Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Mariana a vrut să devină atletă, dar a devenit electrician vagoane, iar mai apoi specialist în protecţia copilului. Tu ce ai visat să devii?

Dorinta

Foto: Guliver Getty Images

De ziua copilului şi în contextul unor ateliere de dream management (despre care am mai scris aici), am întrebat nişte oameni mari ce visau ei să fie, să facă sau să devină când erau ei mici. Iată ce a ieşit:

Sofia voia să devină actriţă sau cântăreaţă. Când era mică ea cânta tare în faţa oglinzii şi nu o deranjau vecinii care se arătau mai puţin entuziasmaţi de interesul ei pentru muzică. Când s-a făcut mare a tradus o carte despre filozofia budistă care i-a schimbat viaţa în bună măsura. Silvia voia să devină medic. I se părea fascinantă idea de a face injecţii. Acum lucrează în departamentul de marketing al unui ONG şi când va fi mare ar vrea să devină hair stylist

Monica voia să devină tot cântăreaţă şi chiar a cântat într-o trupă de fete, încurajată fiind de părinţi, până când şi-a dat seama că încurajarea părinţilor era bună dar nu avea nici o legătură cu realitatea lipsei ei de talent. Acum visul ei e să facă o călătorie în jurul lumii, împreună cu fiica ei, înainte ca aceasta să meargă la şcoală. 

Cristina visa să aibă părul lung şi să facă armata. Acum visul ei e să poată fi mai jucăuşă cu copiii ei. Ileana ar fi vrut să fie avocat ca mama ei, dar i-a trecut când şi-a dat seama că e supărată că o vedea prea puţin pe mami care era ocupată tot timpul. Mariana a vrut să devină atletă, dar a devenit electrician vagoane, iar ulterior specialist în protecţia copilului şi educaţie. 

Miruna voia să devină prinţesă, sirenă şi agent FBI, dar a devenit jurist. Iulia voia să devină ‘judecătoreasă’ (nu judecător, ca băieţii, sau ‘judecătoare’) şi şi-a împlinit visul, aşa că acum are alte vise. Viviana ar fi vrut să devină avocat de luni până vineri, iar în weekend dansatoare de dansuri de societate. I s-a împlinit doar primul vis, iar de cel de-al doilea acum râde în hohote. Anca ar fi dorit să devină administrator de bloc, ca să poată să îşi cheme toţi prietenii să locuiască în acel bloc împreună cu ea.

 Cristina ar fi dorit să devină Batman: ea punea o pernă mare pe jos şi sărea pe ea de pe un dulap de dimensiuni medii, ca să nu se lovească, dar ca să aibă totuşi un pic de adrenalină. Simona voia să devină veterinar, aşa că în clasa a doua a înfiinţat o asociaţie care avea grijă de toţi câinii şi pisicile fără stăpân. Strângea fonduri ca să poată cumpăra lapte şi griş pe care îl dădea cu biberonul căţeilor şi pisiceilor. Oana voia să devină jongleur şi snow-boarder, dar a fost foarte tulburată când a aflat despre încălzirea globală şi a renunţat la al doilea vis, gândindu-se că ar putea să facă o treabă mai bună ca stewardesă. Acum lucrează în domeniul justiţiei. 

Alexandra voia să devină poliţistă, ceea ce a şi devenit. Voia şi să devină rich and famous, ceea ce zice ea, încă nu s-a întâmplat, dar mai aşteaptă. Alex voia să se facă medic ginecolog, pentru că era tare haios când părinţii aveau musafiri şi îl puneau să spună oaspeţilor ce vrea să devină el. Toată lumea exploda în hohote de râs şi lui îi plăcea tare să fie în centrul atenţiei. Îi place asta în continuare, aşa că nu scapă nici o ocazie ca să spună o glumă bună. El şi-a îndeplinit aşadar visul real (de a fi în centrul atenţiei), chiar dacă visul secundar cu ginecologia a rămas în urmă. E foarte mulţumit aşa. Larisa, care acum e foarte pasionată de dreptatea socială şi are o meserie în care o şi promovează, ar fi vrut să devină musafir sau pensionar, pentru că şi-a dat seama că ăştia au cele mai puţin responsabilităţi: musafirii, de exemplu, plecau şi o lăsau pe ea şi pe mami să cureţe casa şi să spele vasele şi paharele murdare. 

Raluca dorea să devina soţie, iar acum visul ei e să deschidă un aşezământ social pentru seniorii noştri care nu îşi permit unul din acele azile costisitoare care oferă servicii cât de cât decente. Roxana visa să devină vânzătoare de parfumuri, iar acum lucrează în diplomaţie. Alina voia să devină arheolog şi să facă leacuri din plante. Are asta în comun cu Mariana, cea care dorea să devină atletă şi care acum visează ca la pensie să aibă un fel de fermă cu plante medicinale. Dar la pensie. Acum e ocupată să ajute copii în situaţii tare dificile. Ştefan şi Gabriela voiau să se facă antreprenori, pentru că aveau în familie astfel de modele, dar cred că până la urmă Georgiana a fost cea mai inspirată: ea visa să fie fericită tot timpul!

Tu îţi aminteşti ce voiai să devii când erai mic/ă? Dar acum, că eşti mare care mai sunt visele tale? Cui ai putea să îi spui în detaliu despre visul tău cel mai mare de acum? Şi dacă ai putea să faci un pas mic-mic, cel mai mic care să te ducă doar un pic, un pic mic, mai aproape de visul tău de acum, care ar fi acela? 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • check icon
  Sofia, Monica, Cristina, Miruna, Iulia, Alexandra, Raluca...

  Așa ați învățat că este politic corect, să ne ocupăm doar de visele femeilor? Scoateți atunci o revistă de corectitudine politică și nu mai încercați să otrăviți creiere pe-aici!

  Visul meu este să se termine cu minciuna asta numită corectitudine politică, în care se inventează minorități oprimate și se cheltuie în mod aberant o grămadă de resurse!
  • Like 0
  • @
   check icon
   O... :) Pensionar am vrut, dar nu mi-a ieșit încă... :))
   • Like 0
 • daca nu-ti place ce faci nu conteaza dar "fa ceea ce-ti place si nu vei munci nici o singura zi din viata ta" insa in majoritatea cazurilor ce-ti place azi nu va mai fi necesar peste ani pentru ca progres sau pentru ca maturizare individ. singura unde nu poti gresi e sa-ti placa sa nu faci nimic si sa fi suficient de prost sa nu te poti plictisi de asta.
  • Like 1


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult