Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

O nouă încercare de fiscalizare a bacșișurilor. Cum va funcționa de data aceasta?

bacsis - Inquam Photos / Octav Ganea

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Agenții economici din domeniul ospitalității (HoReCa) aplică din 2023 noi reguli fiscale. Este vorba, pe de o parte, de impozitarea activității, fiind eliminat impozitul specific, iar pe de altă parte, de impozitarea bacșișului prin reflectarea în bonul fiscal a sumelor oferite de clienți. Conform celor mai recente reglementări, aceste sume vor fi trecute pe nota de plată, distribuite angajaților și impozitate conform reglementărilor în vigoare.

Legiferarea bacșișului este o măsură cerută intens de reprezentanții domeniului HoReCa, iar dezbaterile au durat câțiva ani, trecând prin mai multe forme. După abrogarea prevederilor care reglementau modul de definire, înregistrare și fiscalizare a bacșișului, cuprinse în OUG nr. 15/2018, acest subiect a rămas suspendat. Totuși, interes există și din partea autorităților, având în vedere estimările privind sumele plătite și, respectiv, încasate sub formă de bacșiș, care ar fi cuprinse între 750 de milioane și 1,5 miliarde de lei, și, deci, nefiscalizate.

Cui se aplică noile reglementări?

Reglementările cu privire la evidențierea bacșișului au fost introduse prin modificarea legislației privind utilizarea aparatelor de marcat electronice fiscale și se aplică operatorilor economici care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN 5610 – Restaurante și 5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor. Nu este specificat ce se întâmplă în cazul altor activități unde se practică bacșișul (spre exemplu în domeniul serviciilor de înfrumusețare, masaj etc.).

Pe de altă parte, în cazul livrărilor de bunuri la domiciliu, înscrierea bacșișului pe bon este opțională, probabil pentru că bacșișul remunerează o servire. De aici apare întrebarea dacă și pentru celelalte activități, care nu sunt direct menționate în legislație, înscrierea bacșișului pe bon este opțională.

Aspecte practice referitoare la plata și impozitarea bacșișului

Bacșișul va fi evidențiat ca linie distinctă, indiferent de modalitatea de încasare (cash sau card). În prealabil, clientul va primi o notă de plată prin care i se va oferi ocazia să opteze pentru nivelul bacșișului oferit. Acesta poate fi cuprins între 0 și 15% din valoarea consumației, dar există și posibilitatea înscrierii unei valori absolute în lei, dacă clientul optează pentru această variantă.

În cazul în care se solicită emiterea unei facturi, de exemplu pentru deducerea drept cheltuială de protocol, bacșișul va fi, de asemenea, înscris distinct pe acest document. În mod normal, bacșișul va putea fi dedus și doar în baza bonului fiscal, dacă nu s-a optat pentru emiterea unei facturi, deși nu este clar specificat acest lucru.

Bacșișul nu va constitui venit la nivelul operatorilor economici din domeniul HoReCa, ci va fi distribuit integral către angajați, în baza unei evidențe nominale și a unui regulament intern stabilit de angajator. Totodată, sumele aferente bacșișului rămân în afara sferei de TVA.

Prin adoptarea acestor reglementări, România se aliniază la regulile practicate de mai multe țări din Uniunea Europeană. Unele dintre acestea, însă, au oferit o serie de facilități fiscale jucătorilor din industria ospitalității, pentru susținerea salariaților pe perioada pandemiei. Spre exemplu, Franța a renunțat la taxarea bacșișului până la 31 decembrie 2023, iar Italia a micșorat impozitul pe venit aplicabil bacșișului la 5%. În plus, în ambele cazuri există anumite plafoane de la care se aplică impozitarea bacșișului.

În concluzie, fiscalizarea bacșișului în HoReCa este o măsură binevenită, care aduce mai multă transparență în domeniu, însă mai rămân o serie de aspecte practice care trebuie lămurite de autorități, astfel încât agenții economici care derulează activități în care se practică acordarea unor recompense de acest gen să se poată conforma la reglementările care îi vizează.

A contribuit Andreea Vlad, Manager, Taxe Directe, Deloitte România

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nu voi da niciun bacșiș.Cu ce a contribuit statul când am fost servit la masă? Este o hoție pe față. Dau bacșiș unui ospătar când acesta dovedește un anumit grad de civilizație, de bună creștere, de corectitudine. Dau acest bacșiș lui, personal. Nu restaurantului, nu întregului colectiv și cu atât mai puțin statului.
    • Like 0
    • @ Ion Podocea
      Cu ce a contribuit statul cand ati muncit si apoi ati primit salariul sau o prima? De ce vi-l impoziteaza? Ca asa-i in lumea asta, "VENITURILE" se impoziteaza. Ca e vorba de salariu, de bacsis, de bonusuri, etc...
      • Like 0
  • Este o expresie înrădăcinată la politicieni şi des folosită prin mass-media: „Prin adoptarea acestor reglementări, România se aliniază la regulile practicate de mai multe țări din Uniunea Europeană”. Fir-ar a naibii de treabă! Când este vorba de luat, de jupuit cetăţeanul, de aplicare a interdicţiilor, fuga-fuguţa ne aliniem „la regulile şi practicile din mai multe ţări din Uniunea Europeană”. Dar aceeaşi politicieni n-ar face nimic pentru a alinia economia României la nivelul acelor ţări de unde preiau „regulile practicate” pentru impozitarea bacşişurilor.

    OK, ne aliniem „practicilor”. Dar de ce numai cei din HORECA? De ce nu-l fiscalizează şi pe cel care-şi rupe spinarea pân’ la etajul 5 ca să-mi aducă frigiderul la uşă? Că şi ăla „suge sângele poporului”, nu? Mai rămâne ca politicienii să se întoarcă la Oana Bogdan, să taxeze şi flatulenţa, printr-o acciză la fasole, pentru că poluează.
    • Like 2
    • @ Dragoş Anghelache
      Dar ,despre ,,Marea Evaziune ,, din Pietele Agro-Alimentare , cand se vor ocupa cineva ??
      --In aproape toate pietele din Romania ,gasesti tot felul de smecheri-comericanti tuciurii ,care cumpara cu un pret si , revand cu 4-5 preturi, si fara bonul fiscal etc, Acolo se fac afaceri de milioane , care nu se poate compara cu ,,bacsisul din HORECA, Apoi ,manelistii si altii ca ei , cine le mai stie cati bani ruleaza ?
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult