Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Partidul și Structura

Ce face premierul Mihai Tudose este ușor uluitor, ba chiar de necrezut. El vrea să le scoată din guvern pe cele două doamne, Shhaideh și Plumb, implicate în urât mirositorul dosar Belina, cu rădăcini vizibile către fieful lui Dragnea din Teleorman. Motivul? „Pentru că au probleme penale”.

Deocamdată, în legătură cu gradul de vinovăție al celor două ministrese nu s-a pronunțat niciun judecător, totul e încă la nivel de procurori. „Da”, zice dl Tudose, „avem prezumția de nevinovăție, da, au fost o mulțime de cazuri în care cei puși sub acuzare s-au dovedit nevinovați, dar avem și o percepție. Și percepția de la Bruxelles e alta decât realitatea de aici”.

Bine, și care-i problema? îl vor fi întrebat vajnicii pesediști, mândri că sunt români.

Problema sunt banii. „Un element important pentru ca actul de guvernare să se desfășoare normal este atragerea de fonduri europene. Cele două colege sunt exact pe zona de fonduri europene, așa că percepția la Bruxelles e alta”, a mai cuvântat premierul. 

Îți recomandăm

Pe scurt, dl Tudose spune că remanierea guvernamentală vine de la Bruxelles. Cui îi spune asta? Partidului PSDragnea, cel care a câștigat alegerile făcând din Bruxelles, din multinaționale, din Soros, din Occident, sugătorii de sânge al poporului român.

Întrebarea este: cum de are numitul Tudose tupeul să spună așa ceva fără să clipească, netemător că va fi nu doar înlăturat din funcția de premier, dar și linșat de bravii colegi?

Pentru răspuns, e bine să ne uităm în CV-ul său. Găsim acolo: curs Bruxelles specializare în controlul forțelor NATO, curs la Colegiul Superior de Securitate Națională, la SRI, curs pentru cadre de conducere la Centrul European Marshall și la Colegiul Național de Apărare din București. Curs privind conflictele armate, urmat la Georgetown University din Statele Unite. A mai trecut și pe la Institutul Diplomatic al MAE. E doctor în științe militare și informații al Academiei Naționale de Informații Mihai Viteazul.

În mod clar, dl Tudose e foarte familiar cu serviciile de informații, atât externe cât și interne, cu structurile militare ale Occidentului, cu Bruxellesul și cu America. El n-a fost pus premier la dorința arzătoare a dlui Dragnea. Televiziunile penalilor l-ar numi, fără să ezite, securist

Securitatea lui Ceaușescu nu mai există. Însă n-a lăsat un gol, o altă structură i-a luat locul. O s-o numesc chiar așa, Structura. Dl Tudose este un structurist. Ramificată în mai multe instituții, Structura nu are ca ținte simplii cetățeni, nu-i ridică și nu-i interoghează, așa cum făcea Securitatea. O altă deosebire constă în faptul că ea se subordonează, în clipa de față, mai degrabă organelor euroatlantice, decât celor politice interne.

De pildă, potrivit dlui Tudose, până și creșterea prețului benzinei la pompă nu a fost provocată de supraacciza noastră românească, ci de uraganele din America.

Dar Structura conservă totuși o funcție a vechii Securități: contrabalans la polul de putere reprezentat de Partid.

În noiembrie 1989, la ultimul Congres al lui Ceaușescu, activiștii de partid și securiștii se înghionteau și se complimentau printre dinți pe culoarele Sălii Palatului. Acum, pesediștii și structuriștii o fac pe holurile Palatului Victoria și în sediul din Kiseleff.

Și e greu să împiedici tristul gând că, în 27 de ani de libertate și democrație, singura formă reală de luptă Putere-Opoziție în România a fost cea dintre Partid și Structură... 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
 • Pe baza celor făcute public de mass-media din 1990 până azi, rezultă o rețetă de îmbogățire care a fost larg utilizată: oameni de afaceri+politicieni+servicii.
  • Like 0
 • Dan Dan Dan Dan check icon
  *Pentru Domnul CTP (feedback)

  Stimate Domn,

  Va multumesc pentru felul in care ati dezvoltat si prezentat aseara (12.10.2017) la Digi 24, articolul publicat si pe Republica.ro: "Partidul și Structura".

  Dupa ce v-am ascultat, la final, mi s-a luminat mintea, iar toate raspunsurile cautate si-au gasit raspuns.
  Stiu ca nu se vor schimba peste noapte lucrurile in Romania, dar am sorbit pe litere acel cuvant: "cioflingar",si asta mi-a alinat dezamagirea, acel sentiment de constientizare a imposibilitatii de a schimba ceva desi resurse exista, expus in comentariile postate.

  Sa traiti multi ani, Maestre !
  Binele invinge !
  • Like 0
 • check icon
  Da, din păcate așa este, s-a mai spus acest lucru de multe ori în ultimile decade, că lupta reală se dă între gașca fost comunistă și foștii securiști, nimic nou.
  • Like 0
 • Interesant articol, mai ales ca arata o "noua" chestie in politichia romaneasca damboviteana: Structura . Oare chestia asta merge paralel cu Sistemul sau se afla in razboi cu Sistemul sau e o parte a sistemului gen aripa tanara a pnl-ului ?! :) Poate aceasta miscare a dl premier e cam aceeasi pe care a facut-o Ceausescu in anii '70-'80 impotriva URSS-ului, cand Romania nu a facut parte din invadarea Cehoslovaciei de catre trupele tratatului de la Varsovia, si incearca sa il scoata pe dl Dragnea din centrul atentiei si a Bruxelles-lui si a mass-mediei din Romania !
  • Like 0
 • Cum suna cursurile astuia: " Absolvent al cursurilor de cercetare si dezvolatere in stiintele militare si paramilitare de informatii din cadrul academiei nationale de informatii in domeniul aviatiei de pe langa academia de cercetare si dezolatre in industria constructoare de tancuri cu sediul la New York , adica 0 :))))))))))
  • Like 0
  • @ Adrian Tomescu
   Nu prea aveți umor....
   • Like 0
 • "Agenturilii străine" ne mănâncă
  Sa vina Ceaușescu înapoi
  • Like 0
 • În sfârşit... CTP-ul spune lucrurilor pe nume. Nu-mi imaginam că ar fi cu putinţă ca marele ziarist să fie păcălit de Structură, dar nu înţelegeam de ce se face că nu vede. "Structura", "Statul Paralel", "Statul suntem noi" înseamnă cam acelaşi lucru, deşi fiecare vede altceva. În tot răul, CTP-ul vede partea bună: "singura formă reală de luptă Putere-Opoziție în România a fost cea dintre Partid și Structură"... Este dreptul domniei sale să aibă acestă percepţie asupra realităţii din ultimii 27 de ani. Aşa cum şi eu am dreptul să cred că Structura a falsificat tânăra democraţie, făcând foarte mult rău societăţii româneşti. Fără Structură, nu am nicio îndoială, în cei 27 de ani, la un moment dat, probabil că în anul 2000, am fi atins fundul prăpastiei şi de acolo începea un urcuş pe baze solide. Unii mi-ar putea spune că mă contrazic, deoarece am susţinut pe această platformă faptul că Guvernul Năstase, cu toate reproşurile care i se aduc, a fost guvernul care a încheiat negocierile cu UE pentru accederea în Uniune. Nu-mi retrag aprecierile, dar cu Vadim preşedinte atingeam fundul prăpastiei şi astăzi, probabil, eram mult mai sus, dar şi pe un teren solid. "Structura" nu ne-a lăsat, dar nici nu ne-a salvat... Astăzi băltim...

  "Structura", indiferent din ce parte o priveşti, anulează/falsifică democraţia.

  P.S. Aşteptam acest punct de vedere din partea CTP-ului şi-mi imaginam că va fi devorat de Republicani, dar nu a fost aşa. Respect!
  • Like 0
 • Ideea ca M.Tudose este un James Bond modern pare cam gogonata. Sa nu confundam niste studii postuniversitare si diplome obtinute prin metoda copy /paste cu operatii ale serviciilor secrete. Daca ati citit vreodata vreun studiu de pe la Academia de informatii stiti ca sunt numai vorbe goale despre vrute si nevrute, unde nu conteaza decat numarul de pagini. Chestia cu penalii pare un pretext, M.Tudose vrea sa scape de unii si altii care-i stau in coaste si sunt acolitii lui L.Dragnea si care pe premier pur si simplu il ignora. Dificila sarcina pt premier, dar ori rupe pisica acum si termina cu curvasaria din partid, ori isi rupe gatul si are soarta unor fosti...
  • Like 0
 • O nedumerire. Cursurile enumerate de dvs s-au finalizat cu examen, lucrare de dizertatie sau orice alta forma de evaluare? Altfel, este ca si cum as fi fecventat eu, un curs de neurochirurgie si mi-l trec in cv-ul de ing. Numai daca, a fost doar un motiv de "racolare".
  • Like 0
  • @ Dimitriu Andi
   La Colegiul Național de Apărare – câţi înscrişi, atâţia absolvenţi. La celelalte nu ştiu.
   • Like 1
 • În primul rând, trebuie să lămurim un lucru: în cei 27 de ani de aşa-zisă democraţie, n-am avut opoziţie. Am avut doar partide guralive. Atât.

  La întrebarea dlui Popescu "...cum de are numitul Tudose tupeul să spună așa ceva fără să clipească, netemător că va fi nu doar înlăturat din funcția de premier, dar și linșat de bravii colegi?", răspunsul este simplu. Pentru că poate! Îl are pavăză pe Grindeanu. Cartelul Dragnea nu mai are cum să dea jos un prim-ministru prin forţă. Acum trebuie să negocieze. Iar Tudose ameninţă reginele ca să-l ţină-n şah pe rege. Adică pe Dragnea.

  Ar fi interesant de aflat care este obiectul negocierii. Binele ţării? Îl doare fix sub coccis pe politicianul român (orice culoare şi orientare ar avea) de binele bietei noastre ţărişoare. Banii europeni? Dacă e să vină, vor veni şi cu cele două distinse doamne la cârma ministerelor. Dacă e să nu vină banii, se vor găsi motive ca şi la admiterea în spaţiul Schengen. Aici este altceva. Mai degrabă o reaşezare a plăcilor tectonice în partid. Cred că Dragnea a supărat ceva baroni (probabil pe grofii ardeleni, rămaşi la coada mesei) şi acum trebuie să plece... o reaşezare a straturilor de putere, ca la mafioţi. Cred că asta se întâmplă acum. Tudose vrea să-i taie finanţarea lui Dragnea ca să-l dea la o parte... deocamdată de la conducerea partidului.
  • Like 2


Îți recomandăm

Wantsome

Academia Prietenoasă Wantsome îi invită pe toți cei care își doresc să facă o reconversie profesională în IT sau un upgrade de skill-uri în 2022 să participe gratuit la evenimentul Perfect Week - o săptămână deschisă demonstrativă care aduce oportunități de cunoaștere a universului IT, a mentorilor, a angajatorilor și a foștilor cursanți.

Citește mai mult

Școală modernă

Educația, în toate formele sale, este o investiție, nu o cheltuială. De la nivelul familiei și până la societate în ansamblul ei, toți ar trebui să fim conștienți că fiecare resursă alocată acestui domeniu aduce, aproape fără excepție, plus valoare ce se întoarce la nivel de individ și în comunitate.

Citește mai mult

Apartamente

22 de grade Celsius. Aceasta este temperatura pe care românii din orașe preferă să o aibă iarna în case, conform unui studiu realizat pentru Habits by Republica de Unlock Research.

Citește mai mult