Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

O singură întrebare i-a turnat plumb în picioare. Cum a speriat PSD Uniunea Europeană cu declarația de avere a Rovanei Plumb

Rovana Plumb

Foto: Inquam Photos

Îmi place Uniunea Europeană și azi m-am simțit reprezentat de Parlamentul European, eu, în calitate de cetățean european.

Criticată pentru birocrație, pentru lentoarea în luarea deciziilor, pentru negocierile politice și compromisurile la care se ajunge în unele situații, Uniunea Europeană se dovedește, totuși, un filtru foarte bun.

Legendara Rovana Plumb, unsă cu toate alifiile în ale politicii și pesedismului, a fost respinsă de comisia juridică a Parlamentului European ca propunere de comisar european pe Transporturile Uniunii.

Ilustra Plumb (din liga iluștrilor multilateral dezvoltați, gen Mihai Fifor) era peste tot și bună la toate. Apare în poze cu Năstase, e pe lângă Ponta, pe lângă Dragnea și pe lângă Dăncilă.

Cum rămânea un minister fără șef, cum, hop, Rovana P. era bună la toate. Și uite-așa, a adunat niște averi colosale, sfidând și mințind în față. Conducea cu familia ei mașini înmatriculate în Bulgaria în timp ce românii plăteau taxă de mediu iar dânsa era ministru la mediu. Ăsta tupeu!

Când să dea socoteală pentru Belina furată cu Sevil Shaiddeh și Liviu Dragnea, a folosit Parlamentul ca să blocheze ancheta.

Uite-așa credea ea că e gata-gata și total pregătită să-i prostească în față și pe cei de la UE.

Numai că, iată, propriul tupeu a plesnit-o peste ochi.

Când alerga încântată de sine spre finish, i-au turnat oamenii ăia plumb în picioare după ce i-au pus o simplă întrebare: „Dar banii de unde-i ai?”

Ca să fie tacâmul complet - a rămas și fără banii dați la partid (și împrumutați de la un necunoscut „solidar”) pentru europarlamentare (800.000 lei).

Cam de asta am eu încredere în Uniune, pentru că azi au respins-o pe mama tupeului și a imposturii. Mă întreb ce fac toate instituțiile statului român de vreo 2 decenii, de când dânsa asta e peste tot, în toate funcțiile, nu răspunde pentru nimic din ce face și nu dă socoteală pentru banii pe care-i învârte.

Suspiciunea europenilor ridică însă o o problemă mult mai serioasă: oare împrumutul de 800.000 lei pe care l-a luat și la predat apoi PSD nu este de fapt o manevră de spălare de bani (sume cu proveniențe dubioase, mascate printr-un împrumut de la o persoană fizică și apoi donate partidului spre a fi recuperate legal, după decontul de la AEP)?

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Aad check icon
    Nu stiu care si cum este legea, dar m-ar interesa care este suma maxima pe care o persoana fizica (un cetatean cu drept de vot) o poate dona unui partid in campania electorala?
    In provincia Quebec (Canada) a fost un caz deosebit; un deputat (Pierre-Karl Peladeau) a renuntat la mandat la putin timp dupa ce a fost ales. Si cum trebuia sa ramburseze banii din campania electorala, acum nefiind deputat nu a putut rambursa pentru ca nu putea aduna bani din donatii (500$ maximum / elector). Si cum banca cerea banii dupa cei 3 ani trecuti de la imprumut, stiind ca va comite o infractiune a platit din buzunarul sau 135.000CAD. Pentru aceasta infractiune stia ca trebuie sa plateasca o amenda marisoara si a platit 27.500CAD. Are bani, nu asta e problema, dar legile prin alte parti interzic banii privati (legali, totusi!) in campaniile electorale dincolo de limita stabilita.
    In Romania exista o limita?
    • Like 1


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult