Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

A plecat un ilustru...

Mihai Fifor - Inquam

Foto: Inquam Photos

În 12 septembrie anul 2019, și-a încheiat mandatul, a plecat sau ar fi trebuit să plece (din funcție) ilustrul... nimeni…. pe nume Mihai Fifor.

A îndeplinit cu zel funcția de cap interimar al Ministerului Internelor în ultimele săptămâni. Și-a sacrificat cariera (inexistentă) pentru binele poporului, s-a oprit din afaceri, s-a autosuspendat din munca de la o multinațională, ca să servească patria o bucată de vreme, să contribuie la propășirea nației.

Am încercat să-mi fac datoria în mod responsabil, ne anunță ilustrul, unde-n altă parte, dacă nu pe Facebook.

Se așază și el în galeria ne-uitaților, prea-slăviților, făcătorilor de politică, prea-pricepuților în toate și-n nimic, prea-ocupanților de scaune prin diferite ministere, de la MAPN până la MAI.

E același ilustru care a formulat, cu subiect și predicat, într-un interviu - pe când conducea ministerul Apărării - că România ar avea la Deveselu rachete balistice.

A mai plecat unul (din funcție), din ultra-scurta listă a miniștrilor de la Ministerul Afacerilor Interne, 29 la număr în ultimii 30 de ani. Vă mai amintiți multe nume? Nu vă frământați memoria, e greu să identificați vreo măsură luată de cohorta de nimeni care-a ocupat birourile de șefi MAI.

În schimb, vedeți în fiecare zi o poliție fără vlagă, slugi ale interlopilor îmbrăcate în uniformă oficială a statului, echipaje care nu slujesc cetățeanul, ci baștanul, 112 care vă închide telefonul în nas.

Spre slava și recunoașterea sa, a mai sfințit locul prin MAI un ins absolvent de școală de litere din Craiova - căci, nu-i așa - pentru a ține frâiele polițiștilor și prefecților, trebuie să ai master în literatură, cum îi zice în CV.

A mai plecat unul (din funcție) fără de care MAI sigur e mai bine.

A mai plecat unul (din funcție) care, dacă nu ar fi în politică, nu și-ar găsi nimic de muncă la privat, pentru simplul fapt că nu se pricepe la nimic, dar pretinde că se pricepe la toate.

Iată și postarea ilustrului, la terminarea mandatului. Judecați dumneavoastră dacă are suficiente cuvinte în desagă ca să pretindă că a terminat un master în literatură.

Când vă vedeți cu el, nu-l înjurați, nu strigați la el. 

Întrebați-l doar la ce e pricepe, care e meseria lui. Dacă va spune că nu știe, spuneți-i că știți voi. E la partid și cară geanta șefului sau poșeta șefei.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Ilustrul necunoscut. Si ca el sunt prea multi. PSD-ul a ajuns la fundul sacului, daca alege asemenea indivizi.
    • Like 0
  • Cri check icon
    Chiar daca sunt profund partinice, observatiile d-lui Livadaru la adresa PSD-ului, sunt, din pacate, valabile nu doar pentru pesedisti, ci pentru toate partidele parlamentare.
    Ne putem aminti astfel ca mai demult, o doamna care nu condusese in viatza ei decat inima si mintea presedintelui de la acea vreme, a fost pusa in fruntea unui minister cu buget urias, finantzand dupa propriile dansei fantezii parcuri la tara, telegondole care nu au functionat niciodata, sali de sport in localitati fara oameni tineri, etc.
    Un alt partid a avut in fruntea Ministerului Transporturilor un domn care nu condusese in viatza lui decat propria sa masina, iar astazi conduce cel mai bine cotat partid de dreapta, etc etc - si exemplele ar putea continua la infinit.
    Insa si reciproca este valabila: desi la conducerea Ministerului Invatzamantului au fost aproape exclusiv oameni din sistem, rezultatele nu au fost cele asteptate de beneficiari ( elevi si cadre didactice ), ci dimpotriva, in invatzamant este un haos total si permanent.
    In ciuda ""reformelor"" din Invatzamant care de care mai fanteziste introduse de ministrii perindati din 1990 incoace, sistemul functioneaza prost, insa, spre norocul Romaniei, a fost si inca exista un procent semnificativ de elevi, studenti si profesori capabili, astfel incat nu numai ca scoala romaneasca nu a sucombat, dar a devenit o adevarata resursa de creiere pentru Occident.
    In opinia mea, desi ministrii sunt pusi politic, ar trebui ca respectivii sa fie obligati prin lege ca sa fie absolventii unor studii de administratie publica si aibe si o experientza minima in domeniu.
    Poate nu ar strica si niste teste de inteligentza si de limba romana pentru aspirantii la functiile administrative importante, atat la nivel local cat si central.
    Vaicareala perpetua despre incompetentza ministrilor ar trebui sa fie inlocuita cu exercitarea ( de catre presa si societatea civila ) unor presiuni asupra Parlamentului pentru a legifera o serie de criterii profesionale obligatorii pentru doritorii de functii de conducere in administratie. Doar asa putem spera sa avem ministri sau primari competentzi.
    • Like 0
  • Hahaha! Cat se poate de adevarat! Iar asta cu pretinde ca le stie pe toate imi aduce aminte urmatorul aforism: "Problema cu cei care pretind ca le stiu pe toate e ca ne dau batai de cap noua, celor care chiar le stim pe toate!"
    • Like 0
  • Perfect adevarat; trebuie sa recunosc ca PSD-ul e plin de d-astia, ducatori de genti si serviete (ca sa nu spun "pupatori in....." si ma opresc, ca stie tot romanul unde)
    • Like 3
  • Drăguț, la obiect și bine scris. Felicitări
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult