Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

OMV Petrom și Romgaz au anunțat decizia de a investi în exploatarea gazelor din Marea Neagră

Platformă offshore

Foto: Profimedia Images

OMV Petrom și Romgaz au anunțat miercuri că au luat decizia finala de investiție pentru dezvoltarea proiectului Neptun Deep din Marea Neagră. Cele două companii au aprobat planul de dezvoltare a zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino si Pelican Sud din perimetrul offshore Neptun Deep, care este înaintat spre confirmare Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM), se arată într-un comunicat. OMV Petrom este operatorul proiectului, cu o participație de 50%.

Se estimează că proiectul Neptun Deep va furniza un volum brut total de aproximativ 100 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, care va fi împărțit în mod egal intre cei doi parteneri, prima producție de gaze naturale fiind planificată pentru 2027. Potrivit comunicatului citat, investițiile totale de dezvoltare ale proiectului vor fi de până la 4 miliarde de euro.

„Odată cu decizia finală de investiție pentru proiectul Neptun Deep, intrăm în faza de dezvoltare a primului proiect offshore în ape de mare adâncime din România împreună cu partenerul nostru, Romgaz. Acesta este un important pas înainte în execuția Strategiei 2030 a companiei și va aduce o schimbare semnificativă în portofoliul nostru. Propunerea noastră față de acționari rămâne creșterea investițiilor, creșterea profitabilitatii și a dividendelor - toate acestea asigurând în același timp o afacere sustenabila pe termen lung pe parcursul tranziției noastre energetice”, spune Christina Verchere, CEO OMV Petrom. Se estimează că proiectul va contribui la creșterea cu 50% a profitului din exploatare al companiei în 2030,

Infrastructura necesara pentru dezvoltarea zăcămintelor comerciale offshore de gaze naturale Domino și Pelican Sud include zece sonde, trei sisteme de producție submarine și conductele colectoare asociate, o platformă offshore, conducta principala de gaze naturale către Tuzla și o stație de măsurare a gazelor naturale. Platforma își generează propria energie electrică. Întreagă infrastructură va fi operată de la distanță, prin intermediul unei replici digitale (digital twin).

Perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră are o suprafață de 7.500 km pătrați și este situat la o distanță de aproximativ 160 km fată de țărm, în ape cu adâncimi cuprinse între 100 și 1.000 de metri. Începând cu anul 2008, activitățile de explorare în perimetrul Neptun Deep au inclus două campanii de achiziție seismică 3D și două programe de foraj de explorare. Prima descoperire de gaze naturale a fost făcută în 2012. Cheltuielile totale de explorare și evaluare până în prezent se ridica la peste 1,5 miliarde de euro.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Nume check icon
    Suntem satui de declaratii pompoase si PR fara continut. Sa vedem primul metru cub de gaz extras in RO si mai ales sa vedem intr-adevar cat gaz va ramane si in Romania. Referitor la preturi nu imi fac nici o speranta ca vom avea preturi mai bune. OMV nu cred ca va vinde ceva in Romania, iar Romgaz cred ca va vinde gaz la pretul de bursa si nu un pret special pentru Romania. Ei vor face profit bun, iar acesta se va duce la stat ca sa plateasca pensiile speciale si alte promisiuni electorale care sa le asigure continuitatea la guvernare. Prin urmare singura veste buna ar fi ca poate nu o sa mai creasca ceva biruri si taxe, dar in nici un caz preturi mai bune pentru consumatorii romani particulari si in special industriali.
    O mare parte din competitivitatea Germaniei a fost si datorita preturilor preferentiale la gaz de la rusi. Noi, in ciuda faptului ca am avut si avem rezerve de gaz nu vrem, nu putem sau nu avem cum sa cumparam gaz romanesc la pret preferential. Ar fi fost poate o gura de aer pentru industria romaneasca sa poata sa obtine profituri mai mari pentru a avea resurse sa investeasca in tehonologie, automatizare si digitalizare pentru ca actuala strategie cu salarii mici incepe sa devina falimentara.
    • Like 1
    • @ Nume
      Nume check icon
      P.S. Tocmai ce ne-au dat in judecata ca tara la Curtea Internationala de Arbitraj la Paris pentru regimul de vanzare al gazelor. Inclusiv si pe Romgaz. Interesant mod de a incepe un parteneriat. Il dai in judecat pe cel care iti da resursele si cu cel cu care este asociat. Asa se face afacerile moderne, cinstite si corecte pe principii win-win?
      • Like 2


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult
sound-bars icon