Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Pentru a avea o dezbatere este suficient ca unul din candidați să lanseze o provocare relevantă celorlalți

vot - Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Nu cred că avem „una din cele mai plictisitoare campanii electorale", din contră, cred că avem una din cele mai active campanii din ultimii 30 de ani. Și e firesc să fie așa, pentru că acum toată lumea este conectată la „piața publică", își dă cu părerea, discută informațiile care se transmit fulgerător în toate straturile societății.

Societatea s-a schimbat. La fel cum emisiunile TV din ani '90 s-au demodat, la fel și-au pierdut din importanță dezbaterile clasice între politicieni. Ne amintim de ele cu nostalgia cu care rememorăm meciurile de fotbal, când ne strângeam toți din bloc în fața unui televizor; era un moment rar, era un eveniment; la fel cum a fost când a ajuns Basic Instinct la Scala, în București, de era coadă la bilete de 100 de metri pe Magheru. 

Astăzi, când avem posibilitatea de a privi toate meciurile din lume, când suntem la un click distanță de a afla starea oricărui jucător/club, nu mai sunt astfel de evenimente. Există competiție, se joacă fotbal în continuare, mai sunt destui microbiști care se adună în baruri sau pe stadioane să asiste "pe viu", dar societatea nu mai cunoaște asemenea emoție.

Dezbaterea nu a dispărut, există în continuare, mai amplă ca oricând, cum spuneam, doar că în altă formă. Nu e valabil doar în România. În SUA, de exemplu, președintele Trump creează dezbateri zilnic cu postările pe Twitter, care ajung adânc în societate. Schimbul de replici este zilnic, doar că nu mai e coagulat timp de două ore într-un studio tv.

Și nu doar asta. Dar noi în România chiar nu putem să ne plângem că nu avem dezbatere non-stop. Stăm într-o campanie continuă de ani de zile. N-ar fi rău să ne mai liniștim puțin.

Cei care suferă de pe urma absenței vechilor spectacole politice sunt cei care trăiau de pe urma lor. Dar asta e, orice schimbare presupune sacrificii.

Dacă este cineva care vrea încă mai multă dezbatere, atunci este bine de știut că pentru a avea o dezbatere este suficient ca unul din candidați să lanseze o provocare relevantă celorlalți.

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

articol audio
play icon mic icon Halep - Moisescu

Sportivii români trebuie să depășească- pentru a face performanță- limite care le sunt impuse de la vârste mici. „Nu poți să faci aia”, „Nu ești în stare”, „Nu poți să ajungi numărul unu”, „Nu poți să câștigi un Grand Slam”, spune Simona Halep, care crede că un sportiv cu pishicul „tare”, e mai pregătit să fie campion. Ea are și câteva sfaturi pentru părinții care își încurajează copiii să facă sport.

Citește mai mult

ANAF - declarații online

În ultimele două luni și jumătate, multe dintre instituțiile publice din România au descoperit că pot funcționa și fără dosar cu șină. O ordonanță dată de Guvern în perioada pandemiei le obligă astăzi să primească de la cetățeni documente în format electronic și să le răspundă în același fel. „

Citește mai mult

Emil Hurezeanu

„Altă soluție nu mai e. Nu avem încotro. trebuie să recurgem la cele mai bune strategii pentru obținerea acestor bani și, mai ales, pentru folosirea lor”, spune Emil Hurezeanu. (Foto: Inquam Photos/ Virgil Simonescu)

Citește mai mult

Meat-up

În vara lui 2018, Paul Petri şi Vio Nechiti și-au deschis un restaurant de burgeri în Cluj, după ce și-au cultivat și antrenat pasiunea pentru gătit în bucătăria unui restaurant de 4 stele din Anglia.

Citește mai mult

Teodosie împărtășind

ÎPS Teodosie, fost Snagoveanul, actualmente Tomitanul, s-a eliberat de sub dictatura distanțării sociale și a împărtășit mai mulți copii, cu aceeași linguriță. Un gest de sfidare față de autorități, de nesupunere și de declarare a autonomiei sale de ierarh. Patriarhia însăși a găsit acțiunea ÎPS-ului de la malul mării „ostentativă” și a recomandat respectarea legilor țării.

Citește mai mult