Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șapte ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Paris: Circulația vehiculelor, limitată de la final de august la 30 km/oră, în aproape tot orașul

Paris.

Foto: Getty Images

Circulația vehiculelor va fi limitată la 30 km/oră de la sfârșitul lunii august în aproape tot Parisul, cu excepția șoselei de centură, a bulevardelor mareșalilor și unor axe ale orașului, a declarat joi pentru AFP adjunctul departamentului sistemului de transport din Paris, David Belliard. Edilul Parisului Anne Hidalgo a promis în campania electorală de anul trecut că va aplica această restricție din 2021. 

Măsura, luată după o consultare cu reprezentanții poliției, are ca scop îmbunătățirea siguranței rutiere, reducerea zgomotului și adaptarea orașului la schimbările climatice, a explicat David Belliard.

„Reducem poluarea fonică, fluidizăm traficul prin reducerea efectelor accelerării și decelerării autovehiculelor", a spus sursa menționată, reamintind că acesta a fost un angajament al partidului ecologiștilor, preluat de Anne Hidalgo (Partidul Socialist) în timpul campaniei sale electorale din 2020.

Pe lista angajamentelor cu care Anne Hidalgo a câștigat mandatul la primăria Parisului se mai numără și interzicerea circulației mașinilor diesel, începând din anul 2024 și transformarea a jumătate dintre parcările capitalei Franței în zone pietonale.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • asta inseamna sa ai primar socialist cu aliati ecologisti. In loc sa-si vada de treaba inventeaza tot felul de tampenii revolutionare. Fluidizarea traficului la 30 km/ora? adica se va merge continuu bara la bara, cu portiuni mari de sosea goale. Adaptarea orasului la schimbarile climatice? Asta e adâncă. Așadar mergi cu mașina subturată, consumi mai mult, mai multe noxe dar salvezi planeta!
    Prostie si ideologia dau non-sensului valente noi!
    • Like 2
    • @ Adrian Ionascu
      Mda, asa este cand nu intelegi ca viitorul este reducerea traficului si ca orasele din vestul Europei au introdus de mult diverse restrictii care au ca tinta reducerea drastica a numarului de masini.
      • Like 1
    • @ Adrian Ionascu
      Mda, asa este cand nu intelegi ca viitorul este reducerea traficului si ca orasele din vestul Europei au introdus de mult diverse restrictii care au ca tinta reducerea drastica a numarului de masini.
      • Like 0
  • Nume check icon
    Nu stiu cum vor putea circula numai cu 30 km/ora. Chiar si trotinele merg cu o viteaza mai mare. La fel ca si in RO in general la restrictiile de viteaza acolo unde se lucreaza la noi exista numai semne de circulatie de 20 km/ora. Cum poti sa mergi?
    • Like 1
    • @ Nume
      Adrian S check icon
      Asta este si ideea. Sa nu mai mergi. Sa te faca sa iti iei bicicleta, trotineta..etc.
      Sa iesi cu masina doar o data pe luna, si daca se poate sa iei una la shareride.
      Parisyl cred ca e pregatit..as fi curios cum se priveste un astfel de posibil demers la Cluj sau alt oras mare din Ro.
      • Like 2
    • @ Adrian S
      Nume check icon
      Intr-adevar, dar nu este chiar asa. Cati km poti sa faci pe zi cu bicicleta acasa de la birou si inapoi fara sa fie o corvoada? Sa poti sa ajungi la birou si sa nu fie nevoie sa faci un dus sau sa mirosi a transpiratie? Ce faci atunci cand afara este temperatura negativa si tot orasul este un patinoar? Ce faci daca trebuie sa mergi din raiul corporatistilor din Pipera la un client din Militari? Tot cu bicicleta? Poti sa trimiti copii din ciclul primar singur cu bicicleta prin oras? Are vreun parinte curaj? Iar cu trotineta este si mai periculos decat cu bicicleta. Shareride? Nu cred? Uber - hai sa fim seriosi ca Uber este 100% taximetrie. Nu am gasit nici un sofer de Uber care sa imi spuna ca el de fapt mergea spre acea directie si s-a gandit sa mai ia si pe mine. Mai degraba shareride cu taximetristii ca ei tot timpul merg intr-o singura directie, care oricum nu prea coincide cu a ta, in special in Bucuresti...
      Cred ca solutia pana la urma este numai un transport in comun bine organizat. Eventual facut o tranzitie - in functie de posibilitati - catre autobuze electrice sau troleibuze si un metro functionabil. Si eventual restrictii de circulatie in anumite zone si perioade de timp.
      • Like 0
    • @ Nume
      1) Poti cere angajatorului sa va puna la dispozitie garderobe cu dusuri (asa cum exista in tari vestice)
      2) Poti schimba cauciucurile bicicletelor cu cauciucuri de iarna (asa cum se procedeaza in tarile nordice)
      3) Daca nu va mai fi acel trafic nebun din Bucuresti si cel existent ava merge in 30 km/h, copilul nu iti va mai fi in pericol. Apoi, nu trebuie sa pui copilul sa parcurga tot orasul, il poti inscrie la o scoala din apropierea locuintei.
      4) Transportul in comun organizat este de fapt punctul 1, fara el nu se poate decongestiona traficul dintr-un oras mare/nu se poate micsora poluarea generata de trafic si trebuie sa fie minima conditie de pus administratorilor oraselor. Banuiesc ca Paris nu este in aceeasi situatie ca Bucuresti in ceea ce priveste transportul in comun.
      • Like 1


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult
sound-bars icon