Sari la continut

De patru ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Republica împlinește patru ani de existență. Vă mulțumim că ne sunteți alături în această călătorie prin care ne poartă bunul simț, nevoia unei dezbateri de calitate și dorința pentru un loc mai bun în care să ne spunem ideile.

OSCAR 2020 | Cele 2 filme de Oscar preferate de CTP. În rest, „toate-s vechi și 9 toate”

Parasite

Duminică seară, are loc, la Los Angeles, ceremonia de decernare a premiilor Oscar. La categoria Cel mai bun film sunt nominalizate 9 pelicule: „Ford vs. Ferrari”, „The Irishman”, „Jojo Rabbit”, „Little Woman”, „Marriage story”, „1917”, „Once upon a time... in Hollywood”, „Joker”, „Parasite”. Dacă ar fi să rezume nominalizările printr-o singură expresie, jurnalistul și criticul de film Cristian Tudor Popescu ar spune doar atât: „Toate-s vechi și 9 toate”.

„Sunt ca în fiecare an filme care n-au ce să caute în nominalizarea asta de 9. Cu șanse dintre aceste 9 filme sunt „Joker”, evident, „feblețea” mea, acest film „minunat”, plin de originalitate, apoi „Once upon a time... in Hollywoood”, aici sunt într-o situație destul de neplăcută, pentru că îmi place mult Tarantino, dar nu-mi prea place ce a făcut aici. Și „1917”. Și „Irishman””, a spus Cristian Tudor Popescu în ediția emisiunii „În fața ta” difuzată de Digi24 duminică, de la ora 14:00.

Un film care după părerea sa merită Oscarul este „Parasite”, în regia lui Bong Joon Ho, căreia i-a descoperit toate calitățile după a doua vizionare. „Eu când trebuie să vorbesc despre niște filme, am acest obicei, bun sau prost, în calitate de critic de film, văd a doua oară filmul respectiv. Este, după părerea mea, datoria oricărui critic, înainte de a se pronunța, să vadă filmul de două ori. Rar mi se întâmplă ca un film care mi s-a părut slab sau mediu să mi se pară bun și foarte bun după aceea. Invers da, se întâmplă destul de des. O excepție de felul ăsta este „Parasite”, al lui Bong Joon Ho. A doua oară mi s-a părut mai bun decât prima dată.

Problema mea după ce l-am văzut prima dată era că mi se părea foarte bună partea întâi, dar că m-a dezamăgit finalul. Văzându-l a doua oară, am sesizat ecartul necesar acolo, e foarte mic, dar există. Există o distanțare față de ce se întâmplă în acel final extrem de violent, un final am putea spune tarantino-esc. Cu înjunghieri, sânge pe pereți. Un final gore...

Însă există acolo o distanță a regizorului față de ce se întâmplă pe ecran. Nu e așa, cuțitul ăla e ca să râdem. E o cheie ludică, ironică, pe care n-am văzut-o prima dată. Depinde când vezi un film de starea în care te afli. Prima dată mă simțeam foarte rău din punct de vedere fizic. Și când mă simt foarte rău îmi scade capacitatea de a recepționa un film”, spune Cristian Tudor Popescu. 

Acesta îl consideră pe Bong Joon Ho un regizor minunat, care înainte de „Parasite” s-a remarcat prin alte pelicule valoroase. „Înainte de acest „Parazit” a făcut filme absolut notabile, de pildă „Okja”, filmul despre un porc imens în Asia, care urmeză să hrănească întreaga lume, un science fiction. „Snowpiercer”, „Expresul zăpezii”, iarăși un SF foarte bine făcut. Capodopera lui Bong Joon Ho este un film de mediu metraj, durează 35 de minute, pe care vi-l recomand, se numește „Shaking Tokyo”. E un film triptic, „Tokyo!”, cu trei regizori, între care Leos Carax și Michel Gondry. Al treilea film îi aparține lui Bong Joon Ho și este, după părerea mea, o capodoperă. Nu s-a mai ridicat la nivelul ăla, cu toate că a făcut filme foarte bune, printre care și „Parasite””, crede criticul de film.

„Mi-a plăcut de la început ideea asta de parazit, modul în care indivizi din partea de jos a societății se insinuează în partea de sus, parazitându-i pe cei bogați, pe cei sofisticați. Ideea este veche, dar e foarte bine tratată această insinuare, în mod original, în scenariu. Și finalul l-am interpretat a doua oară în cheie de Grand Guignol. Grand Guignol sunt niște spectacole, se desfășurau în Franța, pe vremuri, spectacole în care se smulgeau brațe, se retezau capete, extrem de violente, dar atât de violente încât lumea râdea. Știți ce mai are interesant? Amestecă genurile, îți dă un sentiment inclasabil, nu știi dacă să râzi sau să plângi sau să cazi pe gânduri sau toate la un loc. Filmul poate fi considerat un horror, o comedie neagră, un film social foarte serios, legat de fractura în societatea sud-coreeană”, explică Cristian Tudor Popescu. 

Un alt film de pe lista celor nominalizate la Oscar care i-a atras atenția este „1917”. „Nu m-a mulțumit regia, nu m-a mulțumit nici scenariul acolo, în schimb imaginea este extraordinară, este vorba de Roger Deakins. Imaginea este de Oscar, crește foarte mult valoarea filmului prin momente de inventivitate vizuală ale directorului de imagine remarcabile”, a spus criticul de film dumincă, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Precizările criticului de film Cristian Tudor Popescu:

P.S. 1

Scuzele mele cinefililor, fiind cu „The Irishman” în cap, l-am pomenit pe De Niro în locul lui Dustin Hoffman în „Kramer contra Kramer” (1979).

P.S.2

Frapantă asemănarea dintre băiețelul erou principal din filmul antinazist „Jojo Rabbit” și băiețelul erou principal din capodopera lui Volker Schlöndorff, „Die Blechtrommel” (Toba de tinichea), (1979), de asemenea un film antinazist. Ambii puști joacă remarcabil.

P.S.3

Pe scurt, dacă nu s-a înțeles, favorite la categoria Cel mai bun film sunt „1917” și „Joker”, subsemnatul consider că premiul l-ar merita „Parasite”.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pentru Domnul CTP: Bravos Domnule! foarte corecta aprecierea de la DIGI Tv. Uite că a fost în consonanță și cu opinia Juriului...Spre a fi corect până la capăt, recunosc. Sunt subiectiv. Imi plac comentariile D-lui CTP //NUMAI cele tenisistice și de CINEMA!!!Cu cele de politică & Cotidian NU! I-am ,mai spus-o: își pierde vremea!La noi în Ardeal este o vorbă: când nu-i cu cine, NU te băga că te mănâncă „cânii”...Da nu mă ascultă cî-i catâr! Păcat, mare păcat!
  • Like 0
 • and the Oscar goes to ........ PARASITE !
  • Like 2
 • Stimate CTP, unde as putea gasi o lista cu 10-20 dintre filmele accesibile azi pe internet, recomandate de Domnia Voastra pentru vizionare?
  Ati putea chiar sa o postati aici?
  • Like 0
 • "Joker" pare totusi un film ca si cand productia lui ar fi fost subventionata de fosta URSS, asa cum se obisnuia candva. E strabatut puternic de ideile marxist-leniniste ale luptei de clasa.
  Ca film in sine, e, totusi, exceptional.
  • Like 0
 • dan check icon
  Nimic despre Jojo Rabbit ,pacat chiar are un scenariu f original.
  • Like 0
 • Crabu check icon
  Mă întreb, a văzut domnul CTP cele nouă filme de două ori fiecare, la cinema?!
  • Like 0
  • @ Crabu
   IC Tosca IC Tosca check icon
   ...alta-n-trebare, alta-n-trebare...
   • Like 0


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Ștefan Briceag

De la externarea din spital, Ștefan Dănuț Briceag a făcut totul ca să poată relua controlul asupra propriei vieți. În februarie 2018, la 6 luni după accident, s-a mutat împreună cu prietena sa, Iulia, care care i-a fost și îi este alături. „Nu știam că există acest gen de femeie. Iar când cunoști o fată ca ea, te întrebi: Chiar există? După un astfel de accident, când te aștepți ca și mama să plece de lângă tine, ea mi-a zis: Plec când vreau eu, nu când vrei tu.” (Foto: Alexandra Pandrea)

Citește mai mult

Am mulţi cunoscuţi, prieteni si multe rude care au emigrat şi au demonstrat că pot fi cei mai buni evoluând în deplasare. Au demonstrat-o prin muncă asiduă, seriozitate şi perseverenţă. (Foto: Ionel Pop Doncilă)

Maradona din Bacău
Citește mai mult