Foto: Profimedia Images
OMV Petrom și Romgaz au anunțat miercuri că au luat decizia finala de investiție pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră. Cele două companii au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino si Pelican Sud din perimetrul offshore Neptun Deep, care este înaintat spre confirmare Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), se arată într-un comunicat. OMV Petrom este operatorul proiectului, cu o participație de 50%.
Se estimează că proiectul Neptun Deep va furniza un volum brut total de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, care va fi împărțit în mod egal intre cei doi parteneri, prima producție de gaze naturale fiind planificată pentru 2027. Potrivit comunicatului citat, investițiile totale de dezvoltare ale proiectului vor fi de până la 4 miliarde de euro.
„Odată cu decizia finală de investiție pentru proiectul Neptun Deep, intrăm în faza de dezvoltare a primului proiect offshore în ape de mare adâncime din România împreună cu partenerul nostru, Romgaz. Acesta este un important pas înainte în execuția Strategiei 2030 a companiei și va aduce o schimbare semnificativă în portofoliul nostru. Propunerea noastră față de acționari rămâne creșterea investițiilor, creșterea profitabilitatii și a dividendelor - toate acestea asigurând în același timp o afacere sustenabila pe termen lung pe parcursul tranziției noastre energetice”, spune Christina Verchere, CEO OMV Petrom. Se estimează că proiectul va contribui la creșterea cu 50% a profitului din exploatare al companiei în 2030,
Infrastructura necesara pentru dezvoltarea zăcămintelor comerciale offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include zece sonde, trei sisteme de producție submarine și conductele colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principala de gaze naturale către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor naturale. Platforma își generează propria energie electrică. Întreagă infrastructură va fi operată de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin).
Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 km pătrați și este situat la o distanță de aproximativ 160 km fată de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri. Începând cu anul 2008, activitățile de explorare în perimetrul Neptun Deep au inclus două campanii de achiziție seismică 3D și două programe de foraj de explorare. Prima descoperire de gaze naturale a fost făcută în 2012. Cheltuielile totale de explorare și evaluare până în prezent se ridica la peste 1,5 miliarde de euro.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.
O mare parte din competitivitatea Germaniei a fost si datorita preturilor preferentiale la gaz de la rusi. Noi, in ciuda faptului ca am avut si avem rezerve de gaz nu vrem, nu putem sau nu avem cum sa cumparam gaz romanesc la pret preferential. Ar fi fost poate o gura de aer pentru industria romaneasca sa poata sa obtine profituri mai mari pentru a avea resurse sa investeasca in tehonologie, automatizare si digitalizare pentru ca actuala strategie cu salarii mici incepe sa devina falimentara.