Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

O treime dintre adolescenţi cunosc tineri implicați în relații de cuplu în care unul dintre dintre parteneri este agresiv

protest la Roma

Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeilor, manifestație la Roma/ Foto: Abaca Press / Profimedia

Eu am învățat de-a lungul timpului că indiferent de cât de mult ignorăm noi problemele reale din societate, acestea tot ne prind din urmă. Și când se întâmplă asta, desigur, ne doare și mai mult. Așa că eu continui să scriu și să scot în evidență problemele din societate. Iar una dintre cele mai grave constă în faptul că o treime dintre adolescenţi cunosc tineri implicați în relații de cuplu în care unul dintre dintre parteneri este agresiv.

- Potrivit Poliției Române, la nivel național, în primele 10 luni ale anului 2023, numărul faptelor penale în domeniul violenței domestice a crescut cu 4,85%, față de primele 10 luni ale anului 2022. Din totalul victimelor violenţei domestice, peste 67% sunt femei, iar 14% minori.

- De ce e important să știm aceste date? Pentru că astăzi este Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor. 

Conform unui raport al organizației World Vision România, în primele 10 luni ale acestui an, polițiștii au emis 10.994 de ordine de protecție provizorii, 4.539 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecție de instanțele de judecată.

- De asemenea, au fost înregistrate creșteri, comparativ cu perioada similară din anul 2022, pentru loviri sau alte violențe, nerespectarea ordinelor de protecție și amenințări.

- Cea mai mare pondere în cadrul infracțiunilor o au lovirea sau alte violențe (62%), amenințarea (12%), abandonul de familie (9%), nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinele de protecție (7%), nerespectarea măsurilor privind încredințarea minorului (4%) și nerespectarea măsurilor dispuse prin ordinul de protecție provizoriu (1%).

- Alte date dezvăluite de World Vision România arată că 11% dintre tineri spun că au fost în relații de cuplu în care partenerii încercau să le controleze orice decizie, iar două din zece adolescente spun că partenerul le face să se simtă că nu sunt suficient de bune.

- 6% dintre tinere au avut parteneri care insistau să aibă contact sexual cu ei, deși nu voiau, în timp ce una din zece adolescente se simte insuficient sau deloc informată despre cum să se protejeze de potențiale abuzuri sexuale.

- În plus, un procent similar de tinere crede că insistența unui partener pentru relații sexuale, în ciuda refuzului, constituie un abuz sexual doar în mică măsură sau deloc.

- Îngrijorător este și faptul că aproape o treime (28%) dintre adolescenți nu ar apela la autorități dacă ar fi victime ale violențelor, ceea ce subliniază o lipsă de încredere sau cunoaștere a mecanismelor de protecție și intervenție.

Moartea Giuliei Cecchettin, o tânără în vârstă de 22 de ani, a declanșat în Italia un protest național

- Iar cel mai clar exemplu de violență împotriva femeilor vine zilele astea din Italia, acolo unde moartea Giuliei Cecchettin, o tânără în vârstă de 22 de ani, a declanșat un protest național.

- Giulia Cecchettin, studentă la inginerie la Universitatea din Padova, a fost găsită moartă lângă un lac din regiunea Friuli Venezia Giulia din nord-estul Italiei. Detectivii au spus că suferise cel puțin 20 de răni de cuțit la gât și la cap.

- Filippo Turetta, fostul iubit al Giuliei, a dispărut mai multe zile după ce ar fi comis fapta. A fost însă arestat în Germania. Potrivit anchetatorilor italieni, în seara zilei de sâmbătă, 11 noiembrie, victima și fostul ei iubit s-au deplasat cu mașina la un centru comercial din Marghera, Veneția, unde au mâncat câte un sandviş la cină. Bărbatul a condus-o apoi pe Giulia acasă, dar ar fi lovit-o pentru prima dată într-o parcare din apropierea casei ei din Vigonovo, în provincia Veneția.

Tânăra a încercat să scape, dar procurorii cred că bărbatul a imobilizat-o, apoi i-ar fi pus bandă adezivă pe gură înainte de a pleca. Carabinieri au găsit apoi un cuțit pătat de sânge, fără mâner, în parcare.

- Mai târziu, un locuitor din zonă le-a spus detectivilor că a auzit vocea unei femei țipând și a văzut un bărbat dând cu piciorul în cineva pe jos. Trupul Giuliei a fost găsit pe 18 noiembrie, după o săptămână de la momentul în care a fost văzută ultima dată.

- Giulia a fost cea de-a 105-a victimă a feminicidului în Italia în acest an. Jumătate din aceste victime au fost ucise de către partenerul sau fostul partener. La începutul acestui an, Giulia Tramontano, în vârstă de 29 de ani, care era însărcinată în șapte luni, a fost ucisă de partenerul ei acasă, înainte ca acesta să-i ascundă trupul într-o zonă abandonată din apropierea locuinței pe care o împărţeau în Milano.

- În acest weekend, mii de oameni sunt așteptați să se adune la Roma și în alte orașe mari din Italia, ca parte a ceea ce organizatorii spun că este o „revoluție” în curs de desfășurare a atitudinilor italiene față de masculinitatea toxică și violența împotriva femeilor și fetelor.

- Politico Europe scrie că o femeie este ucisă aproximativ o dată la trei zile în Italia. De altfel, zeci de mii de oameni au ieșit și zilele trecute în stradă protestând împotriva culturii „patriarhale” din Italia și cerând guvernului să îmbunătățească siguranța femeilor.

- În urma crimei, familia lui Giuliei Cecchettin a dat vina pe o societate patriarhală care dă frâu liber geloziei masculine și pe apatia statului.

- Activiștii pentru drepturile omului și ale femeilor dau vina pe o cultură în care gelozia manifestată în mod violent este văzută ca fiind normală. Până în 1981, codul penal al Italiei impunea o clemență extremă în cazul uciderii „soțiilor, fiicelor și surorilor surprinse în acte sexuale ilicite”, iar o bună parte din mass-media italiană încă se referă în mod obișnuit la „crime pasionale”.

- Sora Giuliei Cecchettin, Elena, a declarat presei că statul italian este responsabil pentru că „nu face suficient pentru a interveni”. „Nu finanțează în mod adecvat cursurile de formare sau educația sexuală și emoțională în școli. Este complice pentru că nu condamnă clar aceste episoade și nu asigură siguranța femeilor”, a mai spus aceasta.

În Italia, două partide își unesc forțele în lupta împotriva violenței domestice

- Între timp, premierul Giorgia Meloni și cel mai important lider al opoziției politice din Italia, democrata Elly Schlein, au anunțat că lasă deoparte diferențele și își unesc forțele pentru a lupta împotriva violenței domestice după uciderea brutală a Giuliei Cecchettin.

- Fiind primele două femei în rolurile lor respective, Schlein și Meloni sunt bine poziționate pentru a conduce o schimbare decisivă, cel puțin teoretic. Chiar dacă cele două sunt în mod normal în dezacord, uciderea Giuliei Cecchettin a determinat-o pe Schlein să ceară eforturi bipartizane „pentru a eradica cultura patriarhală toxică a posesiei și controlului asupra corpului și vieții femeilor”.

- Schlein, care are o relație cu o femeie, a făcut din feminism unul dintre pilonii campaniei sale de succes pentru conducerea Partidului Democrat din Italia. Ea s-a angajat să îmbunătățească accesul la avort și să lupte împotriva discriminării împotriva femeilor, împotriva comunității LGBTQ+ și a femeilor imigrante.

- La rândul său, Meloni a demonstrat, prin evoluția sa profesională, că femeile pot ajunge la vârful politicii în Italia. Dar actuala prim-ministră nu este văzută drept o mare feministă. Din contră, The Guardian spune că pozițiile sale le divizează pe feministe. 

-  Pentru cine nu știe, Giorgia Meloni a respins argumentele privind cotele feminine în consiliile de administrație sau în politică, afirmând că femeile trebuie să își demonstreze valoarea pe picior de egalitate cu bărbații.

-  În plus, Meloni a fost criticată pentru că a introdus o lege care incriminează mamele surogat. Concret, practica mamelor de împrumut este deja interzisă în Italia, dar partidul Georgiei Meloni a dorit extinderea legii în așa fel încât să pedepsească recurgerea italienilor la turismul procreativ în țările care permit acest lucru.

-  Meloni a mai fost criticată și pentru politicile de planificare familială ale partidului său. Din acest motiv, șefa guvernului italian nu pretinde că este feministă, dar subliniază că a fost crescută într-o familie de femei puternice.

-  Miercuri, parlamentarii italieni au susținut în unanimitate o serie de măsuri menite să extindă protecția femeilor aflate în pericol, iar ministrul educației, Giuseppe Valditara, a promis și o campanie în școli pentru a aborda violența de gen. „Este absolut inacceptabil ca femeile să suporte hărțuirea, umilirea și violența în fiecare zi”, a declarat oficialul în fața reporterilor.

Dar în loc să implice asociații feministe și centre anti-violență, proiectul guvernului de la Roma este coordonat de un psiholog care a negat anterior existența violenței de gen, a declarat Silvia Menecali, membră a DiRe, Rețeaua Women Against Violence.

- În primăvară, Institutul Mediteranean de Jurnalism de Investigație (MIIR) din Atena definea fenomenul feminicidului drept „un război tăcut împotriva femeilor”. „Datele din țările europene sunt destul de asemănătoare, dar fenomenul feminicidelor din ultimii ani este mai resimțit în țările latine, unde sensibilitatea față de violența de gen este în continuă creștere, tot din motive socio-culturale”, spunea în luna martie Stefano Delfini, directorul serviciului de analiză penală al Direcției de Securitate Publică din poliția italiană.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult