Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Oare cum se simt cei care au încasat 12.000 de euro net pe lună, 8-10 ani de mandat, când în urma lor văd 4 falimente răsunătoare și o pagubă de un miliard de euro produsă românilor?

ASF - protest

Foto: Inquam Photos / George Călin

Oare cum se simt cei care au încasat 12.000 de euro net pe lună, cam 150.000 euro pe an, vreme de 8-10 ani de mandat - circa 1.000.000 de euro - când se uită în urma lor și văd patru falimente răsunătoare și o pagubă de un miliard de euro produsă românilor?

Sunt sigur că nu se simt ca ticăloșii și lacomii de capitaliști din piața aia imperfectă, de care au promis solemn că ne apără. Nu, ei au lacrimi de regret în ochi, urcă treptele instituției cu capul spășit, plini de smerenie și implorând a iertare. Însă nu vor să dea înapoi poporului banii primiți degeaba! Nu din lăcomie sau ticăloșie, dar au mers zi de zi la muncă, au pontat oră de oră, multe ore. Și Marx spune bine, via Ricardo, contează orele muncite și pontate. Eventual, mai vor un mandat să le arate ei de data asta ticăloșilor de capitaliști cum e cu lupta de clasă!

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din pacate raul a fost facut si el s'a inradacinat adanc, pentru ca s'a ratat startul in directia cea buna in decembrie 89 si am gonit pusca fix in cea proasta. Astia se simt excelent cu cei 12k pe luna si nu au nici cea mai mica mustrare de constiinta. Cel mult le este somnul bantuit de teama ca intr'o zi altcineva le va trage scaunul de sub fund si le va lua locul, cerand 14 sau 16, sau cine stie cati k pe luna. Si culmea, chiar ii vor avea ...
    • Like 1
  • Intrebarea corecta este cum se simt aia care i-au pus. Astia sunt niste puncte de colectare bani negri , pentru ca ei distribuie comisioane catre cei cu putere. Deci nevertebrate in slujba unor vertebrate. Cei din urma nu simt nimic, caci aceeasi gloata de zevzeci ii voteaza la fiecare 4 ani .
    • Like 4
  • Oare cum se simt jigodiile cameleonice ce s-au perindat, timp de 34 de ani si pretind sa se perinde la infinit, la conducerea acestei surogat de tara, care au asmutit paturile sociale una importiva alteia pentru a se mantine in fruntea statului, care au denigrat si au desfiintat tot ce ar fi putut sa le fie opozanti, care s-au folosit de muncitori si de mineri pe care apoi i-au aruncat in somaj si mizerie, cei care, in mod intentionat, cu ajutorul cozilor de topor au distrus economia, invatamantul ani la rand sub lozinca mincinoasa "nu ne vindem tara" ca tot ei sa aduca toate liftele straine, toti golanii mahalalelor orientului sub denumirea de "investitori" care, cu acordul marimililor lor au devalizat si vandut la fier vechi toata industria romaneasca, facuta cu sacrificiul generatiilor trecute? Oare cum se simt p. roman, fantele canit al anilor 90, "marele chirurg" oprescu, jigodia, crescuta in pepiniera varanului firea care si-a batut joc de bucuresti, cum se simt toti miliardarii ajunsi numai prin jaf? La fel de bine si nevinovati. Ne mai miram de atitudinea austriecilor, a olandezilor? Ne-au adus in punctul din care nu exista intoarcere. Sa le multumim si sa-i votam si pe viitor caci, se pare, mai au mult de furat.
    • Like 3
  • La cei 12k; ati omis sa adaugati si spagile primite de la societatile de asigurari care nu isi despagubesc clientii sau ii despagubesc cu sume derizorii/mai mici decit paguba, de acolo vin grosul banilor nu din amaritul de salariu de 12 k....daca nu stiati numirile in functiile ASF se fac cu suportul si oamenii proveniti din marile firme de asigurare, deci paznic la stina este tot lupul !!! Concluzie = oricit de mari vor fi salariile si/sau primele de asigurare tot clientul este/va fi cel pagubit.
    • Like 3
  • Îi doare la bască! N-au nicio răspundere, nu li se întâmplă nimic. Cel mult dacă li se bate obrazul cu „ruşinică”! Asta-i ţara lui Foaie Verde, unde avem legi minunate, dar nu se respectă niciuna.
    • Like 5
  • Nume check icon
    Ei se simt fabulos si extraordinar. Cum dracu' sa nu te simti bine cand esti platit cu 12K euro si nu esti responsabil de nimic? Pana la urma nu este problema lor, ci problema sistemului care nu recompenseaza si nici nu penalizeaza performanta in functie de rezultat sau chiar raspundere penala, daca se dovedesc si alte practici.
    • Like 4


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult