Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Până la finele lui ianuarie vei uita aproape jumătate din rezoluţiile de început de an. 5 cărţi pe care trebuie să le citeşti în 2018 dacă vrei să îţi îndeplineşti visurile

Artificii Anul Nou

Foto: Guliver Getty Images

Rezoluţiile de început de an sunt foarte populare, inclusiv în România. Nu avem o cercetare pe tema asta în ţara noastră, dar un studiu britanic arată că o treime dintre englezi au obiceiul de a-şi stabili o listă a lucrurilor pe care ar vrea să le facă sau să le îmbunătăţească în noul an. Din păcate însă, 43% dintre ei ‘uită’ de ele înainte de sfârşitul lunii ianuarie şi mai puţin de 10% rămân valabile şi pe la jumătatea anului. O altă cercetare arată că doar 8% dintre oameni reuşesc să îşi îndeplinească rezoluţiile de început de an. 

Sindromul falsei speranţe

Există un motiv ştiinţific pentru un astfel de genocid în rândul rezoluţiilor de început de an. E voba de sindromul falsei speranţe: aşteptări nerealiste şi subestimarea nevoii de efort şi timp pentru a determina o schimbare de comportament.

Speranţa, cea care moare ultima, e exact motivul pentru care continuăm să facem astfel de liste, chiar dacă ştim de anul trecut şi din cei precedenţi că nu le vom îndeplini. În plus 8% e de 8 ori mai mult decât zeroul la sută care ne-ar fi cazul dacă nu am crea o listă. Crearea unei liste a dorinţelor, obiectivelor şi aspiraţiilor e plăcut în sine. Ne dă şansa să ne imaginăm o altă versiune - mai bună şi mai interesantă - a propriului destin. Ne crează o realitate ipotetică în care teoretic putem şi vrem să devenim altcineva, o persoană mai aproape de idealul nostru şi de potenţialul maxim pe care, în secret, fiecare dintre noi ştie că îl are, dar pe care din diferite motive nu îl arată lumii şi nu îl exprimă integral.

Ai carte, ai parte

Schimbarea nu e deloc imposibilă şi nu trebuie neapărat să fie frustrantă. Dar e important să îi înţelegem resorturile dacă vrem să ne îndeplinim obiectivele mici sau mari pe care ni le propunem. Cărţile, preferabil cele scrise de autori care fac sau se inspiră din cercetare ştiinţifică, mai degrabă decât cele pur ‘motivaţionale’ care livrează opinii şi îndemnuri, ne-ar putea oferi un ajutor. Iată mai jos câteva cărţi pe care le recomand (eu le-am citit pe toate în limba engleză şi nu am verificat dacă sunt disponibile şi în limba română). 

„The Dream Manager”

Pe parcursul anului 2017 am citit această carte de 3 ori. 

Prima oară, îmi amintesc şi acum, în luna aprilie. Mi-a plăcut aşa de mult încât am vrut să o pun imediat la lucru, creând primul atelier de Dream Management (pe care îl descriu în acest articol). Nu visam atunci că voi ajunge să organizez acest atelier în repetate rânduri, pentru un număr de aproape 100 de oameni. Cartea vorbeşte despre cazul unei companii real-fictive, în sensul că firma descrisă nu există ca atare cu nume şi prenume, dar situaţiile cu care ea se confruntă şi soluţiile pe care le descoperă sunt inspirate din realitate. În această companie, la fel ca în multe alte companii din viaţa reală, fluctuaţia personalului şi lipsa de motivare fac lucrurile aproape imposibile.

Şi cum ai putea să judeci nişte oameni care câştigă puţin spălând toaletele altora? Unul dintre managerii companiei a avut o idee banal de simplă care a schimbat complet lucrurile, iar pe parcurs, mulţi dintre angajaţi au făcut lucruri la care nu ar fi sperat niciodată. Totul cu ajutorul unui… Dream Manager, Managerul de Visuri. Cartea explică felul în care a fost găsit Dream Manager-ul şi ce a făcut el (şi apoi echipa lui, în momentul în care el singur nu a mai făcut faţă volumului de muncă) pentru a schimba soarta oamenilor şi a companiei lor. 

Acum, unul din visurile mele e să promovez conceptul de Dream Management în România, iar apoi să scriu o carte despre asta. 

„Unleash your Dreams. Tame Your Hidden Fears and Live the Life You Were Meant to Live”

Mulţi dintre noi visăm să facem lucruri mai mult sau mai puţin măreţe şi rezoluţiile de început de an sunt dovada că putem să conceptualizăm schimbarea. 

Mulţi dintre noi visăm să facem lucruri mai mult sau mai puţin măreţe şi rezoluţiile de început de an sunt dovada că putem să conceptualizăm schimbarea. Dar schimbarea de orice fel, inclusiv cea dorită, poate să fie interpretată de creier ca un semnal de pericol. De unde eforturile inconştiente de a ne sabota pe noi înşine şi progresul spre ceea ce ne dorim să realizăm. 

Spunem celor din jur ce multe lucruri am vrea să facem şi cum am vrea ca viaţa noastră să fie altfel, dar nu facem nimic în direcţia pe care ne-o propunem, spre disperarea celor care ne ascultă an după an. Rezistenţa în faţa fericirii şi a ceea ce ne poate face fericiţi vine din frică. Cartea oferă o soluţie în trei paşi: descoperă-ţi visurile; identifică-ţi fricile ascunse; decide ce e mai important. Pasul unu şi trei sunt trataţi cu o oarecare superficialitate şi ocupă mai puţin spaţiu în care. 

Dar pasul doi e un regal. Analizează frica de eşec, de mediocritate, de succes (da, există şi frică de succes!), de frica însăşi, de a se simţi vinovat, de furie, de a fi obiectul invidiei şi de a fi astfel izolat, de a nu fi femeie / bărbat adevărat. Cartea e de real folos şi pentru că autorul, psiholog şi psihoterapeut, propune exerciţii de identificare şi depăşire a fricilor. Imi propun ca într-o zi să fac un atelier inspirat şi din această carte. 

„Changing to Thrive. Using the Stages of Change to Overcome the Top Threats to Your Health and Happiness”

Cu siguranţă că pe lista rezoluţiilor de început de an mulţi dintre noi am inclus schimbări majore: să facem mai mult sport, să ne lăsăm de fumat, etc. 

La finele anului, când vom constata cu amărăciune că nu am reuşit să facem toate aceste schimbări ne vom gândi că nu avem destulă voinţă, că nu avem destul motivaţie, că suntem slabi, că nu avem destulă încredere în noi înşine. Cartea aceasta spune că toate aceste motive sunt false. Nu vom fi făcut acele schimbări pentru simplul motiv că nu înţelegem mecanismele schimbării şi nu ştim cum se întâmplă schimbarea. 

Autorul a studiat timp de 30 de ani schimbarea de comportament şi spune că există o mecanică precisă a schimbării, compusă din 6 etape. Pentru fiecare dintre ele sugerează strategii şi oferă exerciţii practice. Cu toţii credem că schimbare = acţiune = momentul în care chiar te-ai lăsat de fumat. Cartea arată că acţiunea e o etapă importantă, dar doar una dintre ele şi poate nici măcar cea mai importantă. 

Poate mai importantă e etapa pregătirii sau a menţinerii schimbării. Vorba unui fumător faimos: a te lăsa de fumat e cel mai simplu lucru – poţi să o faci în fiecare seară. Pentru pratica mea de consiliere şi coaching această carte a fost extrem de utilă, ajutându-mă să înţeleg mult mai multe lucruri despre provocările cu care se confruntă clienţii. 

„Habits of Happy Brain. Retrain Your Brain to Boost Your Serotonin, Dopamine, Oxytocin, & Endorphine Levels”

Dacă vrei să produci schimbări în viaţa ta e extrem de important să înţelegi ce te face fericit şi ce trebuie să faci ca să generezi mai multă fericire. Sentimentul pe care îl denumim cu cuvântul ‘fericire’ se construieşte prin interacţiunea a patru substanţe din creierul nostru: dopamina, endorfina, oxitocina şi serotonina. Aceste ‘substanţe ale fericirii’ sunt secretate atunci când creierul percepe ceva care e bun pentru supravieţuirea ta. Fiecare dintre cele patru declanşează un alt fel de ‘fericire’. Dopamina produce bucuria de a găsi lucruri care corespund nevoilor tale. Endorfina produce genul de euforie care maschează durerea. Oxitocina produce sentimentul de siguranţă în prezenţa altora. Serotonina produce bucuria de a fi respectat de către cei din jur. Fiecare din cele patru are o funcţie importantă. Dopamina te motiveză să obţii ceea ce doreşti, chiar şi atunci când e nevoie de mult effort. Endorfina te motivează să ignori durerea, ca să poţi fugi de pericole atunci când eşti rănit. Datorită Oxitocina te motivează să ai încredere în cei din jur. Serotonina te motivează să fi o persoană respectabilă. Cartea descrie în detaliu aceste funcţii şi oferă exerciţii practice. 

„The Kaizen Way. One Small Step Can Change Your Life”

Cei mai mulţi dintre noi, atunci când dorim să facem schimbări importante în viaţa noastră, ce facem? Întâi decidem sensul schimbării, iar apoi luăm o măsura drastică: de azi nu mai fumez, de mâine mă apuc de sport, dau afară toţi angajaţii care nu performează. Ignorăm o problemă cât de mult putem, iar apoi când ‘nu se mai poate’ încercăm ceva măreţ. Uneori funcţionează, dar de cele mai multe ori nu funcţionează câtuşi de puţin, iar apoi nu ştim ce să mai facem. Suntem convinşi că numai măsurile drastice pot duce la schimbare. Această carte vine să demonteze mitul schimbărilor drastice şi propune o alternativă. Metoda paşilor mărunţi, pornind de la observaţia lui Lao Tzu că o călători de o mie de mile începe cu primul pas. Cartea se citeşte uşor şi e plină de exemple din viaţa reală. Am aplicat ceea ce predică în propria mea viaţă şi în atelierele de Dream Management şi am avut rezultate uimitoare. Una din părţile mele preferate e cea în care explică baza neuronală a filosfiei celui mai mic pas. Pentru mine acele pagini (puţine de altfel) au fost un adevărat ‘Aha! Deci aşa!’.

Merită citit şi acest articol, care spune că nu ştii ce rezoluţii trebuie să ai până nu şti ce îţi doreşti cu adevărat. În loc să începi luna ianuarie încercând să corectezi tot ce nu merge, mai bine ia-ţi un pic de timp să descoperi ce îţi doreşti cu adevărat. VISEAZA, pentru că până nu ai o viziune despre cine eşti şi ce vrei să realizezi nu poţi să realizezi prea multe.

Acestea fiind zise, vă doresc un An Nou bun, în care să vă îndepliniţi cât mai multe dintre aspiraţii. Dacă citiţi lucruri interesante care vă ajută să vă îndepliniţi visurile în 2018, daţi-mi de ştire (pe email sau facebook).  

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Să înțeleg că 0x8=8?
    • Like 0
    • @ Lucian Baciu
      Haha! Good point! M-ati prins în deficit de logica matematica! Dar în viața, surprinzător, cred că poate să fie și așa! Mulțumesc pentru vigilența! :)
      • Like 0
  • Interesant articol! L-am citit cu multă plăcere și ceva așteptări pentru că în ciuda vârstei înaintate tot mai îmi fac planuri la început de an. În plus era vorba de cărți care pot ajuta să ne găsim un mod corect de a planifica reușita în noul an. Teoretic articolul este perfect. Practic e la fel de nerealist ca toate planificările empirice sau documentate. Un sfat de la cineva mai în vârstă: ar fi bine să dai și traducerea în română a titlurilor acelor cărți interesante. Visează la un an mai bun și necunoscătorii limbii engleze. Mult succes și noroc în anul 2018!
    • Like 0
    • @ Dana Burda
      Multumesc pentru sfat. O sa incerc sa il urmez pe viitor. Nu doar pentru ca vine de la o persoana mai in varsta, ci pentru ca e un sfat bun. Sunt perfect de acord cu dumneavoastra ca viseaza la un an mai bun si cei care nu vorbesc limba engleza, insa din pacate cred ca putine dintre cartile acestea au fost sunt traduse in limba romana. Va doresc un an nou minunat!
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult