Sari la continut

Ne vedem live pe Republica!

Facem anul ăsta un pas mai departe în această călătorie care ne-a unit: construirea unul loc al dezbaterii, al schimbului de idei, al bunului-simț. Lansăm un nou spațiu unde ne putem întâlni. Comunitate.republica.ro este locul unde ne vedem live.

Partidul, direcția presă

Liviu Dragnea pierde

Foto: Inquam Photos

Există în ultimul timp în spațiul public o nemaiîntâlnită efervescență a dezvăluirilor privind justiția, politicienii, instituțiile de forță. Ele vin dinspre cei care critică „statul paralel”, mulți dintre aceștia membri marcanți ai „statului penal”. Toată această campanie este întreținută la foc mic în mass-media, prin manipulatorii de serviciu, care execută o agendă politică ce a acaparat tot spațiul public. Niciodată Partidul nu a fost atât de puternic în impunerea agendei publice, chit că majoritatea temelor sunt perdele de fum, intoxicări și manipulări perfect paralele cu viața de zi cu zi a cetățenilor. 

Regimurile politice succesive au avut nevoie spre validare de „lideri de opinie” din presă. Poate și datorită unora dintre ei, care au subscris la răul neocomunist, l-am avut de pildă pe Ion Iliescu perceput drept o fatalitate asumată. S-a afirmat că, deși este în esență un politician cu idei și convingeri comuniste, a fost un om politic util timpului său, învăluit, prin urmare, de unii jurnaliști cu o manta pozitiv-îngăduitoare.

L-am avut pe Adrian Năstase autoritar și arogant, creditat însă cu o „masivă știință de carte” și calificat, în mod năucitor, de unii ziariști ca „cel mai bun prim-ministru” de după 1989, care a condus „cel mai bun guvern”... și care, tocmai de aceea, a pierdut alegerile prezidențiale din 2004.

L-am avut pe Călin Popescu Tăriceanu, liberal „cu papion”, dar argat la toți boierii pesediști (Ion Iliescu, Victor Ponta, Liviu Dragnea).

L-am avut președinte și pe Emil Constantinescu, cel „învins de Securitate”, din al cărui mandat ne-a rămas drept moștenire Mugur Ciuvică, fostul șef de cabinet al acestui președinte metafizic.

Înconjurat de un alai admirativ de jurnaliști, l-am avut pe Traian Băsescu președinte, fals justițiar și convertit oportunist la anticomunism. A fost savurat într-un mod de neînțeles de intelectuali de vârf. Le-a plăcut intelectualilor și jurnaliștilor rafinați acest politician bolovănos, aparent rebel, dar în realitate doar „un comunist” de sistem, asemeni lui Adrian Năstase, celălalt „comunist” pe care îl învinsese la prezidențiale.

Fiecare venit cu echipa lui „de jurnaliști” susținători, îi avem azi pe Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu sau Sebastian Ghiță, chibițați de prin studiouri TV să dărâme statului de drept. Aceiași jurnaliști, altfel instransigenți cu „guvernul zero” al lui Dacian Cioloș, trec sub tăcere dezastrul guvernării de azi, cauționând habarnismul cronic al Guvernului V. Dăncilă.

În practica susținerii răului, există - iată - un itinerar gradual, de la relativizările din cazul lui Ion Iliescu, la vârful minciunii instituționalizate de astăzi.

Dar parcă niciodată programul de guvernare nu a fost, ca acum, doar un spectacol mediatic al cabotinilor întreținuți de votul din 2016. Și alții făceau propagandă, dar mai și guvernau. Iar pentru ca acest program să fie un succes de piață, greul cade pe salariații de la ministerul Propagandei. În echipa Dragnea-Tăriceanu, ei sunt mai importanți decât toți miniștrii și chiar decât premierul-recitator, deoarece ei mențin vie în inima publicului flacăra arzătoare a Partidului. Comunismul a rezistat multe decenii prin complicitate, subscriere la rău și la pactul slujirii diabolice.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corina check icon
    Oare mai există o legătură de idei între Emil Constantinescu și Mugur Ciuvică? Nu e deloc sigur. Cel dintâi a avut dreptate să nu mai candideze. Nu ar mai fi câștigat, pur și simplu. Îmi amintesc atmosfera. Toată lumea îi era ostilă. Poate și dumneavoastră, domnule profesor. Nu „poate”. Sigur. Chiar dacă erați pregătit să îl votați, tot ceea ce le-ați fi spus cunoscuților despre el (în sensul în care o faceți de fiecare dată) l-ar mai fi lipsit de niște voturi cu fiecare discuție avută. Nu oricine poate vota contrar preferințelor personale, pentru un interes superior.

    Din prima frază a paragrafului antepenultim lipsește un cuvânt. „Fiecare venit cu echipa lui „de jurnaliști” susținători, îi avem azi pe Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu sau Sebastian Ghiță, chibițați de prin studiouri TV să dărâme statului de drept.” Să dărâme dușmanii statului de drept?

    Altfel, mă bucur de revenirea unui condei incisiv unic, de care avem nevoie.
    • Like 0


Îți recomandăm

Fată la școala online

„Mai țineți minte emoțiile de la examenul de șofat? Ei, cum ar fi dacă, după câteva mii de ore de șofat, ați mai da unul? N-am niciun dubiu, ar fi fără mare panică. Așa e și cu testele la matematică”, spune Gabi Bartic. (Foto: Profimedia)

Citește mai mult

Copii talentați

„Am descoperit un număr foarte mare de copii extraordinar de talentați, performanți, competitivi - și mulți dintre ei nedescoperiți până acum. Pentru că mai ales cei din zona rurală sau din urbanul mic au șanse slabe să participe la olimpiadele tradiționale, creion-hârtie - însă au putut participa fără opreliști la olimpiada digitală”, explică Dragoș Iliescu.

Citește mai mult

articol audio
play icon mic icon Învingător

„Am fost un caz mai complicat. Ce pot eu să afirm este ca domnul profesor doctor a fost dirijorul unei orchestre, după mine impresionante, pentru ca eu am accesat aproape toate disciplinele spitalului în afecțiunea pe care am avut-o eu”, se destăinuie Marin Florin.

Citește mai mult