Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

O persoană poate fi asociat unic în mai multe SRL-uri. Cele mai importante modificări ale Legii societăților comerciale, care au intrat în vigoare pe 5 iulie

small business - Foto Jakob Helbig / Cultura RF / Profimedia

Foto Jakob Helbig / Cultura RF / Profimedia

În Monitorul Oficial nr 583 din 2 iulie 2020 a fost publicată Legea 102/2020 pentru modificarea și completarea Legii societăților nr. 31/1990. Iată cele mai importante modificări care intră în vigoare începând cu 5 iulie 2020. 

1. O persoană poate fi asociat unic în mai multe societăți de tip SRL

Până la data de 5 iulie 2020, o persoană (fizică sau juridică) putea fi asociat unic într-o singură societate comercială de tip SRL. Practic, dacă o persoană ar fi dorit să înființeze mai multe societăți, doar într-una ar fi putut să fie asociat unic, iar în celelalte ar fi trebuit să aibă alături cel puțin un alt asociat, chiar și cu un procent simbolic de 1%. 

De asemenea, o SRL nu putea avea ca asociat unic o altă SRL, alcătuită dintr-o singură persoană.

Cine ar fi încălcat aceste prevederi ar fi riscat dizolvarea societății respective, care putea fi cerută de Ministerul de Finanțe sau de orice altă persoană interesată.

Această modificare legislativă nu influențează societățile pe acțiuni, unde rămâne în continuare valabilă prevederea conform căreia numărul minim de acționari este doi.

Se elimină și obligația de a depune declarația pe propria răspundere privind deținerea calitătii de asociat unic într-o singură SRL la autentificarea actului constitutiv, cu ocazia înființării societății.

Concluzie: Începând cu 5 iulie 2020, o persoană fizică sau juridică poate avea rolul de asociat unic într-un număr nelimitat de SRL-uri.

2. Într-un imobil pot funcționa mai multe societăți comerciale

Începând cu 5 iulie 2020, în cadrul unui sediu pot funcționa mai multe societăți comerciale.

A fost abrogată prevederea conform căreia la același sediu pot funcționa mai multe societăti numai dacă imobilul, prin structura lui și suprafața sa utilă, permite funcționarea mai multor societăti în încăperi diferite sau în spații distinct partajate.

De asemenea, se elimină și prevederea referitoare la faptul că numărul societătilor ce funcționează într-un imobil nu poate depăși numărul de încăperi sau spații distincte obținute prin partajare.

De exemplu, din 5 iulie 2020, într-o garsonieră pot funcționa și 20 de societăți comerciale, fără a mai exista restricții cu privire la numărul de camere aferent imobilului. 

3. Nu mai este necesar acordul vecinilor dacă la sediul social nu se desfășoară activitate

Începând cu 5 iulie 2020, avizul privind schimbarea destinației imobilelor colective cu regim de locuintă nu va mai fi necesar atunci când administratorul declară pe propria răspundere faptul că la sediul social nu se desfășoară activitate.

Până la aceste modificări, schimbarea destinației locuințelor, precum și a spațiilor cu altă destinație decât aceea de locuintă, se putea face numai cu avizul scris al comitetului executiv și cu acordul scris, prealabil, al proprietarilor direct afectați cu care se invecinează, pe plan orizontal și vertical, spațiul supus schimbării.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ce se intelele prin majoriatatea absoluta la Srl si de ce a fost instituita?argumente.Multumesc
    • Like 0
  • Culmea inteligentei,o persoana care are 100 de SRL -uri,cu acelasi asociat UNIC,poate "invarti,suci,imbirliga" activitatile si veniturile in 100 de feluri,ca stie el ASOCIATUL UNIC,de ce ,cum,si cand plateste cui VREA el,la furnizori si mai ales la bugetul de stat.
    Deci,sunt 100 persoane juridice,avand la baza aceiasi persoana fizica,iar,culmea derizoriului sa se judece intre ele aceste SRL-uri.
    • Like 0
    • @ Nicolaie Apolzan
      cox check icon
      Și dacă trece că asociat pe maică-sa de 93 de ani cu 1% acțiuni, crezi că e altceva?
      • Like 1
    • @ Nicolaie Apolzan
      Cezar check icon
      Interesant comentariu! Și foarte bine documentat, bănuiesc...
      Era unu' pe la Motru care lupta pătimaș împotriva multinaționalelor (c-așa-i spusese lui Dragnea, că multinaționalele sug sîngele românilor).
      Și, cînd l-a întrebat careva „Auzi? Da' voi, la Motru, cîte multinaționale aveți, de ești așa de bine informat?” a zis că nici una, da' știe el...
      • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult