Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Parlamentarul PSD trebuie să-și asume „grațierea”, nu mai poate da vina pe OUG

Spun mulți că nu contează că Iohannis a oprit șmenul PSD de a legifera pe „din dos” grațierea, dezincriminarea abuzului în serviciu și alte nebunii. Da, probabil că mai devreme sau mai târziu PSD va impune aceste schimbări prin forța majorității parlamentare. Dar diferența este esențială.

Pe lângă faptul că respectivele proiecte intră acum, vrând-nevrând, în dezbatere publică, se produce un efect și mai important: responsabilizarea parlamentarului PSD. Acesta va fi obligat acum să iasă la baionetă și să lupte pentru idealurile impuse de Dragnea. Va trebui să ia poziție în comisii, în întâlnirile cu presa, la dezbaterile cu opoziția, așa mică și neputincioasă cum e ea. Parlamentarul PSD își va asuma proiectul grațierii și va merge în teritoriu să dea explicații alegătorilor săi când l-or lua la întrebări, întrucât de grațiere n-a vorbit nimeni în campanie.

Cum ar fi fost dacă trecea nebunia prin ordonanță? Avea parlamentarul PSD un punctaj de la partid, îl recita detașat și apoi, în off, le spunea și ziariștilor și alegătorilor: „Ăsta e războiul lor, nu mă bag eu. Nu d-aia m-am dus la București, eu mă bat pentru pensii și salarii, cum v-am promis”.

Genul ăsta de abordare nu mai este valabil pentru parlamentarul PSD, care acum se vede în linia întâi. Va fi o mare presiune a societății civile, a presei, a Bruxeless-ului, nu mai merge să se dea după cireș. Partidul acum are nevoie de el și el știe că nu poate zice nu. Poate că sub această încărcătură o să mai cedeze vreun soldat PSD, dar asta nu va opri restaurația. Va opri însă lipsa asumării răspunderii de către întreg PSD, ceea ce poate va conta altădată la vot.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Cred ca este o prapastie adanca intre sefii PSD-ului si masa de parlamentari "obisnuiti" ai partidului. Se pare ca este ca in Partidul Comunist Roman. Patru milioane de membri de partid dar doar vreo 50 cu puteri, drepturi si averi. Restul, masa de manevra. Cred ca cine isi imagineaza ca Dragnea este ingrijorat de jena parlamentarilor fata de alegatori la birourile din teritoriu in timp ce pe el il paste inchisoarea, se inseala amarnic. Dupa cum se manifesta, PSD este o asociere intre indivizi care au putine lucruri in comun cu loialitatea, etica si taria de caracter. Simplul fapt ca accepta sa fie reprezentati de un condamnat spune cam tot ce este de spus despre un asemenea partid.
  In concluzie, parlamentarul PSD o sa ridice din umeri si o sa spuna ca asa a fost ordinul de sus iar votantul PSD (cel tipic) va "intelege" ca reprezentantul lui in parlament nu a avut de ales si va pleca resemnat acasa. Asta daca macar se va duce cumva sa intrebe de ce s-a luat o asemenea masura.
  • Like 0
 • george check icon
  Nu mai amestecati gratierea cu amnistia.
  Aceasta amestecare are rolul de a denatura problema.
  Discutati numai despre gratiere si scopul ei.
  • Like 0
 • Nu stiu de ce deranjeaza faptul ca trebuie "albite" atat persoanele cat si averile lor pentru care au " transpirat" foarte mult. Ce conteaza ca sunt mai bogati ca tara, ei se sacrifica sa ne conduca, ne arata cum sa muncim mai bine! Bine zice Socaciu : " aia hoti, astia hoti, MAMA LOR LA TOTI !
  • Like 0
  • @ Cotroaza Gheorghe
   Mr.Oh check icon
   Daca nu platesti taxe, nu te intereseaza. Eu platesc 20% TVA, CAS, Impozit pe salar, etc. Nu am calculat, insa peste 50%. Inseamna ca din realizarile a 8 ore de munca, eu dau statului 4 ore. Pentru ce? Ca munca mea sa fie furata? Dumneata pricepi sau ce naiba? Tu dai statului jumatate din munca. Esti pe jumatate sclav. Fiidca munca, si timpul tau este furat.
   • Like 0
 • check icon
  Parlamentarul psd?
  Care dintre ei, aia cu fusta scurtă, nepoată sau secretară sau senilul lovit de dambla și cu ambiția de a-și putea scrie pe cruce „deputat” ori „senator” oricât de mult l-ar costa? Că oameni politici printre ei sunt cam puțini!
  • Like 0


Îți recomandăm

Dove cover

De ce au nevoie adolescenții pentru a-și dezvolta o imagine sănătoasă de sine? De mai mulți factori protectori, dintre care cel mai important este relația de încredere și apropiere cu adulții din viața lor, cu precădere părinții.

Citește mai mult

Mădălina Stănescu

„Nu ar trebui să existe business de niciun fel care să nu aibă prezență minimă în online, iar aici mă refer la website în primul rând și apoi la pagini pe rețelele de socializare. Încă mai sunt afaceri care au numai prezență pe Facebook, iar noi le spunem că nu e sănătos să-ți pui tot ce ține de identitatea și brandul tău pe o singură platformă, care, iată, acum ceva săptămâni, a picat 6 ore, nu a mai funcționat deloc”, spune Mădălina Stănescu, fondator Optimized,

Citește mai mult