Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Oamenii de la UNTOLD, dincolo de poveștile de speriat părinții. Iată ce am fotografiat în cele 4 zile petrecute la festivalul de la Cluj

Patru zile din an în care o mare parte din clujeni, o bună bucată de alți români și o gașcă mare de oameni din toate colțurile lumii încarcă Clujul cu o imensă doză de energie și emoție pozitivă. Asta înseamnă UNTOLD din punctul meu de vedere.

Un capitol ce a început pe cod roșu de caniculă și s-a încheiat pe o ploaie torențială de toată frumusețea.

Întreg festivalul se rezumă la emoție. De la emoția sufletească de a participa la al treilea capitol din această poveste, până la emoția vizuală creată de vestimentația numeroaselor personaje ce dau culoare unui asemenea eveniment.

Din momentul în care intri și până în momentul în care ieși din acest mic „tărâm” întins pe suprafața parcului central și a zonei din jurul arenei, treci printr-o mulțime de stări antrenante create de diversitatea activităților care se desfășoară în perimetrul festivalului. Încă din primii 100 de metri și până la scena principală (care apropo, în acest an mi s-a părut extraordinar de frumos gândită și cu un setup de lumini peste ceea ce s-a văzut până acum la Untold), mai aveai încă 9 scene minunate cu muzică foarte bună, din care una era chiar faimosul tramvai amplasat pe linia de transport public. Ceea ce îmi place foarte mult la acest festival este modul diferit prin care se prezintă. 

Locul în care este amplasat este unul aparte. Cu toate scandalurile și nemulțumirile unora, din punctul meu de vedere parcul central merită „sacrificat” 4 zile pe an pentru un eveniment de o asemenea amploare. Zona scenelor din parc și amplasarea lor printre copacii înalți care nu au un aranjament simetric este un plus în crearea acelor emoții de poveste. Faptul că îți este oferită șansa să ieși de pe arenă, în momentul în care obosești sau efectiv dorești să schimbi ritmul și să alegi o altă scenă cu un peisaj total diferit decât cel de la main stage este un lucru foarte important în păstrarea oamenilor cât mai mult timp pe acest „tărâm”.

Un festival, oricât ar fi el de mare și de cunoscut, are nevoie de ceva anume, acel ceva care îl ține în viață și îl ajută să se dezvolte cât mai mult de la an, la an. Exact, la oameni mă refer și aș vrea să vorbesc și despre ei, pentru că altfel decorul ar rămâne pustiu. 

Anul acesta am observat ceva care pe mine unul nu mă încântă neapărat, dar nici nu mi se pare extrem de greșit dacă este tratat cu atenție. Este vorba despre mulțimea de minori, dar în special de copii sub 10 ani care participă la acest festival. Am văzut mulți părinți responsabili care și-au echipat copiii cu căști de protecție, dar am văzut și părinți mai puțini responsabili. În schimb, în mulțimea zecilor de mii de oameni ce au participat la acest festival am văzut foarte, foarte mulți oameni dornici de a-și umple sufletele cu bucurie și având ca scop în aceste zile să se distreze cât de mult pot ei.

(Foto: Claudiu Morar)

Oameni care nu se puteau opri din dansat nici la cozile de la toalete sau în timp ce stăteau și mâncau în zona de „food”, oameni energici și frumoși. Cred că este printre puținele momente în care inevitabil cineva te calcă pe picior sau calci tu pe cineva pe picior în timpul marilor concerte de pe arenă, iar singurul efect pe care îl are este schimbul de zâmbete între oameni, nicidecum vreun reproș.

La Untold am văzut steaguri ale mai multor țări decât vede sau despre care aude un elev la orele de Geografie sau Istorie într-un an întreg. Este un adevărat fenomen ce unește o multitudine de oameni de diferite naționalități, de pe continente diferite.

Am ajuns și la artiști, pentru că dacă avem decor, scene și avem și oameni, cineva trebuie să creeze și subiectul poveștii. Nu cred că eu sunt cel mai îndreptățit să spun cât de bun sau nu a fost ales lineup-ul. Aici cred că depinde de ce ne place fiecăruia, pot doar să zic că mie unul mi s-a părut foarte bine ales. Ce mi-a plăcut mie foarte mult este diversitatea scenelor și a artiștilor. Am avut posibilitatea ascult atât muzica bună a lui Armin Van Buuren sau TUJAMO, dar și să ascult versurile lui Argatu` sau Deliric, după care puteam să mă relaxez cu mixurile de la scena DayDreaming sau să aleg oricare altă scenă, chiar și tramvaiul. 

Evident, dacă vorbim despre artiștii de la Untold, nu avem cum să nu amintim prestația lui Armin Van Buuren, omul care a ținut din nou publicul „în priză” până după răsărit. Răsărit ce l-a prins în arenă și pe primarul Clujului, Emil Boc.

A patra seară de festival i-a avut în rolurile principale pe Alan Walker, Afrojack, Matin Garrix și Steve Aoki, cei doi din urmă fiind și închizătorii acestui capitol de poveste. Aceștia au făcut un spectacol extraordinar împreună cu minunatul foc de artificii privit printre picăturile ploii torențiale care s-a cuprins Clujul. Tot în a patra seară de festival am avut plăcerea de participa la un „SpumaParty” care a avut pe post de stroboscoape lumina farurilor motocicletelor aflate la unul dintre standurile din incinta festivalului.

Vreau să închei scurta poveste a celui de-al treilea capitol cu un singur gând: cât timp spațiul îi permite, acest festival trebuie să se desfășoare în locul în care a prins viață și continuă să scrie capitol după capitol în cartea sa... Când vom ajunge la momentul în care o să fie atât de mare, încât să nu mai încapă pe acest „tărâm” vom vedea, dar până atunci misticitatea parcului și formele arenei trebuie să găzduiască cele 4 zile de poveste.

Cine vrea să afle mult mai multe lucruri despre acest festival este absolut necesar să participe. De abia atunci va înțelege cu adevărat ce este fenomenul Untold.

„See you again in 2018”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Fantastic, Cluj!
    Un primar european!
    Bucuresti? Doar steaguri imense în intersecții a nationalism-polițiștilor de la PCRPSD!
    JOS CIUMA ROSIE!
    • Like 1
  • " Locul în care este amplasat este unul aparte. Cu toate scandalurile și nemulțumirile unora, din punctul meu de vedere parcul central merită „sacrificat” 4 zile pe an pentru un eveniment de o asemenea amploare. "
    Nu stiu cati dintre participantii la Untold realizeaza/stiu ca vizavi de Parcul Central se afla Spitalul de Pediatrie, iar la sub 1 km distanta este Str Clinicilor (spital langa spital). Este ok ca pacientii internati sa nu poata dormi 4 nopti (muzica se opreste la ora 8 dimineata)?
    Locatia este problema, nu festivalul.
    • Like 3
    • @ Cristina Tonea
      E inevitabil sa existe si nemultumiti. Interesele oamenilor nu sunt intotdeauna convergente.
      • Like 0
    • @ Cristina Tonea
      Doamna Tonea, as avea rugamintea sa va documentati putin inainte de a face unele afirmatii. Pe toata durata Untold, copiii au fost mutati in alte spitale din Cluj (unele mai bine dotate, cu condidii superioare Spitalului de Pediatrie).

      Mai mult prin Untold (sub forma de donatie) a fost posibila o investitie de 100.000 de euro in Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca pentru construirea a doua camere sterile.

      Va intreb eu: a meritat sacrificiul celor 4 zile in acest context ? In cat timp si ce alte sacrificii ar fi trebuit sa faca copiii si parintii pentru a beneficia de la stat sau de la oameni de rand ca dvs, ca mine, etc de cei 100.000 de euro ?.

      Haideti sa terminam cu ura si cu propaganda asta gratuita si sa gandim de 2 ori inainte de a arunca in spatiul public unele informatii neverificate, fara nici o baza sau sursa reala.
      • Like 0
    • @ Augustin Onaciu
      Dl Onaciu, glumiti cand spuneti ca "pe toata durata Untold, copiii au fost mutati in alte spitale din Cluj"...? Sau poate asa vi s-a spus, dar nu s-a si intamplat... Eu vorbesc in directa cunostinta de cauza, avand o prietena internata cu copilul la Spitalul de Pediatrie pe durata Untold. Spital care a functionat ca de obicei.
      De unde aveti informatia ca "pe toata durata Untold, copiii au fost mutati in alte spitale din Cluj"?
      Donatia Untold pentru construirea a doua camere sterile este laudabila, dar nu poate compensa disconfortul pacientilor.
      • Like 0
  • cei care contesta festivalul il fac din punct de vedere legal....sau cheful bate statul de drept?
    • Like 2
  • Foarte romantic si dragut. Si dupa aia iti amintesti ca 4 nopti un oras intreg e obligat sa asculte trance. 4 nopti. Nu zile, nopti. Pentru ca asa e normal, sa obligam oamenii sa asculte noaptea muzica la volum infernal. Foarte bine ca duc oamenii copii de 10 ani sa il vada pe Armin, sa speram ca ii duc si la Depeche Mode sau Jazz in the Park, altfel o sa creasca inchipuindu-si ca muzica se compune cu CD playerul.
    E bine de stiut ca Republica sunt la fel ca orice entitate, selectivi in privinta legilor si a respectului pentru comunitate.
    • Like 6
    • @ Vasile Pop
      Iata inca un "ocos" care stie ca muzica nu se compune cu CD si USB.Banuiesc ca si acest comentariu l-ai scris cu pana si tus, nu?Daca nu l-ai scris cu pana inseamna ca e un comentariu de slaba calitate.Din tastatura poate oricine.
      • Like 4
    • @ Traian Faur
      E grozav ca incerci sa faci o analogie, chiar daca e una complet irationala si neamuzanta. Analogia ta ar fi valida daca cineva ar discuta aici diferentele intre un pian Stenway si un Korg Kronos. De indata ce compui si canti ceva cu CD-playerul o sa povestim. Sper sa te oblige cineva sa asculti Haken 4 nopti, ajuta la limitarea selectivitatii.
      • Like 3
    • @ Vasile Pop
      check icon
      Interesant punct de vedere: îmi dă de gândit!
      • Like 1
    • @ Vasile Pop
      E interesant cum suntem practic in limba dupa dezvoltare, dupa cresterea turismului, dupa celebritatea oraselor din vest si viata celor de acolo, cu toate avantajele ei, dar cand incep lucrurile sa prinda contur si pe la noi, nu ne convine disconfortul. Ii judecam pe cei din vest ca-s sclifositi ca se vaita de expati, pe englezi ii facem xenofobi, dar cand incep sa ne calce si noua granita turistii in vizita pt un festival marca 100% romaneasca, strambam din nas. Ce-ar fi sa ma vait si eu ca 4 zile pe an imi bubuie (literalmente) Migurile in cap, acompaniate de elicoptere, avioane de acrobatie, focuri de artilerie si altele, la BIAS? Caci da...o dura el o zi dar sunt inca vreo 3 de repetitii. Ce-ar fi sa se vaite si cei de pe langa casa poporului ca 4-5 seri pe an le zdrangane geamurile de la concertele organizate acolo? Am observat ca pe la noi romanul gaseste sa se planga de orice.
      • Like 0
    • @ Andrei Serea
      Deja e prea obositor să mai desenez diferența între un festival de trance și un festival de trance care se termină la 8 dimineața, în centru. Dacă vrem să fim superoccidentali, să îi întrebăm de ce dracu ei nu fac așa. Dacă e mai important să facem bani, atunci să nu ne oprim aici, să scoatem și prostituatele în centru. Că tot "avem cele mai frumoase fete din lume", desigur.
      • Like 4
    • @ Andrei Serea
      Rucs Rucs check icon
      ce este civilizat si occidental in 4 zile de zgomot, alcool si droguri? Dati un search pe google, o spune toata lumea: presa (in special cea locala, dar nu numai), particpanti (pe facebook), bloguri etc. Sunt notorii si subiect de bancuri, dintre care unele bune (desi triste): ”Contrar părerii generale, cei mai mulți bani de pe urma Untold nu i-au obținut nici organizatorii, nici vedetele care au urcat pe scenă, ci dealerii de iarbă și pastile.” (tnr)
      • Like 0
    • @ Rucs
      Bun, am primit drept contra-argument un banc de pe TN. Asta e gluma nu? Acum serios, si la organizarea unui campionat european de fotbal vom gasi dezavantajele ca fiind prea mari sa merite...vezi huliganii, care, evident, nu sunt occidentali si civilizati. E o vorba: cauta uratul in orice si-l vei gasi. Daca numai asta vrei sa vezi numai asta vei vedea, orice iti spun eu sau oricine altcineva. Adevarul este ca un astfel de festival e ca un iceberg: se vad doar cele 4 zile cu usurinta, dar mult mai importanta e deschiderea pe care i-o da Clujului mai apoi. Un oras asa isi face reclama! Apoi...poate isi permite luxul de a muta festivalul in afara, gen Tomorrowland. Dar de ce credeti ca E mai de succes Untold si nu Electric Castle? Caci e cam aceeasi idee? Oare datorita confortului sporit? (nu vreau sa diminuez aici priceperea organizatorilor).
      • Like 0
    • @ Vasile Pop
      Daca i-ai intreba, ai vedea ca fac. Wireless Festival 3 zile, Londra, Sziget Festival 6 zile Budapesta, Primavera Sound, Barcelona. Cu ocazia asta am aflat si o solutie interesanta a celor din londra: ofera tichete reduse/gratuite rezidentilor si sunt in continua comunicare cu ei. Cat despre partea cu prostituatele...o exagerare cu care te-ai faultat singur.
      • Like 0
    • @ Andrei Serea
      Untold e mai de succes (is it though?) ca EC pentru că este o discotecă imensă, cu lumini aferente, unde DJii pun trance, cu niște excepții rare de tot. Rețeta succesului. Iar despre festivaluri, fie dar. Sziget, am fost, e în Budapesta, PE INSULĂ. Main stage e gata la ora 1, mai rămân doar scene mici și indoors. Wireless festival, serios?? Ai văzut unde e Finsbury Park? Ai văzut că la ora 23 e gata? Primavera sound? Tu ai văzut unde e Parc del Forum? Mi se pare că nu ai făcut deloc efort :(
      • Like 3
    • @ Andrei Serea
      Rucs Rucs check icon
      Ai fost la festivalul acesta sau la unul de gen? Dupa poza sportiva, cred ca esti... inocent, asa ca ti-as spune ca nu stii ce vorbesti (scuze, tonul e de gluma, nu de acuza. Daca nu ai experienta de gen, nu ai pierdut nimic, dimpotriva). Eu am mai multe festivaluri la activ, unele mult mai light decat asta (Sighisoara, Anonimul etc) si tot ma intreb cum mi-am putut pierde vremea sa asist noaptea la betii, certuri, urinat si vomat in public, zgomote indecente etc etc. Nu e vorba de exceptii, ci de o atmosfera generala. Scuza mea, ca si a tinerilor acestora (ca si cel de 21 de ani, semnatar al articolului) este ca eram mult mai tanara decat azi (acum am 34) si mult mai naiva, incercand sa imi urmez anturajul. Nu zic ca la festival nu sunt si oameni mai in varsta, dar cei foarte tineri, chiar puberi, sunt grosul.
      • Like 1
    • @ Vasile Pop
      M-am uitat pe harta la toate 3. N-am stat sa caut programul orar efectiv dar l-am dat ex pe Wireless Festival pt ca da, Finsbury Park e in zona rezidentiala si e mai rau de 100 ori decat daca ar fi in centru, poate pe langa cladiri de birouri si malluri sau...cladiri nelocuite. Caci in Londra cele din inima ei cam asa sunt....un fel de depozite bancare. Concluzia e: rezidential e mai rau. Sziget e pe insula dar insula aia e in inima Budapestei iar in Cluj plangerile de zgomot au venit de la oameni aflati in cartiere muuuult mai indepartate decat ar fi insula de cele 2 maluri (aprox 100m). Anyway, you win. N-am sa te conving nici eu pe tine nici tu pe mine de nimic, e clar.
      • Like 0
    • @ Rucs
      E aceeasi poveste vad...cu voma si...etc. Intamplator avem aceeasi varsta doar ca eu inca mai merg la Anonimul si altele.... Surprins ca asta ai retinut tu din festival...unul doi dositi pe undeva printre corturi care sa faceau muci si-si vomau creierii. Nu filmele, muzica, atmosfera in general de relaxare, marea, nisipul, etc. Fiecare ia ce vrea. La festivaluri vei vedea mereu o mare diversitate de oameni si logic ca dai si peste fructe stricate. Argumentul cu campionatul de fotbal ramane unul valid. Chiar, ai vazut centrul vechi cum arata dupa finala Europa League in Bucuresti acum cativa ani???
      Rev la Anonimul, daca insa intrebi localnicii, ei sunt bucurosi de festival, caci le aduce multi turisti si nu doar in per Anonimul. Le-a crescut vizibilitatea.
      • Like 0
    • @ Andrei Serea
      Omule bun. Scrii fraze coerente, chestie imposibila pentru 86% din popor. Ma face sa cred ca esti om rational. Cum drac sa mai explic diferenta intre festival ce se termina la ora 23 sau fie, 1, si festival ce se termina la 8 dimineata? Puterile mele sunt limitate. Eu stau in Zorilor, la 3 kilometri de stadion, volumul e infernal. Nu stui ce inseamna muuult mai indepartat. Am fost la Sziget, daca tu preferi sa vorbesti din auzite, cum crezi. Sa repetam, ora 1 si ora 8.
      • Like 1
    • @ Andrei Serea
      Rucs Rucs check icon
      https://m.facebook.com/gotiu.mihai/posts/916311198415700, https://www.ziardecluj.ro/sex-pe-cluj-arena-timpul-festivalului-untold-show-porno-vazul-minorilor. Normal ca ai dreptate, ca sunt doar unii, numai ca ii vezi, iti sar in ochi si chiar formeaza o atmosfera. Chiar si in poza asta principala a articolului in care ni se vorbeste de oameni frumosi si energici, as intreba: ce e asa frumos, civilizat, interesant la un tip cu barba prinsa in 5 elastice colorate?! Si sa tot scrii de "taram", "magie", "trance/transa"... Ce'sti copil? Sau stai: da! Ideea e ca e o chestie infantila, pentru adolescenti, in principal (15-25 de ani, cred, media de varsta). Lumini, show si apoi spalarea pe creier cu mimetismul imediat, cu retorica din dotare: promovare, turism etc. Mai bine spune, frate, adevarul, de la romani incoace, ca ai nevoie de saturnalii, de exces (ca fiecare de altfel, nu sunt mai breaza), dar sa le lasam pe astea cu progresul, civilizatia si "oameni frumosi si energici". Daca frumusetea si staiful inseamna sa iti prinzi barba cu elastice colorate, ii prefer pe muncitorii rebu care m-au trezit de dimineata, cu munca lor din strada. Interesante comentariile de pe romaniacurata. Am retinut si unul in care un clujean spunea ca si-ar fi dorit Clujul capitala europeana sau culturala, iar nu asta. In rest, iti dau dreptate cu altceva: desi am vazut excese si la Anonimul, exemplul meu nu a fost cel mai potrivit; e clar ca are impact pentru comunitate, iar acolo vine lume destul de ok. Prefer sa vizitez insa delta in afara festivalului. Ganduri bune!
      • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult