Sari la continut

Încearcă noul modul de căutare din Republica

Folosește noul modul inteligent de căutare din Republica. Primești rezultate în timp ce tastezi și descoperi ceea ce te interesează filtrat pe trei categorii: texte publicate, contributori și subiecte. Încearcă-l și spune-ne cum funcționează, părerea ta ne ajută.

Pentru a avea o dezbatere este suficient ca unul din candidați să lanseze o provocare relevantă celorlalți

vot - Octav Ganea

Foto Inquam Photos / Octav Ganea

Nu cred că avem „una din cele mai plictisitoare campanii electorale", din contră, cred că avem una din cele mai active campanii din ultimii 30 de ani. Și e firesc să fie așa, pentru că acum toată lumea este conectată la „piața publică", își dă cu părerea, discută informațiile care se transmit fulgerător în toate straturile societății.

Societatea s-a schimbat. La fel cum emisiunile TV din ani '90 s-au demodat, la fel și-au pierdut din importanță dezbaterile clasice între politicieni. Ne amintim de ele cu nostalgia cu care rememorăm meciurile de fotbal, când ne strângeam toți din bloc în fața unui televizor; era un moment rar, era un eveniment; la fel cum a fost când a ajuns Basic Instinct la Scala, în București, de era coadă la bilete de 100 de metri pe Magheru. 

Astăzi, când avem posibilitatea de a privi toate meciurile din lume, când suntem la un click distanță de a afla starea oricărui jucător/club, nu mai sunt astfel de evenimente. Există competiție, se joacă fotbal în continuare, mai sunt destui microbiști care se adună în baruri sau pe stadioane să asiste "pe viu", dar societatea nu mai cunoaște asemenea emoție.

Dezbaterea nu a dispărut, există în continuare, mai amplă ca oricând, cum spuneam, doar că în altă formă. Nu e valabil doar în România. În SUA, de exemplu, președintele Trump creează dezbateri zilnic cu postările pe Twitter, care ajung adânc în societate. Schimbul de replici este zilnic, doar că nu mai e coagulat timp de două ore într-un studio tv.

Și nu doar asta. Dar noi în România chiar nu putem să ne plângem că nu avem dezbatere non-stop. Stăm într-o campanie continuă de ani de zile. N-ar fi rău să ne mai liniștim puțin.

Cei care suferă de pe urma absenței vechilor spectacole politice sunt cei care trăiau de pe urma lor. Dar asta e, orice schimbare presupune sacrificii.

Dacă este cineva care vrea încă mai multă dezbatere, atunci este bine de știut că pentru a avea o dezbatere este suficient ca unul din candidați să lanseze o provocare relevantă celorlalți.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Îți recomandăm
Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere


Îți recomandăm

Maria Drăghici

Maria Drăghici n-a împlinit nici doi ani și are deja trei operații pe cord deschis. Culmea, e un copil vesel, care știe să se bucure de fiecare moment și, mai mult decât orice altceva, e un copil iubit. De fratele ei și de părinții ei, care, de la nașterea copilei, trăiesc cu ochii deschiși un coșmar adevărat.

Citește mai mult

Eco-creatorii de energie

Mă bucur să descopăr astfel de inițiative care ne dovedesc încă o dată că educația și formarea cetățenilor de mâine este un efort comun al familiei, al școlii, al ONG-urilor și al companiilor private responsabile. Semințele plantate acum ne vor arăta probabil peste 10-20 de ani dacă țara asta va fi mai bună și mai curată.

Citește mai mult