Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Opțiunea cea mai bună era ca religia să fie doar la biserică, nu și în școală

preoti - detaliu

Foto: MoiraM / Alamy / Profimedia

Se propune introducerea religiei la Bacalaureat. 13 culte religioase s-au aliat să dea atacul asupra statului laic. Asistăm la transformarea societății noastre într-una religioasă. S-au luptat, cu sute de ani înainte, revoluționarii noștri să ieșim din negura evului mediu bisericesc în care populația trebuia să suporte deopotrivă jugul asupritorilor, dar și al clericilor, ca astăzi să revină o fantomă mistică animată de ideologia tulburată a anilor interbelici.

Deja religia predată în școli reprezenta un prozelitism pe față înfăptuit de preoți și cei cu pregătire teologică ortodoxă. Cu toate că există o facultate de profil, s-a găsit de cuviință să se înființeze secții de teologie inclusiv la universitățile publice, care se presupunea că sunt laice, unul din atributele esențiale ale unei școli superioare. Vom avea și mai mulți preoți și mai multe asistente sociale cu pregătire religioasă, în condițiile în care oricum nu e loc pentru toți. Aceștia vor îngroșa rândurile organizațiilor emanate din doctrina extremistă a anilor interbelici, organizații care gravitează toate în jurul BOR. Probabil că inițiativa asta are ca scop să le dea și lor o pâine de mâncat. Pentru că la noi educația religioasă se face de către absolveniti ai facultăților de teologie ortodoxă, în niciun caz nu se poate vorbi despre o echidistanță față de toate cultele. Asta ca să nu mai vorbim de ceilalți, care nu sunt credincioși, cei care n-au nicio reprezentare în modelul propus.  

Religia e o alegere, nu o obligație. Pe de altă parte ce gândește fiecare, în ce să creadă și în ce să nu creadă, e fix problema lui. Libertatea religioasă înseamnă inclusiv posibilitatea cetățeanului de a nu crede în nimic, e numai alegerea lui. O persoană religioasă merge la biserică, nu vine biserica la el.

La noi s-a proliferat în ultima perioadă un puternic cult al misticismului ortodox, cu rădăcini în ideologia extremei drepte din interbelic. Deja e reprezentat în Parlament și am putut asculta o mulțime de luări de poziție specifice, nu mai e niciun dubiu. Există cercuri în care se contestă inclusiv legea secularizării averilor mănăstirești dată de Cuza. Acești oameni doresc să se impună cu forța, deocamdată printr-un limbaj verbal agresiv, amenințător, revanșard. Fanatismul religios îndeamnă la acțiune, linia de demarcație între militantism și violente e foarte subțire. Sunt unii care se delimitează de crimele săvârșite în perioada interbelică de către adepții acestei ideologii, însă ei nu fac decât să incite acum spiritele exact în aceeași direcție. Asistăm la revalorizarea unor personalități mai mult decât controversate, oameni despre care s-a stabilit foarte clar că sunt criminali de război responsabili de genocidul împotriva evreilor și alte ticăloșii. Sunt prezentați ca niște eroi, martiri, patrioți, modele.

O să-mi spuneți că religia e opțională. Opțiunea cea mai bună era ca religia să fie doar la biserică, nu și în școală. Că să se predea elemente din toate religiile. Dar nu se întâmplă lucrul acesta. Și nici n-am încredere că se va întâmpla. Practic școala publică devine o școală religioasă. Și în școlile religioase se studiază celelalte discipline, nu mai e nicio diferență. Părinții aleg pentru copii să participe la ora de religie, o fac în mare măsură și datorită faptului că nu doresc ca ei să fie marginalizați, izolați, ostracizați sau pur și simplu să aibă o oră liberă în care nu pot fi controlați. Deci alegerea opțională e relativă. În ceea ce privește Bacalaureatul, se știe foarte bine că nu poate fi trecut doar cu materiile obligatorii, trebuie să alegi și din opționale. Or religia va fi un obiect la care se poate ajusta nota finală de absolvire. Pregătiți-vă de meditații la Religie. Nu consider că în bagajul de cunoștințe al unui absolvent care pornește în viață trebuie să existe neapărat și cunoștințe religioase. Dacă dorește să studieze lucrul acesta, îl poate face foarte bine pe filiera deja existentă.

Ne-am obișnuit să criticăm statele fundamentaliste islamice, care se guvernează după Șaria, că religia e un criteriu de excluziune socială, conducătorii sunt imami, că sunt extremiști etc. Păi și noi ce facem? Începem să pregătim material pentru mișcările de extremă dreapta, cei care vor stinge lumina pe-aici.     

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Adrian check icon
    Cultele religioase si-au exprimat dorinta. Tocmai faptul ca nu doar cultul ortodox a propus Religia ca materie pentru Bacalaureat, mi se pare un lucru bun. Acum e treaba Ministerului Educatiei sa gestioneze/negocieze aceasta situatie. Nu exista o programa adecvata? Prea bine. Sa se puna cadrele didactice de Religia la lucru. Religia se preda intr-un mod fanatic la clasa? Prea bine. Inspectoratele trebuie sa isi faca treaba.
    "Religia e o alegere, nu o obligație." - total de acord. Nu a impus nimeni religia ca materie obligatorie. Pe de alta parte, de cand ma stiu prin tara asta, au existat si exista sute de contestatari cum ca materiile obligatorii ca matematica sau fizica... sunt prea obligatorii si nu mai trebuie sa stresam elevii cu ele.
    "... Există cercuri în care se contestă inclusiv legea secularizării averilor mănăstirești dată de Cuza. Acești oameni doresc să se impună cu forța, deocamdată printr-un limbaj verbal agresiv, amenințător, revanșard...." - eu de fapt acum vad o oportunitate pentru ca, prin Ministerul Educatiei, sa se poata oferi notiuni corecte (istoric religioase) elevilor astfel incat sa nu avem pe viitor niste mistici si fanatici religiosi.
    • Like 0
  • Perfect de acord:
    - In scoli se poate cel mult studia optional o istorie a religiilor, dar nu predata de clerici sau de "simpatizanti".
    - 13 ani de studiu al unei religii poate crea efecte foarte periculoase: fanatism, indoctrinare, ura față de ce e diferit, intoleranța (vezi razboaiele crestine, cruciadele, terorismul religios, vanatorile de vrajitoare).
    - De cele mai multe ori studierea unei religii nu creaza oameni mai buni. Vezi multimea de preoți care sunt mânați de cu totul alte interese decat atingerea lui Dumnezeu sau copierea vietii lui Isus.
    - Cei care predau religia in scoli sunt de cele mai multe ori fanatici religiosi, îndoctrinați, incompetenti sau interesați doar de castigarea unui salariu.
    - Predarea mai multor religii într-o scoala nu va genera in nici un caz unitate si colaborare ci dezbinare si razboi.
    - Interesul principal al unei biserici este legat de dapt de prozelitism, bani si putere.
    La fel si interesul politicienilor.
    • Like 2
  • Materialul este clar antiortodoxism. De ce legați o educație religioasă de legionarism? Puneți semnul egal intre ortodoxism și legionarism. Puteți face același lucru și cu ortodoxismul israelit? Vorbiți de prozelitismul bisericii ortodoxe? Bănuiesc că nu vă deranjează prozelitismul agresiv al neoprotestanților. neoprotestanților. În școala se poate, și este chiar necesar, ore de istoria religiilor și la liceu chiar de elemente esențiale din dogmatică. Subiectul este mult prea sensibil ca să fie comentat la un nivel de vulgarizare.
    • Like 2
    • @ Ion Podocea
      Dan check icon
      pare a fi un extremist religios
      • Like 0
  • Valentin check icon
    Cred că tot mai multă lume ar dori o istorie a religiilor în locul uneia confesionale. Până aici, lucrurile sunt clare.
    • Like 1
  • Ovidiu check icon
    În școli, eventual, istoria religiilor ar trebui predată, iar nu, pur și simplu, o religie. Dar evident, că nu avem preoți sau profesori atât de culți și erudiți, care să fie capabili de a completa cultura generală a elevilor cu astfel de cunoștințe. Civilizația antică greacă peste care s-a suprapus creștinismul, dacă ne limităm doar la creștinism, a însemnat mult pentru cultura europeană. Dar, preoții noștri, retrograzi, în școli, amenință copiii care nu spun seara rugăciuni, că vor fi călcați de mașini pe trecerea de pietoni. Unde vedeți, aici, cultură? Istoria și cultura română poate fi cunoscută de oricine o dorește și o înțelege, indiferent de credință.
    • Like 5
    • @ Ovidiu
      Valentin check icon
      Nu toate cultele creștine au preoți. Cultele protestante au pastori și predicatori. Plus nu toate persoanele sunt creștine. Mai există și islam sau mozaism. Și da, există și manuale proaste. Există și manuale de biologie în care inima și ficatul sunt așezate cu totul altfel.
      În rest, aveți dreptate: în școală n-ar trebui să se predea religie confesională. Sau să existe pentru cine dorește, dar, ca materie de cultură generală, multă lume - inclusiv ateii - și-ar dori o istorie a religiilor.
      • Like 0
  • Gecaba Gecaba check icon
    Este de ras, daca nu ar fi de plans, caci asa cum se propune arata necunosterea principiilor de alegere a materiilor de examinare la bacalaureat. Cu exceptia limbii romane, toate celelalte materii se aleg in functie de profil, sunt materii de baza obligatorii la profilul de studiu, cu un numar de ore alocat, cu examene pe parcursul anului, cu um curriculum aprobat. Se propune tam-nesam religia, materie optionala momentan, sa devina materie de examinare la bacalaureat, indiferent de profil, adica materie la fel de importanta ca limba romana, fata de toate celelalte materii ( care sunt obligatorii in functie de profilul de studiu). Statul ar impune religia la fel ca limba materna intr-un stat laic, fara a avea niciuna din caracteristicile educationale, obligatorii si organizatorice ale celorlalte materii. Suntem ultimii la evaluarile PISA ( competente la lectura, matematica, stiinte) si mai punem o cruce la capitolul educatie. Prost este ca politrucii ( a se vedea declaratiile de sprijin imbecile ale lui Ciolacu) pun botul, caci vin alegerile. Lui Ciolacu i-as recomanda sa se duca la manastire, sa se bucure de credinta sa, caci am fi toti mult mai castigati, si noi si domnia-sa.
    • Like 9
    • @ Gecaba
      Absolut de acord cu tot ce ati spus. Cuplul infernal Dr. Ciukyll si Tov. Ciolyde au inceput deja campania electorala. Fac baietii foc din orice, numai fum (chiar si de tamâie Doamne iartà'mà?) sà iasà, pentru ca sà'si acopere manevrele diversioniste cu el.
      • Like 1
    • @ Gecaba
      Valentin check icon
      Există și licee cu profil religios. Se numesc seminarii teologice.
      • Like 1
  • Somn usor, som usor, vom vota un dictator ! In stilul àsta tindem sà devenim un Românistan, care va fi condus si el intr'o zi de bàrbosi, doar cà àia vor avea in plus niste stele sub sutanà
    • Like 8


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult