Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Ultimele zbateri ale unui muribund

Putin afiș București

Foto: Expoziție a unor artiști ucraineni și români numită „Operațiunea Artistică Specială, amplasată lângă ambasada Rusiei în București, (George Călin/ Inquam Photos)

Vladimir Putin trebuia să câştige în Ucraina cu scor de neprezentare. Casele de pariuri îl dădeau favorit incontestabil şi, când colo, şi-a luat-o zdravăn pe coajă, graţie, la nivel simbolic, curajului a doi jucători cvasianonimi din clubul exclusivist al liderilor mondiali: Alexei Navalnîi, în prima repriză, Volodimir Zelenski, în ultima. Ca şi cum nu ar fi fost suficient, cel din urmă împinge acum domnia îndelungată a preşedintelui rus spre nişte prelungiri ce se anunţă catastrofale.

Aspect evident pentru toţi, mai puţin pentru el. Străduinţele Kremlinului de a lăsa impresia că e stăpân pe lucrurile care se petrec în Ucraina sunt penibile, propaganda prin care se inoculează populaţiei că „operaţiunea specială de denazificare” îşi urmează cursul stabilit e o butaforie demnă de Potemkin. Ca în cazul lui Irod pe patul de moarte, lumea asistă la zbaterile unui muribund care, depăşit de situaţie şi furios pe propriile vedenii, prăbuşit într-o spirală a deciziilor neinspirate, apelează în agonia ultimelor clipe la metode din ce în ce mai barbare. Dinspre Moscova bate, cum ar fi spus Julian Green, „vântul disperării care stârneşte şi surpă totul în cale”, un vânt uscat, aducător de moarte, o moarte oribilă şi inutilă. Bătăuşul şcolii, obişnuit să-i fie ştiut de frică, să ameninţe şi să i se facă pe plac, e pe cale să fie prins cu brăcinarii la glezne. Într-un film de duzină, Putin ar fi bifat fiecare căsuţă din clişeele atribuite personajului negativ: crud şi insolent, lipsit de fair-play, pus nonstop pe arţag, răspândind în jur antipatie şi frică. De atfel, pe scena internaţională nici nu şi-a dorit altceva, aceasta a fost imaginea cu care a tânjit mereu a fi identificat, prin asta şi-a câştigat respectul între cei puternici. 

Ani la rând, Putin s-a prezentat mapamondului drept justiţiarul inflexibil care inspiră groază din dorinţa de a impune, în mod unilateral, dreptatea rusească vecinilor recalcitranţi. O dreptate care are punct de plecare următorul raţionament: eu sunt jupân p-aici şi, pentru asta, trebuie să bag frica-n oase ăstora mici, eventual, să-i bat să nu mai ştie de capul lor şi, apoi, mă împotrivesc prin toate mijloacele ca ei să se unească pentru că nu doresc să îmi facă răul pe care le-am făcut eu lor. Când ei, totuşi, încearcă să-şi unească forţele, urlă din gaură de şarpe că mapamondul corupt şi decadent vrea să îngenuncheze Rusia, marele arhanghel al credinţei şi valorilor creştin ortodoxe.

Chiar şi aşa, lumea prinde a înţelege limpede că, vreme de peste două decenii, Putin a jucat la cacealma şi că temuta lui armată era un bătăuş puhav şi jerpelit, ce-şi umfla muşchii fleşcăiţi cu steroizii expiraţi din depozitele glorioasei armate roşii care l-a înfrânt pe Hitler. Fireşte, nimeni nu subestimează nici acum forţa militară a Rusiei şi grozăviile de care ar fi capabilă – tocmai impredictibilitatea regimului e cea care impune cancelariilor occidentale o prudenţă (câteodată) exagerată –, nimeni nu a dorit şi nu are chef nici azi să zgândere ursul rus, popoarele din părţile astea îl ocolesc de bunăvoie numai ce-l aud mârâind naiba ştie de ce, dar e un fapt indiscutabil că, la ora actuală, ursul în cauză arată destul de jigărât, genul pe care-l întâlneşti căutând în pubelele de la marginea Braşovului. Ceea ce, bineînţeles, nu-l face mai puţin periculos, ci doar departe de semeţia pe care şi-o atribuie.

Din acest motiv, justificarea lui Putin pentru mobilizarea parţială e la fel de neconvingătoare ca ofensiva militară de până acum. Mutatis mutandis, ea se inspiră din „legitimitatea” soţului ce-şi abuzează sistematic consoarta: o tratează ca pe un obiect, după bunul plac, iar când aceasta, după decenii de suferinţă, îşi ia inima-n dinţi şi divorţează, soţul – impulsiv, irascibil, cu sufletul plin de acreală – se raportează în continuare la ea ca la o proprietate de care a fost deposedat pe nedrept. Şi se comportă în consecinţă, amestecându-se brutal în viaţa ei şi interzicându-i să se mărite cu oricine ar avea ea chef fiindcă, altfel, o s-o omoare. Motivul e simplu: noul soţ, chipurile, va perverti moravurile copiilor făcuţi de el cu fosta soţie. De fapt, îi e teamă ca nu cumva copiii să descopere că a fost un tată denaturat şi să-l renege.

Putin se adresează unui popor otrăvit cu Noviciokul resentimentelor, ideologiei şi nevrozelor milenare, distrus de sărăcia perpetuă şi, aparent, fără scăpare din ghearele tiraniei. Transformă misticismul religios şi intensitatea emoţională a trecutului imperial într-o argumentaţie care, până la un punct, se împlântă la marele fix în găoacea rusului simplu, umilit şi batjocorit. Ca peste tot, asemenea indivizi, niciodată însetaţi de adevăr, dansează până la epuizare după cum le cântă maestrul păpuşar, dacă versurile şi linia melodică le gâdilă centrii nervoşi ce adăpostesc opiniile cu care ei se simt confortabil. Numai că, din când în când, e bine să mai schimbi placa, altfel repertoriul propagandistic riscă să se confunde cu al unui one-hit wonder care oriunde e invitat face playback cu singurul mare succes muzical pe care l-a lansat, până ce lumea se satură şi nu mai vrea să audă de el. Ruşii dau semne că încep să se plictisească, generaţiile se schimbă, mentalităţile, la fel şi, în ultima vreme, doar pensionarilor nostalgici le mai tresare inimioara la auzul cântecului de sirenă al măreţii Rusii de odinioară.

Să urmărim, aşadar, cu atenţie şi îngrijorare ultimele episoade din „Ну, заяц, погоди!”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • mike mike check icon
  Vom vedea dacă se schimba mentalitățile și societatea rusa. Tocmai aici este problema, societatea rusa nu poate fi schimbata ușor decât prin revoluții sau lovituri de "palat", care ar avea urmări teribile. Locul lui Putin va fi luat tot de un dictator (poate Medvedev?), în cazul în care va eșua în Ucraina.
  • Like 2
 • Ce mai propaganda de denigrare, de parca Rusia ar fi trimis armament in... Mexic care se lupta cu America pentru Texas si sudul Californiei.
  Ucrainienii au parasit tara cand s-a auzit de mobilizare generala, rusii la fel, romanii vor face intocmai, nimeni nu vrea pe front!
  Poate va intereseaza istoria sau poate ca nu, dar Rusia este un imperiu de 400 de ani si apogeul acestui imperiu aproape ca a trecut, urmeaza micsorarea lui iar in urmatorii 300 de ani se va stinge de tot. Asa s-a intamplat cu majoritatea imperiilor. Unii vor sa-i grabeasca caderea. Au si motive. A existat un imperiu ce s-a ridicat foarte rapid si la fel s-a si destramat. Imperiul Mongol. SUA este un imperiu din 1945, cu o ascensiune ametitoare si asemeni Mongoliei se va destrama peste aproximativ 25 de ani. De aici vine graba cu Rusia, se duce
  vremea americanilor. Chestia cu decaderea SUA a spus-o un istoric roman, amerofil convins, dar foarte obiectiv in interpretarea istoriei. Djuvara se numeste. Sunt multe de spus... apogeul razboiului rece a fost aducerea lui Gorbaciov, urmat de sabotarea navetei spatiale Challenger si a centralei nucleare de la Cernobal, inlocuirea betivului de Boris Eltan cu Putin urmata de atacul asupra submarinului Kursk si atacul de la 11 septembrie 2001. Oricum am dori sa interpretam faptele, succesiunea evenimentelor face conexiuni greu de negat. Elita rusa n-a acceptat decaderea si l-a adus pe Putin, americanii atacand cu Revolutia Portocalie si aducerea Ucrainei in pragul razboiului. Ce va urma?
  Am mai spus ca exista o asemanare prea mare ca intervale de timp intre perioada 1914-1933 si 2007-2022.
  1914-1918 razboi, 1918-1920 gripa spaniola, 1920-1929 ''liniste'', 1929-1933 criza financiara si invers in oglinda: 2007-2011 criza financiare, 2011-2020 ''liniste'', 2020-2022 covid, 2022-...2026(?) razboi.
  • Like 1
  • @ Ciobanu Florin
   Le-ai acordat rușilor, tu mărinimos, viață lungă imperială de 700 de ani în timp ce amărâților de americani "doar" de șapte ori mai puțin, nu ?
   Nenorocit propagandist...
   • Like 0
  • @ Ciobanu Florin
   cauta un tratament de specialitate. ai mari lacune :)))))
   • Like 2


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult