Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Parlamentarul PSD trebuie să-și asume „grațierea”, nu mai poate da vina pe OUG

Spun mulți că nu contează că Iohannis a oprit șmenul PSD de a legifera pe „din dos” grațierea, dezincriminarea abuzului în serviciu și alte nebunii. Da, probabil că mai devreme sau mai târziu PSD va impune aceste schimbări prin forța majorității parlamentare. Dar diferența este esențială.

Pe lângă faptul că respectivele proiecte intră acum, vrând-nevrând, în dezbatere publică, se produce un efect și mai important: responsabilizarea parlamentarului PSD. Acesta va fi obligat acum să iasă la baionetă și să lupte pentru idealurile impuse de Dragnea. Va trebui să ia poziție în comisii, în întâlnirile cu presa, la dezbaterile cu opoziția, așa mică și neputincioasă cum e ea. Parlamentarul PSD își va asuma proiectul grațierii și va merge în teritoriu să dea explicații alegătorilor săi când l-or lua la întrebări, întrucât de grațiere n-a vorbit nimeni în campanie.

Cum ar fi fost dacă trecea nebunia prin ordonanță? Avea parlamentarul PSD un punctaj de la partid, îl recita detașat și apoi, în off, le spunea și ziariștilor și alegătorilor: „Ăsta e războiul lor, nu mă bag eu. Nu d-aia m-am dus la București, eu mă bat pentru pensii și salarii, cum v-am promis”.

Genul ăsta de abordare nu mai este valabil pentru parlamentarul PSD, care acum se vede în linia întâi. Va fi o mare presiune a societății civile, a presei, a Bruxeless-ului, nu mai merge să se dea după cireș. Partidul acum are nevoie de el și el știe că nu poate zice nu. Poate că sub această încărcătură o să mai cedeze vreun soldat PSD, dar asta nu va opri restaurația. Va opri însă lipsa asumării răspunderii de către întreg PSD, ceea ce poate va conta altădată la vot.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Cred ca este o prapastie adanca intre sefii PSD-ului si masa de parlamentari "obisnuiti" ai partidului. Se pare ca este ca in Partidul Comunist Roman. Patru milioane de membri de partid dar doar vreo 50 cu puteri, drepturi si averi. Restul, masa de manevra. Cred ca cine isi imagineaza ca Dragnea este ingrijorat de jena parlamentarilor fata de alegatori la birourile din teritoriu in timp ce pe el il paste inchisoarea, se inseala amarnic. Dupa cum se manifesta, PSD este o asociere intre indivizi care au putine lucruri in comun cu loialitatea, etica si taria de caracter. Simplul fapt ca accepta sa fie reprezentati de un condamnat spune cam tot ce este de spus despre un asemenea partid.
    In concluzie, parlamentarul PSD o sa ridice din umeri si o sa spuna ca asa a fost ordinul de sus iar votantul PSD (cel tipic) va "intelege" ca reprezentantul lui in parlament nu a avut de ales si va pleca resemnat acasa. Asta daca macar se va duce cumva sa intrebe de ce s-a luat o asemenea masura.
    • Like 0
  • george check icon
    Nu mai amestecati gratierea cu amnistia.
    Aceasta amestecare are rolul de a denatura problema.
    Discutati numai despre gratiere si scopul ei.
    • Like 0
  • Nu stiu de ce deranjeaza faptul ca trebuie "albite" atat persoanele cat si averile lor pentru care au " transpirat" foarte mult. Ce conteaza ca sunt mai bogati ca tara, ei se sacrifica sa ne conduca, ne arata cum sa muncim mai bine! Bine zice Socaciu : " aia hoti, astia hoti, MAMA LOR LA TOTI !
    • Like 0
  • check icon
    Parlamentarul psd?
    Care dintre ei, aia cu fusta scurtă, nepoată sau secretară sau senilul lovit de dambla și cu ambiția de a-și putea scrie pe cruce „deputat” ori „senator” oricât de mult l-ar costa? Că oameni politici printre ei sunt cam puțini!
    • Like 0


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult