Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Parlamentul olandez a tras joi oblonul în fața României și Bulgariei

Mark Rutte

Foto: AP/ Profimedia

- După entuziasmul copilăresc afișat marți de multe persoane publice (de la noi din țară) în urma votului covârșitor al Parlamentului European pentru aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen, olandezii au tras joi oblonul.

- Parlamentul olandez a adoptat astăzi o rezoluţie prin care se stipulează că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen. Motivele invocate sunt corupția persistentă și problemele legate de crima organizată din ambele țări.

- Parlamentul olandez a mai transmis că solicită guvernului Olandei să asigure investigații suplimentare privind supravegherea frontierelor de către România și Bulgaria.

- Totodată, parlamentul olandez a precizat și că analizează cu strictețe și corectitudine funcționarea statului de drept și reducerea corupției și a criminalității organizate în România și Bulgaria, iar până atunci recomandă guvernului să nu ia măsuri ireversibile.

- Spre marele meu regret, tocmai am aflat în urmă cu câteva minute că parlamentul olandez a adoptat o rezoluţie care afirmă că Olanda nu ar trebui să voteze pentru aderarea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen. Regret profund acest lucru. Partidul meu (Democraţii 66, n.red.) a votat împotriva acestei rezoluţii, noi vrem ca România şi Bulgaria să adere imediat la spaţiul Schengen, aţi îndeplinit criteriile necesare. Mă tem că prim-ministrul Olandei face foarte puţin pentru a convinge parlamentul olandez sau pentru a-şi asuma responsabilitatea şi a spune că, în interesul Europei, va fi de acord în Consiliu (cu aderarea României şi a Bulgariei la Schengen, n.red.). Trebuie să înţelegeţi că nu toată lumea în Olanda este împotrivă. Partidul meu vrea ca Bulgaria şi România să adere imediat la Schengen, dar majoritatea partidelor din guvern nu doresc acest lucru”, a declarat pentru AGERPRES eurodeputata olandeză Sophia in'T Veld, coordonatoarea grupului Renew în Comisia pentru libertăţi civile (LIBE) a Parlamentului European.

- Pe scurt, putem anticipa cum va fi votul în Consiliului UE din 8 decembrie. Rutte o să motiveze cel mai probabil că „ai lui de acasă” i-au spus că nu poate vota „pentru”. Firește, nu va spune asta oficial, dar cam ăsta va fi mesajul ce se va putea citi printre rânduri. Rutte nu prea are cum să se împotrivească, pentru că el conduce un guvern de coaliție susținut de un parlament cu o compoziție de 17 partide, multe dintre ele definite prin platforme populiste și discurs cu tente extremiste.

- De amintit și faptul că toți cei cinci europarlamentari din partidul premierul olandez Mark Rutte s-au abținut marți la votul rezoluției din Parlamentul European. Pentru cine nu e familiarizat, așa arată procesul de „spălare pe mâini” în politică.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Este o situatia ciudata pentru ca deocamadata numai Olanda face tam tam, iar celelalalte state nu. Sa inteleg ca statele mai apropiate de Romania nu sunt influentate de crima organizata de aici si ca ea se exporta direct in Olanda? Traficul de droguri care trece prin portul C-ta se duce direct in Olanda? Pai atunci si noi am putea sa ne plangem ca traficul de droguri din portul Rotterdam vine direct in Romania. Apropo, anul trecut au prins droguri in valoare de 5 miliarde dolari. Va dati seama cat nu a fost prins? Si aceste droguri cum intra si trec prin port. Singure? Nu sunt ajutate de anumite persoane? Adica crima organizata sau coruptie? Daca ne referim la cazul de saptamana trecuta in care cineva din familia regala nu mai poate sa iasa pe strada ca este in vizorul crimei organizate, cum putem sa privim acest lucru? Prin urmare inca ma intreb care este motivul real? Este un motiv real sau pur si simplu nu le place de fata noastra? Eu sincer cred ca nu le place de fata noastra si punct.
    P.S. Un bine mare pentru noi ar fi ca mai multe state sa se pronunte impotriva noastra. Adica tarile nordice, Germania, etc. Atunci poate, zic numai poate, PNL + PSD+ FIDESZ ar mai face ceva in privinta justitiei si coruptiei in asa fel incat sa nu mai aiba olandezii nimic de zis.
    • Like 1
  • Pai am putea sa blocam niste convoaie NATO la granita invocand ca nu suntem in spatiul comunitar, deci sa stea la coada de Craciun cu toti capsunarii, eventual sa-i trimitem inapoi ca n-au aviz... epidiomologic, iar la ureche sa le soptim sa-si tina trupele in Olanda. Neam de fricosi.
    • Like 2
    • @ Ciobanu Florin
      poate ar trebui sa blocam discursurile inepte
      • Like 1
  • Ei, stati linistiti ca intervine pe fir Rares Bogdan. E pus pe fapte mari, da declaratii bombastice in bunul stil mioritic: statul in genunchi, palmele primite, capul plecat ce nici sabia nu-l taie. O betie a cuvintelor. Olandezii nu dau doi bani pe vaicareala europarlamentarilor nostri.
    Ciolacu Marcel a spus si el: "O jignire fata de Romania si romani".
    Ciuca Nicolae e mai calm, oricum in mintea lui nu se petrec lucruri importante:"Nu ne ingrijoreaza deloc".
    Olanda are dreptate, problemele legate de crima organizata exista. Politicul nostru face parte din traficul de droguri, de persoane, prostitutie. Retelele sunt protejate de politie si justitie.
    Georgel Ivan a dat un interviu relevant pe la jumatatea lunii septembrie, nebagat de nimeni in seama. Asa ca:
    "Georgel-Cristian Ivan, comisar-șef de poliție, a fost demis din funcția de director al Agenției Naționale Antidrog, în urma unui interviu video publicat de observatornews.ro.

    Georgel-Cristian Ivan: ” Nimeni nu-şi mai doreşte să… aaa, vorbesc prostii, că mă fac ăia zob. Mă fac ăia zob. Dar asta e, am intrat, joc. (…) Am avut şi noi scăpările noastre şi ne recunoaştem insuficienţele, dar ne dorim să… am zis prost?!!! Ne dorim să evoluăm şi să trecem la un alt nivel…Nu, n-am trac, dar nu ştiu, că trebuie să spun lucruri, să nu deranjez pe nimeni, asta e problema mea. Ce să spun? Că e o mizerie? Că nu ai cum să te dezvolţi niciodată cu cinci oameni? Pui chestia asta pe post şi am terminat balamucul. Nu ai cum să faci prevenire cu cinci oameni.”' - Juridice.ro -20.09.2022
    Si asta-i un firav exemplu. Nu cred ca ne putem imagina tot ce se intampla in spatele usilor inchise.
    Noapte buna Romania - criminalitatea lucreaza pentru tine.
    • Like 1
    • @ Daniela Damian
      Bietul de el, nu a fost un retardat, cum l-au calificat, repede unii. Este un om care, scarbit de realitate, a facut pe prostul si a comunicat, inregii tari, care este adevarul. Si este mai mult decat vizibil: cu un bode, momentan imposibil de inlaturat avand sustinerea borfasilor, un cretinoid util cumparat, cu parlamentari, mai mult decat niste derbedei gainari, in realitate facand efectiv parte din lumea interlopa, vezi in mod special adunatura jegoasa aur, membrii clanurilor cu care ne mandrim, ale caror "ispravi" le mediatizam, parca cu invidie si admiratie, consider ca olanda a facut ceea ce trebuia. Cine are ochi si urechi vede si aude clar. Din cauza actualilor si nu numai "politicieni" nu vom avea acces la lumea civilizata. In definitiv, au ei prblemele lor ce le mai trebuie niste brute mioritice. Despre guvern, nu are rost sa-l luam in considerare. Suntem, ca intreaga lume, intr-o perioada de debusolare, fara perspective promitatoare.
      • Like 1
    • @ Mircea Zugravu
      Nume check icon
      Mediatizarea si chiar romanticizarea clanurilor lumii interlope, memorii si justificari ale actiunilor lor facute in media reprezinta cel mai de jos nivel jurnalistic la care toate publicatiile de media au contribuit si contribuie. Asa ca daca ne-am mai uita la niste vinovati ca nu intram in Schengem putem sa trecem fara nici un regret TOATA media romaneasca care prin articolele lor contribuie zilnic la mizeria in care traim.
      P.S. Inclusiv unele filmele romanesti dupa 1990 pentru care reteta de succes a fost vanzarea la scara larga a mizeriei societatii romanesti. Pai si atunci, ce sa creada altii despre noi?
      • Like 1
    • @ Nume
      Aveti dreptate. Exact cand va citeam comentariul ma gandeam la asa-zisul serial "Clanul" si exact ati pomenit la final despre filme.
      Am vazut reclamele la mizeria aia. E ceva oribil, violent, prost si bineinteles nu lipsit de manelisti. Ca toate celelalte filme, seriale romanesti si nu numai, de pe la TV-uri. Si tot bineinteles, are audiente nemaipomenite.
      Se lucreaza cu mult spor la prostirea temeinica a natiei. Vorba aia: tara te vrea prost.
      P.S. Chiar asa, ma gandeam acum ca din ce stiu eu, nu prea ma uit la TV, dar am impresia ca in momentul asta nu avem niciun serial occidental sau american care sa ruleze pe vreun post.
      Abunda mizeriile sud-americane, indiene, turcesti la care se adauga emisiunile vulgare romanesti,
      • Like 0
    • @ Mircea Zugravu
      Aveti dreptate.
      • Like 0
    • @ Mircea Zugravu
      Lumea "civilizata" unde bantuie clanurile de marocani, jurnalistii sunt asasinati, si se descarca tone de coca in Rotterdam ? LOL
      • Like 0
    • @ Nume
      Daca privatizam portul Constanta unei firme olandeze ne baga cu toata romanticizarea clanurilor.
      • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult