Sari la continut

Un singur om poate să schimbe cu mintea lui o țară

De trei ani, peste 300 de contributori își scriu ideile pe această platformă, construiesc împreună cu noi o comunitate, un spațiu al celor care știu că România poate să arate altfel. Te invităm să scrii și tu!

Organizațiile civice pregătesc noi proteste în cazul adoptării legii grațierii și modificării Codului penal

Organizațiile civice fac apel la populație să fie pregătită de noi proteste de stradă în cazul adoptării legii grațierii și modificării legislației penale.

Activiștii cer președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea de modificare a Codului penal prin care s-a schimbat definiția conflictului de interese și solicită șefului statului să o trimită la Parlament pentru reexaminare.

„Mișcările și organizațiile civice semnatare, care s-au născut în stradă în București, Timișoara, Cluj, Iași, Sibiu, Oradea, Arad și Craiova în urma protestelor din ultimii ani și ca reacție la corupția politică și la încercările succesive de a stopa lupta anti-corupție, cer majorității parlamentare să abandoneze imediat și definitiv tentativele de a reînvia ordonanța 13 prin proiectul de lege privind grațierea și de a dezincrimina de facto conflictul de interese”, se arată într-un comunicat semnat de reprezentați ai mai multor organizații civice. 

Aceeași sursă adaugă că „în caz contrar de data aceasta singura alternativă acceptabilă pentru noi vor fi mișcările de stradă până la ieșirea de la guvernare a PSD și a aliaților pro-corupție”.

„De la alegerile parlamentare de anul trecut și până astăzi, singura preocupare constantă a majorității parlamentare și a Guvernului a fost să slăbească independența justiției și mecanismele anti-corupție. Câștigarea alegerilor nu este un cec în alb pentru o atitudine discreționară a Guvernului, deraierea de la valorile democratice, disprețul față de statul de drept și capturarea instituțiilor statului de către rețele de corupție”, adaugă reprezentanții mișcărilor civice. În opinia lor, asaltul împotriva statului de drept este un motiv suficient de pierdere a legitimității de a conduce această țară. 

„Rugăm românii care au ieșit în stradă în februarie 2017 să fie pregătiți pentru noi proteste în cazul în care situația o va cere. Nevoile românilor și ale țării nu își găsesc răspunsuri valide în autoritarism și corupție, în jaf și risipa banului public, în lipsă de transparență și iresponsabilitate guvernamentală și, cu siguranță, nu în legalizarea prin grațiere sau amnistie a hoției generalizate la vârful statului român”, continuă comunicatul care este semnat de Inițiativa România, Inițiativa Timișoara, Uniți salvăm Sibiu, Oradea civică, Corupția ucide, Aradul Civic, Asociația civică pentru transparență și implicare Craiova, Civica Iași și #Rezistența.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • bluenavy check icon
  O "clasa superioara care nu raspunde in fata nimanui" nu da ea atentie la "strada" decat in limitele faptului ca se considera jignita in indreptatirea sa de a fi deasupra tuturor. "Cainii latra caravana trece" nu este semn de incompetenta, nu, ci de mare forta interioara si tarie de caracter.
  • Like 0
 • Suntem pregătiți. Problema e ca nu știu cât de pașnice vor fi de data asta
  • Like 0
 • Am ajums sa nu mai suport ideile care devin legi a acestor incompetenti.Trebuie aplicate metodele legale pentru destituirea amalgamului psdalde.Este de neconceput ca proiectele CP sa devina lege precum si legea salarizarii sau impozitului pe gospodarie cu transferul taxelor de pensie si sanatate de la angajator la angajat.Solicitam organismelor monetare internationale sa nu acorde credite ro pentru consum finantarea programului"ambitios " de guvernare!imcetarea activitatii comisiei parlamentare de cercetare a corectitudinii alegerlor din 2009!
  • Like 0


Îți recomandăm

iancu guda - andreearosca.ro

Iancu trăiește printre cifre. Biroul lui e mic și „decorat” cu o grămadă de lucruri care reflectă și preocupările, și pasiunile, și munca lui: pe un perete e un tricou semnat al echipei Viitorul Constanța și alte memorabilia legate de clubul creat de Gheorghe Hagi. Fotbalul e una dintre pasiunile lui Iancu, alături de înot.

Citește mai mult

Tinu Boșinceanu

„Plecarea în străinătate nu trebuie să fie un angajament pe viață, ca o căsătorie - eu sunt român în România sau eu am plecat și nu mă mai întorc înapoi. Societatea a devenit oricum mult mai fluidă și trebuie să privești obiectiv. Mi se pare că asta ar ajuta la întoarcerea mai multor oameni, care or să facă lucrurile mai bune. Și poveștile lor or să inspire”, crede Tinu Bosînceanu.

Citește mai mult