Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

O ucraineancă atee refugiată la Mănăstirea Văratec a fost botezată în Sâmbăta Mare

Inna - Maria

Foto: Basilica.ro

O femeie de 42 de ani, din Ucraina, refugiată la Mănăstirea Văratec, s-a convertit la ortodoxie și a fost botezată în Sâmbăta Mare, scrie Basilica.ro.

Inna și-a ales-o ca ocrotitoare pe Sfânta Fecioară Maria, al cărei nume îl va purta de acum înainte. Slujba Sfântului Botez a fost săvârșită la Parohia Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil din Humuleștii Noi.

„Este vorba despre o ucraineană dintr-un grup de refugiați cazați la Mănăstirea Văratec încă de când a început războiul în țara vecină, un suflet care a avut astăzi, în Sâmbăta Mare, împlinirea unei dorințe fierbinți de a deveni creștină, cu binecuvântarea IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei”, a relatat, pentru Doxologia, Iosefina Giosanu, stareța Mănăstirii Văratec.

„Din păcate, acest vis nu a putut fi realizat mai devreme. Având vârsta de 42 ani și provenind dintr-o familie de atei, Inna a avut multe încercări de la viață și incidente, însă Dumnezeu a păstrat căutarea ei ca pe o nevoie absolută pentru viață și, așa cum a putut, cu un copil creștin în vârstă de 12 ani pe nume Maxim, a pornit pe un drum necunoscut”, a mai spus stareța Mănăstirii Văratec.

Foto Basilica.ro

„A pornit izgonită, ca și ceilalți compatrioți ai ei, din țara natală, în România, pentru un loc ferit de bombe, coșmaruri și moarte. Pe acest drum, mergând disperată, la capătul lui o aștepta o lumină. Lumina Duhului Sfânt care astăzi s-a așternut peste ea, devenind Maria.

Inna Zacharova s-a născut în 1979, în Cernăuți, rămânând orfană la vârsta de 15 ani de tatăl Nicolai și, apoi, de mama pe nume Ludmila, la vârsta de 28 de ani.

S-a căsătorit, dar soțul a decedat în urmă cu doi ani, din cauza unui infarct, lăsând-o pe Inna să crească unicul lor copil, Maxim. Cu toate că ea nu a fost botezată de părinți, și-a dorit ca fiul ei să fie botezat de cea mai bună prietenă din copilărie, Anna Pownal, și ea creștină ortodoxă, acum stabilită și căsătorită în Olanda. De altfel, Anna a și intermediat venirea Innei împreună cu fiul ei, în România, scrie Basilica.ro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • https://www.youtube.com/watch?v=fRuiEv3JRDQ
    • Like 0
  • Nume check icon
    Frumos, interesant, dar nu inteleg mesajul.
    • Like 0
  • Dragos check icon
    Deoarece mi se pare un articol cam propagandist, intreb si eu din curiozitate: Daca o ucrainianca crestina, care tocmai si-a ingropat copilul de cativa ani dupa un bombardament rus, renunta la credinta crestina, si spune ca nu mai are motive sa creada in divinitate, publicati aceasta stire?
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult