Majoritatea oamenilor trăiesc cu gândurile îndreptate spre viitor, fie că acestea înseamnă speranța într-un mâine mai bun ori teama de un mâine imprevizibil. Un antreprenor de origine australiană, Mike Parsons, este un pic diferit de cei mai mulți dintre noi: încearcă să aducă câte ceva din viitor în clipa prezentă.
„Inovația pune provocări extrem de mari și îmi place să ajut oamenii, fie că e vorba despre cele mai mari companii din lume, fie că este vorba despre start-up-uri mici să creeze produse și servicii revoluționare. Modalitatea mea preferată de a face asta este cu ajutorul tehnologiilor emergente, îmi place să fiu un fel de pionier și să aduc viitorul astăzi”, spune Parsons.
Una dintre companiile pe care le-a fondat în Silicon Valley, LaunchPodium, urmează să se transforme în divizia de inovație a unui business românesc de cinci milioane de euro din domeniul IT, Qualitance.
În calitate de Chief Innovation Officer al Qualitance, unul dintre lucrurile pe care Parsons speră să le facă este să ajute mai multe companii din România, din Europa, dar și din Sillicon Valley să dea un scop bun realității virtuale. Este un proiect realizat în întregime la București. „Realitatea virtuală îi poate ajuta pe oameni să învețe, poate fi utilă în domeniul sănătății sau al științei. Puteți să vă imaginați toate oportunitățile în materie de sănătate pe care realitatea virtuală le poate deschide oamenilor? Doctorii de la spitalul Johns Hopkins din SUA, de pildă, îi învață pe cei care au avut atacuri cerebrale să se miște din nou cu ajutorul realității virtuale”, spune entuziasmat Mike Parsons.
Un alt lucru de care este interesat este folosirea vocii pe post de interfață cu computerul. Îmi descrie o lume viitoare în care orice dispozitiv din jur este comandat cu ajutorul vocii. „Imaginează-ți că nu mai trebuie să tastezi nimic, că fiecare dispozitiv din jurul tău are instalat Siri pe el. Aceasta este o altă tehnologie emergentă de care suntem foarte încântați pentru că credem că poate oferi experiențe pozitive și ne poate face viața mai bună”, spune antreprenorul australian.
Patru lecții pentru antreprenori
A lucrat multă vreme în Silicon Valley, unde fiecare are un vis, o idee, un plan. Care este însă diferență dintre o inovație care se transformă într-un succes și una care cade în uitare? „Cred că lucrul cel mai important atunci când vine vorba despre tehnologii este să o traduci în nevoile umane. Să o traduci în ceea ce oamenii vor să folosească și pot să folosească. Multe tehnologii sunt complet neprietenoase cu utilizatorul.Dacă vrei să creezi tehnologie, trebuie să îți înțelegi potențialii clienți și să empatizezi cu ei. Și să creezi ceva care chiar le folosește, care e încântător, care îi inspiră și nu le pune limitări”, crede antreprenorul. Un alt sfat pentru a lansa produse și servicii de succe este acela de a face permanent teste și de a învăța din ele. „Fă multe teste mici și vei vedea că îți este mai ușor să rezolvi probleme mari”, spune Parsons, care crede că nu trebuie să te simți niciodată rușinat pentru greșeli și eșecuri, ci să înveți întotdeauna din ele. Potrivit lui, cei care ajung să aibă succes sunt cei care reușesc să își construiască o echipă în care oamenilor le place să lucreze unul cu celălalt. „Oamenii care colaborează bine vor duce un produs foarte departe, iar cei care nu sunt destinați să lucreze împreună se chinuie”.
Și încă ceva! „Asigură-te că îți lansezi compania într-o piață care este suficient de mare și care chiar există. Mulți antreprenori rezolvă o problemă care nu are, în mod real, nevoie să fie rezolvată”, crede Mike Parsons.În calitate de Chief Innovation Officer al Qualitance, unul dintre lucrurile pe care Parsons speră să le facă este să ajute mai multe companii din România, din Europa, dar și din Sillicon Valley să dea un scop bun realității virtuale. Este un proiect realizat în întregime la București. „Realitatea virtuală îi poate ajuta pe oameni să învețe, poate fi utilă în domeniul sănătății sau al științei. Puteți să vă imaginați toate oportunitățile în materie de sănătate pe care realitatea virtuală le poate deschide oamenilor? Doctorii de la spitalul Johns Hopkins din SUA, de pildă, îi învață pe cei care au avut atacuri cerebrale să se miște din nou cu ajutorul realității virtuale”, spune entuziasmat MIke Parsons. Un alt lucru de care este interesat este folosirea vocii pe post de interfață cu computerul. Îmi descrie o lume viitoare în care orice dispozitiv din jur este comandat cu ajutorul vocii. „Imaginează-ți că nu mai trebuie să tastezi nimic, că fiecare dispozitiv din jurul tău are instalat Siri pe el. Aceasta este o altă tehnologie emergentă de care suntem foarte încântați pentru că credem că poate oferi experiențe pozitive și ne poate face viața mai bună”, spune antreprenorul australian.
Urmăriți Republica pe Google News
Urmăriți Republica pe Threads
Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp
Alătură-te comunității noastre. Scrie bine și argumentat și poți fi unul dintre editorialiștii platformei noastre.