Sari la continut

De opt ani suntem împreună. Vă mulțumim!

Găsim valori comune, sau scriem despre lucruri care ne despart. Ne unesc bunul simț și credința că putem fi mai buni. Suntem Republica, sunteți Republica!

Pentru a avea o dezbatere este suficient ca unul din candidați să lanseze o provocare relevantă celorlalți

vot - Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Nu cred că avem „una din cele mai plictisitoare campanii electorale", din contră, cred că avem una din cele mai active campanii din ultimii 30 de ani. Și e firesc să fie așa, pentru că acum toată lumea este conectată la „piața publică", își dă cu părerea, discută informațiile care se transmit fulgerător în toate straturile societății.

Societatea s-a schimbat. La fel cum emisiunile TV din ani '90 s-au demodat, la fel și-au pierdut din importanță dezbaterile clasice între politicieni. Ne amintim de ele cu nostalgia cu care rememorăm meciurile de fotbal, când ne strângeam toți din bloc în fața unui televizor; era un moment rar, era un eveniment; la fel cum a fost când a ajuns Basic Instinct la Scala, în București, de era coadă la bilete de 100 de metri pe Magheru. 

Astăzi, când avem posibilitatea de a privi toate meciurile din lume, când suntem la un click distanță de a afla starea oricărui jucător/club, nu mai sunt astfel de evenimente. Există competiție, se joacă fotbal în continuare, mai sunt destui microbiști care se adună în baruri sau pe stadioane să asiste "pe viu", dar societatea nu mai cunoaște asemenea emoție.

Dezbaterea nu a dispărut, există în continuare, mai amplă ca oricând, cum spuneam, doar că în altă formă. Nu e valabil doar în România. În SUA, de exemplu, președintele Trump creează dezbateri zilnic cu postările pe Twitter, care ajung adânc în societate. Schimbul de replici este zilnic, doar că nu mai e coagulat timp de două ore într-un studio tv.

Și nu doar asta. Dar noi în România chiar nu putem să ne plângem că nu avem dezbatere non-stop. Stăm într-o campanie continuă de ani de zile. N-ar fi rău să ne mai liniștim puțin.

Cei care suferă de pe urma absenței vechilor spectacole politice sunt cei care trăiau de pe urma lor. Dar asta e, orice schimbare presupune sacrificii.

Dacă este cineva care vrea încă mai multă dezbatere, atunci este bine de știut că pentru a avea o dezbatere este suficient ca unul din candidați să lanseze o provocare relevantă celorlalți.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Centrul Pompidou

Francezii anunță, sub patronajul președintelui Emmanuel Macron, deschiderea pe 27 martie a celei mai mari expoziții Brâncuși de până acum, iar un vin românesc a fost ales drept vinul oficial al evenimentului inaugural: Jidvei. (Profimedia Images)

Citește mai mult

Familia Mirică

„Eu, soția, mama și tata. Mai nou, sora și cumnatul care au renunțat să lucreze într-o firmă mare de asigurări ca să ne ajute cu munca pământului. Au fugit din București și au venit la fermă, pentru că afacerea are nevoie de forțe proaspete. Și cei 45 de angajați ai noștri, pe care-i considerăm parte din familie”. Aceasta este aritmetica unei afaceri de familie care poate fi sursă de inspirație pentru toți tinerii care înțeleg cât de mult a crescut valoarea pământului în lumea în care trăim.

Citește mai mult

Dan Byron

Într-un dialog deschis, așa cum sunt și majoritatea pieselor scrise de el, Daniel Radu, cunoscut mai degrabă ca Dan Byron, a vorbit recent la podcastul „În oraș cu Florin Negruțiu” despre copilăria sa, cântatul pe străzi la vârsta de 16 ani, amintirile mai puțin plăcute de la Liceul Militar de Muzică, dar și despre muzica sa și publicul ei întinerit. (Foto: Cristi Șuțu)

Citește mai mult