Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de șase ani. Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Partidul, direcția presă

Liviu Dragnea pierde

Foto: Inquam Photos

Există în ultimul timp în spațiul public o nemaiîntâlnită efervescență a dezvăluirilor privind justiția, politicienii, instituțiile de forță. Ele vin dinspre cei care critică „statul paralel”, mulți dintre aceștia membri marcanți ai „statului penal”. Toată această campanie este întreținută la foc mic în mass-media, prin manipulatorii de serviciu, care execută o agendă politică ce a acaparat tot spațiul public. Niciodată Partidul nu a fost atât de puternic în impunerea agendei publice, chit că majoritatea temelor sunt perdele de fum, intoxicări și manipulări perfect paralele cu viața de zi cu zi a cetățenilor. 

Regimurile politice succesive au avut nevoie spre validare de „lideri de opinie” din presă. Poate și datorită unora dintre ei, care au subscris la răul neocomunist, l-am avut de pildă pe Ion Iliescu perceput drept o fatalitate asumată. S-a afirmat că, deși este în esență un politician cu idei și convingeri comuniste, a fost un om politic util timpului său, învăluit, prin urmare, de unii jurnaliști cu o manta pozitiv-îngăduitoare.

L-am avut pe Adrian Năstase autoritar și arogant, creditat însă cu o „masivă știință de carte” și calificat, în mod năucitor, de unii ziariști ca „cel mai bun prim-ministru” de după 1989, care a condus „cel mai bun guvern”... și care, tocmai de aceea, a pierdut alegerile prezidențiale din 2004.

L-am avut pe Călin Popescu Tăriceanu, liberal „cu papion”, dar argat la toți boierii pesediști (Ion Iliescu, Victor Ponta, Liviu Dragnea).

L-am avut președinte și pe Emil Constantinescu, cel „învins de Securitate”, din al cărui mandat ne-a rămas drept moștenire Mugur Ciuvică, fostul șef de cabinet al acestui președinte metafizic.

Înconjurat de un alai admirativ de jurnaliști, l-am avut pe Traian Băsescu președinte, fals justițiar și convertit oportunist la anticomunism. A fost savurat într-un mod de neînțeles de intelectuali de vârf. Le-a plăcut intelectualilor și jurnaliștilor rafinați acest politician bolovănos, aparent rebel, dar în realitate doar „un comunist” de sistem, asemeni lui Adrian Năstase, celălalt „comunist” pe care îl învinsese la prezidențiale.

Fiecare venit cu echipa lui „de jurnaliști” susținători, îi avem azi pe Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu sau Sebastian Ghiță, chibițați de prin studiouri TV să dărâme statului de drept. Aceiași jurnaliști, altfel instransigenți cu „guvernul zero” al lui Dacian Cioloș, trec sub tăcere dezastrul guvernării de azi, cauționând habarnismul cronic al Guvernului V. Dăncilă.

În practica susținerii răului, există - iată - un itinerar gradual, de la relativizările din cazul lui Ion Iliescu, la vârful minciunii instituționalizate de astăzi.

Dar parcă niciodată programul de guvernare nu a fost, ca acum, doar un spectacol mediatic al cabotinilor întreținuți de votul din 2016. Și alții făceau propagandă, dar mai și guvernau. Iar pentru ca acest program să fie un succes de piață, greul cade pe salariații de la ministerul Propagandei. În echipa Dragnea-Tăriceanu, ei sunt mai importanți decât toți miniștrii și chiar decât premierul-recitator, deoarece ei mențin vie în inima publicului flacăra arzătoare a Partidului. Comunismul a rezistat multe decenii prin complicitate, subscriere la rău și la pactul slujirii diabolice.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corina check icon
    Oare mai există o legătură de idei între Emil Constantinescu și Mugur Ciuvică? Nu e deloc sigur. Cel dintâi a avut dreptate să nu mai candideze. Nu ar mai fi câștigat, pur și simplu. Îmi amintesc atmosfera. Toată lumea îi era ostilă. Poate și dumneavoastră, domnule profesor. Nu „poate”. Sigur. Chiar dacă erați pregătit să îl votați, tot ceea ce le-ați fi spus cunoscuților despre el (în sensul în care o faceți de fiecare dată) l-ar mai fi lipsit de niște voturi cu fiecare discuție avută. Nu oricine poate vota contrar preferințelor personale, pentru un interes superior.

    Din prima frază a paragrafului antepenultim lipsește un cuvânt. „Fiecare venit cu echipa lui „de jurnaliști” susținători, îi avem azi pe Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu sau Sebastian Ghiță, chibițați de prin studiouri TV să dărâme statului de drept.” Să dărâme dușmanii statului de drept?

    Altfel, mă bucur de revenirea unui condei incisiv unic, de care avem nevoie.
    • Like 0


Îți recomandăm

Stinge lumina!

Consumerismul nostru a lucrat în compensare. Ne-am cumpărat frigidere mari și le-am burdușit cu mâncare. Ne-am vârfuit cărucioarele la supermarket, cumpărând produse la ofertă de care nu aveam nevoie și care ni s-au stricat în cămară. Ne-am construit clădiri de sticlă pe care le-am luminat feeric, așteptându-ne ca factura la curent s-o plătească sfântul CEO. (Foto: Profimedia Images)

Citește mai mult

Carlos Moreno

„Logica e simplă de fapt - cu cât se construiesc mai multe drumuri pentru mașini, cu atât vom avea mai multe mașini, iar cu cât vom construi mai multe piste pentru biciclete, cu atât vom avea mai multe biciclete, de asemenea, cu cât vom face mai multe spații pentru oameni, cu atât va veni mai multă lume să facă activități”, spune Carlos Moreno. (Foto: ARCEN)

Citește mai mult

UNStudio 1

UNStudio este unul dintre cele mai cunoscute și apreciate birouri de arhitectură din lume, cu filiale în Amsterdam, Frankfurt, Shanghai, Hong Kong, Dubai și Melbourne. are în portofoliu peste 120 de proiecte internaționale, precum clădiri de birouri, rezidențiale, muzee, poduri, dar și masterplanuri urbane. Printre cele mai cunoscute lucrări - Podul Erasmus din Rotterdam, Mercedes-Benz Museum din Stuttgart, Arnhem Central Station, Designul Doha Metro Station.

Citește mai mult

Marius Sava

„La mine pacienții nu vin niciodată singuri, vin cu partenerul”, spune medicul specialist pneumolog Marius Sava, cu competențe în somnologie, de la Rețeaua Privată de Sănătate Regina Maria, despre cei care ajung la ușa cabinetului cu simptome de apnee în somn.

Citește mai mult