Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Patru principii sănătoase ale dormitorului modern: nu te chinui să-ți organizezi un spațiu „de revistă”, ci unul în care să te poți odihni bine

dormitorul Dedesign

Bucătăria este inima casei, living-ul spațiul în care îți petreci timp cu familia și îți primești prietenii. La polul opus se află dormitorul, locul pe care îl asociem cu intimitatea, relaxarea și liniștea. Un spațiu doar al tău, gata să te primească și în care să te regăsești, indiferent că te afli la sfârșitul unei zile obositoare, productive, stresante sau mai relaxante.

Pentru asta e nevoie de crearea unei atmosfere calde, pe care o poți obține din jocul de culori și lumină, diverse texturi și elemente de decor care să-ți exprime personalitatea sau experiențele. În locuințele actuale însă, unde spațiul își pierde din generozitate, esteticul trebuie să întâlnească funcționalitatea și accesibilitatea. Ca să imprimi toate cele trei caracteristici dormitorului tău – primitor, funcțional și accesibil, poți miza de designul modern, care îți vorbește la prezent fără să folosească accentele reci și austere ale designului contemporan. 

Dacă folosești cele două sintagme – design modern și design contemporan - interșanjabil, trebuie să știi că există o diferență. Designul modern este o mișcare apărută la începutul secolului al XX-lea care a favorizat mobilierul funcțional, a îmbrățișat liniile curate și a menținut la minimum decorațiunile inutile.

De cealaltă parte, designul contemporan este un termen mai general, care descrie ceea ce este în trend acum. Deși ambele maniere apreciază minimalismul, liniile curate și formele bine definite, stilurile sunt diferite. Astfel, designul contemporan pare mult mai rece și mai auster, comparativ cu o casă modernă, care îți creează senzația de căldură, în care regăsești mai multe texturi, mai multe elemente organice, iar atmosfera rămâne una mai pământească și mai confortabilă.

Iar acum că am ne-am pus la punct cu teoria și avem proprietatea termenilor, să trecem la lucruri mai practice.

Patru principii pentru amenajarea unui dormitor modern

DedeSign îți prezintă cele patru principii de care trebuie să ții cont atunci când alegi să creionezi o atmosferă modernă în dormitor și îți oferă un exemplu concret pentru a vedea cum prinde formă teoria. Rezultatul – dormitorul Misty Breeze - este unul echilibrat, estetic și de bun gust, obținut prin îmbinarea armonioasă a materialelor naturale, a texturilor și a culorilor.

1. Forma urmează funcția. Pune-o pe primul loc!

Acesta este unul dintre principiile fundamentale ale designului modern și să referă la faptul că în amenajarea unui spațiu trebuie să ai în vedere, în primul rând, felul în care vrei să-l utilizezi, funcția pe care trebuie să o aibă, și abia apoi să alegi mobilierul care să servească scopului pe care i l-ai stabilit.

DedeSign a optat pentru o comodă, o noptieră și un dulap din colecția Ksanti, care oferă spații generoase de depozitare, un aspect foarte important pentru locuințele în care spațiul nu este suficient de generos astfel încât să poți organiza un dressing într-o altă încăpere.


Albul pieselor de mobilier și ușa-oglindă a dulapului conferă senzația de spațiu, iar contrastul a fost obținut prin alegerea unui pat de culoare gri. În plus, încastrarea dulapului în perete a permis delimitarea și organizarea unui spațiu elegant de lucru, prin amplasarea unui birou și a unei polițe, pus în valoare de jocul alb-negru, care la rândul lui este accentuat de plafonieră.

2. Optează pentru materiale accesibile ca preț

Designul modern a fost făcut pentru mase, așa că a favorizat materialele accesibile din punctul de vedere al prețului, și ușor de fabricat. Astfel, la începutul secolului al XX-lea, dar și ulterior s-au folosit materiale fabricate industrial: oțel tubular, fibră de sticlă sau lemn.

Caracterul modern al designului propus de DedeSign este subliniat prin riflajele de lemn dipuse pe toată înălțimea dormitorului, care se îmbină armonios cu celelalte elemente. 


3. Alege piese moderne clasice

Există unele piese clasice în designul modern pe care le poți găsi și astăzi. Un exemplu în acest sens sunt corpurile de iluminat, prin intermediul cărora poți să imprimi spațiului puțin dramatism.

DedeSign a folosit suspensia Mina, care îmbină elemente metalice și de lemn, specific designului modern. Efectul dramatic a fost potențat prin amplasarea unei aplici și a unei suspensii Simply, de o parte și de alta a patului. 

4. Mai puțin înseamnă mai mult

Este un alt principiu definitoriu pentru designul modern, cunoscut pentru liniile sale curate, siluetele elegante și minimalism. În acest context, recomandarea specialiștilor este să folosești cât mai puține obiecte decorative.

Notele calde ale unui spațiu pot fi date prin intermediul unor piese texturate și accente naturale.

În propunerea DedeSign, acest efect este imprimat de covorul de lână Carpata Bella, pus în valoare de parchetul laminat în nuanțe calde.

DedeSign este un proiect DEDEMAN și reprezintă asistentul virtual pe care îți dorești să-l consulți când îți amenajezi locuința.

O prezență discretă, DedeSign îți oferă sugestii și sfaturi concrete, te pune la curent cu noile trenduri în design și îți oferă concepte integrate ce te pot inspira astfel încât să-ți transformi încăperile locuinței sau grădina în spații care te reprezintă pe tine și pe cei dragi.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult