Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Patru lecții învățate în Silicon Valley care pot fi aplicate și în România. Cum să construiești un business de succes

Majoritatea oamenilor trăiesc cu gândurile îndreptate spre viitor, fie că acestea înseamnă speranța într-un mâine mai bun ori teama de un mâine imprevizibil. Un antreprenor de origine australiană, Mike Parsons, este un pic diferit de cei mai mulți dintre noi: încearcă să aducă câte ceva din viitor în clipa prezentă. 

„Inovația pune provocări extrem de mari și îmi place să ajut oamenii, fie că e vorba despre cele mai mari companii din lume, fie că este vorba despre start-up-uri mici să creeze produse și servicii revoluționare. Modalitatea mea preferată de a face asta este cu ajutorul tehnologiilor emergente, îmi place să fiu un fel de pionier și să aduc viitorul astăzi”, spune Parsons. 

Una dintre companiile pe care le-a fondat în Silicon Valley, LaunchPodium, urmează să se transforme în divizia de inovație a unui business românesc de cinci milioane de euro din domeniul IT, Qualitance

În calitate de Chief Innovation Officer al Qualitance, unul dintre lucrurile pe care Parsons speră să le facă este să ajute mai multe companii din România, din Europa, dar și din Sillicon Valley să dea un scop bun realității virtuale. Este un proiect realizat în întregime la București. „Realitatea virtuală îi poate ajuta pe oameni să învețe, poate fi utilă în domeniul sănătății sau al științei. Puteți să vă imaginați toate oportunitățile în materie de sănătate pe care realitatea virtuală le poate deschide oamenilor? Doctorii de la spitalul Johns Hopkins din SUA, de pildă, îi învață pe cei care au avut atacuri cerebrale să se miște din nou cu ajutorul realității virtuale”, spune entuziasmat Mike Parsons. 

Un alt lucru de care este interesat este folosirea vocii pe post de interfață cu computerul. Îmi descrie o lume viitoare în care orice dispozitiv din jur este comandat cu ajutorul vocii. „Imaginează-ți că nu mai trebuie să tastezi nimic, că fiecare dispozitiv din jurul tău are instalat Siri pe el. Aceasta este o altă tehnologie emergentă de care suntem foarte încântați pentru că credem că poate oferi experiențe pozitive și ne poate face viața mai bună”, spune antreprenorul australian.

Patru lecții pentru antreprenori

A lucrat multă vreme în Silicon Valley, unde fiecare are un vis, o idee, un plan. Care este însă diferență dintre o inovație care se transformă într-un succes și una care cade în uitare? „Cred că lucrul cel mai important atunci când vine vorba despre tehnologii este să o traduci în nevoile umane. Să o traduci în ceea ce oamenii vor să folosească și pot să folosească. Multe tehnologii sunt complet neprietenoase cu utilizatorul.Dacă vrei să creezi tehnologie, trebuie să îți înțelegi potențialii clienți și să empatizezi cu ei. Și să creezi ceva care chiar le folosește, care e încântător, care îi inspiră și nu le pune limitări”, crede antreprenorul. Un alt sfat pentru a lansa produse și servicii de succe este acela de a face permanent teste și de a învăța din ele. „Fă multe teste mici și vei vedea că îți este mai ușor să rezolvi probleme mari”, spune Parsons, care crede că nu trebuie să te simți niciodată rușinat pentru greșeli și eșecuri, ci să înveți întotdeauna din ele. Potrivit lui, cei care ajung să aibă succes sunt cei care reușesc să își construiască o echipă în care oamenilor le place să lucreze unul cu celălalt. „Oamenii care colaborează bine vor duce un produs foarte departe, iar cei care nu sunt destinați să lucreze împreună se chinuie”.

Și încă ceva! „Asigură-te că îți lansezi compania într-o piață care este suficient de mare și care chiar există. Mulți antreprenori rezolvă o problemă care nu are, în mod real, nevoie să fie rezolvată”, crede Mike Parsons.În calitate de Chief Innovation Officer al Qualitance, unul dintre lucrurile pe care Parsons speră să le facă este să ajute mai multe companii din România, din Europa, dar și din Sillicon Valley să dea un scop bun realității virtuale. Este un proiect realizat în întregime la București. „Realitatea virtuală îi poate ajuta pe oameni să învețe, poate fi utilă în domeniul sănătății sau al științei. Puteți să vă imaginați toate oportunitățile în materie de sănătate pe care realitatea virtuală le poate deschide oamenilor? Doctorii de la spitalul Johns Hopkins din SUA, de pildă, îi învață pe cei care au avut atacuri cerebrale să se miște din nou cu ajutorul realității virtuale”, spune entuziasmat MIke Parsons. Un alt lucru de care este interesat este folosirea vocii pe post de interfață cu computerul. Îmi descrie o lume viitoare în care orice dispozitiv din jur este comandat cu ajutorul vocii. „Imaginează-ți că nu mai trebuie să tastezi nimic, că fiecare dispozitiv din jurul tău are instalat Siri pe el. Aceasta este o altă tehnologie emergentă de care suntem foarte încântați pentru că credem că poate oferi experiențe pozitive și ne poate face viața mai bună”, spune antreprenorul australian.

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Diferența între Silicon Valley și România nu e dată de lipsa ideilor de business sau de calitățile antreprenorilor români ci de lipsa capitalurilor ,mai precis a accesului la capital.In România nu prea exista investitori de genul celor din California, așa numiții "venture capitalists" indivizi sau asociații (fonduri) care au viziune strategică și văd posibilitatea și perspectivele unui start-up de succes și în care sa investească pentru profituri ulterioare sau mai ales pentru o valoare de piață ulterioara în care sa vândă în câștig mai târziu. Cele mă uzuale metode de finanțare pe această piață , pentru start-,up uri sunt reprezentate fie de trecerea de la o companie inchisa ai căror acționari sunt membrii start-upului respectiv la o companie publica prin emiterea de acțiuni devenind un business cu valoare de piață care va confirma sau nu ,fie prin injectarea de lichidități de către numeroasele fonduri de investiții pentru dezvoltare în vederea creșterii valorii acesteia sau pentru achiziții și trecerea la o companie publica ulterioară odată cu creșterea valorii de piață. La noi piața de capital e anemica și cei câți-va jucători sunt fie șmecheri care fac mai ușor bani din relațiile cu statul și se cred mari investitori fie câți-va jucători străini interesați de tunuri.Nici unii nici alții nu au viziunea și nici interesul sa joace rolul de a asigura incubatoare de afaceri din care sa apară noii Steve Jobs sau Bill Gates.Au fost și la noi câteva emisiuni tv de genul "Arena Leilor" în care câți-va îmbogățiți din afaceri cu statul sau evazioniști fiscali dădeau lecții de antreprenoriat unor antreprenori timizi aflați la început de drum și care încercau sa-i convingă pe acești manelisti financiari sa le acorde finanțare și care erau interesați mai degrabă de preluarea afacerilor acestora sau a activelor acestora pentru dezvoltări imobiliare unde nu-i așa poți câștiga mai ușor și mai ales fără munca. Atâta timp cât nu va exista o piață de capital autentică în România, poveștile de succes de tip Silicon Valley nu vor apărea curând deoarece entuziaștii din domeniu vor vinde afacerea din fașă, exasperați de birocrația ucigătoare și de ura viscerala a jucătorilor consacrați din domeniu față de concurență și care vor prefera îngroparea ideilor noilor veniți decât achiziția unui start-up de succes.
    • Like 1


Îți recomandăm

Tânără la calculator

Academia prietenoasă de IT Wantsome și-a făcut în ultimii patru ani o misiune din a ajuta profesioniști din toate domeniile să facă tranziția spre o carieră de succes în domeniul tehnologiei informației, prin cursuri care urmează atent cerințele companiilor IT, prin sesiuni de practică și printr-o activitate intensă de mentorat calibrată pe nevoile lor. (Foto: Getty Images)

Citește mai mult

Marc Areny

Marc Areny este de origine catalană, este cetățean spaniol și francez și a venit în România în urmă cu 10 ani. Este unul dintre primii din Europa care a identificat o nouă nișă de piață: convertește mașini cu motor termic în mașini electrice.

Citește mai mult
sound-bars icon