Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Partidul și Structura

Ce face premierul Mihai Tudose este ușor uluitor, ba chiar de necrezut. El vrea să le scoată din guvern pe cele două doamne, Shhaideh și Plumb, implicate în urât mirositorul dosar Belina, cu rădăcini vizibile către fieful lui Dragnea din Teleorman. Motivul? „Pentru că au probleme penale”.

Deocamdată, în legătură cu gradul de vinovăție al celor două ministrese nu s-a pronunțat niciun judecător, totul e încă la nivel de procurori. „Da”, zice dl Tudose, „avem prezumția de nevinovăție, da, au fost o mulțime de cazuri în care cei puși sub acuzare s-au dovedit nevinovați, dar avem și o percepție. Și percepția de la Bruxelles e alta decât realitatea de aici”.

Bine, și care-i problema? îl vor fi întrebat vajnicii pesediști, mândri că sunt români.

Problema sunt banii. „Un element important pentru ca actul de guvernare să se desfășoare normal este atragerea de fonduri europene. Cele două colege sunt exact pe zona de fonduri europene, așa că percepția la Bruxelles e alta”, a mai cuvântat premierul. 

Îți recomandăm

Pe scurt, dl Tudose spune că remanierea guvernamentală vine de la Bruxelles. Cui îi spune asta? Partidului PSDragnea, cel care a câștigat alegerile făcând din Bruxelles, din multinaționale, din Soros, din Occident, sugătorii de sânge al poporului român.

Întrebarea este: cum de are numitul Tudose tupeul să spună așa ceva fără să clipească, netemător că va fi nu doar înlăturat din funcția de premier, dar și linșat de bravii colegi?

Pentru răspuns, e bine să ne uităm în CV-ul său. Găsim acolo: curs Bruxelles specializare în controlul forțelor NATO, curs la Colegiul Superior de Securitate Națională, la SRI, curs pentru cadre de conducere la Centrul European Marshall și la Colegiul Național de Apărare din București. Curs privind conflictele armate, urmat la Georgetown University din Statele Unite. A mai trecut și pe la Institutul Diplomatic al MAE. E doctor în științe militare și informații al Academiei Naționale de Informații Mihai Viteazul.

În mod clar, dl Tudose e foarte familiar cu serviciile de informații, atât externe cât și interne, cu structurile militare ale Occidentului, cu Bruxellesul și cu America. El n-a fost pus premier la dorința arzătoare a dlui Dragnea. Televiziunile penalilor l-ar numi, fără să ezite, securist

Securitatea lui Ceaușescu nu mai există. Însă n-a lăsat un gol, o altă structură i-a luat locul. O s-o numesc chiar așa, Structura. Dl Tudose este un structurist. Ramificată în mai multe instituții, Structura nu are ca ținte simplii cetățeni, nu-i ridică și nu-i interoghează, așa cum făcea Securitatea. O altă deosebire constă în faptul că ea se subordonează, în clipa de față, mai degrabă organelor euroatlantice, decât celor politice interne.

De pildă, potrivit dlui Tudose, până și creșterea prețului benzinei la pompă nu a fost provocată de supraacciza noastră românească, ci de uraganele din America.

Dar Structura conservă totuși o funcție a vechii Securități: contrabalans la polul de putere reprezentat de Partid.

În noiembrie 1989, la ultimul Congres al lui Ceaușescu, activiștii de partid și securiștii se înghionteau și se complimentau printre dinți pe culoarele Sălii Palatului. Acum, pesediștii și structuriștii o fac pe holurile Palatului Victoria și în sediul din Kiseleff.

Și e greu să împiedici tristul gând că, în 27 de ani de libertate și democrație, singura formă reală de luptă Putere-Opoziție în România a fost cea dintre Partid și Structură... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult