Sari la continut

Vorbește cu Republica și ascultă editorialele audio

Vă mulțumim că ne sunteți alături de nouă ani Ascultați editorialele audio publicate pe platformă. Un proiect de inovație în tehnologie susținut de DEDEMAN.

Pavăza de carton

ID SIRBU

Reușisem să public o carte. Nu vă puteți da seama ce însemna asta înainte de 1989. O carte de ficțiuni speculative. Câteva zile m-a traversat un soi de fericire.

Apoi, mintea mi-a călcat în gol. La ce bun cartea asta, cu ce schimbă fantasmele științifice puse pe hârtie coșmarul de ziua-n amiaza mare din jur? În loc să ies în stradă cu o pancartă, eu fac lumi în care mă pot refugia, luîndu-i și pe alții cu mine? Închipuirea nu-i o minciună? Scrisul nu e o amăgire lașă? 

Din râpa asta, singur nu cred că aș mai fi ieșit. M-a scos tot hârtia, o bucată de carton pe care mi-a trimis-o prin poștă uriașul scriitor Ion D. Sîrbu. Povestirea lui „Șoarecele B” era pentru mine icoană de închinat. O capodoperă a literaturii imaginarului. Avusesem la Craiova o discuție cu „Gari” Sîrbu despre adevăr – mă fermecase inteligența debordantă cu care interpreta o propoziție a lui Heidegger, „Das Wesen der Wahrheit ist die Freiheit”.

Craiova, 11 Aug. 987

Stimate domnule Cristian T. Popescu, am terminat de citit povestirea Pythia din volumul pe care ai fost atât de amabil să mi-l oferi. Consider Pythia, un mic roman, este literatură umană de foarte umană calitate. Țin să-ți spun asta – cu atât mai mult cu cât nu am văzut în viața mea nici un computer, nu știu ce este „un terminal”, ce înseamnă „display”.

Sper să ne vedem. Continui să citesc și restul – între timp m-am gândit că aceste rânduri colegiale te vor bucura.

Cu dragoste,

Ion D. Sîrbu

Cuvintele „literatură umană de foarte umană calitate” m-au salvat. Am păstrat cartolina lui Sîrbu până astăzi, ca pe un talisman, un dream catcher care să mă apere de coșmar. De câte ori am vrut să mă las de scris, mi-am așezat-o în fața ochilor.

Astăzi, se împlinesc 34 de ani de când deținutul politic I.D. Sîrbu a murit, cu 3 luni înaintea lui N. Ceaușescu. 

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.



Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult