Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

O singură întrebare i-a turnat plumb în picioare. Cum a speriat PSD Uniunea Europeană cu declarația de avere a Rovanei Plumb

Rovana Plumb

Foto: Inquam Photos

Îmi place Uniunea Europeană și azi m-am simțit reprezentat de Parlamentul European, eu, în calitate de cetățean european.

Criticată pentru birocrație, pentru lentoarea în luarea deciziilor, pentru negocierile politice și compromisurile la care se ajunge în unele situații, Uniunea Europeană se dovedește, totuși, un filtru foarte bun.

Legendara Rovana Plumb, unsă cu toate alifiile în ale politicii și pesedismului, a fost respinsă de comisia juridică a Parlamentului European ca propunere de comisar european pe Transporturile Uniunii.

Ilustra Plumb (din liga iluștrilor multilateral dezvoltați, gen Mihai Fifor) era peste tot și bună la toate. Apare în poze cu Năstase, e pe lângă Ponta, pe lângă Dragnea și pe lângă Dăncilă.

Cum rămânea un minister fără șef, cum, hop, Rovana P. era bună la toate. Și uite-așa, a adunat niște averi colosale, sfidând și mințind în față. Conducea cu familia ei mașini înmatriculate în Bulgaria în timp ce românii plăteau taxă de mediu iar dânsa era ministru la mediu. Ăsta tupeu!

Când să dea socoteală pentru Belina furată cu Sevil Shaiddeh și Liviu Dragnea, a folosit Parlamentul ca să blocheze ancheta.

Uite-așa credea ea că e gata-gata și total pregătită să-i prostească în față și pe cei de la UE.

Numai că, iată, propriul tupeu a plesnit-o peste ochi.

Când alerga încântată de sine spre finish, i-au turnat oamenii ăia plumb în picioare după ce i-au pus o simplă întrebare: „Dar banii de unde-i ai?”

Ca să fie tacâmul complet - a rămas și fără banii dați la partid (și împrumutați de la un necunoscut „solidar”) pentru europarlamentare (800.000 lei).

Cam de asta am eu încredere în Uniune, pentru că azi au respins-o pe mama tupeului și a imposturii. Mă întreb ce fac toate instituțiile statului român de vreo 2 decenii, de când dânsa asta e peste tot, în toate funcțiile, nu răspunde pentru nimic din ce face și nu dă socoteală pentru banii pe care-i învârte.

Suspiciunea europenilor ridică însă o o problemă mult mai serioasă: oare împrumutul de 800.000 lei pe care l-a luat și la predat apoi PSD nu este de fapt o manevră de spălare de bani (sume cu proveniențe dubioase, mascate printr-un împrumut de la o persoană fizică și apoi donate partidului spre a fi recuperate legal, după decontul de la AEP)?

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aad check icon
    Nu stiu care si cum este legea, dar m-ar interesa care este suma maxima pe care o persoana fizica (un cetatean cu drept de vot) o poate dona unui partid in campania electorala?
    In provincia Quebec (Canada) a fost un caz deosebit; un deputat (Pierre-Karl Peladeau) a renuntat la mandat la putin timp dupa ce a fost ales. Si cum trebuia sa ramburseze banii din campania electorala, acum nefiind deputat nu a putut rambursa pentru ca nu putea aduna bani din donatii (500$ maximum / elector). Si cum banca cerea banii dupa cei 3 ani trecuti de la imprumut, stiind ca va comite o infractiune a platit din buzunarul sau 135.000CAD. Pentru aceasta infractiune stia ca trebuie sa plateasca o amenda marisoara si a platit 27.500CAD. Are bani, nu asta e problema, dar legile prin alte parti interzic banii privati (legali, totusi!) in campaniile electorale dincolo de limita stabilita.
    In Romania exista o limita?
    • Like 1


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult