Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Patru cărți și un serial recomandate de Bill Gates pentru vara aceasta

Bill Gates face recomandări de cărți pentru această vară. Foto: gatesnotes.com

Foto: gatesnotes.com

Dacă nu te-ai gândit încă ce să faci cu timpul tău liber în această vară, Bill Gates are niște recomandări. Mai exact, miliardarul american recomandă patru cărți despre tehnologie, educație și generozitate, dar și un serial TV cu spioni britanici, după cum se arată și pe blogul său. Lista din acest an include în special o carte pe care Gates „nu o poate recomanda... suficient de mult”, indică CNBC.

Cartea se numește „How to Know a Person” (Cum să cunoști o persoană) și este un bestseller scris de David Brooks, editorialist la New York Times. Cartea, care oferă sfaturi pentru a deveni un ascultător mai bun, l-a forțat pe Gates să reflecteze asupra propriilor sale abilități și obiceiuri de comunicare în moduri care „vor rămâne cu mine pentru mult timp”, după cum arăta chiar el, citat de ziarul Adevărul.

Conform Economedia, recomandările de lecturi/ vizionări de la Bill Gates pentru această vară sunt:

The Women, de Kristin Hannah - Acest roman “extraordinar” spune povestea unei infirmiere din armata americană care servește două misiuni pe frontul din Vietnam înainte de a se întoarce acasă, într-o țară zguduită de proteste și de sentimentul anti-război. “Este un omagiu frumos scris pentru un grup de veterani care merită mai multă apreciere pentru sacrificiile incredibile pe care le-au făcut”, notează Gates.

Infectious Generosity de Chris Anderson - Chris, care a fost curator al TED Talks timp de peste două decenii, explorează modul în care internetul poate amplifica impactul generozității. “El oferă un plan pentru modul în care toată lumea – inclusiv indivizii, guvernele și întreprinderile – poate încuraja mai multă generozitate. Nu este vorba doar de a da bani; el susține că trebuie să ne extindem definiția generozității. Dacă doriți să contribuiți la crearea unei lumi mai echitabile, dar nu știți de unde să începeți, Generozitate infecțioasă este pentru dumneavoastră”, spune Gates.

Slow Horses - Fondatorul Microsoft spune că îi plac “la nebunie” poveștile despre spioni. “Am citit câteva dintre romanele lui John le Carré, iar două dintre filmele mele preferate sunt Spy Game și Three Days of the Condor. Aș pune Slow Horses acolo sus cu cele mai bune dintre ele”, spune Gates. Filmul recomandat un serial britanic despre agenți sub acoperire repartizați la Slough House, un grup fictiv din cadrul MI5 unde sunt trimiși oamenii atunci când greșesc grav, dar nu suficient de grav pentru a fi concediați. Gary Oldman joacă rolul șefului de la Slough House, care este practic opusul lui James Bond. “Este un neisprăvit și un alcoolic, dar apoi te surprinde cu o uimitoare abilitate de spionaj.La fel ca romanele lui le Carré, Slow Horses are suficiente personaje și intrigi complexe încât trebuie să fii cu adevărat atent, dar în final merită”, spune Gates. (Disponibil în SUA pe Apple TV+.)

Brave New Words, de Sal Khan - “Sal – fondatorul Khan Academy – a fost un pionier în domeniul tehnologiei educaționale cu mult înainte de apariția inteligenței artificiale. Așadar, viziunea pe care o expune în Brave New Words cu privire la modul în care inteligența artificială va îmbunătăți educația este bine fundamentată. Sal susține că IA va îmbunătăți radical atât rezultatele pentru elevi, cât și experiențele profesorilor, și va contribui la asigurarea accesului tuturor la o educație de clasă mondială. El este conștient de faptul că inovația a avut doar un impact marginal în sala de clasă până în prezent, dar argumentează convingător că AI va fi diferit”, notează Bill Gates.

How to Know a Person, by David Brooks - “Premisa cheie este una pe care nu am găsit-o în altă parte: că abilitățile de conversație și sociale nu sunt doar trăsături înnăscute – ele pot fi învățate și îmbunătățite. Și oferă sfaturi practice pentru ceea ce el numește „ascultarea cu voce tare”, o practică care îi poate ajuta pe cei din jur să se simtă auziți și apreciați.Este mai mult decât un ghid pentru conversații mai bune; este un plan pentru un mod de viață mai conectat și mai uman”, consideră Gates.

Cărțile și serialele de televiziune de pe lista mea de vară ating toate ideea de a-i servi pe alții – de ce o facem, lucrurile care pot face dificil acest demers și de ce ar trebui să o facem oricum. Una dintre ele este un roman despre sacrificiile făcute de asistentele medicale americane pe frontul războiului din Vietnam. Altul este un îndemn (și un ghid pentru) a fi mai generos în era digitală. Altele includ o analiză despre conectarea cu alți oameni și o privire asupra evoluției modului în care profesorii își sprijină elevii. Chiar și serialul de televiziune este un spectacol fictiv despre agenți guvernamentali care își protejează țara”, a mai spus Bill Gates, cofondatorul miliardar al Microsoft.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult