Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

O mostră de jeg din analele Parlamentului

Aveam vreo şapte – opt ani, nişte zeci de centimetri care se chinuiau să încropească un metru şi-un pic şi o claie de păr mai mare decât mine, pe care învăţătoarea se chinuia în zadar să o pieptene. Dar eu nu vedeam că abia ajungeam cu nasul la catedră şi că, atunci când era vântul mai puternic, mă matura doi paşi în spate – eu aveam impresia despre mine că sunt Xena, Prinţesa Războinică, aşa că îmi confecţionasem un fel de bumerang şi învăţasem să imit la perfecţie chiuitul de luptă al Xenei. Tropăiam pe holurile şcolii chiuind, în căutare de răufăcători pe care să îi pun pe fugă, ba chiar îmi convinsesem o prietenă să fie ea Gabrielle, partenera blondă a Xenei. Nu ştiu dacă era din cauza bumerangului, a chiuitului sau a limbii ascuţite menite să compenseze faptul că abia ajungeam la catedră, dar şi colegii mei intraseră în jocul ăsta şi, de fiecare dată când se întâmpla o nedreptate în pauze, mă chemau să fac ordine şi să îi pun la punct pe nelegiuiţi.

Dintr-un spirit galant incipient, unii băieţi din clasa mea se prefăceau că le e frică de mine şi de mişcările mele de luptă învăţate de la Xena, iar mie mi-a fost foarte uşor să cred asta, pentru că îmi doream să fiu precum idolul meu. Mirajul ăsta a durat până într-o zi când antieroul meu, un băiat aproape de ori mai înalt decât mine care îşi perfecţionase o mişcare de luptă rotativă, cu braţele întinse şi pumnii strânşi, m-a prins într-o pauză şi mi-a cărat o porţie sănătoasă de pumni şi picioare. Când a intrat învăţătoarea în clasă şi eu m-am aşezat în bancă, o colegă a sărit să-i spună ce se întâmplase. Eu am susţinut că nu e adevărat, că nu m-a bătut nimeni, deşi aveam sorţuleţul rupt, faţa roşie şi urme de bocanc pe uniformă. Primisem bătaie, dar ce mă durea cel mai tare era ruşinea de a fi fost bătută. Şi, într-adevăr, în următoarea pauză se dusese vestea în toată şcoala că Gigel o bătuse pe Ruxandra. De atunci nu m-am mai crezut Xena, mi-am aruncat bumerangul la gunoi, am uitat chiuitul şi mi-am păstrat doar limba ascuţită. Însă ruşinea pe care am simţit-o nu am uitat-o niciodată. Iar el? La el se uitau colegii cu admiraţie şi teamă, era „ăla care a bătut-o pe Ruxandra”. 

Derulez anii şi sunt în liceu acum, clasa a noua, şi se întâmplă botezul bobocilor. Botezul ăsta e blând cu fetele, suntem stropite cu apă în curtea şcolii şi râdem. Cu băieţii e altă poveste. Colegii mei sunt bătuţi de colegii mai mari, puşi să îngenuncheze în praful podelelor, să pupe pantofi, să intoneze imnul României în patru labe, să mănânce cornuri unse cu scuipat. Primesc câte o palmă de la fiecare dintre membrii grupului de „botezători”. Primesc pumni în ficat, în stomac, în spate. Iar toate astea ei le acceptă cuminţi şi nu ripostează, pentru că handralăii de a 12-a sunt mulţi, iar când unul a vrut să riposteze odată, l-au trântit şi l-au călcat în picioare, la propriu. La finalul partidei de botez, colegul se aşază în bancă. Pe la profesori ajunge vorba despre incident, dar el neagă totul. Primise pumni şi picioare, dar cel mai tare îl durea ruşinea de a fi fost „botezat”. Şi, într-adevăr, în următoarea pauză deja circulau prin liceu legendele despre cum a fost botezat elevul Ionescu de către gaşca lui Popescu.

Şi pe urmă se mai întâmplă nişte luni, se mai formează nişte cupluri, iar unele dintre ele se despart în insulte şi/sau bătăi pe holurile liceului, urmate de bârfa că Andreea „şi-a luat-o” de la Andrei sau că pe Alexandru „l-a făcut de râs” Alexandra. Şi, dacă am avea un grafic al popularităţii, după fiecare astfel de incident, am vedea cum procentele atacaţilor scad vertiginos, odată cu creşterea celor ale atacatorilor. Pentru că cei din prima categorie sunt aia care „şi-au furat-o”, iar cei din a două sunt aia care „au dat-o”. Şi nimănui nu îi plac loser-ii.

Mai trec nişte ani, ajungem la facultate şi ne reinventăm, că aici nu ne ştie nimeni, nu ne botează şi nu ne bate nimeni. Dar nu prea ne iese partea cu reinventatul.

Pentru că unul dintre Gigei e Mirel Palada şi iată-l cum îi cară pumni lui Goţiu, live pe micile ecrane, ca un veritabil karatist. Şi pe urmă, în mica noastră bulă de copii care s-au crezut Xena, au primit botezul sau au fost umiliţi pe holurile şcolii, Palada e vinovat. Dar în bula mare deja circulă bârfa ca Goţiu „şi-a luat omoru’” de la Palada, bărbat bine şi verde al Patriei. Degeaba aşteptăm nişte scuze publice şi nişte cenuşă în cap, ele nu vor veni niciodată pentru că Palada e „şmecherul”, iar Goţiu „mămăliga”. Ce nevoie are şmecherul să-şi ceară scuze de la o mămăligă?

Apoi, tot pe micile ecrane, îl vedem şi pe Theodor Paleologu. Persoană publică, cultă şi cu studii, un formator de opinie care vine şi spune că Principele Nicolae „a avut ghinion” pentru că „a dat-o în bară cu o persoană de sex opus”. Mai departe, continuă distinsul, „M-am uitat pe Facebook-ul ei și este groaznic, adică mă mir că nu și-a dat seama peste cine a dat.”

Pentru cine nu ştie povestea, principele Nicolae a avut o aventură cu Nicoleta Cîrjan, iar în urma acestei aventuri a rezultat un copil. Nicoleta Cîrjan nu i-a cerut Principelui Nicolae nici să o ia de soţie, nici pensie alimentară, nici nu l-a purtat prin tribunale, deşi ar fi putut să o facă. A ales, pe cât posibil, să stea departe de can-can-uri şi de Casa Regală, iar singura ei vină a fost că nu a vrut să facă avort, aşa cum afirmă că i s-a sugerat să facă. În urma unui studiu psihologic aprofundat al profilului de Facebook al Nicoletei Cîrjan, Theodor Paleologu decide în mod public că domnişoara este o persona non grata şi se asigură că publicul înţelege exact de ce – doar e individa nefastă („stricăciunea” ar zice bunică-mea) care a distrus viitorul luminatului Principe folosindu-se de farmecele feminine. În mica noastră bulă, Paleologu a înfierat public o mamă singură care îşi creşte copilul fără vreo pretenţie de la Casa Regală. În bula mare, Paleologu „i-a zis-o stricatei”, e aplaudat şi citat în cor prin cârciumi, întâlniri în spatele blocului şi birouri open-space. Scuzele publice faţă de Nicoleta Cîrjan vor veni împreună cu cele ale lui Palada faţă de Goţiu. 

Şi, bineînţeles, ajungem şi la Şerban Nicolae şi Cosette Chichirău, o tragicomedie în trei acte.

Actul I

Șerban Nicolae: Dumneavoastră sunteți atât de proastă, e incredibil ce spuneți. Ia demonstrați-mi că eu sunt șofer?

Cosette Chichirău: Există poze.

Șerban Nicolae: Poze? CV-ul e în poze? Eu am o poză în care dumneavoastră faceți sex anal. Acuma ce să facem?

Actul II

În spatele lui Şerban Nicolae, se iţeşte o claie roşiatică de duamnă proaspăt ieşită de la coafor cu bârfe noi în tolbă, vizibil amuzată de ideea unor fotografii cu Cosette Chichirău şi sex anal. Râde satisfăcută şi, dacă am putea să o bănuim de un pic de creativitate, am zice că abia aşteaptă să ajungă acasă să photoshopeze nişte poze cu sex anal şi să le prezinte mândră în Parlament. Dar probabil că Olguţa Vasilescu e cunoscătoare în ale sistemului binar aşa cum e în ale englezei, deci se rezumă doar la a râde şi a-l aplauda din pleoape pe colegul său isteţ.

Actul III

În mica noastră bulă, ne revoltăm şi aşteptăm scuze publice din partea lui Şerban Nicolae. De data asta chiar le şi vedem. Doar că nu sunt adresate lui Chichirău, ci electoratului PSD. În bula mare, Nicolae e „băiatu’ deştept” care a „pus-o la punct pe caţă”. Popularitatea lui creşte, pentru că a ştiut care e insulta supremă. „Am o poză în care dumneavoastră faceţi sex anal”. Nu, nu e o insultă adresată sieşi prin care îşi recunoaşte fanteziile legate de colegii din Parlament, cum am fi tentaţi să credem. E o insultă adresată colegei sale, injectând în opinia publică ideea că acea femeie face sex, îl face anal şi, mai mult, există fotografii – groaza oricărei persoane publice şi nu numai. O singură propoziţie e suficientă pentru a-şi anula colega din Parlament.

Pe holurile marelui liceu care este România, deja circulă bârfele şi legendele, iar pumnul şi insulta reprezintă literele stacojii care îşi imprimă adânc urma – „ăla bătut de Palada”, „stricata care l-a păcălit pe Principe”, „aia cu sexu’ anal”. Aşa că nu veţi vedea scuze publice, luări de poziţie ale Partidului, excluderi sau sancţiuni. Pentru că Partidul ştie că popularitatea se face cu pumnul în România. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Vanu Vanu check icon
    mdap, asta ati inteles
    vedeti, ramaneti la ce e simplu si nu va mai faceti de bacanie
    • Like 0
  • rp check icon
    e echivalenta, sau macar similitudine pastrand proportiile, intre scenariul Xenei de 7 ani si atitudinea adultei, doctor in finante, doamne Chichirau din Parlamentul Romaniei?
    comportamentul specimenului serban nicolae e cunoscut dezgustator si s-a demonstrat ca expunerea la lumina nu-l modifica.
    doamna chichirau nu a fost violata (verbal) pentru ca a circulat cu fusta scurta in public ci pentru ca si-a ridicat-o in cap cu dedicatie.
    • Like 0
  • Sunt extrem de curios sa aflu motivul stergeri comentariului meu facut acum cateva ore.
    Am scris 3 randuri referitor la dezgustul pe care l-am simtit vizavi de atitudinea domnului CTP care la DIGI 24 a facut misto de parintii lui Cosette Chichirau.
    Doar atat am scris...incredibil!
    • Like 3
  • Primărița Gabriela, custodele PSD-ului ?

    Zilele astea de final de an, se ascute lupta la baionetă la vârful partidului. Șeful PSD Liviu Dragnea, apare tot mai rar în spațiul public, ca urmare a unei maladii rare, pe numele ei științific, sindromul DNA. Cu ocazia ultimei consultații primite la clinica de procurori, a fost diagnosticat cu sindrom autoimunitar la libertate, la un nivel foarte scăzut. Tratamentul la o astfel de maladie, extrem de contagioasă, se face în regim de carantină și durează între 5 și 7 ani, funcție și de precedenta criză unde ai luat rețetă cu suspendare. Urmare a terapiei aplicate în regim de izolare, privativ de libertate, postul de șef de partid se vacantează. În atare condiții se declanșează lupta la șefia PSD. Până la ora la care scriem aceste rânduri se prefigurează două tabere, Mișu Tudose, actualul PM, cu echipa sa guvernamentală, versus Gabi Firea, însoțită de alteța sa Pandele, principe de Voluntari. Fiecare tabără aruncă în luptă armele cele mai sofisticate. Tudose, a ridicat o baricadă inexpugnabilă cu ajutorul bugetului pe 2018, de pe ale cărei metereze va pricinui mari daune, de cca. 20 mil.euro, în visteria cetățuii Voluntari. De cealaltă parte, primărița Firea amenință, prin vocea principelui consort Pandele, că va ocupa piața Victoriei, unde va protesta împotriva guvernului condus de Măria sa Tudose, principe și el, dar de balta Brăilei. Pentru a afla cine va ieși victorios din această crâncenă confruntare, primind cununa de lauri la pachet cu șefia PSD, vom fi obligați să apelăm la serviciile hârșitului oracol din Bălcești, nimeni altul decât Mitică Dragomir. Ce ne va spune la ceas de noapte cu lună plină, vă vom comunica de îndată.
    • Like 1
  • Ioan check icon
    Daca povestea botezului baietilor in liceu este reala, atunci nenea SE-NI poate face si spune orice in PARLAMENT. Ce, se mai pune problema sa reprezinte pe cineva? Poate fi oricat de nesimtit si troglodit cat vrea el!
    • Like 1
  • E groaznic ce se intimpla in tara aceasta. Atunci cind oameni lipsiti de cea mai elementara educatie, agramati ajung sa conduca, ajung sa ocupe functii importante din stat, sunt membrii in Parlament, la ce bun ne mai putem astepta? Atunci cind injuriile si amenintarile se folosesc in cel mai "reprezentativ" for al tarii, atunci cind violenta fizica este folosita ca mijloc de "negociere", mi-e teama ca am ajuns prea departe.

    Este de datoria noastra, a tuturor celor care au integritate, cultura, educatie si patriotism, e datoria noastra sa sanctionam aceste iesiri si aceste derapaje. Sa ii facem pe cei care folosesc aceste mijloace sa se opreasca. Stiu, usor de zis, greu de facut, mai ales atunci cind ai in fata ta pe unul care se considera indreptatit sa faca tot ceea ce nu ar fi facut, daca ar fi avut cei 7 ani de-acasa.

    Dar daca nu o facem, ei se vor simtii si mai indreptatiti, vor deveni si mai virali, si in limba lor, agramata, vor continua sa ne vorbeasca de la inaltime, sa ne injure si sa ne dispretuiasca.

    Haideti sa-i oprim.
    • Like 0
  • 654321 check icon
    Majoritatea oamenilor nu inteleg democratia, si o folosesc doar ca pretext de libertate dupa perioada comunista. Nu este important doar sa votezi, si sa trimiti mesaje de sustinere pentru bunica ori mama sa voteze cu PSD ori ALDE, Este nevie de o cunoaste detaliata a spiritului civic . Astept un liberal sa ne explice putin despre SOLON, ori sa ne aduca la cunostinta putin de partea democratica impusa de Aristotel, Plato, sa ne explice putin partile 'bune' a lui Kant, Max Webber, imi cer scuze acesti 'idioti' enumerati de mine nu sunt foarte cunoscuti in parlamentul 'romanesc'. Atunci de e oare cerem noi democratia de la niste indivizi care nici nu stiu de unde a inceput democratia? oare ei sunt indreptatiti sa ne invete ceva important , desi nici ei nu cunosc? Normal asteptati mult si bine de la o astfel de clasa politica, daca nu incepeti schimbarea chiar voi care clasa productiva a Romaniei. Va sugerez sa va schimbati perceptia intai cu schimbarea voastra , si sa nu va plangeti ca doar clasa asta politica exista. Normal politicientii sunt imaginea societatii, adica...viziunea acelui 'domn' de la PSD ( o poză în care dumneavoastră faceți sex anal). Toate bune, Lucian.
    • Like 0
  • check icon
    Si noi ce sa intelegem din enumerarea de cazuri de mai sus?Asta ar fi involutia fiintei umane de la scolarul bataus la parlamentarul rau de gura?Iesiti la vot si alegeti ...atunci cand vi se da posibilitatea,dupa cum va duce capul.Aratarile astea ne reprezinta asa cum suntem...altfel parlamentul era plin de membri ai Academiei.
    • Like 4
    • @
      654321 check icon
      Putina intelegere pentru generatia care ti-a lasat o paine . In rest, un gest frumos sa lasi o paine celui care nu isi permite .
      • Like 0
  • Dar ce părere aveți, stimată doamnă, de Cristian Tudor Popescu și de Cosmin Prelipceanu care în seara asta s-au amuzat împreună la Digi24 și la o oră de vârf de numele doamnei deputat Cosette Chichirău și s-au mirat de ce-o fi fost în capul părinților domniei sale când au numit-o astfel????????? Ca să nu mai vorbesc de revolta domnului Popescu împotriva deputaților USR care au folosit portavocea fără să menționeze că acestora li se tăiase microfonul? Asta nu face parte din subiectul articolului dumneavoastră, dar am prins și eu ocazia să mă mir de prestația unui jurnalist formator de opinie corect cum se consideră acest domn... În rest vă dau dreptate... Am citit cu interes articolul dumneavoastră...
    • Like 14
  • O explicatie foarte interesanta a psihologiei in aceste cazuri.
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult