Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

O ucraineancă atee refugiată la Mănăstirea Văratec a fost botezată în Sâmbăta Mare

Inna - Maria

Foto: Basilica.ro

O femeie de 42 de ani, din Ucraina, refugiată la Mănăstirea Văratec, s-a convertit la ortodoxie și a fost botezată în Sâmbăta Mare, scrie Basilica.ro.

Inna și-a ales-o ca ocrotitoare pe Sfânta Fecioară Maria, al cărei nume îl va purta de acum înainte. Slujba Sfântului Botez a fost săvârșită la Parohia Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din Humuleștii Noi.

„Este vorba despre o ucraineană dintr-un grup de refugiați cazați la Mănăstirea Văratec încă de când a început războiul în țara vecină, un suflet care a avut astăzi, în Sâmbăta Mare, împlinirea unei dorințe fierbinți de a deveni creștină, cu binecuvântarea IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei”, a relatat, pentru Doxologia, Iosefina Giosanu, stareța Mănăstirii Văratec.

„Din păcate, acest vis nu a putut fi realizat mai devreme. Având vârsta de 42 ani și provenind dintr-o familie de atei, Inna a avut multe încercări de la viață și incidente, însă Dumnezeu a păstrat căutarea ei ca pe o nevoie absolută pentru viață și, așa cum a putut, cu un copil creștin în vârstă de 12 ani pe nume Maxim, a pornit pe un drum necunoscut”, a mai spus stareța Mănăstirii Văratec.

Foto Basilica.ro

„A pornit izgonită, ca și ceilalți compatrioți ai ei, din țara natală, în România, pentru un loc ferit de bombe, coșmaruri și moarte. Pe acest drum, mergând disperată, la capătul lui o aștepta o lumină. Lumina Duhului Sfânt care astăzi s-a așternut peste ea, devenind Maria.

Inna Zacharova s-a născut în 1979, în Cernăuți, rămânând orfană la vârsta de 15 ani de tatăl Nicolai și, apoi, de mama pe nume Ludmila, la vârsta de 28 de ani.

S-a căsătorit, dar soțul a decedat în urmă cu doi ani, din cauza unui infarct, lăsând-o pe Inna să crească unicul lor copil, Maxim. Cu toate că ea nu a fost botezată de părinți, și-a dorit ca fiul ei să fie botezat de cea mai bună prietenă din copilărie, Anna Pownal, și ea creștină ortodoxă, acum stabilită și căsătorită în Olanda. De altfel, Anna a și intermediat venirea Innei împreună cu fiul ei, în România, scrie Basilica.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • https://www.youtube.com/watch?v=fRuiEv3JRDQ
    • Like 0
  • Nume check icon
    Frumos, interesant, dar nu inteleg mesajul.
    • Like 0
  • Dragos check icon
    Deoarece mi se pare un articol cam propagandist, intreb si eu din curiozitate: Daca o ucrainianca crestina, care tocmai si-a ingropat copilul de cativa ani dupa un bombardament rus, renunta la credinta crestina, si spune ca nu mai are motive sa creada in divinitate, publicati aceasta stire?
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult