Sari la continut

De șase ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Organizațiile civice pregătesc noi proteste în cazul adoptării legii grațierii și modificării Codului penal

Organizațiile civice fac apel la populație să fie pregătită de noi proteste de stradă în cazul adoptării legii grațierii și modificării legislației penale.

Activiștii cer președintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea de modificare a Codului penal prin care s-a schimbat definiția conflictului de interese și solicită șefului statului să o trimită la Parlament pentru reexaminare.

„Mișcările și organizațiile civice semnatare, care s-au născut în stradă în București, Timișoara, Cluj, Iași, Sibiu, Oradea, Arad și Craiova în urma protestelor din ultimii ani și ca reacție la corupția politică și la încercările succesive de a stopa lupta anti-corupție, cer majorității parlamentare să abandoneze imediat și definitiv tentativele de a reînvia ordonanța 13 prin proiectul de lege privind grațierea și de a dezincrimina de facto conflictul de interese”, se arată într-un comunicat semnat de reprezentați ai mai multor organizații civice. 

Aceeași sursă adaugă că „în caz contrar de data aceasta singura alternativă acceptabilă pentru noi vor fi mișcările de stradă până la ieșirea de la guvernare a PSD și a aliaților pro-corupție”.

„De la alegerile parlamentare de anul trecut și până astăzi, singura preocupare constantă a majorității parlamentare și a Guvernului a fost să slăbească independența justiției și mecanismele anti-corupție. Câștigarea alegerilor nu este un cec în alb pentru o atitudine discreționară a Guvernului, deraierea de la valorile democratice, disprețul față de statul de drept și capturarea instituțiilor statului de către rețele de corupție”, adaugă reprezentanții mișcărilor civice. În opinia lor, asaltul împotriva statului de drept este un motiv suficient de pierdere a legitimității de a conduce această țară. 

„Rugăm românii care au ieșit în stradă în februarie 2017 să fie pregătiți pentru noi proteste în cazul în care situația o va cere. Nevoile românilor și ale țării nu își găsesc răspunsuri valide în autoritarism și corupție, în jaf și risipa banului public, în lipsă de transparență și iresponsabilitate guvernamentală și, cu siguranță, nu în legalizarea prin grațiere sau amnistie a hoției generalizate la vârful statului român”, continuă comunicatul care este semnat de Inițiativa România, Inițiativa Timișoara, Uniți salvăm Sibiu, Oradea civică, Corupția ucide, Aradul Civic, Asociația civică pentru transparență și implicare Craiova, Civica Iași și #Rezistența.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • bluenavy check icon
  O "clasa superioara care nu raspunde in fata nimanui" nu da ea atentie la "strada" decat in limitele faptului ca se considera jignita in indreptatirea sa de a fi deasupra tuturor. "Cainii latra caravana trece" nu este semn de incompetenta, nu, ci de mare forta interioara si tarie de caracter.
  • Like 0
 • Suntem pregătiți. Problema e ca nu știu cât de pașnice vor fi de data asta
  • Like 0
 • Am ajums sa nu mai suport ideile care devin legi a acestor incompetenti.Trebuie aplicate metodele legale pentru destituirea amalgamului psdalde.Este de neconceput ca proiectele CP sa devina lege precum si legea salarizarii sau impozitului pe gospodarie cu transferul taxelor de pensie si sanatate de la angajator la angajat.Solicitam organismelor monetare internationale sa nu acorde credite ro pentru consum finantarea programului"ambitios " de guvernare!imcetarea activitatii comisiei parlamentare de cercetare a corectitudinii alegerlor din 2009!
  • Like 0


Îți recomandăm

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Mihai Bran - Claudiu Pandaru

Când medicul psihiatru Mihai Bran le-a povestit colegilor săi de la muncă, în 2015, că ar vrea să își facă un startup în domeniul serviciilor de telemedicină, pentru a-și putea urmări mai ușor pacienții, cei mai mulți dintre ei au izbucnit în râs, neîncrezători. În prezent, business-ul său, ATLAS, pornit alături de câțiva prieteni IT-ști, a ajuns la o cifră de afaceri de un milion de euro și 400.000 de utilizatori.

Citește mai mult

Food waste Japonia

„În Japonia mâncarea e un personaj din marea poveste a lumii, un prim pas în călătorie. Fiecare regiune are cel puțin un ingredient sau o mâncare pentru care e faimoasă și care, când îi vine sezonul, e consumată în restul Japoniei. E și o formă ritualică de a reuni timpuri, locuri și oameni. Mâncarea japoneză e o formă de echilibru”, spune scriitorul George Moise într-un interviu pentru habits by Republica.

Citește mai mult