Sari la continut

Spune-ți părerea! Intră alături de noi în comunitatea Republica

Vă invităm să intrați în Comunitatea Republica, grupul de Facebook în care contributorii, cei care își scriu aici ideile, vor sta de vorbă cu tine. Tot ce trebuie să faci este să ceri intrarea în acest spațiu al dialogului.

„Nu cred în ceea ce crezi tu”. O lume cu zâmbetul lipit de plâns

După atacul de la Paris. Veneția, spre dimineață, lumea grăbind la messa din Basilica San Marco. Apoi intrăm să vizităm locul în care orientul bizantin s-a predat occidentului militar. În Bazilică intră un tânăr, ținând căciula pe cap ostentativ.

Custodele îl roagă frumos, apoi ceva mai dinamic, să-și descopere capul. Tânărul zice: nu cred în ceea ce crezi tu. Custodele-i răspunde, răcorind sufletul celor care-l ascultă: Respectul pe care-l datorezi ospitalității acestei Biserici te obligă la altă atitudine. Nu ți-am cerut să te descalți, cum îmi ceri tu în locașul tău de cult, ci să respecți minimum din ceea ce cred eu.

N-am urmărit figura tânărului, dispărut cu un mormăit în jurul gândului. Am văzut fața custodelui, convins că și-a făcut datoria. Zâmbea obosit. Mi-a spus: N-am dormit toată noaptea, mă doare sufletul de copiii aceia… Ne-am apropiat și ne-am rugat împreună, surâzându-ne ca doi frați buni. Hristos în mijlocul nostru.

Este ceea ce văd de zile bune în Italia. Prim-ministru Renzi spune repetat, la TG24, că avem nevoie de „echilibru în siguranță, fără să ne pierdem identitatea”. 

Seara, la Bologna, tribunele italo-române au cântat La Marseillaise. Ca și la Anglia-Franța. 132+60 de oameni= Europa din Cer. Să avem nevoie de morți ca să ne vedem, ca să ne recunoaștem ca oameni? Momentul e greu, încărcat de tensiune.

Ca și orice punct din societatea europeană pe care o atingi. Nu mai zâmbește nimeni de câteva zile. Pe străzi armată, ca la vreme de război. Nu s-au pierdut însă zâmbetele. Au rămas pe chipurile copiilor. I-am văzut protejați de profesori și învățători. Pe stradă, în muzee, în locașurile de cult. O Europă care-și caută rădăcinile spirituale crește generația de mâine care are nevoie de suflet, nu doar de lecții de tehnologie. 

Din standurile marilor librării au dispărut, de pe o zi pe alta, toate cărțile care mai căutau să ne împace cu Islamul. Care nu a mai avut voce pe marile ecrane ale televiziunilor din Franța, Germania, Belgia ori Italia, ca la momentul Charlie Hebdo. Aproape de St. Denis o jurnalistă italiană a fost refuzată cu duritate atunci când a vrut să le ceară o opinie musulmanilor din stradă. Sunt frustrați, trădați și umiliți de propriii lor coreligionari.

Trebuie să avem încredere că vom ști să facem diferența între barbarie și credință. Polițiștii italieni mângâie pe cap puștii. Indiferent de culoarea pielii, credință ori rasă. Respir prin porii acestei lecții deschise de omenie, nevoia de normalitate. Zâmbetul Europei s-a lipit de plâns.

Trebuie să avem încredere că vom ști să facem diferența între barbarie și credință

De acasă citesc știrile și fac greșeala, impardonabilă, de a citi și unele comentarii ale postacilor de serviciu. Nu. Gluma proastă și inconștientă nu este ironie. Nu. Nu poți să faci bancuri pe seama oricărui moment din viața aproapelui tău. Îl poți urî sau îți poate fi indiferent, dar fă-o cu decență. 

Zâmbetul tâmp, satisfăcut de petarda de incredibilă nesimțire aruncată în spațiul virtual nu este comunicare. Unii scriau că nu ne interesează morții de la Paris că nu ar fi români, iar când au aflat că sunt și români între victime au spus că nu ne reprezintă. Alții au rânjit satisfăcuți ca la un fim horror așteptat de mult să ruleze pe ecrane. A fi uman, ca om, nu este o virtute, este un dat fundamental. Orice hlizeală la vreme de durere e jenantă. 

De aceea Europa Occidentală a pierdut legătura cu realul colectiv. Pentru oamenii politici ai capitalelor acum vămuite de moarte, copiii din Siria sau Uganda nu aveau „greutate” în umanismul legalist pe care-l propovăduiesc. Suntem datori să nu cădem în capcana în care și-au pierdut omenia cei care fac apel acum la arme pentru a restabili pacea. În Veneția, duminică seara oamenii vegheau cu lumânări aprinse.

La Milano, aproape de Dom și Scala, aflate sub alertă FBI de două zile, copiii și tinerii au așezat lumânări și flori și steaguri ale Franței…Par gesturi gratuite într-o lume care i-a învățat că totul costă, are o măsură în bani. 

O Europă căreia i s-a lipit zâmbetul de plâns. Facem parte din ea. Frații, fiii și chiar părinții noștri lucrează în spații supuse presiunii teroriste. Sunăm tot mai des „afară” să vedem cum sunt, dacă mai rezistă.

O Europă căreia i s-a lipit zâmbetul de plâns. Facem parte din ea. Frații, fiii și chiar părinții noștri lucrează în spații supuse presiunii teroriste. Sunăm tot mai des „afară” să vedem cum sunt, dacă mai rezistă. Dorului de casă i s-a alăturat frica, o frică dureroasă, plină de frustrarea omului care a fugit tocmai din nesiguranța locului pe care-l numea „acasă”. Nu avem dreptul să-i descumpănim cu bășcălia noastră. 

Oricărui gând avem a-i oferi rugăciune. Avem obligația fundamentală de a nu ne împietri inimile, de a nu opri mila lui Dumnezeu să ne îndemne la ce avem de făcut spre binele aproapelui și departelui nostru. Când am intrat în Biserica Sfântului Ambrozie din Milano un librar mi-a dăruit ca semn de carte un text ambrozian: „Totul avem în Hristos. Totul este Hristos pentru noi.

Dacă voiești vindecare de răni El este Medicul. Dacă arzi de febră, El este Izvorul răcoririi. Dacă ești opresat de nedreptate, El este Dreptatea. Dacă ai nevoie de ajutor, El este Tăria ta. Dacă te temi de moarte, El este Viața. Dacă dorești cerul, El este Calea. Dacă fugi de întuneric, El este Lumina. Dacă ești în nevoie de mâncare, El este Hrana (De Virginitate, 16.99)”. Îndrăznesc să adaug doar atât: dacă ți s-a lipit zâmbetul de plâns de nu mai poți scăpa de teamă, El este Chipul care îți surâde încurajator. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Asa este, Europa e confuza si tematoare, are nevoie de suflet dar si de identitate. Chiar cautam opinia dumneavoastra legata de fenomenul terorist si ma bucur ca am gasit acest articol.
    Tare greu e insa sa iti iubesti dusmanul! Am vazut si drama omului de rand care fuge de razboi sa isi salveze copiii, i-as primi pe toti, numai pe musulmani nu pentru ca nu stii ce sa te astepti de la ei. Tot aud ca sunt oameni de treaba si stiu ca asa si este. Chiar cred ca sunt musulmani mult mai virtuosi decat multi crestini. Problema nu e la oameni ci la ideologie... E o prostie sa spunem ca unii sunt fundamentalisti sau nu. Ori sunt musulmani ori nu sunt. Iar cei ce sunt se vad... Statul Islamic, Talibanul.. Restul tac pentru ca le convine. Islamul este o opera malefica perfecta. Sunt convinsa ca stiti mult mai bine decat mine ca asa si este.
    • Like 0
  • check icon
    N-ar trebui sa confudam religia cu fundamentalismul. Fundamentalismul e intalnit in toate ariile, inclusivi in ateism. Exista si fundamentalisti atei, cum au fost cei din inchisorile comuniste (fenomenul Pitesti). Ma bucur ca il poti citi pe parintele Necula in Republica. Sa-i ajute Dumnezeu sa scrie cu har.
    • Like 1
  • Asta e pagina de umor a Republicii?
    • Like 2
    • @ Teo TheAnarchist
      check icon
      ...si omul isi mai zice si TheAnarchist!!! NO COMMENT!
      • Like 1
  • Sal'tare, Republico ! Ce faci, ma cenzurezi ? Vad ca nu mi-ai publicat comentariul...
    O sa-l repet, poate l-ai ratacit pe undeva... Deci:
    Popo, eu fac parte din secta purtatorilor perpetuu de caciula, iar a-mi cere sa ma descopar, atunci cand va vizitez lacasurile de cult, reprezinta o lipsa de respect fata de religia mea... Mai mult, voi imi crereti chiar apostazia !
    Aceeasi intoleranta va caracterizeaza ca si pe cei care se detoneaza prin biserici, iar daca imi aduc aminte si de vremea cand ne prajeati pe rug, ca eretici, dupa ce in prealabil ne torturaserati in cele mai bestiale moduri, nu pot decat sa afirm, parafrazandu-va, ca vi s-au lipit zambetele de lacrimile de crocodil...
    • Like 1
    • @ Sperietoarea de Ciori
      check icon
      Dar de preotii ucisi in inchisorile comuniste pentru credinta lor se zice ceva?
      • Like 0
  • ennya check icon
    din pacate , Occidentul culege ce a semanat in materie de credinta ... prea multa toleranta strica ! ca si in problema refugiatilor , desi s-au facut greseli, se merge inainte cu incapatanare ... nimeni nu-si asuma vina, nimeni nu ia masuri sa previna fenomenul ce ia amploare ... occidentalii au pus credinta intre paranteze , doar se poate si fara ... bisericile au devenit cafenele, restaurante ...credinta e facultativa , cunoasterea teologica e considerata dogma, practicantii sunt considerati lipsiti de modernitate ; cultura exclude religia , nu mai e cool sa fii credicios , ateismul e la moda ... si unde sunt atei , de ce n-ar veni islamistii sa instaureze religia lor ?
    Si in Romania , o tara majoritar ortodoxa , lucrurile se schimba de la un an la altul : e nevoie de mai multa toleranta pentru ca omul modern e grabit, nu are rabdare, trebuie sa-l accepti asa cum e , fara sa ceri prea mult ca sa nu-l indepartezi de biserica ! sa-l accepti oricum ca ,poate ,in timp, il va ajuta Dumnezeu si se va schimba ! si astfel apar situatii ce ii smintesc pe cei din jur : asta vara ,intr-o biserica de cartier , a participat la taina sfantului Maslu o duduie aranjata , cu un par valvoi, puternic fardata , cu un cercel in buric , cu o bustiera decoltata foarte adanc, in pantaloni extrem de scurti , ca niste chilotei, lasand la vedere un trup bine facut si bine bronzat , de altfel ...statea stinghera la usa , ceva ii spunea ca nu are tinuta decenta si nu poate intra , dar la final si-a luat inima in dinti si a inaintat cu tupeu spre altar, sa se inchine la icoane ... lumea se uita la ea ca la fetitele de pe centura , atat era de despuiata ... preotul nu a indraznit sa zica nimic , a ramas paralizat vazand ca are pretentia sa fie miruita ... pana la urma , cineva i-a atras , totusi , atentia la iesire : nu se intra in biserica in pantaloni scurti, cu sanii si buricul la vedere si fara sa-ti acoperi capul ... Raspunsul ei a fost prompt : observati ca nu am intrat in costum de baie , totusi , si preotul nu mi-a zis nimic ; stiti voi cata credinta am eu in suflet ? evident ca nimeni nu stia cata credinta avea ea in suflet , doar ca sfida comunitatea neavand o tinuta decenta ...Lumea se uita la ea ca la o nebuna , desi nu era cazul ... era o duduie care considera ca e decent sa intri in biserica in chilotei si bustiera intr-o zi torida de vara daca ai asa multa credinta in suflet ! Numai Dumnezeu stie pana unde se va merge cu lipsa de decenta si credinta in suflet !
    • Like 1
    • @ ennya
      E foarte posibil ca femeia sa nu stie ca avea tinuta necorespunzatoare.
      Multi au nevoie de indrumare si nu o gasesc.
      Mai important este faptul ca oaia ratacita se intoarce,o respingi ?
      • Like 1
    • @ Posdarescu Mihail
      ennya check icon
      crede-ma pe cuvant ca nu era asa ... multi au nevoie de indrumare , dar sunt prea trufasi sa o primeasca si cand e gratis ... a fost doar un exemplu , altfel decat ni s-a povestit in articol ... e o tendinta generala : credinta e in suflet , ce conteaza restul ... restul e respectul pe care-l datorezi celorlalti ... oaia ratacita oricum nu a fost respinsa, dar bine ar fi fost sa fie intoarsa din drumul ei pentru a se conforma si a primi o lectie ... asa nu a invatat nimic , va mai indrazni si altadata poate veni cu o turma de oi ratacite
      • Like 2
  • Va multumim pentru cuvintele frumoase, parinte! Intr-adevar nu trebuie sa ne uitam valorile noastre crestine si fundamental europene. Este nevoie de solidaritate cat si de empatie si credinta.
    • Like 3
  • Emotionant si gingas, multumim.
    • Like 1
  • Apreciez mult creștinismul fără umbră de fundamentalism al părintelui prof. Necula. Și omenescul din dânsul. Plin de firesc. Vă mai așteptăm, părinte!

    • Like 1
  • Secta "oamenilor de stiinta" ! Secta care este guvernata dupa aceleasi principii pe care le hulesc la sectele "religioase": cine nu e cu noi e impotriva noastra, trebuie exclus ! Ei sunt posesorii adevarului , ei stiu si decreteaza ce poate si ce nu poate exista ! Cand le-a fost descrisa girafa au spus in cor: "animalul acesta nu exista" ! Cand li s-a demonstrat ca fizica de pana la Einstein este un caz particular au ramas cu gura cascata ! Nu mai vorbesc de mecanica cuantica unde pur si simplu au luat o palma grea peste bot ... Ei bine , destui dintre acestia au inteles ca drumul catre Adevar nu este unul singur si in niciun caz nu este proprietatea lor ! Parintele Necula, iata , face parte din categoria celor care stiu ca pe drumul catre Adevar trebuie sa iti faci tovaras pe oricine are mintea destupata , bun simt si omenie ! Om al bisericii, dar care stie ca o rugaciune poate fi citita si de pe laptop sau tableta , important este sa pui suflet ! Ca acesta ne trebuie mult mai multi pentru ca deocamdata sunt prea multi popi si prea putin Parinti !
    • Like 2
    • @ Petru Sandru
      check icon
      Oamenii de stiinta nu hulesc nimic. Oamenii de stiinta iti prezinta realitatea, legile ei, logic, argumentat, fara a pretinde ca stiu ceea ce nu stiu. Cateodata asta contrazice ce citesti tu prin biblii. Concluzia o trage fiecare, cum vrea, ca asta ineamna toleranta. Oamenii de stiinta nu iti spun tie daca exista sau nu Dumnezeu, ca nu e treaba lor, si nici nu prea ii intereseaza. Dar oamenii de stiinta sunt oameni, si daca ii intrebi care e credinta lor, 90% iti vor spune ca nu cred ca exista Dumnezeu. E problema ta cum gestionezi asta. Oamenii de stiinta nu iti spun tie sa nu crezi in Dumnezeu.
      • Like 3
    • @ Petru Sandru
      Ceea ce uitati sa mentionati este ca de fiecare data cand celor din asa-numita "secta a oamenilor de stiinta" li s-a demonstrat ca modelele si teoriilor lor erau fie cazuri particulare, fie pur si simplu eronate, cei care i-au "luminat" faceau parte din aceeasi "secta". Cu alte cuvinte, aceasta secta are capacitatea de a-si corecta singura greselile, pentru ca s-a dotat cu metode riguroase pentru a o face. In fapt, aceasta secta are si particularitatea ca practica indoiala sistematica, atat fata de credintele altor secte, cat si mai ales fata de propriile credinte. Cat despre deschiderea "parintelui" catre alte cai spre adevar, in mod vadit ea nu se intinde dincolo de granitele dogmei crestine. Este o deschidere de forma, nu una de fond... si nici nu poate fi altfel. Si chiar si aceasta presupusa deschidere inchide in sine aceeasi rigiditate dogmatica comuna monoteismelor de orice natura. Un exemplu il aveti chiar in text, atunci cand "parintele" scrie despre faptul ca "Europa occidentala a pierdut legatura cu realul colectiv", in vreme ce, ne lasa el pe noi sa speculam, Europa orientala, din care facem si noi parte cu destul de multa dificultate, ar fi reusit sa o mentina. Intrebarea este: care este acest real colectiv de care s-a rupt o parte din Europa dar nu cealalta? Sa fie vorba sa mentalitatea tribala, sectara, nationalista, fanatic religioasa? Imi e greu sa vad, in Romania, spre exemplu, un "real colectiv" fondat pe solidaritate cetateana, de exemplu, asa cum inca se mai vede in Europa occidentala. Daca exista un "real colectiv" care persista in Romania, atunci acesta este unul al susceptibilitatii religioase sau nationaliste. Dincolo de un astfel de "real colectiv", eu nu vad decat variante agresive de individualism darwinist.
      • Like 3
    • @
      Sa sustii in 2015 o teorie (evolutionismul) aparuta in 1860 cand nu aveau nici eprubete si sa marginalizezi pe oricare cercetator onest care incearca sa gaseasca si alte posibile explicatii privind felul in care a aparut viata - asta suna ca dracu', vorba aia :) Exemple in acest sens poti gasi cu duiumul, daca te intereseaza. Si pe urma, domnule Marius, asta e un spatiu al discutiilor , eu nu m-am uitat ce carti ai dumneata pe noptiera ...
      • Like 0
    • @
      Tu descrii aici atitudinea oamenilor de stiinta dar nu este vorba de acestia care oricum reprezinta un procent extrem de mic din populatia globului. Dar sunt destui care "cred in stiinta", evident fara sa aiba experienta de prima mana si sunt extrem de agresivi (numai verbal din fericire, nu in stil ISIS) in umilirea si denigrarea tuturor celor care nu impartasesc opinia lor ca Dumnezeu nu exista. La ei se referea domnul Sandu. Sunt cei care isi vad de treaba si cei care isi fac un obiectiv din a combate religia.
      • Like 0
  • Frumos text! Felicitari pentru colaborarea cu Republica si asteptam in continuare scrieri de la dumneavoastra.
    • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult