Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

O țară bogată e aceea în care bogații se tratează prin spitalele de stat, stând frumos la coadă, ca toată lumea

Mark Rutte

Foto: Premierul Olandei, Mark Rutte, mergând cu bicicleta la o întâlnire la Palatul Regal

O țară bogată...

e aceea în care bogații se tratează prin spitalele de stat, stând frumos la coadă, ca toată lumea;

e aceea în care bogații merg cu metroul, autobuzul, bicicleta;

e aceea în care bogații investesc în proiecte nonprofit și dau înapoi ceva societății;

e aceea în care bogații știu cât de importantă este educația și renovează cel puțin o școală, din banii lor;

e aceea în care bogații stau cuminți la rând în instituțiile publice;

e aceea în care bogații nu se duc să măcelărească zeci de animale, în partide abominabile de vânătoare;

e aceea în care bogații au un respect uriaș pentru cei săraci sau pentru clasa medie;

e aceea în care bogații nu-și lasă bolizii pe trecerile de pietoni sau pe locurile de parcare pentru persoanele cu handicap;

e aceea în care bogații nu-i spun unui polițist „băi, săracule, vrei să rămâi fără job?”;

e aceea în care bogații nu-și bat joc de toate resursele ei;

e aceea în care bogații sunt veritabile exemple de modestie, cultură, bun simț, educație...

să continui sau e suficient?

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Suntem la ani lumină de toate cele relatate de către dl doctor. Și nu asta ar fi problema ci faptul că nu avem nicio speranță. Cum vine a marcat Teodor Paleologu intr-un interviu,speranța este cea mai proastă opțiune ptr români.
  • Like 0
 • Foarte adevarat...
  ..si drumul Romaniei este lung....si intortocheat pana acolo...
  • Like 0
 • Acest articol are vreo 10 fraze în plus...
  Autorul pare să aibă impresia că oamenii cred că România este o țară bogată. Tot articolul putea fi rezumat mult mai simplu:
  "România nu este o țară bogată."
  Simplu și cred că ar fi fost surprins cât de multă lume ar fi de acord cu el... Fără argumente inutile...
  • Like 0
  • @ Marius Stoica
   Autorul articolului vrea sa sublinieze un obiectiv pentru viitor....nu cum e Romania acum..
   • Like 0
 • O țară bogată e aia în care polițiștii nu sunt amendați pentru că au avut tupeul să își facă treaba, amendând un procuror.
  • Like 0
 • Sunt inebunit dupa articolele astea motivationale. In fond, la fel de bine am putea vizita castelul unui miliardar dupa care, remarcand stilul acestuia de viata, am putea trage concluzia ca daca ne-am scula in fiecare dimineata fix la ora 6.00, am manca la micul dejun doua oua fierte si un avocado si pe urma am face o ora de jogging, am ajunge si noi sa traim intr-un astfel de castel.
  Comparatia Romaniei cu Olanda e de aceeasi natura. Olanda nu e bogata pentru ca ministrii ei se duc la munca cu bicileta. De fapt. ministrii fac acest lucru pentru ca tara e atat de obisnuita cu bogatia incat o bicicleta poate impresiona mai mult decat un Rolls. Bogatia olandei are cam tot atata treba cu bicicletele ministrilor, cata are oul mancat la micul dejun cu averea familiei Rothschild.
  Olanda este bogata azi pentru ca acum 400 de ani domina autoritar economia mondiala. Cat timp nu ajungem si noi in postura aia privilegiata, de centru al economiei mondiale, de care pana acum au beneficiat doar trei tari, este inutil sa ne comparam cu tari precum Olanda.
  • Like 2
 • Hmm....aș concluziona că Statele Unite sunt o țară săracă.
  Chiar și Canada.
  Și nu, nu mai continuați, descrieți Europa civilizată. SOCIALISTĂ.
  Pe asta se chinuie să o distrugă tavarișcii.
  • Like 1
 • mike mike check icon
  Din experienta mea va spun ca atunci cand in camerele de garda rasuna Mozart in surdina, atunci cand luceste totul de curatenie, atunci cand personalul medical este numai un zambet, atunci cand totul este scaldat intr-o lumina alba si totul este alb in jur (canapele, scaune, etc) este o placere sa stai in sala de asteptare. Nu este gluma, este vorba de un spital de stat, dintr-o tara vestica a Europei, spital in care am petrecut aproape o zi. Si ca sa fiu critic, unul dintre asistenti mi-a cautat o vena timp de vreo 10 minute si nici nu mi-am dat seama... Probabil ca facea un stagiu ceva.
  • Like 0
  • @ mike
   Bine că nu ți-a tăiat mâna pe muzica aia dumnezeiască :)
   • Like 0
 • O țară bogată este o țară în care există bogăție. Ce este bogăția și cum o măsurăm? Greu de spus. Pentru un sărac bogăția înseamnă câteva sute de lei, pentru un miliardar când câteva milioane nu sunt un lucru mare. Prin urmare, avuția depinde de ceea ce evaluăm și unitatea de măsură, care este cu siguranță subiectivă.
  Părerea mea este că trăim într-o societate materialistă în care bogăția spirituală nu contează. Spiritul nu se hrănește numai cu bani. Între bogăția materială și cea spirituală trebuie să existe un echilibru, care la noi s-a rupt, și balanța este tot mai mult înclinată spre material. Bogații noștri nu vor sta la coadă pentru servicii medicale pentru că cei de acolo au nevoie de bogăția lui materială. Cei bogați spiritual vor sta la coadă pentru că prea puțini au nevoie de avuția lui spirituală. Până când aceste lucruri nu se echilibrează este în zadar. O țară bogată probabil că nu are bogați sau o țară bogată e cea în care toți sunt bogați și atunci nu au decât să stea la codă. Pe care o alegem?
  • Like 0
 • :))))
  • Like 0
 • Excelente observații, domnule doctor!
  Aș numi țara în care se întâmplă nu neapărat bogată, ci mai degrabă normală, conectată — în care bogații nu sunt complet deconectați de cei mai puțin bogați decât ei.
  • Like 0


Îți recomandăm

Nicolle Birta

- Maman, c'est du vrai chocolat? (mami, este ciocolată adevărată?). Întocmai ca în povești, băiețelul își lipise nasul roșu, înghețat de frig, de geamul vitrinei frumos decorate, cu prilejul Sărbătorilor de iarnă. - Mais bien sûr c'est du vrai chocolat, (desigur că este ciocolată adevărată), îi răspunsese mama.

Citește mai mult

Povestile Cristinei autografe

„Pe cerul albastru, într-o casă de nori mare și albă, trăiau șase norișori frați. Cinci dintre ei erau gri, iar unul era roz. Cei gri făceau mereu glume pe seama celui roz, pentru că era altfel. Nu numai că era roz, dar atunci când norișorii făceau ploaie, el nu putea să stoarcă nici măcar o picătură. Oricât de tare se străduia. Și toți norișorii râdeau de el...”

Citește mai mult

Eataly

„Am lucrat mulți ani pentru a alege mici furnizori excelenți din Sicilia, Sardinia, Calabria, din toate regiunile din Italia. Am reușit să conving furnizorii să producă mai mult, dar la același standard de calitate. Și să le scriu și spun povestea, să le creez noi ambalaje și tot programul tehnic pentru a face față birocrației. Acum avem 2.000 de furnizori, foarte, foarte mici”, spune Oscar Farinetti.

Citește mai mult