Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

O soluție pentru anticipata criză a pensiilor decrețeilor

Pensii private covid

O soluție pentru anticipata criză a pensiilor decrețeilor: reducerea graduală, în fiecare an începând cu 2027, cu două puncte procentuale a contribuției la pensie și cu un punct la sănătate pentru angajații care au trecut de 60 de ani.

Este un premiu pentru angajații seniori care duce la creșterea venitului net (cash) cu sumele din tabelul atașat, premiază decenii de muncă și este predictibila pentru buget (calculul este făcut luând că baza salariul minim și mediu din 2022)

Desigur, mecanismul se poate implementa din 2023, nu trebuie să așteptam până în 2027. El este însă fundamentat pentru decreței pentru că, încet-încet, analiștii economici, presa de specialitate și, desigur, politicienii-hipsteri de 30-40 de ani realizează cu angoasă că sistemul de pensii va deveni nesustenabil începând cu 2032, când trece în repaus contingentul celor născuți începând cu 1967. Decrețeii, pentru cei care încă nu știu, sunt Generația X a României, copiii născuți după Decretul 770 din 1966, astăzi cu vârste cuprinse între 45-55 ani și, foarte important, cea mai largă pătură demografica a României, circa 4,5 milioane de oameni.

Statul vă crește vârsta de pensionare la 70 de ani, pentru că nu va putea susține pensiile a 4,5 milioane de decreței. Nu va avea încotro, pentru că așteptata prăbușire demografică va reduce numărul de contribuabil, iar datoriile acumulate de România începând cu 2019 vor trebui plătite de undeva, nu va mai fi loc de pensii. Iar pretextul va fi că toate țările din UE o vor face, însă acolo speranța de viață și speranța de viață sănătoasă sunt cu până la 10 ani mai mari decât la noi. În România, speranța de viață la naștere a fost în anul 2019 de 72,5 de ani pentru bărbați și de 79,6 de ani pentru femei, potrivit INS (atenție, speranța de viață la naștere fiind cea a unui copil născut acum, nu a unuia născut acum 55 de ani). Speranța de viaţă sănătoasă la naştere pentru femei a fost de 60,6 ani (în anul 2019), faţă de 61,9 ani (în anul 2009), iar pentru bărbaţi de 59,9 ani (în anul 2019), faţă de 59,6 ani (în anul 2009) – la femei a scăzut!, la bărbați nu s-a modificat în 10 ani. Datele sunt din 2019, ca să evitam depresia uitându-ne la cele din 2021.

Acum, sigur că nimeni nu se gândește încă la pensionarii de peste 10 ani, pentru că sunt dezbateri aprinse în ceea ce-i privește pe cei din prezent. Și, să fim onești cu totul, statisticile de mai sus scot din păcate la iveală un adevăr crunt, foarte mulți decreței ne vor părăsi înainte de a încasa prima pensie, fie ea la 65 sau la 70 de ani.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • o alta solutie e sa mareasca deductibilitatea la contributia la pilonul 2 si 3 de pensie. Astfel multi peste 60 de ani vor putea discuta cu angajatorul sa isi pregateasca o pensie privata mai mare....
    • Like 2
  • Nume check icon
    Este in regula, dar cât timp acoperă acest 31k lei? Un an de zile? Poate doi în cazul în care ești mai frugal. Și după aceea ce faci?
    Situatia clar va exploda în 10 ani de acum încolo și nu știu cum se vor descurca partidele la acel moment decât prin noi taxe și impozite la cine va mai fi prin țară la vremea respectiva sau pur și simplu creșterea taxelor pentru companii. Sau speranță de viață sa rezolve o parte a problemei...
    • Like 0
    • @ Nume
      Liberty check icon
      decretei din toate judetele, uschiti-va...!
      • Like 0
  • Maron_S check icon
    decrețel să-i zici tu lu' tactu' si tactu' ție
    • Like 7


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult