Sari la continut

La 9 ani de Republica, întrebăm: ChatGPT la urne – Ce ar vota inteligența artificială? Dar tu?

De 9 ani, Republica construiește o comunitate în care ideile prind glas și dezbaterile autentice fac diferența. Anul acesta, facem un experiment: l-am întrebat pe ChatGPT cum ar vota la alegerile din România. Însă întrebarea cea mai importantă rămâne pentru tine: cum alegi tu viitorul? Scrie, alătură-te conversației și hai să schimbăm România împreună!

Or să vă crească taxele, impozitele și contribuțiile. V-ați prins, da?

Oameni în mall

Foto: Inquam Photos

Ianuarie 2023, luna lui Janus, zeul roman cu o față în trecut și una în viitor. Economia duduie din consum și servicii. Pârtii pline, hoteluri pline, restaurante pline, magazine pline, mall-uri pline, totul la prețuri cu 50% mai mari decât la începutul lui 2022. Până și băncile încep să se aglomereze, dar asta probabil pentru că clienți amatori de sport extrem vor să încerce iarăși ceva nou, mai aventuros, de la creatorii de credite în CHF, ROBOR, IRCC.

Se văd efectele creșterii salariilor și pensiilor începând cu 1 ianuarie 2023. Lumea aruncă în consum tot surplusul la salarii și pensii, consum de bună seamă din import, pentru că producția industrială românească scade - fabricile din țară nu fac față competitorilor externi, comenzile la export se micșorează pentru că se duc în țări fără festival de consum ca la noi, iar costurile ridicate de operare pun bomboana pe colivă.

Și atunci, dacă tuturor le merge bine, de ce sunt lansate în spațiul public insinuări cu privire la posibile noi reforme fiscale care să aducă creșteri de taxe, impozite și contribuții?

Foarte simplu, pentru că economia duduie exact din sectoarele care mustesc de evaziune fiscală și muncă la negru, imposibil de stăvilit în Romania. Pentru că nu se știe, nu se poate, nu se dorește a fi stăvilite.

Trebuie să înțelegem că vin bani insuficienți la buget pentru a acoperi cheltuielile uriașe propuse de autorități - reamintim absolvenților de orice altceva în afară de ASE că mult lăudată creștere economică mare din 2022 nu înseamnă venituri bugetare mari. Și că recordul de investiții străine directe din 2022 va produce efecte în economie doar peste 5-7 ani, pentru că au beneficiat de ajutor de stat. 

Prin urmare, deficitul triplet specific României (să vedem dacă putem patenta conceptul) - deficitul cronic de cont curent + deficitul bugetar + deficitul balanței comerciale - este acoperit de împrumuturi. Și în loc de împrumuturi rambursabile și cu dobândă, ce ar merge mai bine? Niște taxe, impozite și contribuții mai mari care înseamnă încasări suplimentare la buget de la ai noștri, nerambursabile și fără dobândă.

Noul pachet de taxe, impozite și contribuții a fost deja lansat subtil în dezbatere prin concepte sofisticate de genul „regândit”, „reașezat”, „concordat” cu ceea ce se întâmplă în alte țări cu care ne comparăm. Vor fi vinovate de această reforma fiscală criza din Ucraina, criza globală inflaționistă, criza utilităților, criza carburanților, inechitățile dintre companiile românești și cele străine (e bună asta, ultima) – nicidecum evaziunea fiscală și munca la negru, care pe fondul inflaționist au atins un apogeu în 2022, 150-200 miliarde RON.

Adică, pentru a înțelege mai ales corporatiștii din companiile străine, care s-au întors mai târziu din concediu, au să crească taxele, impozitele și contribuțiile, una sau toate dintre ele. 

Să decriptăm discursurile care apar tot mai des. O să aveți impozit pe cifra de afaceri. O să crească impozitul pe dividende. O să se revină la sistemul de taxare a muncii de dinainte de 2018, dar raportat la salariile brute din 2022.

Prima lună a anului este denumită după Janus, în mitologia romană zeul începuturilor, tranzițiilor, dualității, porților, pasajelor, timpului și sfârșiturilor.

2023 începe foarte bine pentru toți românii, asta și pentru că a ținut vremea cu noi. Rămâne de văzut cum cum va arăta la sfârșitul anului cealaltă față a zeului roman.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • In sfârșit un articol mai cu picioarele pe pământ în Republica.

    La probleme românești, soluții autohtone. Vine criza? Facem provizii. Crește taxa? Crește negrul. Era atât de clar că asta va fi răspunsul general al populației, chiar înainte să înceapă războiul.

    Este de bun simț să evazionești un pic, altfel faci notă discordantă. Deci, să ne concordăm cu toții și să sorbim valurile de scumpiri cum știm noi mai bine.
    • Like 0
  • Daria check icon
    Guvernul nu vrea decat sa mai dea o palma economiei romanesti, asa-numita economie "bazata pe consum" (ce o mai fi si asta?) La PFA-uri au dublat pur si simplu taxele, iar apoi au crescut si salariul minim ca sa creasca taxele si mai mult. Iar acum urmeaza si firmele. Cum sa mai scape cineva? Si mai vrem sa avem economie infloritoare. De unde, daca mereu i se dau ciocane in cap mediului de afaceri? Zici ca platim bir ca pe vremea fanariotilor. Dupa luna mai prevad ca cel putin 50% din Pfa-uri se vor inchide, sute de mii de oameni vor emigra din Romania, din nou. Multumim statului roman! Iar cu srl-urile cine stie ce se va intampla... intre timp preturile la benzina, motorina, energie electrica gaze cresc. Chiar daca barilul de petrol nu a mai fost atat de scump, chiar daca in alte tari europene mai bogate alimentele sunt mai ieftine. Dar la noi nu, nimic nu scade, toate preturile cresc...au distrus pur si simplu pfa-urile in Romania si nimeni nu spune nimic ...
    • Like 0


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult