Sari la continut

De șapte ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

OMS a declarat variola maimuţei drept urgenţă de sănătate publică de îngrijorare internațională

vaccin - variola maimuței

 Un bărbat urmează să fie vaccinat împotriva variolei maimuței , într-un cabinet medical din Londra, 23 iulie // Foto: Getty Images

OMS a declarat variola maimuţei drept urgenţă de sănătate publică de îngrijorare internațională, prin decizia asumată a directorului general, după un vot neconcludent (6-8) al comitetului de experți reunit în urmă cu două zile. Câteva comentarii:

- Decizia este justificată, pentru că în numai 3 luni (mai, iunie, iulie), numărul de cazuri de infectare cu variola maimuței, înregistrate în afara Africii (zona cunoscut endemică) a crescut de la zero la peste 16.000, iar trendul este crescător.

- Ca și în cazul pandemiei, reacția OMS este tardivă, iar efectele acestei decizii în practică vor fi probabil modeste, pentru că, de fapt, se bazează pe un set de recomandări către state, nu pe obligativitatea implementării unor măsuri de combatere a transmiterii virusului variolei maimuței.

- De altfel, nimic nu a împiedicat nici până acum țările să implementeze aceste măsuri, cele mai multe și importante dintre acestea referindu-se la personalizarea comunicării cu comunitățile MSM - bărbați care fac sex cu alți bărbați, care sunt asociați cu 99% dintre cazurile diagnosticate până acum.

- Scopul comunicării pe canale și prin mesaje specifice cu reprezentanții acestor comunități avea și are rolul de a-i conștientiza asupra bolii, de a-i încuraja să se prezinte la nevoie la medic și de a evita astfel discriminarea și stigmatizarea. În consecință, de a limita și numărul de cazuri. Nu s-a întâmplat la timp, iar efortul necesar acum este mult mai mare, dacă nu este chiar în zadar.

-Dintre cele 16.000 de cazuri înregistrate în afara Africii, 2.900 s-au diagnosticat în Statele Unite și trebuie să privim aceste cifre prin lentilele eficacității implementării unui program de testare extinsă. În comparație, ce vedem în restul țărilor, care nu au implementat programe extinse de testare, ar putea să fie doar vârful iceberg-ului.

- Atenție la populațiile la risc: copiii, gravidele și persoanele cu imunitate scăzută, care pot face parte din cercul intim al persoanelor care au apartenență la categoria de risc reprezentată, la acest moment, de MSM. De altfel, primul copil, în vârstă de 10 ani, a fost diagnosticat în Olanda, în luna iunie.

-Creșterea numărului de cazuri este consecința comportamentului individual, nu a unor modificări biologice ale virusului (deși mutațiile constatate sunt mult mai multe decât cele așteptate, conform datelor colectate în timp în Africa). 

Din păcate, nu putem exclude ipoteza ca virusul variolei maimuței să rămână fixat în ecosistemul din Europa de acum înainte, determinând infecții în continuare.

Citiți și:

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Cătălin Vasile, NN România

În acest an, NN România a creat primul fond de burse pentru viitori antreprenori, care susține tineri cu posibilități financiare limitate să urmeze studii aplicate de business la EA – The Entrepreneurship Academy.

Citește mai mult

Pasarea in vazduh

„Bilete Brâncuși sold out” este mesajul aproape permanent afișat la centrul de informații al Muzeului Național de Artă Timișoara unde, până 28 ianuarie 2024, se desfășoară expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”.

Citește mai mult