Sari la continut

Află ce se publică nou în Republica!

În fiecare dimineață, îți scrie unul dintre autorii fondatori ai platformei. Cristian Tudor Popescu, Claudiu Pândaru, Florin Negruțiu și Alex Livadaru sunt cei de la care primești emailul zilnic și cei cărora le poți trimite observațiile, propunerile, ideile tale.

Pe 17 ianuarie, de ziua numelui nostru, se umplea casa de cucoane gătite și zgomotoase - prietenele bunicii

Femeie cu pălărie roșie

Foto: Profimedia Images

Bunica își sărbătorea aniversarea numai cu familia.

Dar întotdeauna pe 17 ianuarie, de ziua numelui nostru, se umplea casa de prietenele ei. Li se zicea în multe feluri: „fetele”, „preotesele”. Bunicul le zicea „căzăturile” și nimeni nu se supăra pentru că ei toți erau o generație care prețuiau sarcasmul și umorul cuvintelor, nedând doi bani pe politețuri zaharisite, deși le plăcea actoria și scoteau panglici pe nas cum se întâlneau.

Deci se umplea casa înainte de prânz. De "cucoane" gătite și zgomotoase, acoperite cu haine de blană lungi până în pământ, sau măcar cu două- trei vulpi la gât. Erau o priveliște comică, dar și ușor grotescă pentru noi, copiii, care de abia așteptam să se termine pupatul.

Povesteam cu fratele meu, Constantin,  încă dinainte să vină ele cum ne va băga tanti Georgeta mai întâi nasul în ochi, îl va apăsa bine și apoi ne va pupa pe obraz, cu buze foarte subțiri și foarte reci. Vărul nostru, Șerban, întreba mereu din gesturi dacă vine tanti Tamara- era preferata lui, îl fascina. Șerban era surdo-mut și nu-și putea lua ochii de la figura acestei doamne- celelalte îl plictiseau.

Îmi amintesc perfect mirosul lor, mirosul parfumurilor grele, scoase din sticluțe procurate cu greu și păstrate cu sfințenie- numai parfumurile din categoria aia de miros îmi plac până în ziua de astăzi. Îmi amintesc perfect rujurile. Roșii. Portocalii. Dar mai mult roșii. Date mereu tremurat, puțin pe dinți și puțin peste buze sau puțin sub buze, niciodată în contur perfect. Îmi amintesc perfect bijuteriile. Cerceii cu clips. Broșele. Inelele mari pe degete strâmbate de artrită, cu unghiile pilite puțin ascuțit. Îmi amintesc vocile groase, râsetele, șoaptele.

Se beau cafele și alcool, se mâncau prăjituri și prăjiturele, paharele erau din cristal și tăvile erau acoperite cu șervete brodate și scrobite. Era o zi a femeilor și aveau voie să fie prezenți și copiii. Bunicul sau tata erau personaje pasagere în acest iures muieresc, mai făceau o glumă, mai umpleau un pahar. Sărbătoarea era a bunicii și puțin și a mea.

În mintea mea, 17 ianuarie, Sfântul Anton, a rămas ca o sărbătoare cu și despre femei. La noi acasă era sărbătoarea femeilor ăstora gureșe, care cântau de bucurie, râdeau cu tot corpul, găteau dumnezeiește, țineau în picioare cu mâini de fier gospodării grele și familii complicate, niște leoaice irezistibile toate și fiecare dintre ele.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Corina check icon
    La mulți ani cu sănătate autoarei și celorlalți sărbătoriți azi!
    • Like 0


Îți recomandăm

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult