Sari la continut

Descoperă habits by Republica

Vă invităm să intrați în comunitatea habits, un spațiu în care înveți, găsești răspunsuri și resurse pentru a fi mai bun, pentru a avea o viață mai sănătoasă.

Pentru că Primăria se făcea că plouă, duminica trecută mi-am igienizat singur strada: am strâns gunoiul, am toaletat copacii. Strada a rezistat curată doar două zile

strada lui Enache

(Foto: Cristian Enache)

Duminica trecută mi-am igienizat singur strada.

În urmă cu câțiva ani, eu și soția mea ne-am făcut o casă la țară, în satul Urleta din județul Prahova, în care ne-am și mutat împreună cu cei doi băieți ai noștri.

Deși accesul pe noua noastră stradă se face direct din drumul județean care străbate localitatea și are și o poziționare centrală, pe această stradă nu sunt foarte multe locuințe, proprietarii terenurilor așteptând probabil condiții mai bune pentru înstrăinarea lor. Presupun acest lucru și pentru că majoritatea lor nu le exploatează în vreun fel, dar nici nu le întrețin corespunzător.

Din acest motiv, la venirea noastră în zonă strada avea un aspect mai degrabă de drum forestier, arborii, arbuștii, vegetația în general, crescând necontrolat, aspect dat și de faptul că nu era nici măcar pietruită, în contextul în care în satul Urleta străzile sunt asfaltate în procent de peste 95%.

Odată cu trecerea timpului, dar și urmare a perseverenței, am reușit să mobilizăm autoritățile locale să modernizeze strada. Astfel, deși cele trei familii nou instalate am cerut doar pietruirea străzii pentru a ne fi facilitat accesul în niște condiții decente, anul trecut drumul a fost asfaltat. Pentru această lucrare, Primăria Bănești a accesat fonduri europene, ceea ce este lăudabil. Din nefericire, deși cu fonduri europene, lucrarea a fost totuși realizată tipic românește. Adică rețelele aferente utilităților de interes public nu au fost extinse anterior asfaltării, fapt care ne pune în situația ca în următorii opt ani, atât cât este garantată lucrarea, să nici nu putem spera măcar la a ne branșa locuințele la rețeaua de alimentare cu gaze naturale existentă în localitate.

În mod special după lăsarea serii, strada cu o lungime de aproape 300 metri și cu o lățime medie de peste 4 metri, prin aspectul ei neîngrijit, îți crea un sentiment puternic de nesiguranță. Pentru acest motiv am sesizat în câteva rânduri administrația locală, aceasta răspunzându-mi că este datoria fiecărui proprietar în parte să întrețină spațiul public din dreptul proprietății. Mi-au mai spus că le vor pune în vedere vecinilor mei că au obligația de a-și toaleta arborii și arbuștii crescuți la limita proprietății lor. Și de atunci s-a așternut liniștea, probabil că ne-ar fi mâncat vulpile până să se fi apucat cineva de treabă. Atunci am realizat că, chiar și biologic, risc să nu prind momentul în care un edil va pune mai presus interesul public de propriul interes electoral, așa că m-am apucat de treabă.

M-am înarmat cu o pereche de mânuși și o foarfecă pentru arbuști și am toaletat singur vegetația. La nevoie m-am folosit și de o scară. Pasul doi a fost să mătur frunzele depuse pe asfalt, lucrare ce s-a dovedit a fi deloc ușoară. Nu m-am lăsat până ce nu am determinat primăria să extindă și rețeaua de iluminat public până după ultima casă. S-a întâmplat în toamna anului trecut, însă din nefericire la exact un an de la o razie a spărgătorilor de locuințe care, într-o seară de sâmbătă, au spart șase case în aceeași zonă, printre acestea aflându-se și cea a familiei mele. Ca o paranteză, hoții au revenit în zonă și în următoarele două săptămâni, în aceeași zi de sâmbătă, prădând și alte locuințe, ceea ce poate părea împotriva instinctului de conservare. Dar probabil că știau ei pe ce se bazează.

Revenind la subiect, duminica ce tocmai a trecut le-am răpit copiilor și soției mele mai mult de jumătate din timpul pe care în mod normal trebuia să-l petrecem împreună, pentru a mă îngriji, din nou, de strada noastră. Am toaletat copacii, dar de această dată am dus demersul meu un pas mai departe. Am colectat toate gunoaiele de pe marginea drumului, de la simple ambalaje de chips-uri, până la pachete de țigări, pahare de cafea, cutii de carbogazoase sau de bere, dar și unele deșeuri casnice. Din zece în zece metri se strângea câte o gărmăjoară de gunoaie. La final am constatat că s-a strâns un sac mare de rafie, bine îndesat.

Este important să precizez că năravul de a arunca pe jos ceea ce nu-ți mai este de folos nu este nicidecum specific locuitorilor din zonele rurale, este întâlnit aproape peste tot în țară. Și nu am să dau drept exemplu vreo suburbie a Capitalei, ci chiar centrul de afaceri Pipera, locul în care zilnic se strâng laolaltă peste 250.000 de angajați ai multinaționalelor, persoane ce în general au studii superioare. Dacă faci o plimbare în timpul zilei printre clădirile de birouri, sau chiar și pe unele scări de acces din interiorul acestora, vei observa cum mucurile de țigară, pachetele goale, diverse ambalaje alimentare, pahare de cafea sunt abandonate pe jos, acolo unde le-a fost consumat conținutul. Diferența față de strada mea constă în salubrizarea permanentă, fapt care nu reprezintă o scuză reală. Nimeni nu cred că-și aruncă țigara sau un ambalaj pe jos la el acasă, pentru că oricum soțul sau soția va curăța locul.

La fel ca banul public, domeniul și bunurile publice sunt acel loc în care ne întâlnim și de care ne bucurăm cu toții, motiv pentru care trebuie să-l utilizăm și administrăm responsabil, exact în același fel cum folosim bunurile personale. Dacă cineva își imaginează că există vreo diferență între a dispune după bunul plac de banul public și a batjocori bunurile comune ale tuturor, se înșeală amarnic. Sunt convins că orice persoană care nu manifestă respect față de domeniul public, dacă ar dispune la un moment dat de banul public, nu-l va gestiona cu simț de răspundere și cel mai probabil va fi și tentat să și-l însușească.

Cu o săptămână în urmă presa din România vuia. Era panică mare printre români, pentru că doar ce fusese schimbat codul rutier în Grecia. Circulau tot felul de avertismente, pe toate canalele, cum că grecii nu mai sunt cool. Majoritatea comunicatelor începeau prin a te informa că îți sunt reținute permisul și plăcuțele de înmatriculare pentru 60 de zile dacă îți arunci gunoaiele pe geamul mașinii, măsura fiind valabilă chiar și pentru un banal muc de țigară. Altfel spus, dragi români care vă aflați în drum spre Grecia, dacă se întâmplă, pentru că așa e la drum lung se mai întâmplă, să strângeți tot felul de gunoaie în mașină, scăpați de ele înainte de a intra în Grecia, că și ăștia au devenit antiromâni. Aruncați-le eventual la frații noștri bulgari. Într-o țară normală aceasta nici nu ar fi fost o știre. Personal, i-aș fi lăsat pe conaționalii noștri să constate singuri cum stau lucrurile în Grecia.

Conchizând, nu mă dau înapoi de la a face muncă voluntară. Însă cu greu voi accepta ca munca mea să fie în zadar, sau chiar batjocorită. Din acest motiv, am cerut în scris autorităților locale să monteze coșuri de gunoi pe strada mea, să afișeze la loc vizibil un avertisment pentru cei care au obiceiul de a-și arunca gunoaiele pe stradă și, la nevoie, să sesizeze organele de poliție în vederea aplicării de sancțiuni.

Din dorința de a-mi crește copiii într-un mediu curat și civilizat, dar și pentru a le insufla acestora respectul față de ceilalți, voi face tot ce îmi stă în puteri. Voi încerca să-i inspir și pe cei din jur, trăind cu speranța că vor înțelege și se vor conforma voluntar. Dacă nu reușim să schimbăm lumea din jurul nostru, viața noastră se scurge fără sens.

Știu că nu va fi ușor, însă eu sunt optimist, determinat și plin de energie.

PS: Chiar în timp ce scriam aceste rânduri, am primit de la tatăl meu o imagine pe telefon. Două zile a rezistat strada mea curată. Deja au apărut pe marginea ei patru pet-uri, toate fiind aruncate din aceeași mașină.

Urmăriți Republica pe Google News

Urmăriți Republica pe Threads

Urmăriți Republica pe canalul de WhatsApp 

Abonează-te la newsletterul Republica.ro

Primește cele mai bune articole din partea autorilor.

Comentarii. Intră în dezbatere
  • Din păcate, după 30 de ani în care se vede că s-a înțeles democrația în milioane de feluri, concluzia este că aleșii sunt precum votanții iar votanții precum conducătorii, singura soluție pe care o văd pentru toate nesimțirile constatate după 1989 este un Țepeș exemplu contemporan din Singapore numit Lee Kwan Yew care a încadrat populația în 3 categorii : cei corecți și muncitori, cei cu o infracțiune la activ și cei cu mai mult de o infracțiune la activ (ultimele două categorii aflându-se ”depuși” la mititica). Ce a făcut ? Cei cu două infracțiuni sau mai mult au fost condamnați la moarte, cei cu una au scăpat cu pedepse mai mici iar ceilalți au fost lăsați în pace și au rămas drept ”exemple”. În mai puțin de doi ani societatea s-a schimbat radical, au dispărut infractorii și chiar contravenienții, cei harnici și corecți au fost aleși/numiți pe funcții de responsabilitate și de conducere. Munca a început să fie criteriu în societate iar țara a ajuns în scurt timp un ”tigru” al Asiei și al lumii ! Inventivitatea și cercetarea a devenit o caracteristică a țării iar societatea un exemplu în lume ! Ca părți negative (din punctul nostru de vedere) se poate menționa că prețurile serviciilor au cunoscut o creștere mare dar nivelul de trai și de civilizație al cetățenilor se află la niveluri înalte. Economia acestui stat mic a devenit puternică, nivelul tehnologic al produselor este înalt iar clasa politică (atâta câtă e) se ocupă cu menținerea țării la acest nivel înalt. Se poate aplica și la noi ? S-ar putea cu două condiții : 1-- dacă (pentru o legislatură) s-ar renunța la alegeri iar în funcțiile de conducere să fie numiți oameni fără cazier dintre cei competenți , și 2-- să nu respectăm ”umanismul” UE (care este împotriva măsurilor ”forte” și, pe undeva, încurajează nemunca) și să renunțăm la întreținere pe gratis a celor apți de muncă ! Dar atât timp cât justiția este părtinitoare în multe cazuri ajungând să ignore autorii unor mari acte
    de corupție la nivel înalt
    sau să nu protejeze interesele naționale, să condamne pe unii care au dorit să înlăture favoritismele exagerate pentru mulținaționale, nu putem spera. Până când nu se implementează Meritocrația în România, ne vom târî în mocirlă !
    • Like 0
  • Desi admir tot ce spuneti si faceti , o sa incerc o sugestie avind in vedere vremurile pe care le traim. Trebuie lucrat la sistem , initiativele cetatenilor sunt laudabile dar succesul lor pe termen lung asuma ca altii vor invata din asta si ca autoritatile sunt doar nepricepute, dar nu rauvoitoare.
    Mai mult niste oameni de buna credinta cautioneaza un sistem profund corupt prin niste eforturi individuale.
    Tot ce se intimpla azi la nivelul cel mai de sus al politicii romanesti se va propaga ca un seism in zonele inferioare ale administratiei politizate . Vor incepe sicanari masive ale celor care nu sunt in ton cu majoritatea . As dori sa fiu un profet mincinos dar in scurt timp tara asta se poate sparge in bucati . Deci vom face praf ce s-a intimplat la 1918. Si daca se va intimpla aduceti-va aminte 4 nume: Dan Voiculescu , Sebastian Ghita , Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu plus haita de securisti tilhari din jurul lor.
    In Romania s-au instaurat prostia , hotia si razbunarea ca politici de stat .
    De fapt ce a fost in esenta si comunismul , numai ca pe vremea comunismului nu mergea cu milionari fie ca erau bugetari sau nu.
    Se pare ca am reusit reinstaurarea comunismului dar fara " Libertate , Egalitate , Fraternitate " ci cu " Facem ce vrem , pentru ca putem"
    Deci Cristian daca vrei sa fie curat si pe strada ta , ia-ti familia in strada si la vot sau mai pragmatic intra in categoria celor care pot . Stii ca erau si pe vremea comunistilor , lideri "gospodari" . Dar ca sa poti sa fii gospodar trebuie musai sa fii comunist.
    In rest cinste tie pentru ceea ce incerci sa faci .
    • Like 1
  • Liviu check icon
    Tocmai ce am revenit dintr-o vacanta din Olanda - Eindhoven, oras foarte putin turistic. Desi trec zilnic dintr-o parte in alta a Bucurestiului, nu am vazut mizerie atat de multa cat mi-a fost sa vad acolo .
    Nu zic ca romanii ca natie nu sunt o natie mizerabila ( si asta nu tine neaparat de educatie), dar sa nu dramatizam pentru nu suntem unici.
    • Like 0
    • @ Liviu
      Stau si ma intreb daca sa dramatizez sau nu !?
      Parca totusi constiinta imi da ghes sa trec in partea dramatica si asta pentru ca sincer nu ma linisteste deloc gandul ca nu suntem unici.
      Toata propaganda actuala se straduieste sa ne puna stele-n frunte de originali si unici ce suntem.
      Si, cam asa este, suntem unici in foarte multe privinte. Avem cel mai natang Prim Ministru din toate timpurile, suntem unicul "tigru economic" al UE si foarte probabil unici in ceea ce priveste faptul ca pleiada primilor oameni in stat au toti probleme legate de legalitate si justitie.
      Si iata asa, satul de "unicitatea" noastra sub soare, dumneata incerci sa ma linistesti, sa nu dramatizez pentru ca si olandezii arunca gunoaie peste tot.
      M-am linistit, tu-i linistea cui a facut-o !
      • Like 1
  • Da, sunt o multime de bipezi nesimtiti in Romania, si Bucurestiul e plin de ei. Am stat la bloc in Titan si nu am vazut la scara respectiva vreun barbat care sa iasa iarna sa dea zapada, chit ca aveau familii, parinti batrani, sotii, etc., toti acestia putand sa alunece si sa cada pe zapada batatorita sau afanata sau pe gheata. Nu stiu ce asteptau, oameni in putere.... poate credeau ca vine Sfantul Duh sa le faca treaba. Spatiul verde era mizer, cand si cand mai apareau cei de la ADPB sa faca curatenie (mai exact de 2 ori in decurs de 4 ani cat am stat eu acolo). In rest, nimeni nu parea dispus sa curete ceva, sau macar sa ia atitudine fata de cei care aruncau PET-uri in spatiul verde (si, apropos de asta, l-am vazut eu "cu ochii mei" cum se spune, chiar pe unul de la ADPB ca a indesat un PET gol intr-un gard viu, asa ca ii era lene sa il duca pana la cosul de gunoi!). Oameni gunoaie care au conducatori gunoaie, ne meritam soarta. Nu cred ca ne vom civiliza decat daca o veni vreun Tepes Voda, sa ii taie aluia de la ADPB mana (sa nu mai aiba nici cu ce tine PET-ul) si sa le traga lovituri de bici pe spinare celor care nu isi curata strada in fata casei. Chiar daca stai la bloc, tot casa se cheama ca e.
    • Like 2
  • Wall-T check icon
    Felicitari! Va doresc sa aveti puterea de a gandi la fel, si peste 5, 10, 25 de ani...
    • Like 2


Îți recomandăm

Solar Resources

„La 16 ani, stăteam de pază la porumbi. Voiam să-mi iau o motocicletă și tata m-a pus la muncă. Aveam o bicicletă cu motor și un binoclu și dădeam roată zi și noapte să nu intre cineva cu căruța în câmp. Că așa se fura: intrau cu căruța în mijlocul câmpului, să nu fie văzuți, făceau o grămadă de pagubă, călcau tot porumbul. Acum vă dați seama că tata nu-și punea mare bază în mine, dar voia să mă facă să apreciez valoarea banului și să-mi cumpăr motocicleta din banii câștigați de mine”.

Citește mai mult

Octavian apolozan

Tavi, un tânăr din Constanța, și-a îndeplinit visul de a studia în străinătate, fiind în prezent student la Universitatea Tehnică din Delft (TU Delft), Olanda, una dintre cele mai renumite instituții de învățământ superior din Europa. Drumul său către această prestigioasă universitate a început încă din liceu, când și-a conturat pasiunea pentru matematică și informatică.

Citește mai mult

Green Steps

100.000 de români au participat la marcarea a 100 de kilometri din traseul Via Transilvanica într-un mod ingenios. „Drumul care unește”, este un traseu turistic de lungă distanță, care traversează România pe diagonală, de la Putna la Drobeta Turnu Severin și este destinat drumeției pe jos, cu bicicleta sau călare. Via Transilvanica este semnalizată cu marcaje vopsite și stâlpi indicatori. Pe parcursul drumeției, călătorii vizitează ceea ce constructorii spun că este cea mai lungă galerie de artă din lume, pentru că la fiecare kilometru se găsește o bornă din andezit sculptată individual.

Citește mai mult