Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

O săptămână proastă pentru Hillary. Deplorabilii ies în stradă. În sondaje, Donald Trump merge în sus, iar Hillary Clinton în jos, inclusiv în statele cheie

Deplorabilii

La începutul ultimei săptămâni, s-au făcut simțite efectele negative ale nefericitei exprimări prin care Hillary Clinton a încercat să-i intimideze pe suporterii lui Trump. 

Ea a spus că jumătate din ei sunt o adunătură de deplorabili, dincolo de posibilitatea de a fi recuperați și că ei sunt rasiști, sexiști, xenofobi, homofobi și islamofobi. Afirmația nu are o bază reală, nu există nici o statistică din care să reiasă cifre care să confirme acuzațiile doamnei Clinton, care a reușit să se arate publicului ca o politiciană arogantă, elitistă și disprețuitoare.

Sondajele au răspuns prompt: cifrele doamnei Clinton au început să scadă și au continuat să facă la fel în restul săptămânii. 

Pe plan național, Trump conduce cu 2 procente în sondajul Los Angeles Time și cu un procent în cel al agenției Rasmussen, deși media RealClearPolitics încă o are pe Clinton în frunte, dar cu o diferență de numai 1,1%. În luna august, avansul lui Hillary Clinton depășea 8%.

Doamna Clinton a încălcat una din regulile de bază ale strategiei electorale: poți să te iei la harță cu oponentul tău, poți să te cerți cu el sau poți chiar să-l insulți, dar niciodată nu insulți alegătorii.

Trump se situează acum în frunte în mai multe state, inclusiv în statele cheie Ohio și Florida.

Numeroși oameni, chiar dintre cei care nu sunt partizanii lui Donald Trump, s-au grăbit să îmbrace tricouri pe care scrie Sunt un deplorabil, ceea ce mie îmi amintește de zilele când mulți bucureșteni, răspunzând insultelor lui Ion Iliescu, spuneau sau scriau cu mândrie Sunt un golan.

Doamna Clinton a încălcat una din regulile de bază ale strategiei electorale: poți să te iei la harță cu oponentul tău, poți să te cerți cu el sau poți chiar să-l insulți, dar niciodată nu insulți alegătorii.

A urmat episodul de duminică dimineață, când Hillary a participat la ceremonia comemorării actului terorist de la 11 septembrie 2001, din Manhattan. La circa o oră de la începere, ea a plecat discret, însoțită de agenții ei de securitate și secretara ei a spus că motivul a fost că doamna Clinton a fost „supraîncălzită". Dar un amator, care a filmat plecarea ei, a surprins imagini care arătau că Hillary era nesigură pe picioare, a fost la un pas să cadă și a fost urcată pe brațe în automobil. 

Foto: Guliver Getty Images

Pentru mulți dintre cei care au văzut filmarea și pentru mai mulți doctori care au comentat-o, episodul a fost o iminență de sincopă. Noua explicație dată de oamenii ei pentru vizibila stare de boală a fost „deshidratare". Candidata prezidențială nu a fost dusă de echipa ei la un spital, ci la locuința din Manhattan a fiicei ei, de unde a ieșit cam după patruzeci de minute, fluturând mâna la lume și spunând că se simte excelent. Înainte de reapariția din apartamentul lui Chelsea Clinton, doctorița personală a doamnei Clinton a făcut o declarație oficială, afirmând că diagnosticul este „pneumonie". Ciudată pneumonie care nu are nevoie de o radiografie pulmonară și care se ameliorează în patruzeci de minute.

Marele public a primit cu suspiciune explicațiile schimbate de la oră la oră, cu menționarea de alergii-supraîncălzire-deshidratare-pneumonie și a recunoscut același model de ascundere a adevărului care a însoțit numeroase episoade controversate din viața și cariera fostei secretare de stat.

În zilele premergătoare, Hillary a avut accese prelungite de tuse, pe care doctorița ei le-a explicat prin „alergii", iar cu câteva săptămâni înainte filmările în direct au făcut vizibile pentru toți un episod de „înghețare" și altul de convulsii, foarte suspecte de crize comițiale parțiale (petit mal).

Neurologi consultați de diverse companii de televiziune au elaborat mai multe explicații, printre care cele mai posibile sunt boala Parkinson, cu efecte secundare legate de medicație, sau alt sindrom neurologic, asociat cu diskinezie și crize convulsive.

De câteva luni se vehiculează informații despre sănătatea precară a lui Hillary Clinton, dar presa care o susține le-a combătut cu indignare, numindu-le acuzații dezgustătoare inventate de minți bolnave.

Marele public a primit cu suspiciune explicațiile schimbate de la oră la oră, cu menționarea de alergii-supraîncălzire-deshidratare-pneumonie și a recunoscut același model de ascundere a adevărului care a însoțit numeroase episoade controversate din viața și cariera fostei secretare de stat.

Au fost și comentarii despre ce ar trebui să facă partidul democrat, în cazul în care Hillary nu va putea duce la bun sfârșit campania, dar ele au fost curând suprimate de conducerea partidului.

Cum în alegerile prezidențiale din acest an amândoi candidații principali sunt oameni vârstnici (Clinton 69 de ani, Trump 70 de ani), au apărut întrebările legate de starea lor de sănătate și mulți au cerut publicarea dosarelor medicale complete. Cei doi au prezentat câte o scrisoare de la medicii personali, cu câteva analize atașate și cu confirmarea că ambii ar fi într-o stare fizică deplin compatibilă cu funcția de președinte și asta a stins, pentru moment, comentariile legate de boli.

Combinația „deplorabili"/boală vizibilă a lucrat în defavoarea candidatei democrate și cifrele sondajelor de la sfârșitul săptămânii confirmă că avantajul doamnei Clinton se evaporă și că ea tocmai sfârșește una dintre cele mai proaste săptămâni pe care le-a avut de la începutul campaniei.

Hillary Clinton încă este pe primul loc în statele New Hampshire (cu 5 procente), Pennsylvania (6,3), Nevada (0,8), Carolina de Nord (0,6), Virginia (6,3) și Michigan (3). Cei doi candidați sunt, după sondajul Civitas, la egalitate în Carolina de Nord și Trump conduce în Florida (cu 0,7 procente), Ohio (1), Iowa (8), Colorado (4) și Missouri (13).

Mai sunt doar câteva zile până la prima dezbatere dintre Donald Trump și Hillary Clinton, care va fi televizată în direct, în ziua de 26 septembrie.

Fără să atragă prea mult atenția publicului, prezența a încă doi candidați, libertarianul Gary Johnson și ecologista Jill Stein, exercită o influență asupra electoratului. În sondaje, doctorița Stein nu trece de 3-4%, dar Johnson, care face de obicei un scor de 7-8%, s-a clasat din când în când la 10-11%. În plus, apare din ce în ce mai clar, că majoritatea votanților lui provin de la democrați. Analiștii cred că este vorba de acei democrați care au votat constant cu Obama, dar nu o plac pe Hillary Clinton. 

Ei ar putea juca rolul pe care l-au avut suporterii lui Ralph Nader în anul 2000, când prin sustragerea lor din grupul mare al democraților au contribuit la nealegerea lui Al Gore. Sau a celor care au votat pentru Ross Perot, în anul 1992, contribuind direct la înfrângerea lui George HW Bush de către Bill Clinton.

Gary Earl Johnson a fost mai întâi membru al partidului republican și candidând pe listele acestuia a fost ales guvernator al statului New Mexico pentru opt ani (1995-2003). Apoi și-a schimbat opțiunile politice și a trecut la partidul libertarian, care are un program mai neobișnuit.

Libertarienii militează pentru un guvern federal foarte restrâns și pentru suprimarea total a taxelor pe venit. Ei vor o limitare a participării Statelor Unite la politica internațională și sunt pentru evitarea cu orice preț a participării la războaie. Între prioritățile libertarienilor sunt echilibrarea bugetului național, interzicerea avorturilor și legalizarea marijuanei.

De curând, Gary Johnson a intrat pentru câteva zile în primplanul politicii americane, când a comis o gafă de mari proporții în timpul unui interviu transmis în direct. Ziaristul l-a întrebat ce ar face pentru Alep, dacă ar fi ales președinte. Johnson a dorit să afle de la ziarist ce este Alep, lăsându-l pe acesta stupefiat. Glumiți? a spus cu îndoială intervievatorul. Nu, a răspuns candid politicianul ignorant, care a mărturisit mai târziu că el credea că Alep este un acronim, despre care nu era informat. Sunt ani de când presa dă amănunte zilnice despre războiul din Siria și de câteva săptămâni s-a concentrat asupra situației critice din orașul Alep, iar fotografia unui băiețel de patru ani, din acel oraș, șocat după un bombardament distrugător, a impresionat o lume întreagă, nu mai de mult decât acum câteva zile. Să candidezi la preșidenția americană și să nu fii la curent cu cel mai intens focar de război din acest zile depășește limitele acceptabile.

Foto: Guliver Getty Images

Mai sunt doar câteva zile până la prima dezbatere dintre Donald Trump și Hillary Clinton, care va fi televizată în direct, în ziua de 26 septembrie.

Acest fel de dezbateri au fost urmărite în trecut de circa 50-60 de milioane de telespectatori, dar în acest an se așteaptă ca publicul să fie de peste 100 de milioane.

Analiștii politici cred că cea mai importantă dezbatere prezidențială este prima dintre ele, fiindcă atunci se formează impresia cea mai puternică a spectatorilor, impresie care este foarte greu să fie modificată de dezbaterile ulterioare, sau de alte informații din media.

Evenimentul va avea loc la Hofstra University, din orășelul Hempstead, care este la câteva mile est de orașul New York.

Pentru Trump, prima țintă este să crească suportul din partea republicanilor, în rândul cărora sunt mulți care nu sunt convinși că miliardarul este un candidat acceptabil. 

Cei care o antrenează pe doamna Clinton au obiectivele de a o face să arate cât mai sănătoasă și mai plăcută. În mai multe din întâlnirile ei cu publicul, Hillary a avut greutăți să câștige simpatia audienței și să facă un contact bun cu cei cărora le-a vorbit.

De succesul ei în dezbateri depinde gradul de reușită la grupele de alegători la care, până acum, nu a avut mare succes: tineretul și grupul latino.

Pentru Trump, prima țintă este să crească suportul din partea republicanilor, în rândul cărora sunt mulți care nu sunt convinși că miliardarul este un candidat acceptabil. Și Trump, și consilierii lui știu că el nu poate câștiga alegerile dacă nu obține un procent foarte mare din voturile republicane, din care el poate în prezent conta numai pe circa 80%.

Cea de a doua grupă influentă de alegători de care depinde succesul lui Trump sunt femeile, în special cele cu profesiuni și cu familie. Urmează absolvenții de universități și african-americanii.

În dezbaterile candidaților prezidențiali sunt multe lucruri importante, printre care informația, talentul de a comunica, îndemânarea în a explica cu claritate, promptitudinea răspunsurilor, cunoștințele din domenii multiple: politică internă, economie, apărare, politică externă, finanțe, securitate etc.

Dar contează enorm și evitarea greșelilor, a acelor gafe care pot ucide definitiv șansa. În anul 1976, candidatul Gerald Ford s-a exclus din competiție când a afirmat că în Europa de Est nu există dominație sovietică, iar în 1988, democratul Michael Dukakis, care conducea în sondaje, și-a distrus campania când, întrebat dacă ar vota pentru pedeapsa capitală pentru un criminal care i-ar viola și ucide soția, a răspuns negativ.

Ieșirea candidatului din dezbatere fără răni contează tot atât de mult ca marcarea de puncte prin intervenții, răspunsuri și replici potrivite și exacte.

Se mai adaugă acele calități, greu de definit și imposibil de obținut prin antrenament, care îl fac pe un candidat să creeze o impresie bună și să genereze încredere, în timp ce altul este incapabil de același lucru.

La dezbaterea din 26 septembrie vor participa doar Trump și Clinton. Niciunul dintre cei doi candidați ai partidelor libertarian și ecologist, Gary Johnson și Jill Stein, nu a obținut punctajul minim de 15%, care le-ar fi dat dreptul să fie incluși.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • "African-americanii" sunt afroamericani in romana.
    • Like 0
  • Raspuns Dlui Alexandru Lefter:
    Multumesc pentru interesul dvs in articolul meu.
    Cand se face un sondaj de opinie pentru preferintele alegatorilor, de cate ori sunt adaugati Gary Johnson si Jill Stein la dei doi candidati principali, numerele lui Hillary merg in jos si diferenta dintre ea si Trump scade.
    Va dau ca exemplu sondajul din 18 septembrie, din care a rezultat ca Hillary Clinton ar avea 45,7% din voturi, fata de Trump cu 44,2%, de unde rezulta o diferenta de 1,5%. Daca li se cere celor intrebati sa raspunda si in ce masura ar vota pentru Johnson si Stein, procentele lui Hillary scad la 41,9% si ale lui Trump la 40,8%, cu o diferenta de 1,1%. Voturile sustrase de la cei doi candidati principali se dec in principal la Johnson, care atinge 5-7% sau chiar mai mult.
    • Like 0
  • check icon
    Sondajele sunt doar un indicator, conteaza cati electori obtine fiecare candidat. S-ar putea, teoretic, intalni o situatie unde Clinton sa castige state cu populatie mare precum California sau New York cu 70/30 de exemplu si sa aiba un avans mare la numarul total de voturi, insa sa piarda la numarul de electori. Trump trebuie sa castige cam toate statele enumerate mai sus, plus inca ceva. Din ultimele sondaje se pare ca Trump ar putea castiga un district in Maine unde e cu 10 puncte inaintea doamnei Clinton.
    • Like 0
  • De unde rezulta ca "apare din ce în ce mai clar, că majoritatea votanților lui Gary Johnson provin de la democrați", din moment ce platforma lui e libertariana, guvern minimal, no taxes, un fel de Tea Party ??
    • Like 0
  • Răspuns Dlui Stelian Dobrescu: iată câteva extrase despre opțiunile politice ale lui Gary Johnson:
    Gary Johnson on "Defanging" the DEA, Pardoning Marijuana Offenders, and Standing With Occupy Wall Street
    Mike Riggs| Reason, Oct. 19, 2011 2:17 pm
    One blogger asked Johnson what he thought of the DOJ letter ordering California's medical marijuana dispensaries to close, and what steps he would take to reform drug policy. First up, Johnson said, would be an executive order removing marijuana from schedule I (the category containing the most highly addictive and harmful drugs). "Because I would be controlling the federal agencies, including the DEA," Johnson said, "I would do everything I can to defang the DEA." Later in the conversation, Johnson was asked if he would issue an executive order pardoning non-violent marijuana offenders. Johnson acknowledged that the U.S. had pardoned nonviolent violators of the Volstead act after the repeal of prohibition, and said, "I think that same thing is called for with legalizing marijuana." http://reason.com/blog/2011/10/19/gary-johnson-on-defanging-the


    www.wikipedia.org
    Political positions
    Main article: Political positions of Gary Johnson
    Johnson's views have been described as fiscally conservative and socially liberal[110] with a philosophy of limited government[111] and military non-interventionism.[112][113] He has identified as a classical liberal.[114] Johnson has said he favors simplifying and reducing taxes.[115] During his governorship, Johnson cut taxes fourteen times and never increased them.[116] Due to his stance on taxes, political pundit David Weigel described him as "the original Tea Party candidate."[117] Johnson has advocated the FairTax, a proposal which would abolish all federal income, corporate and capital gains taxes, and replace them with a 23% tax on consumption of all non-essential goods, while providing a regressive rebate to households according to household size, regardless of income level. He has argued that this would ensure transparency in the tax system and incentivize the private sector to create "tens of millions of jobs."[118] In June 2016, Johnson said that he supported the Trans-Pacific Partnership, stating that he previously thought it limited fair trade, but is now informed it, in fact, fosters free trade.[119]
    Johnson has said that he supports balancing the federal budget immediately.[120] He has stated he supports "slashing government spending", including Medicare, Medicaid, and Social Security,[115] which would involve cutting Medicare and Medicaid by 43 percent and turning them into block grant programs, with control of spending in the hands of the states to create, in his words, "fifty laboratories of innovation."[120] He has referred to Social Security as a pyramid scheme. He has advocated passing a law allowing for state bankruptcy and expressly ruling out a federal bailout of any states.[111] Johnson has expressed opposition to the Federal Reserve System, which he has cited as massively devaluing the strength of the U.S. dollar, and would sign legislation to eliminate it. He has also supported an audit of the central bank, and urged Members of Congress in July 2012 to vote in favor of Ron Paul's Federal Reserve Transparency Act.[121]
    In his campaign for the Libertarian Party nomination, he stated he opposed foreign wars and pledged to cut the military budget by 43 percent in his first term as president.[113] He would cut the military's overseas bases, uniformed and civilian personnel, research and development, intelligence, and nuclear weapons programs.[122][123] He has stated his opposition to US involvement in the War in Afghanistan and opposed the US involvement in the Libyan Civil War.[124] He has stated that he does not believe Iran is a military threat, would use his presidential power to prevent Israel from attacking Iran, and would not follow Israel, or any other ally, into a war that it had initiated.[125]
    Johnson opposes Roe v. Wade, believing states should decide the matter (accessibility to abortions); however, he has stated he personally believes that "it's the woman's choice." His 2016 position page on abortion now states the "woman must be allowed to make decisions about her own health" and "government should not be in the business of second guessing".[131]
    Johnson has stated his opposition to gun control and has said, "I'm a firm believer in the Second Amendment and so I would not have signed legislation banning assault weapons or automatic weapons."[132]

    Johnson presents himself as a strong supporter of civil liberties and received the highest score of any candidate from the American Civil Liberties Union for supporting drug decriminalization while opposing censorship and regulation of the Internet, the Patriot Act, enhanced airport screenings, and the indefinite detention of prisoners.[126] He has spoken in favor of the separation of church and state, and has said that he does not "seek the counsel of God" when determining his political agenda.[127] Johnson endorsed same-sex marriage in 2011;[128] he has since called for a constitutional amendment protecting equal marriage rights,[128] and criticized Obama's position on the issue as having "thrown this question back to the states."[129] Johnson supports the enforcement of Protected Classes that was established by the Civil Rights Act of 1964, and believes that providers should be prohibited from not providing service to customers based on demographics, such as race or sexuality. This differentiated him from his Libertarian Party opponents in the party primary, especially Austin Petersen. He has been a longtime advocate of legalizing marijuana and has said that if he were president, he would remove it from Schedule I of the Controlled Substances Act as well as issue an executive order pardoning non-violent marijuana offenders.[130]
    • Like 0
  • un an prost pt. SUA, doi candidati de calitate inferioara pt. a prelua sceptrul de cel mai puternic om din lume !
    • Like 0
  • "Între prioritățile libertarienilor sunt echilibrarea bugetului național, interzicerea avorturilor și legalizarea marijuanei." - ei, de unde aveți dvs. această informație? Ca să fii libertarian trebuie să fii pro-choice, ce spuneți dvs. este o opțiune republicană probabil dar nu are nici o legătură cu libertarianismul, care preferă oricând, ați ghicit, libertatea.
    • Like 0
  • Valentin check icon
    Toţi credeam că Brexitul e împosibil. Am văzut că e foarte posibil.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult