Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De cinci ani, peste 500 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Cine a sabotat Nord Stream 1? Avarii fără precedent la sistemul de conducte care aprovizionează cu gaze Europa

Nord Stream 1 - scurgeri de gaze

Știrea zilei în presa europeană este că Nord Stream AG, operatorul gazoductului Nord Stream 1 ce leagă Rusia de Germania, a anunţat că sistemul său de conducte din Marea Baltică a suferit avarii „fără precedent” într-o singură zi.

- Autoritatea maritimă suedeză, citată de BBC News, a anunțat marți că au fost identificate trei scurgeri în conductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, în apropiere de insula daneză Bornholm.

- Centrul de Seismologie din Suedia a anunțat tot marți că seismologii din Danemarca și Suedia au înregistrat în urmă cu o zi explozii puternice în zonele în care au fost depistate scurgerile de gaze naturale.

- Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că scurgerile au fost cauzate de un sabotaj, sugerând că rușii și-au sabotat gazoductul pentru a crea o nouă criză. La rândul său, premierul danez Mette Frederiksen a calificat scurgerile ca fiind „foarte îngrijorătoare”, afirmând în același timp că incidentul „subliniază urgenţa creşterii securităţii noastre energetice în Europa”.

- Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Moscova este „extrem de îngrijorată” din cauza veştilor auzite. Întrebat de jurnaliștii acreditați la Moscova, dacă ar fi putut fi o acţiune de sabotaj, Peskov a spus: „În acest moment, nu poate fi exclusă nicio posibilitate. Există o anumită distrugere a conductei şi nu putem exclude nicio posibilitate în ceea ce priveşte cauza înainte să apară rezultatele cercetării”.

- Presa din Germania scrie că autoritățile de la Berlin consideră că exploziile au fost rezultatul unui act de sabotaj, în timp ce Mihailo Podolyak, consilierul președintelui Volodimir Zelenski, a scris pe twitter că incidentul este un „atac terorist”. „Rusia dorește să destabilizeze situația economică din Europa și să provoace panică înainte de iarnă”, a mai spus oficialul de la Kiev.

- Nord Stream AG a precizat și că este „imposibil de estimat” când ar putea fi repornită rețeaua.

- Nord Stream 1 care are o capacitate de furnizare de 27,5 miliarde de metri cubi de gaz pe an pentru fiecare linie de transport este principalul gazoduct prin care Rusia livrează gaz în Europa. În ultima perioadă, Rusia s-a folosit constant de gazoductele sale pentru a pune presiune și a șantaja Europa după invadarea Ucrainei și sancțiunile impuse de Occident.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cine a sabotat NS1 și NS 2?
  Unii au zis că Rusia...
  Eu îmi amintesc de vorbele lui Biden la începerea războiului din Ucraina, referitoare la o eventuală punere în funcțiune a NS2, o investiție germană de vreo 10 miliarde E. Ce zicea amerikhan ul? Că dacă intră în funcțiune NS2, adică dacă se va transporta gaz rusesc spre Europa de Vest, SUA au capacitatea de a opri folosirea acestuia. Și atunci, Europa de Vest va fi obligată să importe gaz lichefiat din SUA... Care SUA, produce gaz lichefiat, dar nu are cui să îl vindă!
  Asta e. Vor scrie unii că sînt pro rus, dar eu sînt anti amerikhan!!!
  • Like 0
 • Nemtii sint chiar proști daca mai sperau sa le vina gaz prin conductele alea ! Putin merge pe principiul " eu te-am facut, eu te omor" așa ca pa gaze prin nordstream...
  • Like 0
 • Eu cred ca la iarna vom dansa cazacioc ca sa ne incalzim..
  • Like 0
 • Lumea aici se intreaba ce interes ar fi avut rusii sa se saboteze singuri. Ok, Rusia a atacat Ucraina, Il vedem pe putin la televizor si e singura figura a propagandei, el e tarul ce decide etc. Totusi sa nu ignoram, ca Rusia are problemele ei, cercul puterii acolo desi e in mana lui putin, e destul de larg cu multe interese. Doar numarul "sinuciderilor" de la balcon sa ne dea de gandit. Pentru putin, acest sabotaj vine manusa, se potriveste perfect. Pur si simplu taie opozitiei lui (si aici ma refer la oligarhi, la cei din cercul puterii) atat mijloacele cat si scopul unor eventuale negocieri cu vestul. Asta e tactica podului ars in spate, nu are rost sa bati in retragere, ca oricum nu ai unde merge, prin urmare, sustine razboiul, mergi inainte ca acum si de vrei sa faci pace si dai gaz occidentului, tot nu ai cum, poate doar la butelie.
  • Like 2
 • Raspunsul e usor- SUA! A se vedea si raspunsul dat de Biden in feb cand a fost intrebat despre Nord Stream. Cu toate sanctiunile, nemtii au luat gaz de la rusi pana a fost gaurita conducta. Doar nu erau rusii prosti sa se saboteze singuri.......Trebuie doar sa gandesti putin!!!!!
  • Like 1
  • @ Eliza Mioc
   ba cred ca sunt rusii asa de prosti...
   • Like 3
  • @ Eliza Mioc
   Da, ok, noroc că ai gândit dumneata mai mult ...
   • Like 0
 • In Rusia se intampla lucruri grave de mult timp. Cei care au fost ucisi, inclusiv din conducerea Gazprom, arată nebunia de la Kremlin. Oligarhi pătați de sânge pentru ca au susținut regimul putinist atâta vreme, dar cum au cracnit, au si fost eliminați. Nu mai vorbesc despre opoziție. Slabita, decimata, redusa la un mare nimic.
  Înfiorător a fost cand nu a fost ucis doar "tradatorul" ci a fost ucisă intreaga familie, adică si copii. Ce ai cu acel copil? Cum sa ucizi un copil? Executati cu sange rece. Astea erau avertismente, semnale către clica de la palat.
  Viermuiala de la Kremlin e adâncă si daca ar fi cercetată ar duce la descoperirea unei societăți monstruoase, pe care oricum o intrevedeam.
  Asa ca planul de a arunca in aer conductele e ceva ce-i caracterizează foarte bine. Si acesta e un avertisment. Încearcă să ne spună sa facem frumos de bunăvoie ca altfel au metode de constrângere. De cand a inceput războiul se joacă cu noi pe tema gazului, a petrolului. Pe tema armelor nucleare. Apar tot felul de dementi, băgați în fața pe la emisiuni TV, oameni de curte, care se lauda cum sterg ei de pe fața pământului nații, cum terorizează planeta. De șapte luni de zile macelaresc o tara, ucid copii, fac prăpăd. Aici nu e vorba de asa-numitele victime colaterale care pot aparea in orice conflict, foarte limitate numeric. aici e vorba de măcel la scara mare. Si e vorba de motivele care au dus la acest macel: dementiale, grotești, de un neadevăr absolut.
  Prefer să stau în frig decat sa accept dictatura rusă.
  • Like 3
 • Ion check icon
  Nu știu dacă Ivan a făcut pe nebunul sau dacă președintele american și-a ținut promisiunea dar vestea că a fost înțărcată Germania este una bună. E să fie greu cu detoxifierea de gazul rusesc, o sa fie umpic de sevraj.
  • Like 2
 • Si uite asa Gazprom mai creste pretul la gaz.
  Rusii au fost complet contra conductei din Qatar -Turcia catre Europa sa aiba ei drept de decizie, realmente Gazprom a folosit asta ca instrument de manipulare.
  Dar pana sa instaleze Romania suficiente panouri solare sa devina independenta energetic, sau sa se construiasca o noua conducta din norvegia catre europa, noi tot la mana rusilor suntem. Iar rusii inca dau spagi si santajeaza politicienii prin europa (vezi polonia ce a votat o lege sa impoziteze ....soarele ) .
  • Like 2
 • Nume check icon
  Daca am inteles bine noi nu o sa mai luam gaz de la rusi prin aceste conducte. Prin urmare de ce sa le saboteze europenii? Dar, deaesmenea de ce sa le saboteze rusii? Nu inteleg logica in nici un caz.
  • Like 0
 • e cam ceea ce se incearca sa ne facem sa credem prin toata presa europena : rusii si-au sabotat propriile cunducte !!!! suntem luati drept idioti ca intotdeauna....
  • Like 3
  • @ Lucian Mihai Cojanu
   Ion check icon
   Sunt primii suspecți; e stilul lor! Prin țevile alea oricum n-ar mai fi curs gaz niciodată. Au preferat să le saboteze într-o demonstrație de forță decât să aștepte să le demanteleze alții după cum au promis...
   • Like 2


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult