Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

OUG pe amnistie și grațiere: „Trebuie să știe că-și asumă niște riscuri”. Avertisment pentru Viorica Dăncilă din partea fostului președinte al PSD, Mircea Geoană

Dragnea și Dăncilă

Foto: Inquam Photos

România va prelua președinția Consiliului UE, în timpul căreia una dintre cele mai mari provocări va fi legată de termenii în care Marea Britanie își va face ieșirea din UE. „În planul nostru, ceea ce ar putea să reprezinte un element perturbator și să creeze o atmosferă proastă în jurul președinției e intrarea într-o zonă mai agresivă a raportului României cu UE pe probleme legate de dosarele reformei în justiție”, a declarat Mircea Geoană, fost lider al PSD și fost ministru de Externe, în emisiunea „În fața ta” de la Digi24.

Mircea Geoană

Întrebat de moderatorii Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu cum ne-ar poziționa față de Uniunea Europeană eventuala adoptarea a ordonanței amnistiei și grațierii, acesta a răspuns: „Ar trebui să evităm o astfel de situație care va crea o stare de conflict cu UE. Dacă cineva merge în direcția respectivă, trebuie să știe că își asumă niște riscuri, nu pentru decizie, ci pentru relația de ansamblu cu UE. Cred că cele 6 luni nu vor fi afectate de un astfel de demers. Ar fi și contraproductiv și cred că, deși de obicei, față de președinția în exercițiu există un respect suplimentar, un element atât de perturbator ar crea o atmosferă delicată”.

Ce s-ar întâmpla concret dacă Guvernul ar da această ordonanță?

„Depinde de evaluarea pe care o au decidenții europeni. Există precedentele polonez și maghiar. Nu știi când se trece o anumită limită de suportabilitate. Pe subiectul reformării legilor justiției și al echilibrului între puterile statului, și o tabără, și cealaltă au și dreptate, dar au și puncte de reproșat. România are nevoie de un sistem de justiției independent, corect, echilibrat. E necesar și, dacă în era Băsescu, s-a exagerat masiv, acum nu trebuie să existe o scuză ca, sub pretextul corectării unor lucruri care sunt nepermise într-o democrație, să arunci sistemul la polul opus”, a susținut Geoană.

Emisiunea „În fața ta” al cărei invitat este Mircea Geoană este difuzată la Digi24 sâmbătă, de la ora 13:30. 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cri check icon
  Nu cred ca dl. Geoana se afla in postura de a ne da lectii; trecutul domniei sale ne arata ca a fost, prin tatal domniei sale ( care a fost general in Securitate ), un privilegiat al fostului regim comunist.
  Mai recent, ne amintim cu totii de prestatia sa penibila de la confruntarea cu Basescu atunci cand a candidat la Presedentia Romaniei - desi au existat destule dovezi care au aratat ca la data respectivei confruntari, Basescu si-a adjudecat functia de presedinte prin furtul voturilor diasporei ( care diasporezi ""votasera"" in ritmul fenomenal de 4-5 voturi pe minut ). Dar Justitia noastra independenta nu a gasit nimic in ne-regula la acea data.
  Deasemenea, atunci cand a pierdut alegerile pentru sefia PSD. dl. Geoana ""si-a luat jucariile"" si a plecat din PSD, partid care il scosese din anonomat si-l facuse ""mare om politic"".
  Ne putem aminti si de modul penibil in care Geana s-a cramponat cu disperare de locuinta primita de la RAPPS pe care o primise in calitate de demnitar si pe care ani de zile a refuzat sa o paraseasca desi nu mai avea calitatea de demnitar.
  Poate ca pentru d-ra Raluca Ion acest personaj o fi demn de ascultat, insa pentru mine, din motivele expuse mai sus, dl.Geaoana este doar un oportinist care musca acum mana care l-a hranit, suparat si frustrat pentru ca i s-a luat ""cascavalul"" din care s-a infruptat cat timp a fost demnitar al Statului roman.
  Astazi, Geana apare frecvent ca invitat de onoare la posturile care sunt adversare al PSD, Digi si Realitatea TV ( acesta din urma canal Tv fiind intr-o perpetua insolventa pentru datorii uriase la bugetul Statului, iertat la nesfirsit de aceste datorii gratie clementei ANAFU-ului al carui sef a fost pus de PSD-ul pe care ei il ataca zilnic ).
  • Like 0


Îți recomandăm

iziBAC

„Am primit mesaje după ultima sesiune de Bac, pe unul dintre ele chiar l-am postat. Era o fată care nu a putut să se pregătească pentru biologie și a învățat la această materie doar cu iziBAC și în contextul acesta a luat 9.20”, povestește Adrian Stratulat.

Citește mai mult

RacketPal

„Două luni am făcut research, am vorbit cu peste 500 de oameni. I-am găsit pe grupuri de Facebook, m-am dus la terenuri. Am făcut un sondaj și peste 70% aveau aceeași problemă ca și noi”, spune unul dintre fondatori.

Citește mai mult