Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Partidul și Structura

Ce face premierul Mihai Tudose este ușor uluitor, ba chiar de necrezut. El vrea să le scoată din guvern pe cele două doamne, Shhaideh și Plumb, implicate în urât mirositorul dosar Belina, cu rădăcini vizibile către fieful lui Dragnea din Teleorman. Motivul? „Pentru că au probleme penale”.

Deocamdată, în legătură cu gradul de vinovăție al celor două ministrese nu s-a pronunțat niciun judecător, totul e încă la nivel de procurori. „Da”, zice dl Tudose, „avem prezumția de nevinovăție, da, au fost o mulțime de cazuri în care cei puși sub acuzare s-au dovedit nevinovați, dar avem și o percepție. Și percepția de la Bruxelles e alta decât realitatea de aici”.

Bine, și care-i problema? îl vor fi întrebat vajnicii pesediști, mândri că sunt români.

Problema sunt banii. „Un element important pentru ca actul de guvernare să se desfășoare normal este atragerea de fonduri europene. Cele două colege sunt exact pe zona de fonduri europene, așa că percepția la Bruxelles e alta”, a mai cuvântat premierul. 

Îți recomandăm

Pe scurt, dl Tudose spune că remanierea guvernamentală vine de la Bruxelles. Cui îi spune asta? Partidului PSDragnea, cel care a câștigat alegerile făcând din Bruxelles, din multinaționale, din Soros, din Occident, sugătorii de sânge al poporului român.

Întrebarea este: cum de are numitul Tudose tupeul să spună așa ceva fără să clipească, netemător că va fi nu doar înlăturat din funcția de premier, dar și linșat de bravii colegi?

Pentru răspuns, e bine să ne uităm în CV-ul său. Găsim acolo: curs Bruxelles specializare în controlul forțelor NATO, curs la Colegiul Superior de Securitate Națională, la SRI, curs pentru cadre de conducere la Centrul European Marshall și la Colegiul Național de Apărare din București. Curs privind conflictele armate, urmat la Georgetown University din Statele Unite. A mai trecut și pe la Institutul Diplomatic al MAE. E doctor în științe militare și informații al Academiei Naționale de Informații Mihai Viteazul.

În mod clar, dl Tudose e foarte familiar cu serviciile de informații, atât externe cât și interne, cu structurile militare ale Occidentului, cu Bruxellesul și cu America. El n-a fost pus premier la dorința arzătoare a dlui Dragnea. Televiziunile penalilor l-ar numi, fără să ezite, securist

Securitatea lui Ceaușescu nu mai există. Însă n-a lăsat un gol, o altă structură i-a luat locul. O s-o numesc chiar așa, Structura. Dl Tudose este un structurist. Ramificată în mai multe instituții, Structura nu are ca ținte simplii cetățeni, nu-i ridică și nu-i interoghează, așa cum făcea Securitatea. O altă deosebire constă în faptul că ea se subordonează, în clipa de față, mai degrabă organelor euroatlantice, decât celor politice interne.

De pildă, potrivit dlui Tudose, până și creșterea prețului benzinei la pompă nu a fost provocată de supraacciza noastră românească, ci de uraganele din America.

Dar Structura conservă totuși o funcție a vechii Securități: contrabalans la polul de putere reprezentat de Partid.

În noiembrie 1989, la ultimul Congres al lui Ceaușescu, activiștii de partid și securiștii se înghionteau și se complimentau printre dinți pe culoarele Sălii Palatului. Acum, pesediștii și structuriștii o fac pe holurile Palatului Victoria și în sediul din Kiseleff.

Și e greu să împiedici tristul gând că, în 27 de ani de libertate și democrație, singura formă reală de luptă Putere-Opoziție în România a fost cea dintre Partid și Structură... 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult