Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

GENERAȚIA B. Doi foști olimpici la matematică au fondat un business în IT de 5 milioane de euro

Generația B este generația românilor care și-au luat destinul în propriile mâini. Ei sunt motorul evoluției, sunt cei care depășesc obstacole și cei care fac lucrurile să se întâmple. Oriunde s-ar afla, în țară sau în afara ei, acești oameni arată imaginea unei Românii care merge înainte.

Îi scoatem în față, le facem portretele, îi prezentăm pentru ca alții să își găsească inspirația în exemplele lor. De la ei vei învăța cum să faci un business, vei vedea ce înseamnă viziune, inovație și dorința de a reuși.

Un interviu și doi intervievați. Când unul dintre ei vorbește, are grijă, să-l amintească, în ultimele fraze pe celălalt, de parcă i-ar fi teamă să nu-i răpească prin răspunsul lui dreptul la propria poveste. Sunt cunoștințe vechi. Foști colegi de clasă. Foști coechipieri în echipa națională de olimpici la matematică. Actuali parteneri de business. Par prieteni.

În anul 2008, au fondat un business de IT, Qualitance. Lucraseră în companii de IT, iar unul dintre ei, Radu Constantinescu, preda la facultate. Predă și astăzi, tot acolo, la Cibernetică, unde este conferențiar. Celălalt, Ioan Iacob, fusese un an asistent universitar la Politehnică. Cu notele pe care le avusese, ar fi putut să înceapă să își construiască carieră academică, însă își dorea, încă de la sfârșitul liceului, să aibă propria afacere. „La momentul respectiv, businessul era definit prin termeni peiorativi precum bișniță. Era mai curând un semi-insucces decât un succes”, își amintește Ioan Iacob. Până să devină antreprenor, a lucrat la Ubisoft, unde făcea jocuri, apoi a lucrat, din România, pentru un start up din Silicon Valley.

În 2008, au spus că au suficientă maturitate și suficientă experiență pentru a începe un business, o companie de consultanță pe servicii de testare. „Privind în urmă, îmi dau seama că am subestimat grosolan tot ce înseamnă să faci un business. Aveam o idee, știam să facem lucruri foarte bine, ne-am făcut și un website, dar spre suprinderea noastră nu apăreau clienții. Și am avut o perioadă inițială foarte ciudată, în care nu înțelegeam de ce clienții nu vin, deși noi aveam un website”, spune Ioan Iacob. O cauză pentru începuturile dificile a fost chiar domeniul de activitate al firmei. Pe atunci, povestește Radu Constantinescu, calitatea în aplicațiile IT era un fel de Cenușăreasă a domeniului. „Nu este un proces final ca atunci când faci o șaibă și, la final, cineva pune șublerul. Este un proces care face parte din procesul de dezvoltare software. Este o activitate permanentă prin care te asiguri că ceea ce vrei tu să faci este ceea ce trebuie tu să faci”, arată el.

Ca să-și extindă businessul a garantat un credit cu propria locuință

Lucrurile au început să meargă bine prin 2010, când au început să lucreze cu IBM, inițial pe partea de testare, apoi și pe alte zone. Și-au extins businessul. Au închiriat un birou într-o clădire de birouri. Au angajat oameni. „Toată lumea ne spunea: `Dar voi sunteți o firmă mică, trebuie să vă faceți un birou într-o garsonieră și, după ce strângeți niște bani, vă mutați într-un apartament și vă gândiți voi la un birou într-o clădire de birouri mai încolo`. Noi ne-am apucat și ne-am făcut biroul într-o clădire de birouri și am cheltuit niște sume cruciale pentru noi în acel moment pentru ca biroul să arate bine. Și toată lumea ne spunea: `Sunteți destinați falimentului`. Cred că motivul pentru care nu am dat faliment este că am pariat în mod consistent pe ceea ce eram noi de fapt. Și pentru noi obiectivul suprem este calitatea”, spune Ioan Iacob. 40.000 de euro i-a costat amenajarea sediului. 

Radu Constantinescu a făcut un credit la bancă și a garantat cu propria locuință ca să fie siguri că au bani pentru salarii și taxe chiar și atunci când plățile veneau cu întârziere.

Astăzi au 160 de angajați și se pregătesc să încheie anul cu o cifră de afaceri de 5 milioane de euro și speră să aibă o rată de profit de 15-20%. „În ultimii 8 ani, Qualitance a fost o firmă care a înregistrat profit și niște rate ale profitului sănătoase, de peste 10%”, spune Radu Constantinescu. Printre clienții lor sunt unele dintre cele mai mari companii din lume, dar și unele dintre cele mai mici companii din lume, start-up-uri inovative, de doar doi-trei oameni, din Silicon Valley. Lucrează cu firme din Europa și SUA, iar din anul 2012 s-au extins în Silicon Valley, unde sunt prezenți printr-un sistem de franciză. Serviciile lor sunt centrate pe asigurarea calității software-ului.

Cum să ai servicii fiabile de software

„Noi credem că este posibil ca serviciile din software să fie la fel de fiabile cum sunt serviciile din orice altă industrie. Pentru că dacă te duci să îți cumperi o mașină nu te întreabă nimeni din ce materiale vrei să îți fie făcuți cilindri, din ce material vrei să fie făcute plăcuțele de frână, care să fie diametrul plăcuțelor de frână, care să fie grosimea cablurilor de accelerație. În software asta se întâmplă întotdeauna, în momentul în care te duci să ceri o aplicație. Companiile de software o să înceapă să îți pună o sumedenie de întrebări tehnice sau să te pună să îți asumi o sumedenie de caracteristici tehnice. Ceea ce mie nu mi se pare corect. Și ăsta a fost scopul nostru. Să transformăm layerul de servicii software într-un layer transparent, invizibil pentru client”, spune Ioan Iacob. În sprijinul acestui scop au adus trei consultanți de top, dintre care unul este Tom Chi, unul dintre co-fondatorii Google X.

Tehnologia și metodologia nu ajută foarte mult atunci când oamenii dintr-o companie nu sunt preocupați de calitate

Serviciile Qualitance, spun fondatorii business-ului se bazează pe trei piloni. „Primul este reprezentat de metodologie, Feature-driven Agile și Rapid Prototyping, al doilea de tehnologie, respectiv de framework-ul nostru de componente reutilizabile și de felul în care noi vedem arhitectura și construcția efectiv tehnologică a sistemelor pe care noi le livrăm, iar al treilea pilon este dintr-o zonă mai degrabă neașteptată a companiilor de tehnolgie”, explică Ioan Iacob.

După ce ai garantat cu averea ta creditele firmei, compania devine foarte personală. Dar este un pas important pe care îl ai de făcut, acela de a recunoaște că în construcția pe care o ai în față nu ai fost singurul contributor

Ultimul pilon a apărut în filosofia lor de business în acest an, când și-ai dat seama că metodologia și tehnologia nu ajută foarte mult, atâta vreme cât pe oamenii dintr-o companie de software nu îi preocupă atât de mult calitatea atunci când vine vorba despre serviciile oferite. Este vorba, de fapt, despre crearea unei structuri de coaching și mentorship în cadrul companiilor. „Noi suntem primii noștri clienți. În ceea ce oferim clienților noștri acești piloni se mențin în mod intrinsec. În acest fel, noi reușim să menținem pe piață un nivel ridicat al serviciilor noastre”, spune Radu Constantinescu.

De doi ani, fondatorii Qualitance, le oferă celor care au avut performanțe în cadrul companiei posibilitatea de a deveni parteneri la afacere. Ioan Iacob crede că acesta este un pas psihologic foarte important pe care l-au avut de făcut. „Este un pas psihologic foarte important, pentru că după ce ai petrecut câțiva ani de la 5 dimineața la 12 noaptea, inclusiv în weekenduri, după ce ai garantat cu averea ta creditele firmei, compania devine foarte personală. Dar este un pas important pe care îl ai de făcut, acela de a recunoaște că în construcția pe care o ai în față nu ai fost singurul contributor”.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Felicitari pentru domeniul ales si le urez mult succes in continuare!
    • Like 0
  • Felicitari, stiu ce inseamna sa faci dezvoltare software, garantind cu "self security". Metodologii software...Scrum, Agile...etc. Toata suflarea IT alearga dupa "sfantul Graal" al dezvoltarii si testarii unui produs IT, toti doresc sa detina "silver bullet" , care sa elimine "demonii",pentru a face un produs software cat mai sigur, fiabil, fara erori. Este o batalie fara sfarsit, insa merita, pentru ca astfel progresam...:)
    • Like 1
  • Totul pare genial în ce au făcut cei doi, dar ultima parte mi se pare denotă o sclipire de oameni mari din punctul meu de vedere!
    • Like 0
  • Chestia cu facut credit ca sa iti amenajezi biroul este, din punctul meu de vedere, o mare greseala. Sper sa nu o ia de buna tinerii antreprenori.
    • Like 2
    • @ Radu Hasan
      Depinde de perspectivă!
      • Like 0
  • Nice.
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult