Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

O soluție pentru anticipata criză a pensiilor decrețeilor

Pensii private covid

O soluție pentru anticipata criză a pensiilor decrețeilor: reducerea graduală, în fiecare an începând cu 2027, cu două puncte procentuale a contribuției la pensie și cu un punct la sănătate pentru angajații care au trecut de 60 de ani.

Este un premiu pentru angajații seniori care duce la creșterea venitului net (cash) cu sumele din tabelul atașat, premiază decenii de muncă și este predictibila pentru buget (calculul este făcut luând că baza salariul minim și mediu din 2022)

Desigur, mecanismul se poate implementa din 2023, nu trebuie să așteptam până în 2027. El este însă fundamentat pentru decreței pentru că, încet-încet, analiștii economici, presa de specialitate și, desigur, politicienii-hipsteri de 30-40 de ani realizează cu angoasă că sistemul de pensii va deveni nesustenabil începând cu 2032, când trece în repaus contingentul celor născuți începând cu 1967. Decrețeii, pentru cei care încă nu știu, sunt Generația X a României, copiii născuți după Decretul 770 din 1966, astăzi cu vârste cuprinse între 45-55 ani și, foarte important, cea mai largă pătură demografica a României, circa 4,5 milioane de oameni.

Statul vă crește vârsta de pensionare la 70 de ani, pentru că nu va putea susține pensiile a 4,5 milioane de decreței. Nu va avea încotro, pentru că așteptata prăbușire demografică va reduce numărul de contribuabil, iar datoriile acumulate de România începând cu 2019 vor trebui plătite de undeva, nu va mai fi loc de pensii. Iar pretextul va fi că toate țările din UE o vor face, însă acolo speranța de viață și speranța de viață sănătoasă sunt cu până la 10 ani mai mari decât la noi. În România, speranța de viață la naștere a fost în anul 2019 de 72,5 de ani pentru bărbați și de 79,6 de ani pentru femei, potrivit INS (atenție, speranța de viață la naștere fiind cea a unui copil născut acum, nu a unuia născut acum 55 de ani). Speranța de viaţă sănătoasă la naştere pentru femei a fost de 60,6 ani (în anul 2019), faţă de 61,9 ani (în anul 2009), iar pentru bărbaţi de 59,9 ani (în anul 2019), faţă de 59,6 ani (în anul 2009) – la femei a scăzut!, la bărbați nu s-a modificat în 10 ani. Datele sunt din 2019, ca să evitam depresia uitându-ne la cele din 2021.

Acum, sigur că nimeni nu se gândește încă la pensionarii de peste 10 ani, pentru că sunt dezbateri aprinse în ceea ce-i privește pe cei din prezent. Și, să fim onești cu totul, statisticile de mai sus scot din păcate la iveală un adevăr crunt, foarte mulți decreței ne vor părăsi înainte de a încasa prima pensie, fie ea la 65 sau la 70 de ani.


Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • o alta solutie e sa mareasca deductibilitatea la contributia la pilonul 2 si 3 de pensie. Astfel multi peste 60 de ani vor putea discuta cu angajatorul sa isi pregateasca o pensie privata mai mare....
    • Like 2
  • Nume check icon
    Este in regula, dar cât timp acoperă acest 31k lei? Un an de zile? Poate doi în cazul în care ești mai frugal. Și după aceea ce faci?
    Situatia clar va exploda în 10 ani de acum încolo și nu știu cum se vor descurca partidele la acel moment decât prin noi taxe și impozite la cine va mai fi prin țară la vremea respectiva sau pur și simplu creșterea taxelor pentru companii. Sau speranță de viață sa rezolve o parte a problemei...
    • Like 0
    • @ Nume
      Liberty check icon
      decretei din toate judetele, uschiti-va...!
      • Like 0
  • Maron_S check icon
    decrețel să-i zici tu lu' tactu' si tactu' ție
    • Like 7


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult