Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

OMS a declarat variola maimuţei drept urgenţă de sănătate publică de îngrijorare internațională

vaccin - variola maimuței

 Un bărbat urmează să fie vaccinat împotriva variolei maimuței , într-un cabinet medical din Londra, 23 iulie // Foto: Getty Images

OMS a declarat variola maimuţei drept urgenţă de sănătate publică de îngrijorare internațională, prin decizia asumată a directorului general, după un vot neconcludent (6-8) al comitetului de experți reunit în urmă cu două zile. Câteva comentarii:

- Decizia este justificată, pentru că în numai 3 luni (mai, iunie, iulie), numărul de cazuri de infectare cu variola maimuței, înregistrate în afara Africii (zona cunoscut endemică) a crescut de la zero la peste 16.000, iar trendul este crescător.

- Ca și în cazul pandemiei, reacția OMS este tardivă, iar efectele acestei decizii în practică vor fi probabil modeste, pentru că, de fapt, se bazează pe un set de recomandări către state, nu pe obligativitatea implementării unor măsuri de combatere a transmiterii virusului variolei maimuței.

- De altfel, nimic nu a împiedicat nici până acum țările să implementeze aceste măsuri, cele mai multe și importante dintre acestea referindu-se la personalizarea comunicării cu comunitățile MSM - bărbați care fac sex cu alți bărbați, care sunt asociați cu 99% dintre cazurile diagnosticate până acum.

- Scopul comunicării pe canale și prin mesaje specifice cu reprezentanții acestor comunități avea și are rolul de a-i conștientiza asupra bolii, de a-i încuraja să se prezinte la nevoie la medic și de a evita astfel discriminarea și stigmatizarea. În consecință, de a limita și numărul de cazuri. Nu s-a întâmplat la timp, iar efortul necesar acum este mult mai mare, dacă nu este chiar în zadar.

-Dintre cele 16.000 de cazuri înregistrate în afara Africii, 2.900 s-au diagnosticat în Statele Unite și trebuie să privim aceste cifre prin lentilele eficacității implementării unui program de testare extinsă. În comparație, ce vedem în restul țărilor, care nu au implementat programe extinse de testare, ar putea să fie doar vârful iceberg-ului.

- Atenție la populațiile la risc: copiii, gravidele și persoanele cu imunitate scăzută, care pot face parte din cercul intim al persoanelor care au apartenență la categoria de risc reprezentată, la acest moment, de MSM. De altfel, primul copil, în vârstă de 10 ani, a fost diagnosticat în Olanda, în luna iunie.

-Creșterea numărului de cazuri este consecința comportamentului individual, nu a unor modificări biologice ale virusului (deși mutațiile constatate sunt mult mai multe decât cele așteptate, conform datelor colectate în timp în Africa). 

Din păcate, nu putem exclude ipoteza ca virusul variolei maimuței să rămână fixat în ecosistemul din Europa de acum înainte, determinând infecții în continuare.

Citiți și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult