcă nu-mi place sa las un articol bun confiscat de gică contriști.

      În esență ce propuneți dvs e cam așa: Ciocul mic și joc de glezne. Să nu cumva să ne audă dulăul că dărâmă gardul și apoi vai de noi.
      Sau pe limba noastră, capul plecat sabia nu-l taie. Așa să fie?
      Uitați că nu lătrăturile vreunui cățel l-a stârnit pe țarul Putin. Nu lătra nimeni când dispozitivele de luptă se aliniau la graniță.
      Gardul îl poate dărâma doar dulăul. Și ar face-o, dacă ar pofti, fără să ezite. Poate pretinde oricând ca vreun cățel a lătrat mai tare decât ar fi avut voie ori careva i-a atacat. Astfel de pretexte s-au folosit în istorie.

      Război de revendicare teritorială? Nu zău? Și România are teritorii de revendicat. Ungaria visează și ea la Ungaria mare. Si Bulgaria a fost odată mare. Stați că acuși vrea și Turcia să revină la granițele Imperiului otoman. Dacă fiecare țară revendică ceva nu ajung 2 globuri pământești.

      Insula șerpilor: conflictul e închis și pentru pietroiul ăla arid am primit platformă continentală. Nu cred că nu știți. Na, acum o au rușii. Nu cred că ar fi avut vreo jenă chiar dacă era pământ românesc și acum aveam o belea mare cât casa.
      Crimeea a rușilor: fost hanat tătar luat de ruși cu anasâna de vreo 3 ori.
      Ucraina nu respectă minoritățile: înafară de România nu prea știu pe unde au minoritățile învățământ în limba maternă. Iar dacă minoritatea aia e chiar mică e mai scumpă ața decât fața. Motivul pentru care rubedeniile dvs au ales în final România poate fi și PIB pe cap de locuitor al Ucrainei, vă puteți interesa. Evident că ucrainenii nu-s sfinți cu aripioare, au și ei și toate țările post-comuniste racilele lor. Dar tocmai s-ar fi angajat pe un drum care i-ar fi dus la depășirea lor. Eu înțeleg din spusele dvs că ar merita-o, așa le trebuie.

      La început nu reacționăm că nu-i treaba noastră. Lasă-i să se lupte între ei, să fie la ei acolo. Numai că acolo la ei e aproape. Nu ne pasă de nimeni. Dar dacă noi am păți-o și ceilalți ar ridica din umeri că nu-i treaba lor?
      „Când naziștii au venit să îi ia pe comuniști, n-am scos o vorbă. Nu eram comunist. Când i-au arestat pe social-democrați, am tăcut. Nu eram social-democrat. Când au venit să îi ia pe sindicaliști, nu am protestat. Nu eram sindicalist. "Când au venit să îi ia pe evrei, nu m-am revoltat. Nu eram evreu. Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea.” Martin Niemöller.
      Să taci înseamnă să aprobi ori să accepți. În halul ăsta am ajuns?
      Da' bine că promisiunile rușilor îs mai bune.



      • Like 2
    • @ Rucs
      Bine că v-a răspuns Delia MC mai devreme, extrem de corect și argumentat, că altfel, așa cum mă știu, aș fi dat drumul la "gură" poate într-un mod nepoliticos.
      Asta pentru că sunt revoltat peste măsură de lipsa unora de logică elementară.
      Că de acțiunile rusului sunt îngrețoșat.
      • Like 1
    • @ Delia MC
      Rucs Rucs check icon
      Ati inteles bine, exact asta am vrut sa spun: ciocul mic. Pentru ce sa ne implicam? Nu stiti ce este in Ucraina. Nu stiti ca foarte multi se considera rusi, de fapt. Cu alte cuvinte, pt ei a fi ucrainean este ca si cum ai fi oltean fata de a fi roman.

      Cunosc regatul Hoardei de Aur din Crimeea. Tatarii sunt invadatori din stepele mongole. Nu rusii au luat cu anasana Crimeea de la ei, ci invers. Faceau incursiuni de prada inclusiv in Moldova.

      Nu scuz razboiul pentru ca principiul vietii este unul suprem. Sunt medici care intra in operatii de cateva ore ca sa salveze un om de 80 de ani. Am spus doar ca lucrurile sunt foarte complicate acolo, ca nu ai de ce sa iti aprinzi paie in cap. Dupa cum vedeti Zeletin e mirat ca puternicii lumii l-au abandonat. Se pare ca altele ii erau asigurarile internationale inainte de conflict. Si l-ar fi abandonat si daca apuca sa bage Ucraina in Nato.
      Este exact ce am scris in comentariul de mai sus, cand se strica treaba, esti abandonat.

      Dvs dati celebrul citat din Niemoller. Intelegeti ca nu are legatura. Putin are sustinatori in Ucraina, iar lucrurile sunt acolo foarte amestecate.
      Inca ceva: cati romani ar lua arma sa lupte la o invazie a lui Putin? Cati ar lua arma daca Iasiul sau Suceava ar fi bombardate? Sau suntem deja plecati din tara? Cei plecati, cati s-ar intoarce? Cati barbati romani s-ar incolona in schimb la granita in emigratie de urgenta? Fie ca Sua ne-ar sprijini sau nu? Desigur e dreptul fiecaruia, din moment ce viata e scumpa tuturor… Desi eu cred ca trebuie sa iti traiesti altfel viata, cu demnitate.

      Numai ca atunci, de ce vorbim de “capul plecat sabia nu il taie”, ca si cand as fi zis o lasitate? Eu nu am invitat la tradare, sau lipsa de patriotism, ci sa ne alegem cauza cu cap. E doar realism, in sensul ca nu ai de ce sa te jertfesti pentru o cauza straina si imbarligata. Personal, oricum, eu sunt pe aici, lucrand si pasandu-mi de tara asta de pe paralela 45. Nu stiu daca as mai da dovada de eroism (fie si declarativ) cu perspectiva de a avea trupe rusesti care defileaza pe Calea Victoriei. Stim din istorie cum se purtau cu femeile. Dar momentan sunt aici si aici sper sa raman.

      Incercati sa va intrebati apropiatii cati s-ar inrola in caz de atac, sau cati s-ar exila de urgenta ori ascunde in beci. S-ar putea sa constati un “entuziasm” coplesitor. Si atunci, prin ce sunt eu ipocrita ca spun ca nu avem de ce sa facem pe vitejii? Pustile alea puse in rastel si armele americane cumparate cu miliarde de lei nu pot fi manevrate doar de armata profesionista.
      • Like 0
    • @ Rucs
      Delia MC Delia MC check icon
      E revoltător să citesc la dvs aceleași dezinformări și minciuni à la Sputnik vânturate azi din abundență în internet. Revoltător, știind că dvs sunteți profesoară și mai scrieți și articole. V-am demontat pur și simplu "argumentele".

      Încă o dată, poate că nu vă e destul de clar: Putin are un plan și îl doare în bască ce latră unii ori alții.
      Ori poate ar interpreta tăcerea drept invitație.
      Nu sare nimeni la rus să-l întărâte suplimentar, nici noi nici alții. Atâta vreme cât țări membre NATO nu sunt atacate. Sancțiunile economice sunt altceva.

      NATO nu intervine că Ucraina nu-i membru. Iar Rusia e un adversar puternic și capricios. O imixtiune le-ar furniza un casus beli de toată frumusețea. Dacă rușii se vor face vinovați de crime și genocid, poate se vor implica. Însă cu prudență că rusul are bomba.

      România ARE armată și în caz de se fac recrutări, mobilizări, etc. Armata înseamnă organizare, instrucție nu că zice nea Costel de la etajul 3 că s-ar duce la luptă.

      Și nu în ultimul rând, tăcerea e complice. Dezumanizantă. Să înăbușim în noi orice urmă de umanitate? Bine am mai ajuns.
      Putin își va urma planul schimbându-și pretextele de la o oră la alta. Nu mai stă să asculte vorbe la care de altfel se așteaptă.
      • Like 0
    • @ Delia MC
      Rucs Rucs check icon
      E prima oara cand va vad revoltata, pe aici; de obicei aveti rabdare, inclusiv cand nu sunteti de acord cu cineva. E adevarat, acum subiectul e mai sensibil, chiar dureros. Tocmai de aceea, imi pare rau daca v-am contrariat/suparat.
      Ps. Informatia mea principala nu e presa, totusi, ci experienta unor oameni apropiati.
      Sper sa ne regasim pe platforma sub auspicii mai bune, cand se voe fi linistit apele si la vecini.
      :))
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult